Mijn goede voornemens met een tweede kind

Goede voornemens. Ik heb ze echt nu de tweede er is. Ik hoop dat ik me aan dit lijstje zal kunnen houden.

Wakker worden voordat de kinderen wakker worden. Ik geef toe dat ik ’s ochtends niet op mijn best ben. Ik vind zelfs douchen in de ochtend al een behoorlijke klus waar ik elke dag weer tegenop zie (erg he). Ik wéét daarom dat het verstandiger zou zijn als ik mijn wekkertje net even iets eerder zou zetten dan mijn kroost wakker wordt zodat ik zelf rustig op kan staan en me vast klaar kan maken. Met twee kinderen vrees ik dat de nood om eerder wakker te worden nog net even iets hoger is en daarom is dit mijn eerste goede voornemen. Dit geldt dan natuurlijk wel pas vanaf het moment dat kleine Isé volgens een normaal ritme slaapt want nu ben ik sowieso voor dag en dauw wakker 😉

©Jesse 33 via Shutterstock.

Het bijhouden van een family planner. Ik ben geen held in het bijhouden van agenda’s en ik rommel maar wat aan als het gaat om het noteren van afspraken. De ene keer schrijf ik het op een to do-list en de andere keer maak ik een notificatie in mijn mobiel. Voor nu werkt dit nog prima, maar ook hiervoor geldt dat met twee kinderen ik toch echt een andere aanpak zal moeten hanteren. Zéker als James straks (over een jaartje) naar de basisschool gaat. Ik moet er niet aandenken dat ik themamiddagen, verjaardagen, sportuitjes en speelafspraken vergeet.

Vanaf het begin af aan Isé meer water laten drinken. James drinkt bij het avondeten water en ’s nachts als ‘ie wakker wordt maar tussendoor krijg ik dat er amper in. Ik heb me bij hem in het begin teveel laten verleiden om diksap te geven en het is bizar hoe snel kinderen wennen aan zoete drankjes. Ik hoop dat als ik het bij Isé meteen goed aanpak dat James hier in mee gaat en ook meer water zal drinken.

Meer foto’s maken met mijn professionele camera. Ik ben geneigd om alles vast te leggen met mijn mobiele telefoon maar helaas is de kwaliteit van deze foto’s niet fantastisch. Als ik dan weer eens wat foto’s schiet met mijn Nikon dan besef ik me weer hoeveel mooier deze foto’s zijn. Ook vind ik dat ik de foto’s structureel op mijn externe harde schijf moet opslaan!

Het volgende stukje schrijf ik naar aanleiding van een samenwerking, maar ook omdat ik het oprecht overweeg.

Gaan beleggen voor mijn kinderen. Wait… What? Ha, ik snap je. Maar ik zeg je vast: voor beleggen hoef je echt geen doorgewinterde beurskenner te zijn, noch een zeer vermogend persoon om ermee te kunnen starten. Ik wil je graag wat meer tekst en uitleg geven.

Sinds mijn bezoek aan Robeco waar ik onlangs een minicursus beleggen hebt gevolgd, is me duidelijk geworden dat beleggen voor mijn kinderen een zeer interessante overweging is. Ik vind het belangrijk om geld apart te zetten voor mijn kinderen, zodat ik ze later financieel kan ondersteunen bij bepaalde toekomstplannen. Tegenwoordig is het echter zo dat sparen door de steeds verder dalende rente niet heel veel meer oplevert. Ik heb de laatste tijd regelmatig mailtjes gehad van de bank dat de rente wéér is verlaagd. Zo zonde, want dan staat mijn spaargeld daar maar een beetje te staan zonder dat ik er op de lange termijn echt iets voor terugkrijg.

En dan kom ik bij het punt van beleggen. Ter opfrissing van het geheugen, beleggen houdt het volgende in:

Bij beleggen open je een rekening, bijvoorbeeld bij Robeco. Met het geld dat je op deze rekening stort koop je beleggingen aan. Bij Robeco beleg je in fondsen waarin verschillende soorten beleggingen gecombineerd worden. Afhankelijk van het resultaat van deze beleggingen (het rendement) groeit je vermogen. (bron: Robeco).

Beleggen is, als je naar het verleden kijkt, op de lange termijn vrijwel altijd rendabeler dan sparen, omdat je een goede kans hebt dat je vermogen sneller groeit dan de inflatie. Toch is het wel belangrijk dat je een aantal zaken in het achterhoofd houdt voordat je met beleggen begint. Essentieel zijn je financiën. Houd rekening met een spaarbuffer om eventuele verliezen op te vangen. Een portie geduld is ook geen overbodige luxe gezien beleggen echt iets is voor de langere termijn. Wanneer je vroeg begint voor je kinderen, dan heb je zoals dat zo mooi heet een ruime ‘beleggingshorizon’. Dat wil zeggen een relatief lange periode waarin het geld belegd kan worden. Hoe langer je kunt beleggen, hoe meer tijd je bovendien hebt om eventuele verliezen weer goed te maken. Via deze handige tool op de website kun je het verschil in rendement tussen sparen en beleggen mooi zien.

Shutterstock.

Het is een misvatting dat je alleen kunt beleggen als je veel geld hebt. Indien je vroeg begint, kun je door steeds een kleine bijdrage te beleggen toch een mooi bedrag opbouwen. Dit kan van pas komen als je kind gaat studeren, zijn rijbewijs wil halen of zijn eerste huis gaat kopen bijvoorbeeld. Hoe fijn is het om voor dat soort zaken een potje achter de hand te hebben?

Bij Robeco zijn verschillende beleggingsvormen mogelijk, doe dus van te voren even onderzoek naar wat het beste bij jouw wensen aansluit. Wat is bijvoorbeeld je doel, je termijn en je risicobereidheid? Zo heb je Robeco ONE, dit is echt beleggen met gemak. Jij kiest hierbij uit drie fondsvarianten waarbij specialisten vervolgens de beleggingen in de door jou gekozen variant beheren. Elke fondsvariant heeft een eigen risico- en rendementsverwachting. Een andere optie is Robeco PLUS, waarbij je uit wel 80 fondsvarianten kunt kiezen. Ik neig zelf naar Robeco ONE.

Beleggen is niet geheel risicovrij. Je kunt altijd een deel van je inleg verliezen, dat is iets om in het achterhoofd te houden. Daarom is het heel belangrijk om te bekijken wat je wilt en wat bij jouw wensen aansluit. De koers van de financiële markt laat zich immers niet voorspellen en dit is iets wat je zal moeten accepteren. Het is daarom raadzaam om alleen met geld dat je kunt missen te beleggen. Zoals ze bij Robeco zeiden: je moet er ’s nachts niet wakker van liggen. Bekijk deze pagina even om meer informatie te lezen over sparen/beleggen voor je kind en om de KIDS-check te doen. Bij de KIDS-check kun je de kosten bekijken van de verschillende toekomstplannen van je kind (denk aan studie, rijbewijs of een wereldreis) waarbij je handig kunt berekenen hoeveel beleggen je hierbij kan opleveren.

Robeco heeft op dit moment een actie lopen waarbij je tot het einde van de maand €25 euro startgeld krijgt bij een minimale inleg van €50.

Hoe denk jij over beleggen (voor je kind)?

Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.

Afbeelding: ©nednapa via Shutterstock

Dit vind je misschien ook leuk

4 reacties

 • Reageren
  Channa
  06/11/2017

  Hier geen verstand van beleggen, wellicht dat ik mij er eens in ha verdiepen. Voorlopig blijft het bij sparen voor de kinderen.
  Channa onlangs geplaatst…Review: de BABY Born douche & het wc potjeMy Profile

 • Reageren
  Rachel
  06/11/2017

  Bekende puntjes. Opstaan is niet mijn sterkste kant en ook de agenda bijhouden is een zwakke plek. Sinds we een kleinere camera hebben, die wel goede foto’s maakt, zijn de foto’s van de kinderen wel een stuk mooier geworden.
  Beleggen heb ik me nog nooit in verdiept. Ook nooit geweten dat je met een klein bedrag kan beginnen. Misschien toch maar eens naar kijken.
  Rachel onlangs geplaatst…Weekly Diary #10 – Heel veel lekker etenMy Profile

 • Reageren
  Maaike
  06/11/2017

  Mooi voornemen!
  Ik heb zelf al heel veel plezier gehad van mijn planbord met de magneetjes van kinderplanborden.nl
  Ideaal, zeker voor kids die nog niet kunnen lezen! Ik ga nu het maandplanbord aanschaffen!

 • Reageren
  Aimew
  21/11/2017

  Herkenbaar van het goede voornemen water te geven. Hier precies hetzelfde en nu krijg ik het er niet meer in..

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.