Mijn ervaring met een handkolf

Op dagen dat Isé bij de opvang is en ik thuiswerk, kolf ik een aantal voedingen af. In het begin deed ik dit met een elektrische kolf, maar sinds ik in het bezit ben van een handkolfje, merk ik dat ik deze er veel vaker bij pak. In dit artikel deel ik mijn ervaringen met de handkolf.

Op de Negenmaandenbeurs scoorde ik de Nuby handkolf. Eigenlijk had ik deze uit pure noodzaak gekocht, omdat ik geen kolf bij me had en ik op een gegeven moment toch wat melk kwijt moest (iets met ‘klaptieten’).

Eenmaal thuis was ik zo nieuwsgierig naar het ding dat ik ‘m meteen uittestte. Waar je als moeder al niet blij van kunt worden 😛 Ik was verbaasd over de hoeveelheid melk die ik er binnen no time uitkreeg. Dat was me met mijn Medela Swing van zes jaar oud nog niet gelukt.

Eigenlijk is een handkolf nooit in me op gekomen toen ik eenmaal begon met kolven. Het leek me vrij zwaar voor je vingers en bovendien heb je geen handen meer vrij. Dit laatste is natuurlijk wel waar, maar het kolven zelf is allerminst vermoeiend. Het gaat veel sneller, prettiger en handiger dan ik van te voren dacht.

De kolf die ik heb is dus van Nuby, deze werkt met een knijpsysteem. Door de hendel in te drukken zuig je de tepel in het apparaat waarna er melk uit je tepel stroomt. Mijn opbrengt is grappig genoeg groter met mijn handkolf, maar het kan ook zijn dat dat te maken heeft met de ietwat verouderde elektrische kolf die ik gebruikte. Als je elektrische kolf al wat ouder is dan kan de kracht van de motor afnemen namelijk.

Wanneer ik elektrisch kolf dan haal ik met moeite 60cc uit een borst in 15 minuten en met de handkolf heb ik dat in 5-7 voor elkaar. Ik kolf per sessie 100 á 120cc, dat staat gelijk aan 1 voeding.

De kolf bestaat uit verschillende onderdelen die allemaal makkelijk los te halen zijn om het goed te reinigen. Ik zelf spoel ze met water en zeep af na iedere kolfbeurt en ik steriliseer alles zo’n 3x per week.

Ik zie best wel wat voordelen aan het gebruik van een handkolf, zo heb je geen elektrische aansluiting nodig, maakt het ding geen geluid en kun je heel precies doseren omdat je helemaal zelf de zuigkracht en het zuigritme bepaalt.

Ik vind het laagdrempeliger om mijn handkolf erbij te pakken omdat ik geen stopcontact hoef te zoeken en ook geen accu hoef op te laden. Nu ik in toenemende mate weer buiten de deur kom en soms hele dagen weg ben voor mijn blog, is het erg handig dat ik deze handkolf er te allen tijde en op iedere plek erbij kan pakken. Ik heb al eens een keer op de wc gekolfd en in de auto bijvoorbeeld. In het weekend kolf ik lekker vanuit bed.

Als je echt iedere dag moet kolven dan zou ik je wellicht eerder een elektrische variant aanraden, omdat je dus wel flink je vingers moet gebruiken bij het handmatig kolven. Ik heb ook verhalen gelezen van vrouwen die hier rsi-klachten van kregen. Ik kolf elke ochtend ongeveer 10 minuten (5 minuten per borst) en op de dagen dat Isé bij de gastouder is (dinsdag en donderdag) kolf ik 2x per dag, dan sla ik de ochtendkolfsessie over. In de week kolf ik dus maximaal 11 keer. Voor dat soort hoeveelheden vind ik deze kolf prima.

Ik hoop natuurlijk dat ik nog een tijdje borstvoeding mag geven en een kolf is daarbij onmisbaar. Ik ben erg blij met mijn ontdekking!

Hebben jullie wel eens een handkolf geprobeerd?

Dit vind je misschien ook leuk

11 reacties

 • Reageren
  Linda
  10/03/2018

  Over een paar weken komt ons 3e meneertje.. en ik vroeg me af hoe ik op een gegeven moment een voorraadje kan opbouwen zonder het gevoel te hebben dat ik de hele dag dubbelop bezig ben en ik evt niet genoeg heb voor de gewone voeding. Jij doet dat dus door die 5 minuten per kant in de ochtend? Doe je dat voor of na de voeding? En vanaf wanneer ben je dat gaan doen?

  Liefs Linda

  • Reageren
   Sanne
   11/03/2018

   Ik laste vanaf het moment dat de voeding goed liep en duidelijk genoeg was voor mijn zoon een extra moment in als of dat een voeding was.
   Hij dronk steeds 7.00,11.00,14.00 en dan pas weer om 20.00. Daarna ging hij naar bed en kwam dan ’s nachts weer een keer. Ik ben elke avond om 22.00 gaan kolven. Dan zat er genoeg tijd tussen de avondvoeding en nachtvoeding.
   En je lijf gaat dat moment zien als voedingsmoment en maakt dus een volledige voeding aan.
   Je kan ook steeds een borst geven en de “restjes” kolven. Maar dan ben je langer bezig en riskeer je overproductie.
   Lang verhaal haha ik hoop dat je er WAT aan hebt

   • Reageren
    La Vie Sanne
    13/03/2018

    Ik kolf inderdaad ’s ochtends meestal vijf minuten per kant. Ik heb dan niet mega volle borsten omdat mevrouwtje ’s nachts ook vrij veel drinkt. Maar het is genoeg om een voorraad op te bouwen. Zeker als je op tijd begint. Ik begon vrij laat, pas na drie of vier maanden.

 • Reageren
  Eke
  10/03/2018

  Toen mijn borstvoeding faalde bij Max probeerde ik een handkolf, maar er kwamen maar een paar druppels uit na zo’n 20 minuten “knijpen”. Mocht het live voeden nu dus weer niet lukken, dan wilde ik een elektrische kolf proberen, maar begin nu te twijfelen, haha. Wat adviseer jij?
  Eke onlangs geplaatst…Welke babynamen zijn het niet geworden?My Profile

  • Reageren
   La Vie Sanne
   13/03/2018

   Hm vind het lastig om een advies uit te brengen. Je moet voor jezelf even kijken wat werkt. Een handkolf achter de hand hebben is sowieso handig. Ze zijn ook niet duur. Deze was maar 25 euro of zoiets.

 • Reageren
  Bertine
  11/03/2018

  Ik had ook alleen een handkolf omdat ik alleen tijdens mijn verlof borstvoeding wilde geven. Voor af en toe kolven was dat een goedkope optie. Ik was er ook tevreden over!

 • Reageren
  Nicole
  11/03/2018

  Nee nog nooit geprobeerd! Ik had altijd een Medela Swing (of zoiets).
  Nicole onlangs geplaatst…Winactie – PLAYMOBIL reddingsquad, wandelaar & mountainbikerMy Profile

 • Reageren
  Anke
  11/03/2018

  Komt als geroepen dit artikel! Bij mijn eerste kindje heb ik een dubbelzijdige elektrische kolf gebruikt, vanwege allerlei factoren heb ik een aantal weken fulltime gekolfd (geen pretje vond ik want inderdaad, dubbel werk en ook wel steeds spanning of er voldoende voeding kwam met kolven) destijds. Ik ben nu 15 weken zwanger van de tweede en hoop dat de borstvoeding wat lekkerder gaat verlopen maar ik denk dat het sowiesi handig is om af en toe te kunnen kolven. Ik hoorde van een vriendin dat zij ook heel tevreden was over haar handkolf en daar ook meer melk mee kon kolven dan elektrisch. Ik zie een beetje op tegen het geklooi met de snoertjes en het apparaat zelf en denk ook over het kopen van een handkolf. Ook handig als bijvoorbeeld de baby even niet zo makkelijk kan aanhappen omdat je borsten erg op spanning staan, wat ik de eerste keer had. Denk dat je een handkolf er dan gemakkelijker even een minuutje bij pakt ofzo en dan lekker verder kan met gewoon voeden…
  Heb jij nog verschillende handkolven naast elkaar vergeleken? En maakt deze van nuby ook geluid bij het knijpen? Dat hoorde ik over een andere handkolf, dat er steeds een kraakgeluid komt bij het knijpen 🙂

  • Reageren
   La Vie Sanne
   13/03/2018

   Opzich maakt deze geen geluid, maar het is ook niet helemaal stil. Soms idd knijpgeluid. Ik vind het niet zo’n probleem. Ik heb geen handkolven vergeleken! Fijne zwangerschap toegewenst!

 • Reageren
  SaSiBeau
  15/03/2018

  ik heb 1 keer gekolft in het ziekenhuis, toen mijn 2de zoon bloed teruggaf (nadat hij 1,5 dag oud was) om te zien of het bij mij lag of mss nog een restant van de geboorte (spoedks) en ik moet zeggen het voelt raar aan zo een kolf maar als je niet life kunt voeden is dat een goed alternatief. Zelf zorgde ik er altijd voor om tussen de voedingen door weg te gaan, dus eten geven, vertrekken en zorgen dat ik binnen de 2u terug was
  of de kleine schavuit mee nemen. Dan was het eerst alles inpakken om te vertrekken, eten geven en vertrekken, hadden we nog een redelijke tijd voor ik terug moest voeden, en ja ik deed dit in het openbaar, ik bedoel maar borsten zijn borsten als je het niet wilt zien dan kijk je maar weg, de tepel is toch niet te zien als die kleine ervan drinkt

  k weet ik ben er nuchter over maar iedereen zou dit moeten zijn. Fles of borst, kolven of niet kolven alles hangt af van jouw wensen, leven en hoeveel nood jou kind heeft aan het clusteren

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.