Mijn kinderen herkenbaar in beeld

Afgelopen week werd mijn aandacht getrokken door een artikel op NOS, waarin het onderwerp ‘sharenting’ werd aangekaart, oftewel het delen van foto’s en filmpjes van je kinderen op social media, zonder dat zij hiermee hebben ingestemd. Aanleiding voor dit artikel op NOS was een foto die Gwyneth Paltrow op social media had gedeeld waarop zij met haar dochter stond. Onder de foto had haar dochter gereageerd met: “Mam, we hebben het hierover gehad. Je mag niks posten zonder mijn toestemming.” Hieronder reageerde Gwyneth vervolgens weer met: “Je gezicht is niet eens herkenbaar.”

Veel mensen vielen over het feit dat Gwyneth een foto deelde met haar 5,3 miljoen volgers, waarop ook haar dochter stond die dat zelf klaarblijkelijk niet wilde.

Uiteraad zijn dit soort artikelen ook voor mij altijd weer stof tot nadenken, gezien ik als ‘mommyblogger’ geregeld kiekjes met en van mijn kinderen deel. Nu heb ik natuurlijk geen 5,3 miljoen volgers, maar feit is wel dat deze foto’s op internet staan en voor iedereen toegankelijk zijn.

Ik twijfelde om dit artikel te schrijven omdat ik eerlijk moet bekennen dat ik er zelf nog niet helemaal uit ben wat mijn visie is ten aanzien van dit onderwerp. Toen mijn eerste kind geboren werd heb ik daar vanaf het begin foto’s van gedeeld en een paar jaar later – en nog een kind verder – vind ik dat nog steeds leuk om te doen. Nu deel ik vooral dingen die ‘gevoelsmatig’ oké voelen, foto’s die in mijn ogen mooi of lief zijn en waarbij de kinderen netjes in beeld zijn.

Ik voel nu bij mijn kleuter wel steeds meer de behoefte om hem minder in beeld te brengen, omdat zijn gezichtje zich steeds meer begint te vormen en omdat ik hem nooit zou willen pushen voor een leuk kiekje.

Ik heb het plaatsen van foto’s op social media altijd heel erg gezien als het bijhouden van een fotoalbum, en een fotoalbum laat je ook aan anderen zien. Vandaar dat ik er bijvoorbeeld goed op let dat het leuke kiekjes zijn en geen foto’s met vieze monden, betraande gezichten of blote billen.

De eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat ik sommige foto’s dusdanig lief, ontroerend of schattig vind, dat ik ze gewoon erg graag wil delen.

–> Mijn Instagrampagina vind je via @laviesanne

Maar natuurlijk is er ook die twijfel. De ‘wat-als’ gedachten die me eveneens bezighouden. Wat als de foto’s toch ergens terecht komen waar ze niet horen? Wat als mijn kinderen het me toch kwalijk nemen dat ik zonder hun toestemming foto’s heb gedeeld? Wat als ze er in hun leven later toch enig nadeel van ondervinden?

Aan de andere kant kan ik me van de content die nu online staat niet voorstellen dat dit ooit in hun nadeel gebruikt kan worden en wat betreft foto’s die ergens terecht komen waar ze niet horen, van al die triljoenen foto’s die er op internet rondzwerven zullen dat toch niet uitgerekend de foto’s van mijn kinderen zijn? (Noem me naïef…)

Ik bekijk het nu per situatie en dat zal ik ook blijven doen. Bovendien praat ik er vaak met mijn vriend over, ik vind het namelijk ook belangrijk hoe hij erover denkt (tot nu toe hetzelfde als ik).

Het kan goed zijn dat er een moment komt dat ik er toch voor kies om de kinderen alleen nog maar onherkenbaar in beeld te brengen of verhalen over hun leven te beperken.

Ik ben me zeer bewust van het feit dat kinderen op de basisschool al zeer vaardig zijn met het internet en mijn blog dus al best vroeg gespreksonderwerp kan worden. Vandaar dat het logisch lijkt om naarmate James ouder wordt, content waar hij in voor komt op natuurlijke wijze te beperken.

Als mijn kinderen ouder worden kan ik ook zelf met hen de dialoog aan gaan en hun wensen horen.

Hoe kijken jullie tegen ‘sharenting’ aan? Iedereen heeft ongetwijfeld een tante, kennis of vriendin die iedere scheet van hun kind deelt.

Dit vind je misschien ook leuk

11 reacties

 • Reageren
  Lisette
  01/04/2019

  Lastig hè. Die van mij zijn inmiddels 11, 8 en 7 en vinden het zelf gelukkig allemaal oké. Ze denken vaak mee over de foto’s. Ik denk wel dat dit over een paar jaar helemaal geen issue meer is omdat dan vrijwel alle Kinderen op internet staan
  Lisette onlangs geplaatst…6 tips bij het kopen van een nieuwe stofzuiger *My Profile

 • Reageren
  Gerrie
  01/04/2019

  Hier zijn mijn kinderen al een stuk ouder en toen ze jonge waren was het social media nog niet zo aan de orde.
  Mijn kinderen zijn 22, 18 & 14 en ik vraag meestal of een foto op mijn instagram mag? Dit omdat ze zelf heel kieskeurig zijn , ze moeten er natuurlijk wel mooi op staan want hun vrienden kunnen het ook zien?
  Als ze ouder zijn gebruiken ze het zelf ook en ik denk dat als je gewoon leuke vrolijke foto’s plaatst het geen probleem moet zijn. Ik denk zoals jij zegt geen huilende foto,s of met de billen in bad in beeld dat het wel oke is. En op een gegeven moment kan je ze er bij betrekken zoals je zelf ook aangeeft.
  Fijne maandag
  Liefs Gerrie
  A normal dutch family
  Gerrie onlangs geplaatst…De lente is begonnen,daarmee ook het hooikoorts seizoen!My Profile

 • Reageren
  Kirsten Mamagisch
  01/04/2019

  Ik heb voor de geboorte van de Peuter met har papa afgesproken dat we haar niet op social media posten. Alleen met speciale gelegenheden zoals bijvoorbeeld haar verjaardag, maken we een collage van de leukste foto’s van dat jaar en die gaat online. Met Nova evenzo. Absoluut niet elke poep en scheet online. Maar dat doe ik van mezelf ook niet!

 • Reageren
  Yvonne
  01/04/2019

  Ik zou het zelf nooit doen op social media/internet. Ik vind niet dat je dat soort beslissingen mag nemen voor je kinderen voor de rest van hun leven. Los nog wat voor dingen met die foto’s worden gedaan waar jij niet aan wil denken (geloof me daar zijn geen blote billen voor nodig, ik heb er werkgerelateerd mee te maken gehad). Ik vind dat ouders kinderen behandelen als hun eigendom tegenwoordig; er zelfs geld aan verdienen (uiteraard onder het mom: het gaat állemaal naar zijn/haar spaarrekening). Iedereen moet dat zelf weten natuurlijk. Maar het is goed dat er een discussie over gevoerd wordt en dapper dat je deze als blogger zelf begint.

 • Reageren
  Angela
  01/04/2019

  He hebt hele leuke kinderen. Knappe bekkies. Daar genieten anderen vast ook van. Ook mensen die jij er liever niet van laat genieten wellicht. Feitelijk gezien is het heel goed mogelijk dat er ergens op het dark web al een heel album is van James van geboorte tot nu. Nette foto’s, maar wat ze tegenwoordig niet met photoshop kunnen….

  Darkweb is weer een broeiplek voor mensen met heel foute bedoelingen en kinderen zijn op hun beurt letterlijk zeer waardevol handelswaar. Ik kan eenvoudig je adres en dus het adres waar deze leuke kindertjes zich bevinden achterhalen. Staat misschien ook weer op een foute plek. James zal straks ook vast vaker zonder toezicht buiten mogen spelen. Ik zou er zelf niet lekker op slapen.

  Ik wil je niet bang maken of misschien doet het je niet eens wat, maar misschien heb je er nooit zo over nagedacht. En natuurlijk, net jouw kinderen zeker? Dat hoeft niet nee, maar je maakt het wel makkelijk en met de manier waarop je de Kids in beeld brengt (soort verleiding; niet voor niets volgen mensen je graag, ze zien jou en je kinderen graag) vallen ze wel op.

  Heel benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt. Hoop niet dat je het veroordelen opvat want zo is het niet bedoeld. Wil je ook niet angstig maken maar wel de risico’s laten zien.

 • Reageren
  Liset - Beautydagboek
  01/04/2019

  Goed punt Sanne! Ik heb hier zelf ook al eens over geschreven en zelf waarborg ik de privacy (zowel beeld als tekst) van mijn kinderen enorm op het internet. Ik heb nog nooit foto’s van ze gedeeld op Facebook, Instagram of mijn blog. De foto’s die ik op mijn blog heb gedeeld waar ze van de achterkant opstaan staat, is er maar eentje. En een paar waar ze alleen met hun armen of benen opstaan, haha. Persoonlijk wil ik liever niks van hun delen, ook met het oog dat ze op school zitten en iedere ouder natuurlijk mijn blog kan lezen. Ik zou niet willen dat ‘vreemden’ of mensen die je alleen van gezicht kennen zoveel weten over mijn kinderen. Maar dat is voor iedereen anders. Daarom heb ik ook nooit iets gedeeld over zindelijkheid, hoe het met hun slaapjes gaat of wat voor dingen ze meemaken op persoonlijk vlak. Ik vind dat te privé. Daarnaast weet je nooit of je kinderen later (op de middelbare school o.i.d.) geconfronteerd worden met iets wat je ooit over ze geschreven hebt. Ik wil het graag blanco houden :). Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je als ouder een bewuste keuze maakt in wat je wilt delen en wie het allemaal kunnen zien en lezen. Dat neemt niet weg dat ik soms best wel graag eens een kiekje zou willen delen hoor! Alleen als ik dat even laat bezinken, kom ik altijd weer terug op mijn standpunt ;). Maar ik vind het ook echt heel leuk om anderen hun levens/foto’s te zien, dus er zitten ook super leuke kanten aan. Blijft soms een lastig onderwerp hè?!
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Review | Mijn eerste Bloomon boeket bloemen!My Profile

 • Reageren
  Lisanneleeft
  01/04/2019

  Hier zijn ze volledig anti-geldverdienen met kinderen (soort van: kinderen horen niet te werken). Als ze zelf mochten kiezen waren ze volop online aanwezig, youtuber spelen doen ze heel vaak (7 jaar).
  En mijn blog is mijn bedrijf dus via mijn blog of iets dat daaraan gekoppeld is komen de kinderen (van mijn vriend) niet online. Niet eens een punt van discussie hier dus! Wel lekker makkelijk, hoewel ik sommige foto’s van schattigheid ook het liefst met de hele wereld zou delen ?

 • Reageren
  Myrthe
  01/04/2019

  Dit blijft een lastig topic. Nu vinden ze het vast niet erg, maar ik kan mij ook voorstellen dat ze dit misschien later niet leuk meer vinden. Ik zou dicht bij jezelf blijven doen wat goed voelt. ?

 • Reageren
  Marissa
  01/04/2019

  Ja, ik vind het ook wel ingewikkeld.. maar eigenlijk sta ik er wel hetzelfde in als jij.. herinneringen voor later, en vooral de mooie kiekjes.
  Marissa onlangs geplaatst…MOMories 20 ☆ KOFFIE OP HET STADSSTRANDMy Profile

  • Reageren
   Yvonne
   01/04/2019

   Dan ben ik gewoon even benieuwd: herinneringen maken doe je toch voor jezelf, je naasten, je kinderen? Waarom dan online zetten zodat je je kinderen blootstelt aan gevaar (ik zeg het maar gewoon zoals het is, ik weet dat ouders dat eigenlijk niet willen horen).

 • Reageren
  Remy
  01/04/2019

  Precies wat je zegt, ik doe het als een soort foto album. Je wilt niet weten hoe vaak ik onder #sarajackie of #lizelauren beeldmateriaal terug gekeken heb… En eerlijk waar, die jaarlijkse foto album die we zouden maken van de kids, haha, die moet nog komen. Ik heb er zelf dus minder moeite mee om foto’s van mijn Kids te posten.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.