Met haar gezicht naar de muur (de eerste keer straf voor Isé)

Met een boos gezicht smeet ze voor de derde keer haar tuitbeker op de grond. Erachteraan vloog een stuk brood. Toen was de maat vol. Mijn vriend liep resoluut naar haar toe, draaide haar stoel om en schoof haar met stoel en al richting de muur.

Het moet er een keer van komen, de allereerste keer ‘straf’. Met een leeftijd van 14 maanden merk ik dat het opvoeden nu echt is begonnen. Haar karakter begint zich steeds meer te ontwikkelen en daar horen af en toe ook boze buien buien bij. Buien die soms, wanneer ze echt te ver gaat, de kop in gedrukt moeten worden.

Ik moet toegeven dat het er best schattig uitziet wanneer ze weer eens met een beteuterd gezicht haar onwil poogt te uiten door met dingen om zich heen te gooien, maar ze moet ook leren dat dat geen gewenst gedrag is. Net zoals het uithalen naar haar broer, dat doet ze namelijk ook geregeld. Even snel een tik tegen zijn neus aan als het haar niet zint. Tot voor kort dachten we dat ze dat deed om te spelen, maar het gebeurt steeds vaker dat je ziet dat er boosheid achter zit.

Wanneer we Isé uit straf een eindje bij ons vandaan zetten dan leggen we wel altijd aan haar uit waarom we dat doen. “Je mag niet met dingen gooien Isé’. Dat is stout.” Hoewel ze je dan vaak niet-begrijpend aankijkt weet ik zeker dat ze wel aanvoelt dat het niet mocht wat ze deed.

Omdat ze nog zo jong is heeft het weinig zin om haar een kwartier lang ter straf ergens neer te zetten, dat vind ik te ver gaan voor een kind van veertien maanden, dus meestal laten we haar daar twee minuutjes zitten en dan mag ze er weer bij. Wel op voorwaarde dat ze daarna weer rustig is.

Ik merk wel dat James er nog een beetje moeite mee heeft wanneer wij soms streng tegen zijn zusje zijn en haar vermanend toespreken of haar aan de kant zetten. “Doe niet zo tegen Isé!” zegt hij dan. “Ze is nog klein!” Hij is erg beschermend naar haar toe en houdt er gewoon niet van als we even wat strenger naar haar zijn. Uiteraard leggen we dan ook aan hem uit dat dat erbij hoort, net zoals bij hem. Isé wordt ouder en ze moet snappen dat niet alles zomaar mag.

Wanneer begon jij met het ‘straffen’ van je kind?

Dit vind je misschien ook leuk

18 reacties

 • Reageren
  Susan
  21/01/2019

  Wij straffen niet. We spreken toe en leggen uit waarom iets niet kan of mag. Sinds dochter 3 is sturen we haar af en toe naar boven als ze moet afkoelen. Ze blijft dan schreeuwen of doorgaan met hetgeen wat we niet willen. Niet onder het mom van straf, maar om even uit elkaar te zijn en vooral rustig te worden (fijn voor beide partijen). Dan halen we haar na een paar minuutjes op en bespreken we de situatie nog even.
  Onze dochter is behoorlijk temperamentvol en hooggevoelig dus echt boos worden of op de trap zetten ofzo heeft totaal geen zin dat maakt de situatie veel erger.

  Ik vind een kind in de hoek zetten ouderwets. En ik vraag me af of een kind van 14 maanden begrijpt wat de bedoeling is. Ze probeert dingen uit en aan jullie reactie kan ze al zien wat wel of niet mag/leuk is. Hier pakken we de beker af bij een volgende gooipartij.

  • Reageren
   Anke
   05/02/2019

   Lijkt me ook een prima aanpak, maar ook dat valt onder ‘straffen’. Het lastige js gewoon dat het woord ‘straf’ een hele nare bijklank heeft gekregen. Maar eigenlijk is een negatieve consequentie die je invoert gewoon straf, en prima om af en toe te gebruiken in de opvoeding. Wel belangrijk om waar mogelijk te belonen of te negeren, maar straf is af en toe gewoon onvermijdelijk en helemaal niet erg, het hoort bij het leven dat er iets naars kan volgen op ongewenst gedrag.

 • Reageren
  Lindsy
  21/01/2019

  Ik vind 14 maanden ook wel vroeg om naar de muur te draaien of 2 minuten(!) apart te houden. Ze snappen daar vaak helemaal niks van. Kan een kind ook onzeker maken.
  Even toespreken en eventueel voorwerp afpakken en even gezicht of arm vastpakken is wat duidelijker.
  Dat is nu dan ook mijn aanpak bij mijn jongste.

 • Reageren
  Melany
  21/01/2019

  Ik vind het helemaal niet vroeg. Deed ik ook bij de kinderen op die leeftijd en werkte hartstikke goed. Zolang wij idd niet boos werden maar uitlegden waarom hij/zij werd omgedraaid. Mensen beweren altijd dat ze er niks van begrijpen. Ik geloof daar niet in. Als je er met een juiste manier mee om gaat begrijpen kinderen meer dan je denkt en dat kan je vaak goed genoeg merken. Vooral als je meerdere kinderen hebt merk je hoe belangrijk deze dingen zijn, manieren bij brengen begint vroeg. Net zoals structuur.

 • Reageren
  Shirley
  21/01/2019

  Hier doen we niet aan straffen op die manier. Ik waarschuw wel en probeer af te leiden door hem ergens anders naartoe te brengen als hij bijvoorbeeld ergens aan zit wat niet mag.

 • Reageren
  Yvonne
  21/01/2019

  Persoonlijk vind ik straffen op die manier niets toevoegen, vooral omdat je haar er nog niets bij uit kan leggen op die leeftijd. Ik denk dat je goed gedrag (op die leeftijd) moet belonen en gedrag dat je niet wil, kun je (zoals je ook al doet) “bestraffen” door haar erop aan te spreken met een lagere, strengere stem. Dat snapt ze ook wel min of meer.
  Ik heb mijn zoontje nooit met zijn gezicht tegen de muur gezet of anderszin afgezonderd. Dat heeft in mijn ogen geen zin als hij dan nog niet weet wat hij fout heeft gedaan. Wel ging hij op een bepaalde leeftijd (vanaf een jaar of 5) zelf naar zijn kamer om af te koelen of omdat hij gewoon even niet meer bij ons wilde zijn.
  Maar ieder zijn eigen mening.

 • Reageren
  Sandra
  21/01/2019

  Natuurlijk eerst waarschuwen en duidelijk toespreken….maar als er dan nog niet geluisterd wordt, zetten we hem tegen de muur! Dan nog niet luisteren…naar de gang. Meestal heeft het waarschuwen wel effect maar soms ook echt niet. Vooral als hij moe is heeft hij ff nodig om rustig uit te razen en is vaak daarna weer poeslief. Wel zeiden we altijd duidelijk waarom hij daar zat en maakten het daarna weer goed met een dikke knuffel. Nu hij ouder is laten we hem zelf vertellen waarom hij daar moest zitten.

 • Reageren
  Angela
  21/01/2019

  Oh jee Sanne! Leuke leeftijd hoor, maar inderdaad het opvoeden is begonnen 🙂

  Jim is 3 Jr en 4 mnd en we zijn er natuurlijk al lang mee begonnen, maar wij doen het iets anders.
  Op een afstandje zetten zou voor mij voelen als buiten sluiten of hem ‘de mond snoeren’ omdat hij boos is, wat hij kan interpreteren alsof boosheid er niet mag zijn. Boosheid is ook gewoon een emotie die er mag zijn en waar hij in alle veiligheid mee mag. Leren omgaan en leren reguleren.

  Ieder kind is natuurlijk anders en wat voor de 1 werkt, werkt voor de ander niet. En ze hebben het echt wel snel genoeg door hoor! Kleine slimmerikjes zijn het.

  • Reageren
   Yvonne
   21/01/2019

   “Op een afstandje zetten zou voor mij voelen als buiten sluiten of hem ‘de mond snoeren’ omdat hij boos is, wat hij kan interpreteren alsof boosheid er niet mag zijn.”…..”Boosheid is ook gewoon een emotie die er mag zijn en waar hij in alle veiligheid mee mag. Leren omgaan en leren reguleren.”

   Dit ja. Helemaal mee eens. Als je nooit leert omgaan met boosheid krijg je daar later problemen mee. Ben ik van overtuigd.
   Maar het is een interessante discussie voor alle opvoeders onder ons. Dus chapeau dat je dit op je blog aankaart, Sanne. Ik denk dat niet veel bloggers dit zouden aandurven.

   • Reageren
    Annette
    21/01/2019

    Agree, wat je ook zegt: dat geeft later problemen. Ikzelf en 3 andere broers/zussen zijn daar jammer genoeg het bewijs van.

 • Reageren
  Bregje
  21/01/2019

  Mijn dochter (bijna 4) mag binnen niet schreeuwen. En dat doet ze nogal eens als ze der zin niet krijgt. Dus toen het drama was heb ik haar laatst buiten gezet. Daar mag ze wel schreeuwen. Als het eruit is en ze is weer rustig mag ze weer naar binnen. Mijn moeder vind dit dan weer zielig, terwijl sommige vrienden het ook wel eens doen. Ach ja doen waar je jezelf goed mee denkt te doen.

 • Reageren
  Annette
  21/01/2019

  Het zou mijn keuze ook niet zijn om een kindje op die leeftijd op deze manier te straffen. Wij hebben 2 kindjes, bijna 3 en 14 maanden. Wij leggen uit en praten met de kindjes. Pakken evt beker. Maar buitensluiten doen wij niet. 2 minuten vind ik persoonlijk best lang voor zo’n kleintje. Ondanks dat ze al best veel snappen geloof ik niet dat je dit goed kan overbrengen. Wat hierboven al werd gezegd het brengt veel onzekerheid met zich mee voor zo’n kleintje. Het boek How to talk to kids vind ik een mooie leidraad hierin.

 • Reageren
  Danique
  21/01/2019

  Ik zet mijn dochter van 1 wel is voor straf in de box. Verder gebruik ik de box niet en hij gaat binnenkort weg. Maar hier wordt ze echt bood tot schreeuwen toe als het haar niet zint. Dan wordt ik boos en spreek haar streng toe. Ze moet ook leren dat niet alles mag. Als ze met brood gooid dan haal ik het brood weg. En daarna eet ze wel rustig. Goede manier op de stoel naar de muur te zetten ga ik onthouden!

 • Reageren
  Ingrid
  21/01/2019

  Ik heb er niet zozeer een sterke mening over. Iedereen doet lekker zoals ie zelf denkt dat goed is toch?! Wilde je even een complimentje geven over dit artikel. Knap dat jij je regelmatig zo kwetsbaar opstelt, wetende dat anderen er een mening over hebben. De grootste reden dat ik jou al zo’n lange tijd volg! 🙂

  • Reageren
   Yvonne
   21/01/2019

   Sorry, maar dit vind ik onzin. Ze vraagt toch naar de ervaringen van andere mensen? Dan krijg je “automatisch” meningen. Het lot van een blogger.
   En ook nuttig want zo leren we er allemaal wat van. Tenminste, zo denk ik erover. Discussie, mits netjes, hoeft niet erg te zijn.

   • Reageren
    Ingrid
    21/01/2019

    Ik zeg toch ook nergens dat er geen discussie mag zijn? Ik geef haar een compliment dat ze zich kwetsbaar opstelt.
    Ik zou niet weten waarom je mijn reactie als ‘onzin’ bestempelt.

    • Reageren
     Yvonne
     21/01/2019

     Sorry, misschien heb ik je bericht verkeerd opgevat omdat je het woord ‘mening’ gebruikte. Excuses, mijn fout.

 • Reageren
  Sanne
  24/01/2019

  Verdiep je eens in opvoeden voor je dit soort ranzigheid over je baby online gooit zeg! Echt ontzettend zielig voor dat meisje; garantie voor een heerlijke hechtingstoornis ?

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.