Mijn Instagram aanpak + gebruikte apps

Toen ik op Instagram Stories aangaf dat ik het mezelf als doel had gesteld om mijn bereik op Instagram te vergroten (minimaal boven de 10.000), kwamen er een aantal verzoekjes binnen om daar meer over te vertellen in een artikel, en dan met name over mijn plan van aanpak.

Súper interessant dacht ik meteen! Hoewel ik natuurlijk helemaal niet weet of het me op deze manier daadwerkelijk gaat lukken, lijkt het me wel leuk om mijn gedachten hierover te delen en een aantal van mijn tips en tricks mee te geven.

Laat ik vooropstellen dat ik me er bewust van ben dat er al een heleboel video’s en artikelen zijn gemaakt over het maken en bewerken van Instagramfoto’s en dat ik daarom ook absoluut niet denk dat ik hier een giga eye openend artikel ga schrijven. Wel wil ik mijn verhaal delen om anderen hiermee hopelijk te inspireren en tips mee te geven, maar vooral te vertellen hoe ik bepaalde dingen aanpak.

Here we go!

Doel

Mijn eerste doel is – en dat zeg ik heel eerlijk – de 10.000 volgers halen. Waarom? Vanwege die verrekte swipefunctie! Artikeltje invoegen en omhoog vegen maar. Lijkt me ideaal! Dagelijks krijg ik nog opmerkingen van mensen die zich afvragen waarom ze bij mij niet kunnen swipen; dat is dus vanwege het volgersminimum. Daarnaast vind ik het als blogger natuurlijk best leuk om een groeiend account te hebben. Toch een beetje erkenning 😉

Al vanaf het moment dat ik met mijn blog startte in 2013, maakte ik gebruik van het social medium Instagram. Ik begon met het delen van alles wat ik leuk vond. Dat waren destijds vooral make-uplooks en foto’s en filmpjes van James.

Perfect plaatje

Naarmate de jaren vorderden werd ‘het perfecte plaatje’ op Instagram steeds belangrijker. Velen van mijn mede-grammers gingen voor die perfecte feed, met foto’s die eenzelfde thema en eenzelfde kleursetting hadden. Stories werd de locatie om de minder perfecte content te delen.

Op Stories ben ik altijd heel actief geweest. Ik vind het leuk om een kijkje te geven in mijn dagelijks leven, om geinige filmpjes te delen en bovendien vind ik de laagdrempelige manier van interactie op Stories heel prettig. Ook houd ik van the real life. Mijn zoon die lijm over de hele vloer smeert, mijn haar dat als een vogelnest op mijn kop zit en wallen die tot aan mijn kin reiken.

Verwaarloosd

Mijn Instagramfeed is echter tijden enorm achtergebleven. Er zijn maanden geweest dat ik slechts eenmaal per week iets deelde. Dat is natuurlijk niet echt bevorderlijk voor het aantal volgers en het bereik. Als ik iets deelde dan was dat vaak een foto die ik even snel gemaakt had. Voor mijn gevoel had ik mijn feed een beetje verwaarloosd. Ik deelde meer klakkeloos foto’s dan dat ik er echt goed over nadacht.

Kritische blik

Een paar weken geleden begon ik mijn feed eens kritisch te bekijken en toen moest ik concluderen dat er van enige samenhang totaal geen sprake was. Als ik me in een kijker zou verplaatsen dat moest ik toegeven dat het niet per se een feed was die uitnodigde tot volgen. Tuurlijk, het waren apart van elkaar misschien best leuke foto’s, maar gezien mensen in een split second beslissen of een account ze aanspreekt of niet, kon ik me zo voorstellen dat ze daarbij mijn account zouden overslaan.

Daar moest verandering in komen dus.

Research

Maar waar begin je? Ik besloot om eerst eens research te doen naar de accounts die ík echt leuk vind om te volgen. Wat voor foto’s maken zij, waarom spreken die mij aan en wat voor details zie ik daarin? Hoe vaak posten ze, wat voor reacties komen daarop en wat is het sfeertje dat om het account heen hangt?

Een tijdje geleden deelde ik al een artikel met favoriete Instagramaccounts. Wat de accounts vrijwel allemaal gemeen hebben is dat hun feed een mooi geheel is. Dat iedere foto dezelfde sfeer ademt en dat het daarom als een eenheid aanvoelt. Dat wilde ik ook!

Die eenheid is opzich natuurlijk te creëren door overal een en dezelfde filter te gebruiken zou je denken, maar zo simpel is dat nog niet. Niet iedere foto leent zich namelijk voor hetzelfde filter. Denk aan landschap- of portretfoto’s. Een wereld van verschil.

Kleuren

Bij vele grote accounts zag ik dat ze een kleur hadden die in iedere foto terugkwam; rood, roze, aardetinten of blauw. Super leuk, maar haalbaar voor mij? Nee. Mijn eigen kledingkast bestaat al uit een kakofonie van kleuren, laat staan de kledingkast van mijn kinderen. Daar zou voor mij geen winst in te behalen zijn. Bovendien begeef ik me vaak in een huis- tuin en keukensetting en daar is het in mijn geval gewoon niet mogelijk om dezelfde kleurschakeringen aan te houden.

Nabewerking

Voor mijn gevoel kon ik maar op een manier meer een eenheid creëren en dat was met een nauwkeurige nabewerking. Dus niet enkel een simpel filtertje toevoegen maar echt letten op de details. Ik ben op Youtube tutorials gaan kijken van fotografen en hoe ze een foto bewerken. Ik ben op Pinterest ideeën gaan opdoen en ik ben een boek gaan lezen om meer inzicht te krijgen in het creëren van dat mooie plaatje.

Afwisseling

Met enkel nabewerking was ik er voor mijn gevoel nog niet. Ik ben ook nauwlettend in de gaten gaan houden wat ik naast elkaar plaats en of ik wel een goede afwisseling heb van selfies, omgevingsfoto’s en gezinsfoto’s. Hiermee hangt samen dat het ook een afwisseling is van foto’s die soms geposeerd zijn en foto’s die spontaan zijn.

Iphone

Ik maak vrijwel alle foto’s met mijn iPhone X. Omdat de kwaliteit op social media toch drastisch wordt verminderd zie ik er voor nu geen meerwaarde van in om met een camera te schieten. Hoewel ik het heel handig zou vinden om in de toekomst wat vaker met een professionele fotograaf te schieten, doe ik het nu veelal zelf. Ik gebruik vaak de selfiestand, de timerfunctie of ik laat mijn vriend de foto schieten of iemand anders die op dat moment bij me is.

Tips + apps:

– Om mezelf te motiveren en te inspireren leek het me goed om een boek te kopen dat meer uitleg zou geven over het maken van foto’s met je smartphone. Ik kocht het boek Smart Photos van Janou Zoet.

– De burstfunctie op je telefoon is een goeie om snel meerdere foto’s achter elkaar te maken waar je dan vervolgens de leukste van uitkiest. Je kunt hier ook goed wat ‘spontanere’ foto’s mee maken, bijvoorbeeld als je een handeling uitvoert zoals met je hand door je haar gaan of een hap nemen van iets.

Apps zijn onmisbaar! Ik gebruik een aantal gratis apps en een aantal betaalde apps.

Gratis apps: PicsArt (veeeeeel reclame, dat wel) en Snapseed.

– In PicsArt vind ik het HDR filter heel fijn, die maakt meteen al hele mooie contrasten en highlights. Snapseed vind ik gaaf voor omgevingsfoto’s, met de Drama-functie bijvoorbeeld. Ook kun je hiermee gemakkelijk retoucheren. Laatst had ik een foto waarbij het leek alsof er een paal uit mijn hoofd kwam. Met Snapseed kon ik dit zo verwijderen. Ook handig voor het verwijderen van een kreukel uit een shirt bijvoorbeeld.

Betaalde apps: VSCO cam, Afterlight en Facetune.

– Bij VSCO heb ik een uitbreidingspakket gekocht met een aantal filters. Toch moet ik zeggen dat ik die niet heel vaak gebruik. Af en toe gebruik ik het FP4 of FS4 filter, maar dat ligt er dus heel erg aan wat er op de foto staat. Wel is VSCO cam fijn voor het aanpassen van de basisdingetjes zoals contrast, belichting, scherpte en verzadiging.

– Afterlight heeft het ‘Dusty-filter‘ en daar ben ik zelf wel fan van voor het meegeven van een vintage look aan een foto (zie bovenstaande foto). In het begin moest ik een beetje wennen aan dit filter omdat het letterlijk heel ‘stoffig’ overkomt, maar nu maakt ‘ie sommige foto’s zó tof!

– Facetune is een app die ik ook graag gebruik vanwege de filters. ZOVEEL mogelijkheden. Je kunt ook andere dingen aan je foto toevoegen zoals een lichtschittering. Ideaal als je op een bewolkte foto toch een zonnetje wil laten schijnen. Met Facetune kun je werkelijk de hele rambam bewerken, maar het is oppassen geblazen dat je daar niet te ver in gaat. Hartstikke leuk dat je je ogen lichter kunt maken, maar de realiteit is dat het er daardoor toch veel te bewerkt uit gaat zien.

Eenheid

Soms gebruik ik alle apps om tot een perfecte foto te komen. Ik doe in iedere app hele slechts hele kleine aanpassingen, maar tezamen zorgt het er wel voor dat ik foto’s kan creëren die een eenheid vormen. Ik ben nu wat meer grijs aan het toepassen in de achtergrond en ik merk meteen al dat mijn feed daardoor een stuk beter op elkaar afgestemd is.

Wel probeer ik de overgangen tussen kleuren een beetje te ‘blenden‘ waardoor het niet van de hak op de tak is. Als ik volgende week ineens bedenk dat ik meer roze in mijn feed wel mooi zou vinden, dan zal ik eerst naar een manier zoeken om dit thema er subtiel in te ‘fietsen’.

Ik heb gemerkt aan de reacties, dat de manier waarop ik mijn feed nu inkleed wel echt je cup of tea moet zijn. Het is natuurlijk best wel een overgang als ik eerst maar heel sporadisch een gezellig kiekje deelde en ik nu bijna dagelijks een best gestylede foto plaats. Mensen denken daardoor misschien dat het veel verder van mij af staat, maar in werkelijkheid is dat ‘gestylede’ óók een kant van mij. Ik houd ervan om make-up te dragen, om leuke kleding aan te hebben en om dat op een bepaalde manier op foto vast te leggen.

Nou, op naar die 10.000! Je kunt me volgen via @laviesanne.

Dit vind je misschien ook leuk

17 reacties

 • Reageren
  Femke
  03/05/2018

  Handige tips, eigenlijk allemaal logisch maar je moet het wel nog gaan ‘doen’.
  Ik vind het knap dat je jezelf hier lekker in bent gaan verdiepen. Ik vind feed zo dus wel mooi en zoals ik eerder wel eens heb geschreven.. we zien alles op Stories nog erbij en dat vind ik juist zo leuk aan jou op Instagram. Het is niet alleen een mooie feed én een ‘perfecte’ storie. Ik vind jou een van de leukste accounts om te volgen, lekker actief ook. Die verrekte swipe up functie zou niet pas vanaf 10.000 moeten bestaan als je het mij vraagt. Op Snapchat kan het al als je bij wijze van spreken 0 volgers hebt.
  Femke onlangs geplaatst…Mijn april in foto’s ♡My Profile

  • Reageren
   La Vie Sanne
   03/05/2018

   Ja het heeft veel tijd gekost om me erin te verdiepen maar heb het gevoel dat ik nu wel een beetje op de goede weg zit. Stories is inderdaad erg leuk voor de afwisseling met de minder perfecte beelden.

 • Reageren
  Liset
  03/05/2018

  Leuk dat je dit deelt! Ik zag gisteren die prachtige foto van je voorbij komen met het rode baretje en waar je een kop koffie drinkt. Geweldig! Echt een foto die fashion uitstraalt. Ik snap waar je naar toe wilt :). Ik vind je foto’s een heel mooi geheel en zit eigenlijk met dezelfde struggle. Ik wil meer eenheid in mijn Instagram en met het gebruik van steeds hetzelfde filtertje bereik je niet die eenheid. Welke app gebruik jij trouwens voor het creëren van die grijze achtergrond in je foto’s? Het ziet er zeer gelikt uit, mooi!
  Liset onlangs geplaatst…Tot 12 uur lang fris met Andrélon Skin Ochtend Boost douchegelMy Profile

  • Reageren
   La Vie Sanne
   03/05/2018

   Dankjewel lieve Liset! Ja moeilijk is dat he, om die eenheid te bewerkstelligen. Ik vind het vooral lastig dat je er dus niet alleen komt met enkel een leuke foto, maar dat je die dan echt moet aanpassen tot ‘ie bij de rest past. Mijn grijze achtergrond is een trucje uit het boek Smart Photos. Echt een aanrader!!

 • Reageren
  Kimberly
  03/05/2018

  Goede tips en ik vind je feed erg mooi. Ik ben er zelf alleen al erg blij mee als ik 1 goede foto heb op een dag. Er zit dus niet echt een kleursamenstelling in. Als ik dat ook nog moet doen, maar goed ik heb dus ook beduidend minder volgers ??
  Kimberly onlangs geplaatst…Shoplog | 3 paar nieuwe schoenenMy Profile

  • Reageren
   La Vie Sanne
   03/05/2018

   Oh ik heb ook echt zat slechte foto’s. Maar soms is het ook helemaal prima om daar eentje van te delen. Ik wil dat perfecte wel iets meer gaan loslaten. Vind het leuk om die balans te hebben.

 • Reageren
  Carlijn
  03/05/2018

  Het viel mij gelijk op dat je je manier van fotograferen en bewerken had aangepast, nog voordat ik wist dat je überhaupt een strategie had haha. Het ziet er echt super uit, mijn complimenten. Ik ben verder niet echt een Instagrammer (als in: besteed er uren werk aan) maar word stiekem wel een beetje moedeloos van het feit dat je blijkbaar een strategie moet hebben en heel veel uren moet pompen in je account wil je groeien. Ik heb de hoop op 1000 volgers al opgegeven om die reden dus des te meer respect voor een ieder die het wel lukt zo hard te groeien. En dan dus zonder volgers te kopen 😉

  • Reageren
   La Vie Sanne
   03/05/2018

   Ja het is natuurlijk wel jammer dat er steeds meer moeite nodig is om je account te laten groeien. Bij mij komen er misschien 10 per dag bij, dus dat schiet ook niet heel erg op. Ben nog steeds erg zoekende in snellere manieren om te groeien, het experimenteren daarmee erg vind ik erg leuk. Toch verlies ik dagelijks ook volgers helaas.. Ook wel 5-10.

 • Reageren
  Yvonne
  03/05/2018

  Voor mij is dit hele artikel abacadabra…! Maar écht! Swipen vanaf 10.000 volgers? Dacht dat swipen met Tinder te maken had haha. Heb niets met Instagram (lijkt me tijdrovend en vermoeiend, vooral als het niet je werk maar je hobby is). Jij doet het voor je beroep Sanne: bloggen, Instagram en fotografie. Dan begrijp ik dat je er zoveel energie in steekt maar sommige mensen zouden beter eens een boek kunnen gaan lezen (denk ik wel eens 😉 ).

 • Reageren
  Shirley
  03/05/2018

  Ik vind Instagram zo lastig momenteel! Ik werk met continu dezelfde filter via VSCO en deel bijna iedere dag wel een foto, maar het is nog steeds een rommelige feed, haha. Daarnaast is groeien voor mijn gevoel onmogelijk. Denk ik er eindelijk weer tien bij te hebben, zijn er opeens vijftien weg. Snap er echt niks van, lol. Ik ga dus maar gewoon door moet posten en laat het maar gewoon voor wat het is.
  Shirley onlangs geplaatst…Dit kreeg Maddox voor zijn verjaardagMy Profile

 • Reageren
  Lisette
  03/05/2018

  Wat een proces is sociale media allemaal hè 🙂 Jammer dat ik de tijd niet heb om alles helemaal naar mijn “standaard” op Instagram te delen. Ik heb ook een flink rommelige feed. Maar dan zie ik een heel blij kind in zijn pyjama met ongekamde haren en dan denk ik, is niet picture perfect maar wél het geluk van het echt leven. En post ik hem toch! Maar ik snap absoluut waar je heen wilt, die swipe heb je vast zo binnen!
  Lisette onlangs geplaatst…Het leukste speelgoed, wat eigenlijk geen speelgoed isMy Profile

 • Reageren
  Margo
  03/05/2018

  Yes dit wilde ik lezen haha! Ik vind dat je het super doet en je feed wordt steeds mooier. Maar kan ook niet anders met zo’n knap mens op die foto’s elke keer. Dat blenden is wel een goeie.. ik wil een beetje minderen met dat roze maar dat moet ik wel effe subtiel aanpakken ja. Langzaam afbouwen is beter dan cold turkey 😉

 • Reageren
  Wilma
  03/05/2018

  Foto’s bewerken op een klein schermpje, dat lijkt me ook nogal een gedoe. Maar ik geniet echt zóo van je stories, echt hilarisch! Eigenlijk vind ik die nog leuker dan je officiele feed.

 • Reageren
  Esmee
  03/05/2018

  Super fijn dat je dit deelt! Ik ben ook nog op zoek hoe je het beste je foto’s kunt tonen op instagram. Bedankt voor de tips!

 • Reageren
  Inge
  03/05/2018

  Jongens jongens ik vind het eigenlijk zonde dat je mee ‘moet’ doen met de rest om zo je volgers te vergroten. Ik zou net zeggen: waarom wil iedereen een soortgelijke feed? Who cares als het rommelig lijkt, jij post toch gewoon wat je zelf wil? Wel chapeau hoor dat je er uren tijd en moeite in steekt, maar ik snap het eerlijk gezegd niet. Ik vond je IG hiervoor al leuk en nu nog steeds! Anyway whatever makes you happy 🙂

 • Reageren
  Tia
  06/05/2018

  Heel leuk om te lezen! Het viel mij ook op dat je nieuwe foto’s in een wat andere stijl zijn en I love it! Ook al maak je ze met je telefoon, wat mij betreft zien ze er erg professioneel uit. Ik gun je wel 100.000 volgers dus ik hoop dat je strategie gaat werken, succes!

 • Reageren
  Martina
  07/05/2018

  Ik vind het heel herkenbaar. Ik merk wel dat ik me nu “lekker” voel bij mijn eigen feed. Ik ben tevreden over mijn foto’s en de samenhang en deel wat ik wil delen. Ik ben ook dol op fotografie en vaak denken mensen dat het óf gestyled is óf onsamenhangend moet zijn. Ik eliof zeker in beide én dat je je karakter niet hoeft te verliezen als je meer nadenkt over je feed. Dat verrekte getalletje vind ik alleen soms verre van passend 😉 en niet alleen bij mezelf hoor! Ik probeer het overigens los te laten. De leuke contacten, mensen die aangeven mij met plezier te volgen of de spontane gesprekken zijn tenslotte veel meer waard! Maar een passend cijfertje erbij qua volgers zou helemaal geen straf zijn ?
  Martina onlangs geplaatst…26 April 2018 – Help het is mooi weer, wat moet ik aan?!!? Post-zwangerschap tipsMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.