Mijn ervaring met de minipil (na vijf maanden)

Er is heel wat veranderd sinds mijn eerste artikel over de minipil. Ik praat jullie bij over mijn ervaring.

Na mijn zwangerschap was ik er al vrij snel over uit welke vorm van anticonceptie het beste voor mij zou zijn. Ik gaf borstvoeding (nog steeds trouwens), dus veel opties had ik niet. Een spiraal moest ik nog even niet aan denken. Daarom kwam ik bij de minipil (Cerazette) uit, een pil zonder oestrogeen die verder dezelfde werking heeft en even betrouwbaar is als de gewone pil. Omdat ik altijd goed reageerde op de gewone pil leek mij dit de beste optie. Enige bijwerking waar men bij deze pil regelmatig last van heeft is onregelmatig bloedverlies. Geen ramp natuurlijk, dus ik besloot het maar gewoon te proberen en te kijken of hij verder wel bij mijn wensen zou aansluiten.

Ik gaf natuurlijk borstvoeding dus mijn cyclus lag (volgens mij) nog stil toen ik met de pil begon.

De eerste vier, vijf maanden was ik eigenlijk hartstikke tevreden over de Cerazette. Ik werd niet ongesteld en merkte ook geen stemmingswisselingen. Ook qua gewichtstoename viel er niks te bespeuren.

Sinds een paar weken gebeurde er echter toch waar ik al een beetje bang voor was; ik kreeg doorbraakbloedingen. En niet zo’n beetje ook, ze gingen gepaard met buikkrampen en leken bijna op echte menstruatie. Ik had gehoopt dat dit wel zou stoppen en dat het hooguit een week zou duren, maar het bleek langer aan te houden.

Na wat research op internet blijkt dat je door de minipil heen gewoon ongesteld kan worden. Ik vermoed dus dat dat bij mij ook het geval is. Echter komt dit op onverwachte momenten omdat je je menstruatie niet, zoals met de gewone pil, kunt regelen. Dit zie ik dus als groot nadeel van de minipil. Je kunt geen stopweek inlassen en daarnaast weet ik niet hoe lang het aanhoudt, hoe heftig het is en wanneer het de volgende keer weer begint.

Hoewel ik het dus erg vervelend vind dat het allemaal zo ‘rommelig’ verloopt nu, wil ik het nog wel even aankijken omdat ik simpelweg niet echt andere opties heb zolang ik nog borstvoeding geef. Het moet niet zo zijn dat ik steevast twee van de vier weken kamp met bloedverlies, dat wordt me echt te gek. Is dit wel het geval dan kan ik altijd nog een keer een spiraal overwegen.

Was jij bekend met de minipil?

Foto: ©areeya_ann via Shutterstock

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

 • Reageren
  Marloes
  10/04/2018

  Oh wat vervelend zeg! Ik had eerlijk gezegd nog nooit gehoord van de minipil. Begin dit jaar heb ik mijn spiraaltje laten verwijderen en gebruiken we weer good old condooms ? En ik moet zeggen dat ik me lange tijd niet meer zo goed heb gevoeld!
  Marloes onlangs geplaatst…Verhuisupdate #1My Profile

 • Reageren
  Jamaila
  10/04/2018

  Ik ben 6 weken geleden bevallen en zit me ook in te lezen over anticonceptie. Ik gebruikte voordat ik zwanger werd de nuva ring, en wat blijkt deze kan je ook gebruiken als je borstvoeding geeft (ik geef zelf namelijk ook borstvoeding) niet iedereen weet van het bestaan van de Nuva ring maar wie weet werkt zo iets wel voor je? Normaal reageer ik niet zo snel, maar wilde je toch graag de tip meegeven.

 • Reageren
  Ineke
  10/04/2018

  Ik heb bij mijn tweede kind, de mini pil ruim 8-9 geslikt en daarna begon het ook te rommelen. Werd er gek van. Dus gestopt en even verder gegaan met condooms, omdat we toch binnen afzienbare tijd voor een derde wilden gaan. ( inmiddels 30 weken zwanger) na mijn eerste kind heb ik 8 weken na de bevalling een spiraal laten zetten. Beviel me prima! Niet ongesteld geweest, geen bloedingen, geen last van productie verlaging.
  Als ik van de derde bevallen ben zal ik ook voor de spiraal gaan. Bevalt goed, kan ik niet vergeten en is zo gepiept 🙂

 • Reageren
  Ik
  10/04/2018

  Ik heb mijn spiraal laten verwijderen. De klachten die jij aangeeft had ik ook met dat ding. Ik was constant ongesteld zwaar of licht.. en ik had een vette huid en acne.

  Nu weer aan de pil en ik vind het fijn dat je zelf de stopweek kan bepalen en je weet wanneer je ongesteld bent. Heel soms wel tussentijds bloedverlies maar lang niet zo erg en lang. Ook geen pukkels meer en minder snel vet haar. Ik ben er blij mee!
  Vroeger had ik de nuvaring die beviel ook erg goed. Maar is iets lastiger in gebruik.
  Succes!!

 • Reageren
  Lesley
  11/04/2018

  Ik was 3 weken na de bevalling gelijk met de minipil begonnen, ook ivm borstvoeding hiervoor gekozen. Ik merkte al snel verandering. Helaas niet positief. Mijn gezicht werd er echt extreem droog van, kreeg er puistjes van en mijn kindje ook. Mijn melk productie liep terug (na de start van de pil kreeg ik ook spruw/ misschien toeval?) En de reden dat ik na de eerste strip gestopt ben is dat ik er erg neerslachtig van werd. Voor mij dus nooit meer de minipil. Vervelend dat je er doorbraakbloedingen van heb. Dat is ook nooit een pretje. Met een gewone pil stop je dan gewoon even een keer tussendoor maar met deze kan dat inderdaad niet. Ben benieuwd of je bij deze vorm blijft.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.