Mijn ervaring: geschikt speelgoed per leeftijd

Ik vind het nog steeds heerlijk om naar te kijken: mijn kinderen die opgaan in hun spel en uren kunnen pielen met een pop, een racebaan, een speelhuisje of een stel blokken.

Ik heb nooit klakkeloos speelgoed voor de kinderen aangeschaft of voor hun verjaardag gevraagd. Ik ben altijd wel op zoek geweest naar items die actief spel stimuleren, stevig zijn (niets vervelender dan een autootje waar de wielen binnen no time van afpleuren), en dat bijdraagt op vlakken als motoriek, taal, creativiteit, etc.

Daar moet ik bij zeggen dat ik het ook belangrijk vind dat mijn kinderen hun eigen fantasie gebruiken met spelen. Zo kunnen een leeg wc rolletje, een oud laken of verkleedkleding óók heel goed vermaak bieden. Daarnaast spelen we veel spelletjes; leerzaam én gezellig.

Qua speelgoed voor de kinderen is de keuze erg ruim. Met mijn bloedjes van 2 en 5 heb ik inmiddels behoorlijk wat ervaring met items die erg leuk en geschikt zijn voor de verschillende leeftijden. Dit zijn mijn tips en aanraders! (In samenwerking met VTech).

VTech Bla Bla Blocks

Ik durf gerust te zeggen dat deze blokken ONMISBAAR zijn voor kinderen van 0 tot 5. Sowieso trekken de felle kleurtjes gelijk de aandacht van jonge kinderen. Als ze een jaar of 1 zijn kunnen ze er mee leren stapelen. Als ze wat ouder worden, dan kunnen ze er echt dingen mee nabouwen, zoals een trein, een diertje, of een vliegtuig. Bij de blokken hoort ook een interactief speelhuisje, als daar een blokje in wordt geschoven dan hoor je vrolijke zinnetjes, letters en muziekjes. Heel leerzaam! Mijn kinderen hebben al heel wat uurtjes met de Bla Bla Blocks gespeeld.

VTech mijn eerste 100 woordjes

Dit boek vind ik echt een uitvinding. VTech mijn eerste 100 woordjes is een interactief boekje met woordjes, opgedeeld in verschillende thema’s. Denk aan dieren, eten, drinken, huis. Het houdt net even wat langer de aandacht vast van kinderen dan een gewoon boekje. Elk plaatje dat je aanraakt, wordt benoemd. Bijkomend voordeel hiervan is: ik hoef zelf niet de hele tijd de woordjes op te lezen, dat wordt heel fijn voor me gedaan 😉 Er zit ook een Engelse stand op. Dit boekje is in meerdere varianten te krijgen. Hij is geschikt van 1 jaar.

Tante Jet Theeset

Als er iets is waar mijn peuter dol op is, dan is het wel kopjes en thee en koffie zetten. De Tante Jet Theeset van VTech is een leerzaam en vrolijk setje bestaande uit een speelgoedtheepot met licht en geluid, twee speelgoed theekopjes en een etagère met speelgoedgebakjes (etagère niet op de foto wat deze meid sleept het door het hele huis?). De theepot schenkt verschillende smaakjes thee met daarbij heerlijke gebakjes, ze zingt vrolijke liedjes, telt en geeft aan wanneer de thee op is. Tante Jet geeft ook kleine opdrachtjes waarbij je kindje bijvoorbeeld het gebakje met een bepaald vormpje moet pakken. Spelenderwijs leert je kindje dus onder andere vormen, tellen en kleuren.

Vrolijke Vriendjes Magisch lichtkasteel

Welk kind droomt er niet van een kasteel waar prinsessen en prinsen tot leven komen? Het Magische Lichtkasteel is voor zowel jongens als meisjes vanaf een jaar of 2 heel erg leuk. Het is een stevig huis en kan heel wat stootjes hebben, dat is wel erg fijn want vooral zoonlief is niet altijd even zachthandig met deurtjes, poppetjes en accessoires. Overigens het is Vrolijke Vriendjes Piratenschip óók heel erg populair bij de kinderen.

VTech Little Love Bobby Gaat In Bad Badpop

Dit vrolijke kleintje kan mee in bad! Hoe leuk. Eerder sleepte Isé ongemerkt haar stoffen poppen mee in bad, dan is dit toch een stuk praktischer. Over ieder detail van Bobby is nagedacht, want met behulp van de watersensor weet Bobby bijvoorbeeld precies wanneer hij in het water zit en wanneer niet. Bobby kan ook gedoucht worden met de bijgeleverde douchekop.

KidiCom Max, Kidizoom Duo DX en Kidizoom Action Cam

Vanaf een leeftijd van een jaar of 4/5 merkte ik bij James een toenemende interesse in gadgets. James kreeg op die leeftijd een eigen tablet en een kindersmartphone, de KidiCom Max. Hier kunnen ze spelletjes op doen, maar ook foto’s mee maken (met grappige effecten) en muziek op luisteren. Het is echt leuk om op die leeftijd een beetje de basis aan te leren van digitale gadgets.

Wat verder erg in trek is bij James is de KidiZoom Duo. Dit is een fototoestel met vele spelletjes en mogelijkheden. Als James zegt ‘ik ben even Aliens vangen!’ dan weet ik dat hij met het fototoestel in de weer is. Deze is geschikt voor 4 tot en met 10 jaar. Ook hier kan weer muziek op geluisterd worden.

De Kidizoom Action cam valt ook in deze categorie. Met het design van een echte vlogcamera weten de kleuters er wel raad mee! Grappige filmpjes van elkaar maken, of de camera monteren op een helm.

Wat vind jij leuk en geschikt speelgoed voor je kinderen?

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

 • Reageren
  Tineke
  22/05/2020

  Ook allemaal hartstikke leuk speelgoed natuurlijk. Ik ben hier alleen nooit zoifan van speelgoed waar batterijen in moeten. Niet dat ik mij erger aan alle muziekjes. Maar meer om het milieu. Ik vind dat speelgoed onverwoestbaar moet zijn en meerdere rondes mee moet gaan.
  Tineke onlangs geplaatst…Ontbijten met wafels en op zoek naar eendjesMy Profile

 • Reageren
  Sanja
  26/05/2020

  Leuk artikel! Hier zijn wij ook fan van de Tante Jet set! Uren plezier mee! 🙂
  Sanja onlangs geplaatst…Waarom ik opvolg melk geef aan mijn dreumesMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.