Mijn huidverhaal: van zonaanbidster tot schaduwzoeker

In mijn tienerjaren was ik behoorlijk fanatisch in mijn zongedrag. Iedere zomer lag ik steevast met babyolie in mijn linkerhand en een plantenspuit in mijn rechterhand te ‘bakken’ en hoe witter mijn tan lines werden, hoe mooier ik het vond. Helaas is dat overmatige zonnen niet zonder gevolgen geweest.

Voor het initiatief #VSMskinstories doe ik mijn huidverhaal. Een huid is iets om zuinig op te zijn en ik ben daar vroeger te laks mee om gegaan. Nu ik ouder en wijzer ben, heb ik daar spijt van. Ik hoop met mijn verhaal jou te inspireren en bewust te maken van het feit dat zonnen écht iets is om met mate te doen.

Als ik nu oude foto’s terugkijk, dan snap ik niet wat me bezielde. Oh oh Cherso-bruin was ik, iedere vakantie weer. Als mensen dachten dat het niet bruiner kon, dan deed ik er nog een schepje bovenop. Ik kreeg vaak complimenten over mijn bruine huid, maar mensen wisten niet dat ik deze op een zeer ongezonde manier verwierf. Het was niet een huidje dat toevallig snel kleurde als ik een strandwandeling maakte of waarvoor ik slechts een paar dagen op het strand hoefde te liggen. Er gingen weken zonsessies mee gepaard.

Toen ik ging studeren pakte ik ook nog eens geregeld de zonnebank, want zo’n bleke huid zo vond ik, dat stond mij voor geen meter. Ik besefte me toen nog niet dat ik daar later nog wel eens problemen mee zou kunnen krijgen. Over rimpels dacht ik eveneens niet na. Ik leefde vooral in het hier en nu en sloot me af voor de gevolgen van teveel uv-straling op de lange termijn. Het was overigens niet dat ik er niet voor gewaarschuwd werd, mijn moeder heeft me wel altijd op het hart gedrukt dat ik niet moest overdrijven met zonnen, maar ja, daar heeft een puber van 16 jaar natuurlijk lak aan.

De ommekeer is gekomen toen ik een keer in de meivakantie door het zonnen tweedegraads brandwonden opliep in mijn hals en decolleté. Mijn huid oogde verschrikkelijk en het deed erg veel pijn. Als ik je had gezegd dat ik net op een rooster had liggen sudderen, dan had je me geloofd, zo naar en vies zag het eruit. Mijn vriend flipte de pan uit toen hij mijn huid zag.

Sinds die ene keer is het nooit meer helemaal goed gekomen met de huid in mijn decolleté. Deze wordt nu bijna niet meer bruin en als het verkleurt, dan wordt het vlekkerig.

Aan de ene kant ben ik blij dat die ene keer ervoor heeft gezorgd dat ik stopte met mijn zongedrag, aan de andere kant baal ik ervan dat het zo ver heeft moeten komen, totdat ik inzag dat het niet langer kon zo.

Ik ben, mede door mijn blog, veel bewuster geworden van het langetermijneffect van (overmatig) zonnen en daarom zoek ik nu ook veel eerder de schaduw op. Sterker nog, als we naar een terras gaan, dan ben ik de eerste die het plekje onder de parasol inpikt, terwijl dat vroeger juist het plekje in de zon was.

Het grappige is dat ik nu ook inzie dat je nog steeds bruin wordt, ook al zit je niet uren achter elkaar in de zon. Zeker afgelopen zomer toen ik zwanger was heb ik de zon echt vermeden, omdat ik bang was voor een zwangerschapsmasker en nog steeds kwam ik met een mooi en subtiel bruin kleurtje terug van vakantie.

Ik moet toegeven dat ik het nog steeds wel mooier vind om een klein beetje zongebruind te zijn, maar ik weet nu dat je dat net zo goed uit een potje kunt halen, in plaats van in de zon te zitten. Zonnen is eigenlijk gewoon een beetje passé.

Een gezonde huid, dat is nu mijn prioriteit, want met een gezonde huid zit je lekkerder in je vel. Dat is de reden dat ik #VSMskinstories zo’n goed initiatief vind en graag mijn huidverhaal vertel.

Deel ook jouw huidverhaal met #VSMskinstories, ik ben benieuwd! 


Samenwerking met VSM

Dit vind je misschien ook leuk

11 reacties

 • Reageren
  Marloes
  05/02/2018

  Jeetje wat heftig!! Ik ben nooit echt een bakster geweest, wel maakte het me niet uit om te verbranden. Maar dat gebeurde dus bijna nooit!
  Marloes onlangs geplaatst…Dromenvanger: Vie de ValerieMy Profile

 • Reageren
  Liset
  05/02/2018

  Oh dat lijkt me echt heel naar om zo tot het besef te moeten komen dat je je zongedrag echt moet gaan aanpassen. Ik heb zelf eczeem waardoor lang in de zon zitten mij jeuk oplevert, dus fanatiek zonnen heb ik nooit gedaan gelukkig. Een vriendin van mij heeft dat wel altijd gedaan en haar huid is er daardoor helaas ook niet beter op geworden.
  Liset onlangs geplaatst…De nieuwe Etos Journey of beauty | Nepalese White Tea & RiceMy Profile

 • Reageren
  Sophie
  05/02/2018

  Herkenbaar! Dit artikel zou over mij kunnen gaan. De knop is bij mij ook omgegaan toen ik zo verbrand was, dat de blaren om me huid stonden. Tja, wie smeert zich nou ook niet in op dag 2 op de Nederlandse Antillen?

 • Reageren
  Lisette
  05/02/2018

  Ik kan ook slecht de zon, heb ook vaak een petje of hoedje op in de zon. En ik smeer mijzelf altijd goed in, toch vind ik een beetje een kleurtje wel het allermooiste. Door mijn zwangerschap en de winter geef ik momenteel licht in het donker, haha!
  Lisette onlangs geplaatst…36 Weken zwangerMy Profile

 • Reageren
  Yvonne
  05/02/2018

  Ik vind een lichte huid veel mooier dan een niet-natuurlijke donkere huid. Ik vind zongebruind zelfs ordinair en rimpels wil ik liever wat later ;).
  Maar vroeger heb ik helaas ook wel eens onder de zonnebank gelegen en daar heb ik nu wel spijt van. In de zon liggen heb ik geen geduld voor gelukkig.

 • Reageren
  Anna
  05/02/2018

  Goed dat je hieraan aandacht besteedt! De zon kan ongemerkt grote schade veroorzaken. Mijn huid ziet er nu nog prima uit en dat wil ik graag zo houden. Voor mij dus een bescheiden kleurtje als ik op vakantie ben geweest en altijd de deur uit met zonnebrand op mijn gezicht en handen, zelfs in de winter.

 • Reageren
  Wilma
  05/02/2018

  Oh ja, die plantenspuit erbij, zo herkenbaar! Ik heb als jonge meid ook veel zo gebakken, maar nu al jaren niet meer. Ik ben wat ouder (55) en in mijn jonge jaren was het not done om te “wit” te zijn. Als ik nu zongebruinde vrouwen van mijn leeftijd zie…de huid wordt dan zo leerachtg,brrr.
  Het doet me goed te zien dat zoveel jonge vrouwen nu gewoon trots zijn op hun lichte huid.

 • Reageren
  Geertje
  05/02/2018

  Jup…ook ik was vroeger een biefstukje. Het liefst smeerde ik mij in met babyolie voordat ik ging braden. Bizar he…nu kom ik door de Lupus zo min mogelijk in de zon. En heel eerlijk? Ik mis het niet eens zo…

 • Reageren
  Rachel
  06/02/2018

  Jemig, wat een heftig verhaal. Ik ben nooit een zonaanbidder geweest. Ik heb een lichte huid en verbrand snel. Ik zou wel graag wat bruiner willen zijn, maar het geduld opbrengen om te gaan bakken kan ik niet. Met de zomer gaan de kinderen en ik weer lekker in de tuin zitten en dan zullen we ook wel weer een gezond (dus niet oh oh cherso bruin) kleurtje krijgen. Ik ben niet zo dol op zonnebrand, maar door zo’n verhaal besef ik me wel weer hoe belangrijk is.
  Rachel onlangs geplaatst…Ochtendroutine na een avonddienstMy Profile

 • Reageren
  Danielle
  07/02/2018

  Ook ik ben de laatste jaren minder de zon in gegaan. Als klein meisje gigantisch verbrand op mn schouders, mn gezicht en ook mn decolleté kreeg het zwaar te verduren. Mijn moeder deed er alles aan om te voorkomen dat het zou gebeuren, meerdere malen per dag insmeren, ik liep de hele dag rond in een t-shirt, maar het mocht niet baten. Ik zag eruit als een kind dat een bak kokende olie over zich heen had gehad. Mijn huid heeft de tijd gekregen om te herstellen en ik ben daarna ook nooit meer echt verbrand. In mijn tienerjaren dook ik regelmatig onder de zonnebank en ging ik met mooi weer uren liggen bakken in de zon. Inmiddels kan ik zeggen dat ik het heerlijk vind om lekker in de zon te liggen, maar een poosje in de schaduw vind ik ook heerlijk. Een lekker kleurtje is gezond, maar overal waar te voor staat is niet goed, dus ook teveel zon..

 • Reageren
  Willemijn
  08/02/2018

  Auw!! Ik weet (helaas) hoe het voelt! Ik was 2 jaar geleden op vakantie naar Griekenland en heb daar 2 uurtjes onder een parasol met een maxi rok aan gelegen (en braaf elke 30 min factor 50 gesmeerd) en ik had de blaren op mijn benen staan. Ik ben mijn hele leven er al van bewust dat ik ontzettend snel verbrand (want rood haar en bleke huid) maar dit was voor mij DE reden om over te stappen op betere zonnebrand (ik smeerde voorheen altijd met nivea). Als ik op vakantie ga zitten er ook standaard 2 flesjes calendulan van vsm in mijn bagage. Want ik mag dan wel snel verbranden maar ik hou wel van warme landen/warm weer!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.