Ik doe mee met Moeders voor Moeders

Toen ik net zwanger was twijfelde ik geen moment: ik wilde meedoen met Moeders voor Moeders. Inmiddels pies ik alweer 5 weken in een container.

Moeders voor Moeders is een organisatie die stellen met vruchtbaarheidsproblemen helpt. Dit doen zij door urine te verzamelen van zwangere vrouwen. In ‘onze urine’ bevindt zich namelijk het hCG-hormoon, wat door farmaceutische bedrijven gebruikt wordt voor het vervaardigen van geneesmiddelen die worden nodig zijn bij vruchtbaarheidsbehandelingen. De organisatie is al 85 jaar actief.

Tijdens de zwangerschap van James was ik al te laat om mee te doen, toen heb ik helaas dus niet mijn steentje kunnen bijdragen. Daarom wilde ik nu zo snel mogelijk na de eerste goede echo starten. Je kunt meedoen vanaf week 6 van je zwangerschap tot week 16 omdat je dan in je hCG-piek zit.

De reden om mee te doen was voor mij eigenlijk heel simpel. Ongeveer 1 op de 6 stellen heeft vruchtbaarheidsproblemen. Het is geen uitzondering dat stellen genoodzaakt tot allerlei medische behandelingen zoals IVF of IUI om uiteindelijk zwanger te raken. Bij deze en ook andere vruchtbaarheidstrajecten is het medicijn Pregnyl nodig. Om één vruchtbaarheidsbehandeling mogelijk te maken is een behoorlijke hoeveelheid urine nodig. Het medicijn Pregnyl heeft twee functies: De eisprong stimuleren bij onvruchtbaarheid ten gevolge van het uitblijven van follikelrijping of eisprong en de follikels voorbereiden op vruchtbaarheidsprogramma’s als IVF (bron).

Tijdens het intakegesprek van MvM werd mij ook verteld dat er vaak een tekort is van dit medicijn. Gevolg daarvan is dat vrouwen op de wachtlijst komen te staan voor een vruchtbaarheidstraject. Omdat het zwanger worden bij mij op natuurlijke wijze en ook nog eens heel makkelijk is gegaan, kan ik mij nauwelijks voorstellen hoe verschrikkelijk het moet zijn om te moeten wachten op een zwangerschap. Het idee dat je op een wachtlijst komt te staan en niet weet wanneer je de eerste bent die geholpen wordt, moet een zware last zijn. Als ík er als zwangere voor kan zorgen dat deze vrouwen sneller geholpen worden, dan is dat iets waar ik geen seconde over hoef te twijfelen.

Met 6 weken en 2 dagen had ik mijn eerste echo op de planning en de dag erna zou er iemand langskomen voor het intakegesprek van Moeders voor Moeders. Ik wist wel een beetje wat ik kon verwachten, ik had me van te voren goed ingelezen. Volgens mij was ik de ideale persoon, niet in de laatste plaats omdat ik overdag veel thuis ben en dus vaak mijn plasje kon lozen in een van de containers.

Tijdens het intakegesprek doen ze nog een zwangerschapstest met je om je hCG te controleren, en als dit goed is dan mag je meteen beginnen. Als cadeautje krijg je een heerlijk zachte badcape en een tas met allerlei heerlijke zwangerschapstijdschriften.

In het begin was ik heel actief met plasjes inleveren. Zelfs als ik ’s nachts zo slaapdronken als een tor was, plaste ik nog in mijn kannetje die ik dan de volgende ochtend in de container goot. Toen ik twee weken daarna ziek werd, heb ik even wat minder geplast. Gelukkig is dit geen probleem, je bent er vrij in hoeveel plas je inlevert.

Iedere vrijdag komt een koerier mijn kratten met containers verwisselen en zet er daarvoor weer een nieuw krat in de plaats. Ik heb nog niet zo heel goed contact met de mensen uit mijn straat dus ik vond het voor mezelf geen probleem als zij al aan de kratten konden zien dat ik zwanger was. Ik begrijp dat dit niet voor iedereen geldt, maar daar heeft MvM gelukkig een oplossing voor. Je kunt je kratten ook bij een andere voordeur laten ophalen of zelf afgeven op een bepaalde locatie.

Het geeft me altijd weer een kick als aan het einde van de dag weer een goedgevulde container met urine in een krat kan zetten. En natuurlijk zijn er ook dagen bij dat ik er helemaal geen zin in heb, omdat ik dan bijvoorbeeld misselijk ben en dat gedoe met mijn urine en een naar chemische stoffen riekende container daar niet echt heel erg bij helpen, maar de wetenschap dat ik hier zoveel vrouwen mee kan helpen compenseert een hoop.

Ik kan nu nog precies een maand meedoen totdat ik in week 16 van mijn zwangerschap zit. Ik hoop natuurlijk dat ik met dit artikel andere vrouwen een beetje heb geïnspireerd om ook hun steentje bij te dragen als zij zwanger zijn. Op dit moment doet 1 op de 6 vrouwen mee, maar als je ’t mij vraagt dan kan dat best een beetje meer 🙂

Heb jij meegedaan met Moeders voor Moeders toen je zwanger was? En lijkt het je wat om mee te doen als je ooit zwanger bent?

Dit vind je misschien ook leuk

21 reacties

 • Reageren
  Marloes
  06/04/2017

  Wat goed dat je dat doet! Ik heb bij mijn tweede zwangerschap ook veel ingeleverd en dat ging hetzelfde als bij joy; eerst heel fanatiek en later een beetje minder. Succes nog de komende maand!
  Marloes onlangs geplaatst…Hoe houd je je relatie leuk?My Profile

 • Reageren
  Duizendschoon
  06/04/2017

  Dankjewel.
  Mede dankzij jou hoop ik dat mijn droom kan gaan uitkomen.
  Ik ben helaas één van de vrouwen die deze medicatie nodig heeft.

  Bedankt dat je hier ook aandacht aan geeft!

  X

 • Reageren
  Heleen
  06/04/2017

  Wat goed!! Ik heb zelf ook meegedaan. Kleine moeite voor ons, van groot belang voor anderen… Al moet ik wel zeggen dat ik blij was wanneer ik kon stoppen haha.
  Heleen onlangs geplaatst…De leukste cadeaus onder de €10!My Profile

 • Reageren
  Channa
  06/04/2017

  Hier ook gedaan, maar vond het een verschrikking. Dat het voor een goed doel was heb ik wel echt in mn achterhoofd moeten houden.
  Channa onlangs geplaatst…Op vakantie: Center Parcs de VossemerenMy Profile

 • Reageren
  Nicole
  06/04/2017

  De eerste zwangerschap (miskraam) meegedaan. Maar wat een.verschrikking. ik vond het vies en onhandig allemaal. Brrrr. De twee succesvolle zwangerschappen daarna heb ik niet meer meegedaan.
  Nicole onlangs geplaatst…Oh oh, wat wist ik het allemaal goedMy Profile

 • Reageren
  Joyce
  06/04/2017

  ik heb meegedaan, maar in combinatie met het vele spugen lukte het mij niet om vol te houden zo jammer!

 • Reageren
  Mariska
  06/04/2017

  Wat goed dat je mee doet met MvM! Ik ben 1 van de dames die gebruik heeft mogen maken van de medicatie die uit de urine ontstaat. Ik ben je dan ook zeer dankbaar dat je mee doet én dat je er aandacht aan besteed!
  Ik ben nu zelf na 3 jaar medische molen zwanger en doe nu al 9 weken mee aan MvM! Zo blij om wat terug te mogen doen voor al die andere vrouwen.
  Zet ‘m op Sanne!

 • Reageren
  Esmée
  06/04/2017

  Super dat je mee doet! Ik doe zelf ook al sinds 6 weken zwangerschap mee en hoef nu nog maar twee weken in kannen te plassen en dan zit het er alweer op? Mijn reden om mee te doen is omdat ik twee tantes heb die met onvruchtbaarheid te maken hebben gehad en dus van dichtbij meegemaakt wat dit doet met een mens. Blij dat ik Mijn steentje heb bij kunnen dragen

 • Reageren
  Malou
  06/04/2017

  Super dat je meedoet! Ik heb zelf ook meegedaan 🙂
  Malou onlangs geplaatst…Wat zetten we met Pasen op tafel?My Profile

 • Reageren
  Yvonne
  06/04/2017

  Ik kan me werkelijk niet voorstellen dat iemand niet mee zou doen en ik vind het dan ook schokkend dat je zegt dat maar 1 op de 6 zwangere vrouwen meedoet.
  Heel goed dat je hier aandacht aan besteedt (en er eerlijk over bent want natuurlijk is het niet altijd leuk maar daarvoor doe je het niet. Je kunt er mensen me helpen).

 • Reageren
  Emma
  06/04/2017

  Goed van je hoor??
  Ik heb het bij mn eerste ook gedaan.
  Dat van dat kannetje in de nacht herken ik wel! Ik heb er alleen weleens langsop geplast haha. Succes!!

 • Reageren
  Ans
  06/04/2017

  Ik heb 45 jaar geleden en 42 jaar geleden ook meegedaan , alleen die lucht van die containers daar ging je van over je nek.Mijn oudste zoon noemde het de piestas de containers deed ik een tas, het zal nu wel beter zijn.

 • Reageren
  Vanessa
  06/04/2017

  Dankjewel Sanne. Ik ben ook een van die vrouwen die niet op een natuurlijke wijze zwanger kon worden. Ik moest hormonen spuiten, incl pregnyl. Dankzij de medicijnen heb ik twee meiden, 5 jaar en mijn jongste is 10 maanden. Het was een zwaar traject maar zonder de medische molen en de medicatie was het niet gelukt!

 • Reageren
  Nicole
  06/04/2017

  Heel fijn en goed dat je hier aandacht aan besteed!
  Ik heb zelf adhv icsi een schitterende zoon van 2 maanden in mijn armen. Mijn dank is enorm groot aan alle dames die mee doen aan mvm.
  Spijtig te lezen dat sommige dames het “te veel gedoe vinden”. Vijf keer per maand naar het ziekenhuis, pijnlijke ingrepen (ik vond deze ingrepen zwaarder dan mijn bevalling) en weken lang jezelf injecteren met hormonen is namelijk geen zware opgave 😉 uiteraard is iedereen er vrij in om de keuze te maken om mee te doen, maar hopelijk realiseren deze dames die het “te veel gedoe vinden” dat zeer kwetsend is naar een koppel met vruchtbaarheidsproblemen.

  Sanne you go girl!

  • Reageren
   Yvonne
   07/04/2017

   Amen. Over “gedoe” gesproken…

 • Reageren
  Anneleen
  07/04/2017

  Ik vraag me af of dit initiatief in België er ook is! Super goed en fijn dat je hier aandacht aan besteedt, Sanne! X
  Anneleen onlangs geplaatst…Uit mijn winterslaapMy Profile

 • Reageren
  Carlijn
  08/04/2017

  Goed dat je meedoet en dat je erover schrijft. Voor mij was het 100% vanzelfsprekend dat ik hieraan zou meedoen. M’n schoonzusje bijvoorbeeld heeft het de eerste keer wel gedaan maar de tweede zwangerschap niet omdat ze het te veel gedoe vond. Wat een onzin… Hoop dat veel stellen geholpen zijn met dat we piesen in een fles 😉

 • Reageren
  Yvonne
  08/04/2017

  Carlijn, wat mis ik je toch..Wanner kom je terug? 😉

 • Reageren
  Wendy (B)
  16/04/2017

  Ik zou dit ook doen.

 • Reageren
  linda
  25/04/2017

  Super goed dat je dit doet! En dat je er op deze manier aandacht voor vraagt! Ik hoef er niet over na te denken, mocht ik zwanger raken (hopelijk) dan doe ik ook mee! Direct. Bedankt voor je openhartige blog.

 • Reageren
  Renate
  20/12/2017

  Ik heb ook mee gedaan vanaf me 8ste week. Ivm bruiloft stress ben ik iets later begonnen. Want ik wist dat ik in de eerste 2 weken er totaal niet bij stil zou staan. Aangezien ik dus me bruiloft ook had staan.
  Maar doordat ik thuis zat heb ik elke week 8 flessen vol af kunnen leveren.
  Waarom ik mee heb gedaan, omdat ik dankzij alle mama’s die me voor zijn gegaan hierin mijn prachtige dochter heb mogen krijgen.

  Ik heb namelijk zelf de pregnyl die ze maken uit de urine van mvm nodig gehad. En ik weet daardoor heel goed hoe belangrijk dit is. En wat is het nu voor moeite om in een kannetje te plassen inplaats van in de wc zelf ?

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.