Mijn bevalling – the days after

days after Collage

Zoals beloofd zou ik jullie onder andere updaten over mijn lichamelijke herstel na de bevalling. Ook vind ik het leuk om over alle andere nieuwe dingen rondom het hebben en krijgen van een baby met jullie te delen. Ik ben nog niet zo mobiel dus het fotograferen van producten voor beautyartikelen lukt nog niet, daarom hoop ik dat jullie nog even genoegen nemen met een artikel over de baby.

Blaaskatheter

Nadat James om 04.17 geboren was in de nacht van 8 oktober, duurde het nog even voordat ik naar huis mocht. Omdat het plassen niet ging, is er bij mij tot drie keer toe een blaaskatheter geplaatst. En dat is geen pretje kan ik je vertellen. Dan denk je dat je na de bevalling wel even genoeg pijn daar beneden hebt gehad, wordt er en passant toch nog even een buisje van 40 cm je plasser in gedouwd. AUW. PIJN. HUILEN. Gelukkig was mamalief daar weer om me bij te staan en die wist me rustig te houden toen de katheter werd ingebracht. Uiteindelijk was het wel een opluchting, want de inhoud van mijn volle blaas kwam nu netjes in een zak naast me terecht. Die zak vond ik overigens wel vervelend, want die moet je overal mee naartoe zeulen. De volgende dag zou ik terug naar het ziekenhuis moeten komen, en daar zou de katheter dan verwijderd worden. Vervolgens zou ik daar een plas moeten doen van minimaal 200cc en dan was het goed. Lukte dit niet, dan zou ik voor langere tijd een katheter moeten. Dit wilde ik natuurlijk zien te vermijden!! Maar goed, eerst naar huis.

Naar huis

Nadat ik me in zo’n 30 minuten eindelijk had aangekleed en mijn katheter zo goed en zo kwaad als het kon tussen mijn kleding had gepield, mocht ik om 15.00 naar huis. Trots als een pauw met James in de Maxi Cosy naast me verlieten we het ziekenhuis. Vraag me niet hoe ik me in de auto heb gewurmd, want zitten dat gaat natuurlijk niet als je tig hechtingen en een blaaskatheter van onderen hebt hangen. Maar ik was maar al te blij dat ik eindelijk mijn eigen huisje weer tegemoet ging. Eenmaal thuis werden voor mij direct de lekkerste versnaperingen uit de kast gehaald. Ik heb me tegoed gedaan aan carpaccio, biefstuk, stokbroodjes filet Americain, een slok champagne en ga zo maar even door. Wat was daar heerlijk! En dat allemaal lekker in bed. ‘S avonds kwam er nog wat bezoek om de kleine lieve James te bewonderen en rond 22.00 ging iedereen de deur uit. Een spannend moment, want nu zouden we het helemaal zelf moeten doen met ons ventje, zonder hulp van ervaren moeders en schoonmoeders.

Roze wolk?

Ik moet heel eerlijk bekennen dat de weken voor de bevalling voor mij verre van genieten waren. Mijn lieve, lieve zusje waarbij plotseling kanker werd vastgesteld en die halsoverkop aan de chemo’s moest beginnen waren voor mij reden voor 1 grote donderwolk. Het feit dat zulke uitersten nu plotseling bij elkaar kwamen vond ik ook psychisch heel moeilijk te verwerken. Een van de redenen ook waarom mijn ontsluiting tijdens de bevalling waarschijnlijk niet opschoot. Teveel stress, teveel spanning, teveel ernstige zaken aan mijn hoofd. Na de geboorte van James zakte de spanning wat meer, maar natuurlijk had ik het nog steeds in mijn achterhoofd. De eerste nacht met James was dan ook vrij zwaar. Bij mij begonnen heftige naweeën die ik al gillend wegpufte en James deed de eerste nacht geen oog dicht. Tot een uur of 04.00 huilde hij hysterisch en als nieuwbakken ouder weet je dan echt niet wat je moet doen. Zeker als je zelf al meer dan 48 uur wakker bent en van de moeheid niet meer weet wat voor en achter is. Mijn vriend heeft uren met hem op de arm gelopen en ik lag er een beetje hulpeloos bij in bed. Ik was dan ook meer dan blij dat de volgende dag om 9.00 de kraamzorg op de stoep stond!

Kraamhulp

Heidi, onze kraamhulp, heeft ervoor gezorgd dat we in 9 dagen ontzettend relaxed zijn geworden met James. We hebben hem mede dankzij haar stukje bij beetje leren kennen en van haar hebben we werkelijk alles geleerd wat je van een baby moet weten. Elke ochtend stond ze steevast om 9 uur op de stoep, ze verzorgde mijn ontbijt, verschoonde James zijn luier, waste mij, maakte smoothies, ontving bezoek en heeft zich een bult gesmeerd aan beschuit met muisjes voor iedereen die langskwam. Ze was mijn steun en toeverlaat in al die dagen en ik zal haar nooit vergeten!

Herstel

Gelukkig mocht mijn katheter er inderdaad de volgende dag uit en hoefde er geen nieuwe geplaatst te worden. Nu had ik eindelijk het idee dat mijn herstel kon beginnen. Waar ik echter van te voren geen rekening mee had gehouden, was dat ‘herstel’ niet betekent dat je na twee dagen alweer vrolijk koffie staat te zetten voor iedereen. De eerste dagen kon ik niet zelfstandig lopen. Zodra ik opstond begon ik te hyperventileren en bovendien voelde mijn onderkant aan alsof ik 10 kilo bakstenen aan m’n doos had hangen. De tochtjes naar de wc waren voor mij dan ook hels. Meestal liep in ‘in polonaise’ achter mijn schoonmoeder of achter de kraamhulp aan om vervolgens al schuifelend de wc te bereiken. Als ik dan weer in bed lag had ik het idee dat ik de marathon van New York had gelopen. Het is zo gek om je eigen lichaam niet meer te kennen. Ik ben fluitend door mijn zwangerschap heen gegaan en heb op de dag van de bevalling nog met een koffer door Amsterdam lopen sjouwen, hoe was het dan mogelijk dat ik nu al bijna flauwviel bij het idee om op te moeten staan? De moed zakte me in de schoenen. Maar heel, heel langzaam ging het toch iedere dag een stukje beter. Na dag 5 begon ik al iets meer rechtop te lopen en kreeg ik ook mijn ademhaling steeds meer onder controle. Mijn bed ruilde ik af en toe in voor de bank en op de tiende dag was ik zelfs zover dat ik een stukje buiten kon wandelen met de kinderwagen. Vandaag, op de elfde dag, ga ik weer een stukje buiten lopen en lukt het me ook om een beetje rechtop te zitten.

De kleine James

In de eerste dagen is James wat grammetjes afgevallen. Dit betekende dat ik extra borstvoeding moest geven. Pas als hij weer op zijn geboortegewicht was, dan mocht hij naar buiten. Gelukkig is mijn borstvoeding behoorlijk op gang en voed ik hem nu zo’n 7x per dag. Het is mooi om te zien hoe hij elke dag ietsje verandert. Het is echt een mini-baby maar je ziet dat hij er iedere dag weer wat vetjes bij krijgt. Hij vindt het het allerlekkerst om bij mij op de borst te slapen, maar dat is iets wat we wel een beetje moeten afbouwen. Het wiegje vindt hij niks, te groot in vergelijking met de baarmoeder zei mijn kraamhulp. Ze vinden het fijner om compact te liggen. Daarom leggen we hem ook wel eens tussen onze hoofdkussens in. Dan hoort hij onze ademhaling en weet hij dat we dichtbij zijn. Ik heb helaas nog niet zoveel energie dat ik helemaal zelfstandig zijn verzorging op me kan nemen. Verschonen gaat nog wel maar hem echt in bad doen en met hem op mijn arm lopen dat lukt niet echt. In het begin vond ik dat heel moeilijk, maar nu accepteer ik dat gewoon. We moeten nog wel een ritme met ‘m zien te vinden, want door het ‘voeden op aanvraag’ wat ik nu doe, ben ik soms wel ieder uur bezig, ook ’s nachts. Ik hoop dat als James twee weken oud is we iets strenger kunnen zijn met zijn voeding en ons echt kunnen houden aan om de drie uur voeden.

IMG_2064

In de auto naar huis!

IMG_2414

Cadeautjes en kaartjes aan de lijn

IMG_2387

Klaar om naar buiten te gaan!

IMG_2352

Buikje trekt al weg, nu de streep nog!

IMG_2435

Evil look

Dit was de update van deze keer. Nogmaals excuses voor het feit dat beautyartikelen nog even niet verschijnen, maar ik hoop dat jullie voor nu mijn updates interessant genoeg vinden om te lezen. Laat vooral een reactie achter bij de comments.

Dit vind je misschien ook leuk

31 reacties

 • Reageren
  Beautydagboek
  19/10/2014

  Ik heb met veel aandacht je artikel gelezen Sanne. Wat een mooi en heftig verhaal! Wat ontzettend naar (een understatement) dat er kanker bij je zusje is vastgesteld. Ik hoop dat er goede vooruitzichten voor haar zijn. Heel veel sterkte voor haar en jouw familie! Ik vind dat je het goed doet, je bent een sterke vrouw, maar soms moet je je laten verzorgen en ook de rust voor jezelf pakken. Gelukkig doe je dat ook :). Het voeden is nu inderdaad even heel zwaar, je bent 24/7 bezig met je kindje en het ritme komt beetje bij beetje. Heel veel succes lieverd! X Liset
  Beautydagboek onlangs geplaatst…Personal | In een hotel slapen en op Afrojack dansenMy Profile

 • Reageren
  Sanne
  19/10/2014

  Het maakt mij helemaal niet uit dat er (nog) geen beauty-artikelen verschijnen. Ik vind dit ontzettend interessant om te lezen. Hopelijk gaat het lichamelijk snel een beetje beter met je en ook met je zusje. Ik wens jullie al het geluk van de wereld en neem de tijd die je nodig hebt om te herstellen. Ik blijf op je site wel plakken 😉 Geniet van jullie gezinnetje! Liefs, Sanne

 • Reageren
  Lotte
  19/10/2014

  Lieverd, wat ben ik toch trots op je. Respect voor jou en je twee lieve ventjes!!

 • Reageren
  Maxime
  19/10/2014

  Van harte gefeliciteerd met je prachtige zoontje en ik hoop dat je je snel weer goed voelt!
  Maxime onlangs geplaatst…Budgettip: Acrylic lipstick holder (Ebay)My Profile

 • Reageren
  Gwen
  19/10/2014

  Mooi geschreven! En herkenbaar! Ik had een keizersnede en dan ben je echt heel erg immobiel, maar goed: het was gepland, dus ik wist wat me te wachten stond. Dat had jij natuurlijk niet. Vwb dat voeden elk uur: geef je eraan over. Hij gaat vanzelf meer drinken per keer en er langer tussen laten. Rond 12 dagen (nu dus ongeveer) en rond 4 weken krijg jij echt dipjes, had ik zelf en vriendinnen ook. Vermeoiend, elke voeding jouw taak en niet die van je vriend, weinig slaap etc. Maar daarna wordt het steeds iet makkelijker en voor je het weet drinkt hij nog ‘maar’ 5x per dag een kwartiertje. Wel onwijs fijn dat de productie zo goed op gang is gekomen, ondanks alle stress en pijn! Rustig aan doen, lekker herstellen en genieten van het cocoonen thuis 😀
  Gwen onlangs geplaatst…Vocht vasthouden tijdens zwangerschapMy Profile

 • Reageren
  Manon
  19/10/2014

  Ik vind het echt heel goed om te lezen dat de tijd NA de bevalling ook niet altijd rozengeur en een blauwe/roze wolk is…! Gelukkig schrijf je ook dat het stukje bij beetje steeds beter gaat… Stelt me ook weer gerust haha. Wat een lieverdje trouwens <3 prachtkindje!
  Manon onlangs geplaatst…FILMPJE: Zwangerschapsoutfit InspiratieMy Profile

 • Reageren
  laetitia
  19/10/2014

  Ik vind de artikelen over jou en james juist hartstikke leuk! Hele mooie foto van jou en James. Trotse mama. Dat zie je meteen! X

 • Reageren
  Anneleen
  19/10/2014

  De beauty artikelen komen nog wel, verzorg je zelf nu eerst maar goed. Dat is het allerbelangrijkste! Hoe gaat het met je zusje? X
  Anneleen onlangs geplaatst…Babbelmomentje: ik ben terugMy Profile

 • Reageren
  Annemarie
  19/10/2014

  Hey Sanne, gefeliciteer met je mooie gezin! Denk alsjeblieft aan jullie eigen gezondheid, de artikelen komen wel weer. Alleen doen als het goed voelt, het is al pittig genoeg. Liefs Annemarie

 • Reageren
  Myri
  19/10/2014

  We vinden het helemaal niet erg hoor dat er nu eventjes geen beauty-artikelen online komen!
  Dit is ook leuk om te lezen. Zorg maar even goed voor jezelf en geniet maar van de kleine spruit.
  Verder wil ik je nog heel veel sterkte wensen met je zusje. xx

 • Reageren
  Anneke
  19/10/2014

  Wat een mooi stukje om te lezen.
  Doe je goed meid! Prachtig mannetje heb je!

 • Reageren
  Lyza
  19/10/2014

  Geen probleem dat er geen beautyartikelen zijn! Ik kom hier speciaal voor de verhalen over jou en James. Leuk om alles te volgen! Doe rustig aan en denk vooral aan jezelf 🙂 Jij en je gezin staan op nummer 1, de rest komt wel weer!

 • Reageren
  Vera
  19/10/2014

  Bedankt dat je deze ervaringen deelt. Ik denk dat veel aanstaande moeders hier wat aan hebben. Niet dat ik er nu direct 1 ben, maar ik vind het wel zeker interessant om dit soort artikelen te lezen. Ze zijn echt en eerlijk. Daar hebben we echt wat aan. Ik vind het allemaal erg heftig wat je hebt meegemaakt met je zus en je bevalling. Heel veel sterkte en neem lekker rustig de tijd voor alles. Knap hoe je het allemaal doet!

 • Reageren
  Tine
  19/10/2014

  Wat een knappe zoon! Zo’n bevalling is niet te onderschatten dus neem rustig de tijd om te bekomen. Niets forceren, eer jullie een ritme gevonden hebben, volgt de rest vanzelf!
  Tine onlangs geplaatst…Shoplog H&M make-upMy Profile

 • Reageren
  Eline
  19/10/2014

  Hee Sanne,
  Gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoon!
  Goed om te lezen dat het steeds beter gaat, het is natuurlijk een hele omschakeling met ineens een derde persoon in huis 🙂
  Heel veel succes met alles, maar dat gaat je vast lukken, en heel veel sterkte met je zusje.
  xx eline
  Eline onlangs geplaatst…Mac ‘n cheeseMy Profile

 • Reageren
  beautydiarynl
  19/10/2014

  Heerlijk om te lezen, die beautyartikelen kunnen wachten!
  Wat een schatje is dat mannetje van je! Geniet ervan en doe rustig aan! Dikke knuffel xx
  beautydiarynl onlangs geplaatst…Favorieten september & oktober 2014My Profile

 • Reageren
  Nadia
  19/10/2014

  Ontzettend fijn om de updates te lezen, tuurlijk is het niet erg dat er nog geen beauty-artikelen verschijnen. Het is wel zwaar allemaal zeg Sanne! Mooie foto van jou en James! En die evil look, haha.

 • Reageren
  Janneke
  19/10/2014

  Wat klinkt dat fysiek ongelofelijk zwaar. Maar toch zie ik zo aan de foto’s al nauwelijks meer dat je nog maar net bevallen bent, alleen dat streepje, maar ach…Netjes hoor 🙂 En James is echt superschattig als baby, hoewel hij zich op de foto’s tuurlijk niet in huilende toestand staat, dus misschien dat dat scheelt in de beeldvorming ;P

 • Reageren
  Maria
  19/10/2014

  Helemaal niet erg hoor, ik vind dit soort updates juist leuk om te lezen 🙂

 • Reageren
  Eva
  19/10/2014

  Fijn om te lezen en ik vind het super dat je zo eerlijk bent. Veel mensen slaan details over die jij wel deelt waardoor sommige jonge vrouwen een veel romantischer beeld hebben van een zwangerschap/bevalling. Doe het rustig aan. Nog even en je kan veel meer gaan genieten.

 • Reageren
  Jennifer
  20/10/2014

  Het lijkt me inderdaad ook een hele rare gewaarwording om van het één op het andere moment compleet afhankelijk te zijn van alles en iedereen om je heen. Het lijkt me ook heel moeilijk te accepteren dat je de zorg in de eerste instantie niet zelf op je kunt nemen en dat is denk ik ook wel iets waar ik goed over na moet denken want ik wil het liefst ook alles zelf doen. Gelukkig ben je wel heel goed opgevangen door de kraamverzorgster en hopelijk krijg je snel ook een beetje rust in je hoofd wat betreft de tweestrijd tussen James en je zusje.
  Jennifer onlangs geplaatst…Diary: 22My Profile

 • Reageren
  Paula
  20/10/2014

  Hoi Sanne, je kent me niet maar ik wilde je toch van harte feliciteren met de geboorte van jullie zoon :)! Ik kom nog maar kort op je site, eigenlijk sinds het interview dat op kellycaresse.nl stond, en ik vind dat je erg leuk schrijft! Geniet van deze mooie tijd en ook sterkte gewenst met alle zware taken die erbij komen kijken. Liefs Paula

 • Reageren
  Cheyenne
  21/10/2014

  Liefste Sanne, ik hoop dat je je lichamelijk snel beter voelt! James is zo schattig! Ik wens jou en je familie ook erg veel sterkte met de ziekte van je zusje, hopelijk is ze snel terug beter.
  Cheyenne onlangs geplaatst…CATRICE – EYEBROW SETMy Profile

 • Reageren
  Sarah
  22/10/2014

  Wat onwijs leuk om te lezen! En fijn dat het nu al iets beter gaat, ik hoop dat je je snel weer helemaal op en top voelt. En natuurlijk heel erg gefeliciteerd met je zoontje! En ook sterkte voor jou en je familie voor je zusje. Jee wat tegenstrijdig om te zeggen zeg..
  Sarah onlangs geplaatst…Herfst outfits inspiratieMy Profile

 • Reageren
  Marieke
  23/10/2014

  Wat leuk! onze kraamhulp heette ook Heidi, maar goed.. die kwam uit de omgeving van Amersfoort. Zal dezelfde wel niet zijn. Haha.
  Mijn zwangerschapsstreep trekt nu eindelijk een weg.. Na 10 maanden……. 😉 hopelijk bij jou wat sneller!

 • Reageren
  Lyona
  24/10/2014

  Wauw wat een mooi verhaal. Ik ben zelf nog langer niet toe aan kinderen, maar ik vind dit zo interessant om te lezen ! Ga zo door meid ! Super leuk.

  Heel veel succes en sterkte in je herstel !
  En veel plezier met je vriend en je kleine wondertje ♡

 • Reageren
  Judith
  25/10/2014

  Nog van harte gefeliciteerd met jullie zoontje! Wat is hij mooi & wat zie jij er al weer goed uit! Ik wil jullie heel veel geluk, gezondheid & liefde toewensen. Je bent een bikkel, zo’n bevalling en de herstelperiode is verre van leuk. Fijn dat je je hebt neergelegd dat je lichaam even niet meewerkt. Elke dag gaat het een stukje beter, en voor je het weet loop je met je zoon in je armen. X, Judith
  Judith onlangs geplaatst…Instaswap fall ’14 #1My Profile

 • Reageren
  Nathalie
  26/10/2014

  Gefeliciteerd met jullie zoontje!! kwam via via op jou site terecht, en ik moet zeggen: wauw; Ik kan me echt precies hier in vinden. Precies hoe je het zegt, heb ik precies in mijn hoofd gehad haha. Ook met de eerste nacht dat huilen, kraamzorg, je lichamelijke klachten,Echt leuk om zo te lezen dat ik niet de enige ben.
  Leuk om je blogs te lezen!!
  Geniet van je moederschap !

  Liefs

 • Reageren
  Tewa
  28/10/2014

  Heel interessant voor mij als zwangere om te lezen en ook heftig. Maar beter om voorbereid te zijn en dat je weet wat er kan gebeuren. Heb trouwens helemaal dubbel gelegen om de evil look van James aan het einde! Lol

 • Reageren
  Laura Bouma
  31/10/2014

  Wow! Wat ben jij een kanjer!
  Wat vreselijk voor je zusje!
  Maar alles komt goed!
  Veel geluk x

 • Reageren
  Gerdy
  26/11/2014

  Omdat je vriend (collega van me) zo vol trots over jullie en jouw website zit te vertellen moest ik natuurlijk wel even lezen… handig, onder werktijd:) met zelf smurf nr van 4 maanden ben ik nog super hormonaal (oh, had iemand je dat al verteld? gaat nooit meer helemaal over:)) dus zit ik hier met tranen in mn ogen achter mn pc. maakt niet uit. Heftig verhaal, maar goed gedaan, je bent een stoere chick! ik had ongeveer vergelijkbaar herstel na de eerste (na 8 dagen buiten klein rondje lopen).
  de tweede heb ik er zo (in bad) uitgepoept. zat ik dezelfde avond pannenkoeken te eten in de tuin. en zelf aangifte gedaan de dag erna:) (voor het geval je denkt dat het altijd zo gaat:D)

  Heel veel plezier van de kleine, geniet ervan, laat je zus ook vooral meegenieten, ik weet zeker dat zo’n kleine hummel meer verbetering brengt dan welke chemo dan ook…

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.