Mijn kind eet nog stééds alleen maar zoet op brood (en ik ben te lui om daar iets aan te doen)

Mijn oudste heeft van jongs af aan alleen maar zoet op brood gegeten. Ik heb wel eens geprobeerd hem wat anders te laten eten, maar hij vond het altijd zo vies dat ‘ie ervan begon te kokhalzen. Of we zaten een uur aan tafel en dan kwam hij niet verder dan een kwart van zijn broodje.

Ook tegenwoordig kan ik nog steeds op gemopper en een hoop tranen rekenen wanneer ik hem een boterham met hartig beleg voorschotel. Ik doe het dan ook meestal niet. Eerlijkheidshalve heb ik ’s ochtends geen zin in gejengel en bovendien is een uitgebreide coachingssessie tijdens het ontbijt doordeweeks te tijdrovend. In het weekend roep ik wel eens wat als ‘we moeten jou echt weer leren hartig te eten’, maar verder dan roepen komt het meestal niet. Ik denk dat mijn kleuter ook gewoon een beetje te verwend is geraakt door het feit dat ik het meestal door de vingers zag als hij per se zoet beleg wilde. En dus smeer ik tegenwoordig nog steeds enkel broodjes jam, pindakaas, hagelslag, appelstroop, schuddebuikjes of chocopasta.

Eén lichtpuntje. Tosti’s gaan er wel altijd in (maar broodjes kaas ho maar). En dus krijgt hij op de korte schooldagen dat hij thuis eet standaard een tosti. Een broodje knakworst wil ook nog wel eens lukken, maar het wordt nou niet met luid gejuich ontvangen.

Eerst dacht ik nog dat het een fase was, dat er vanzelf een moment zou komen waarop mijn kind zijn vingers zou aflikken bij een bammetje kipfilet. Tot nu toe hebben mijn pogingen om hem over te halen toch eens voor iets anders te kiezen dan jam of appelstroop echter weinig succes gehad.

(Ik vond toevallig een oud artikel waarin ik vertelde dat James eindelijk hartig op brood at, maar dit was helaas maar van korte duur..)

Zijn zusje daarentegen eet wel alles op haar boterham. Wat we bij haar precies anders hebben gedaan zou ik eigenlijk niet weten. We hebben haar vanaf het begin gewoon alles laten proeven en het meeste beviel haar wel. Ze is ook meer geïnteresseerd in eten dan James ooit is geweest. Nieuwe dingen wil ze altijd proeven, in tegenstelling tot haar broer, die vaak direct een vies gezicht trekt bij het zien van iets wat hij nooit eerder heeft gehad. Ik hoop dat hij ooit het goede voorbeeld van haar overneemt 😉

Omdat mijn oudste nu eenmaal een zoetekauw is, gaat fruit er gelukkig altijd goed in. En ook qua avondeten mag ik echt niet klagen, meestal eet hij zonder problemen zijn bordje leeg (daarom des te frappanter dat hartig broodbeleg zo’n issue is).

Eten jullie kinderen vooral zoet of hartig op brood?

Dit vind je misschien ook leuk

15 reacties

 • Reageren
  Drennie
  02/10/2019

  Ik heb 3 zoons. De oudste eet alleen hartig, de middelste allebei en de jongste alleen zoet. Tosti’s eet hij wel. Ik denk dat het een kwestie van persoonlijke smaak is. Twee juichen bijv. bij spinazie en 1 moet bij elke hap kokhalzen. Zolang James er voor de rest gezond bij eet, zou ik me er voor de rest niet zo druk over maken.

 • Reageren
  Inez
  02/10/2019

  Pindakaas is toch ook hartig?
  Zelf ben ik ook zo’n iemand die enkel blij wordt van zoet op brood. Vlees of kaas, ik moet er echt niet aan denken. Gelukkig heeft mijn zoon dat niet van me overgenomen, hij is echt dol op alle soorten vlees op brood en word ook razend enthousiast van een broodje kaas of smeerkaas bijvoorbeeld.

 • Reageren
  Wendy
  02/10/2019

  Hier wordt er voornamelijk smeerkaas gegeten qua hartig op brood. Kaas of een sneetje filet worden ook gegeten, maar dan zonder brood ?. Gewoon apart mee in de brooddoos of op het bord. Op een sandwich lukt kaas heel af en toe, maar vaak niet volledig. Misschien is apart proberen een optie? Of lust hij het uit het vuistje ook niet?

  • Reageren
   Astrid
   03/10/2019

   Mijn zoontje van 1,5 wil ook alleen maar zoet beleg eten. Kaas of worst wordt niet geaccepteerd. Maar ook hij eet dan wel weer een tosti met kaas zo gek eigenlijk hahaha.

 • Reageren
  Lisette
  02/10/2019

  Ach, hij eet tenminste nog brood! Mijn jongste eet alleen maar vlaflip. zijn allemaal fases is het motto van de loedermoeder 😉
  Lisette onlangs geplaatst…Expeditie Robinson: ik snap niet wat er leuk aan isMy Profile

 • Reageren
  Christel
  02/10/2019

  En de zoetige varianten van hummus? Met niet of pompoen bijvoorbeeld? Misschien is dat het proberen waard!

  • Reageren
   Manouk
   02/10/2019

   Hier juist voornamelijk hartig op mijn brood. Heel af en toe een boterham met pasta of jam tussendoor. Mijn oudste zoon heeft het liefste worst, dochter kaas en mijn jongste zoontje vindt het allemaal nog wel best haha.

  • Reageren
   Dayenne
   03/10/2019

   Mijn dochter is net oud als James en eet ook alleen zoet op brood (alhoewel ik 100% pindakaas niet zo zeer als zoet bestempel). Soms probeer ik wat notenpasta en dat gaat er ook soms wel in. Ik geef er dan vaak wat rauwkost bij of als tussendoortje. Ik zou me er niet zo druk om maken. Het komt vanzelf wel. Zolang ze goed groeien en verder genoeg binnen krijgen is het wat mij betreft vooral belangrijk dat ze dat volkoren broodje gewoon lekker opeten en genoeg energie hebben om te verbranden. En dat het natuurlijk gezellig is met elkaar aan tafel.

   Ik weet dat ik als kind bij het ontbijt tot het einde van de basisschool alleen maar beschuit met aardbeienjam en/chocolade pasta at. En absoluut geen bruin brood. Alleen wit. Ik heb het ook overleefd. En nu eet ik alles en moet ik er zelfs niet meer aan denken om wit casino brood als lunch te eten. You are doing great! X

 • Reageren
  Iris
  02/10/2019

  Als kind at ik ook enkel zoet beleg op brood. Ik heb nog geprobeerd hartig beleg te “leren” eten, maar het is nooit een succes geworden. Al zie ik mezelf wel eens terug op videos van vroeger, met een broodje smeerkaas (hoe is het mogelijk). Nu eet ik wel salades op brood, maar kaas of vlees krijg ik nog steeds niet weg.

 • Reageren
  Yvonne
  02/10/2019

  Ik zou me er niet druk om maken. Compenseer het gewoon de rest van de dag (qua suiker). Dus niet óók nog ranja én yogidrink én een ijsje én 2x snoep én een zoet toetje. Want dan is het (uiteraard) wel te veel, ook voor de tanden. 1 of 2x zoet extra (dus los van de boterhammen) de rest van de dag is dan (meer dan) genoeg.

 • Reageren
  Iris
  02/10/2019

  En als je James aardbeien op brood doet, vond mijn kleine oppas jongetje altijd heel lekker, of banaan met pindakaas ? niet vragen maar gewoon voor z’n neus zetten 🙂

 • Reageren
  José
  02/10/2019

  Zo herkenbaar, maar dan een zoontje die alleen maar hartig (lees: worst) op zijn broodje wil. Bij de opvang eet ie kennelijk ook appelstroop, maar thuis niet natuurlijk. Hij heeft ook nooit interesse in eten gehad. Het enige wat er goed in gaat is avondeten, standje bootwerker gaat dan aan.
  Zusjelief eet ook zo’n beetje alles en was van begin af aan veel geïnteresseerder in eten, alhoewel ze wel een echte zoetekauw begint te worden.
  Ik vraag me soms sterk af wat er anders gedaan hebben bij haar omdat ze zoveel makkelijker is met eten… Maar ik gok dat het toch een kwestie van interesse is en blijft.
  Ben toch steeds blij als er überhaupt zonder gezeur een boterham in gaat ?.

 • Reageren
  Yasmin
  02/10/2019

  Hier zijn beide kinderen wel dol op salami en grilworst. In de middag heb ik graag dat ze hartig op brood eten en in de ochtend mag het zoet zijn. Maar als ze hartig echt niet te hachelen zouden vinden dan ehm nouja dan maar zoetigheid ? komt vanzelf wel goed. Alhoewel ….. mijn man heeft tot zijn 33e broodjes hagelslag mee naar zijn werk genomen ? en eet nog steeds niet graag hartigheid.
  Yasmin onlangs geplaatst…Oopsies – Het lekkerste receptMy Profile

 • Reageren
  kelly
  02/10/2019

  Heel herkenbaar! Ze eten ook wel een worstje bij de slager, maar op brood dus altijd gezeur. Ze drinken dan wel weer voornamelijk water. Vooral mijn oudste vraagt er zelf om. Gelukkig gaat het fruit en avondeten steeds beter (zijn nu 2.5 en 5.5) dus denk wel dat ze het gaan overleven haha.

 • Reageren
  Carmen
  03/10/2019

  Hier eten ze van alles. Kaas, worst, salami, maar ook pindakaas, appelstroop, jam, Nutella, hagelslag. De regel is altijd eerst ten minste 1 boterham met gezond beleg en daarna pas eentje met lekkers. Gelukkig hebben ze dat allebei van begin af aan geaccepteerd.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.