Maar ik wil helemaal niet naar buiten hoeven (over mijn onrustige zomergevoel)

Als ik zou mogen kiezen dan prefereer ik warme temperaturen boven de kille kou van de winter. En tóch is er iets aan de zomer dat me soms weer doet verlangen naar de herfst en de winter…

Ik heb het over het gevoel om met warme temperaturen per se ‘buiten te moeten zijn’.

Afgelopen weekend was zo’n dag. Het was 26 graden, iedereen liep in blote zomershirtjes, stond op een festival, bezocht een terras of was uitgebreid aan het bakken in de eigen tuin. En ik? Ik zat binnen op de bank een kop koffie te drinken, stilletjes te genieten van het zonnetje dat scheen, maar met geenszins de behoefte om de hele dag buiten te spenderen. Behalve dat het tegenwoordig al snel heel warm heb en uv-stralen probeer te mijden, vind ik het eigenlijk altijd wel gewoon prima binnen.

Ik ben een zomermens, tenminste, dat denk ik. Mijn voorkeur gaat uit naar dagen dat we de jas aan de kapstok kunnen laten hangen en de spijkerbroek kunnen verruilen voor een luchtig rokje. En toch is er ook iets aan de zomer dat me soms een beetje ‘onrustig’ maakt. Namelijk het gevoel om constant buiten te moeten zijn en erop aangekeken te worden als je dat niet doet.

Ik open mijn social media en zie al mijn vrienden, bekenden en collega’s genieten van het buitenleven. Ik ben blij voor ze, geniet van de vrolijke plaatjes in de zon, glimlach om de gezellige taferelen en tegelijkertijd heb ik zelf eigenlijk helemaal niet zo de behoefte om mijn binnenleven te verruilen voor het buitenleven.

En waar anderen enthousiast hun barbecue weer onder het stof vandaan trekken, vind ik het alleen maar onhandig om buiten te eten. Het eten dat op de grond valt is niet goed weg te halen, trekt in het ergste geval beestjes aan en bovendien ben je door de afstand tot de keuken 2x zo lang bezig met opruimen.

Nog zo’n punt: in de winter is het oké om je na het avondeten terug te trekken op de bank onder een kleedje en naar je favoriete serie te kijken. In de zomer is dat anders. Dan is het gek om je te verstoppen onder dat kleedje en dan vindt men er iets van als je de hele dag niet buiten komt.

Aan de ene kant denk ik: mens zit niet zo te zeiken. Het is ook nooit goed. In de winter klaag je weer over die lange donkere dagen waar geen einde aan lijkt te komen en in de zomer is het weer niet goed omdat je het gevoel hebt net als iedereen buiten te moeten zijn terwijl je hoofd daar niet altijd naar staat.

Overigens heb ik het niet altijd op deze manier gehad. Toen ik nog geen kinderen had stond de zomer voor mij gelijk aan festivals, vakanties, uitgaan tot het licht was, zwoele zomeravonden op het terras. Met kinderen zijn de meeste van dat soort zaken echter verleden tijd.

Als ik even naar mijn ‘symptomen’ google dan blijkt dat het helemaal niet gek is om dit soort gevoelens rondom de zomerperiode te hebben. Er zijn veel mensen die kampen met de zogenaamde ‘zomerdip’. Ik heb niet het idee dat ik onder deze categorie val, maar er zijn wel aspecten die ik heel goed kan begrijpen. De druk voor het ‘zomerse blijheid’ gevoel bijvoorbeeld. Don’t get me wrong, ik geniet echt van mijn rosébiertje in de zon, maar het is voor mij ook weer niet het ‘summum’ ofzo. Net als een vakantie. Ik vind het heerlijk om met mijn gezin even te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit, maar mijn geluksniveau blijft op mijn vakantieadres hetzelfde, het wordt niet meer. Soms voel ik me daar schuldig over. Waarom laat ik huis en haard achter om me op vakantie ‘hetzelfde te voelen’?

Overigens brengen mijn kinderen in de zomer wel zoveel mogelijk tijd buiten door. Steppen, fietsen, met de watertafel spelen. Soms zit ik daar bij onder de parasol en soms bekijk ik het tafereel vanaf binnen.

Heb jij ook wel eens het gevoel buiten te ‘moeten’ zijn als het zomer is?

Dit vind je misschien ook leuk

14 reacties

 • Reageren
  Eke
  11/06/2019

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook het liefste binnen ben hoor, helemaal als het echt warm is. 20 graden vind ik nog wel lekker, maar daarboven, bleh. Ik vind het ook fijner om een stukje te fietsen of te wandelen dan om in de tuin te zijn, maar vraag me niet waarom, haha.

  • Reageren
   LAVIESANNE
   11/06/2019

   Haha ja 20 graden is perfect!

 • Reageren
  Anouk
  11/06/2019

  Zo herkenbaar! Komt hier denk ik ook omdat thuis altijd werd gezegd: het is lekker weer dus ga maar even naar buiten. Mijn vriend komt uit een warm land waar 365 zon is, en is eigenlijk veel beter ingespeeld op z’n eigen behoefte. Omdat de zon daar altijd scheen, moest ie bedenken wat ie wilde doen ipv standaard naar buiten… Ik probeer dat nu toch ook maar eens uit!

 • Reageren
  Manon
  11/06/2019

  Herkenbaar, niet per se het buiten moeten zijn maar wel steeds het ‘moeten’ hebben van plannen of leuke dingen doen. Naar het park, bbqen, terras etc. Dat is allemaal heel leuk, maar ik heb niet ieder weekend dat soort plannen

  • Reageren
   LAVIESANNE
   11/06/2019

   Neuh wij gaan ook niet zoveel de hort op.

   • Reageren
    Angela
    11/06/2019

    Het is alsof ik dit artikel heb geschreven, zooo herkenbaar! Geruststellend om te lezen dat ik niet de enige ben, thanks!

 • Reageren
  Yvonne
  11/06/2019

  Ik heb geaccepteerd dat andere mensen de hele tijd naar buiten willen en ik niet. Ik heb zeker geen zomerdip, want ik ben in de zomer net zo gelukkig als in de winter. Heb dus ook geen winterdip. Ik laat het weer nooit zo’n invloed op mijn humeur hebben. Ik denk dat jij dat ook een beetje hebt: gewoon kunnen genieten van alle seizoenen en bovendien je overal goed kunnen amuseren: uit én thuis. En dat laatste is heel belangrijk. Ik ben ook blij dat ik goed thuis kan zijn.
  Als ik op vakantie ben, word ik altijd na een week onrustig en op uiterlijk dag 10 zijn we thuis. Mijn vriend heeft dit ook. Is mooi toch?
  Oh, en eens: barbecueën is zwaar overrated. Gedoe om niks.

 • Reageren
  Lisette
  11/06/2019

  Ja! Ik hoor ook altijd de stem van mijn moeder in mijn achterhoofd: ‘ben je al buiten geweest? Het is zulk mooi weer, zonde om binnen te blijven!’
  Lisette onlangs geplaatst…Als de stroom uitvalt: via het raam naar buiten?!?My Profile

  • Reageren
   LAVIESANNE
   11/06/2019

   Oja dat herken ik ook!

  • Reageren
   Anneloes
   12/06/2019

   Dat heb ik met mijn schoonmoeder.
   Vraagt dan ook aan de kinderen of ze lekker buiten zijn geweest…..

 • Reageren
  Karlijn
  11/06/2019

  Je moet doen waar je zin in hebt toch en niet aantrekken van de rest.
  Wat moet je de hele dag buiten doen? Even buiten zitten oke, maar de hele tijd nutteloos zitten is niks aan als je binnen wat nuttigs kunt doen toch?
  En lekker lezen op een bank in de zon is heerlijk, maar waarom niet lekker lezen op een bank die net wat lekkerder zit?
  Ik denk gewoon dat je lekker moet doen waar je op dat moment zin in hebt en jouw eigen leven leiden zonder te luisteren wat anderen zeggen/vinden;-)

 • Reageren
  Caro
  12/06/2019

  Ook ik herken me hier zo in! Ik kan enorm slecht tegen warmte en vind het daarom jammer dat ik belemmerd word in mijn activiteiten zoals wandelen. En dat stukje over buiten eten had ik kunnen schrijven.
  Doe mij maar elk seizoen behalve de zomer ?

 • Reageren
  Anneloes
  12/06/2019

  Wat ben ik blij om dit te lezen! Altijd gedacht dat ik hierin de enigste was…
  Ik vind het leuk om met mijn man en kinderen met mooi weer ergens naartoe te gaan, maar als ik thuis ben, dan zit ik net zo lief binnen ipv in de tuin. En als ik alleen ben met de kinderen hoef ik ook niet zonodig naar buiten. Maar ik voel me dan tegenover hun zo schuldig om met mooi weer binnen te zitten. Ik laat hun dan ook weleens in de tuin spelen, maar dan staan ze om de haverklap aan de deur met een vraag.
  ‘S Avonds mis ik in de zomer ook de herfst/winter. Dan plof ik net als jij graag binnen op de bank. Maar dan is het nog hartstikke licht buiten en hoor je veel mensen buiten. Wat een “problemen”, haha! Maar verder vind ik het heerlijk als het mooi weer is!

 • Reageren
  Kirsten Mamagisch
  12/06/2019

  Ik herken je gevoel soms wel. Ik vind buiten zijn overigens heerlijk, lekker een stuk wandelen met de honden, of even naar de speeltuin met de meiden maar thuis ga ik niet zo snel in de tuin zitten. Te warm, te plakkerig, te ver van alles weg. En dan ook nog dat je je dan in moet smeren. Gatver. De Peuter loopt het liefst de hele dag in de tuin, en dat is prima. De deur en schuifpui staan open, en ik zit lekker aan de eettafel te werken of te hangen en kan haar vanaf dat plekje prima in de gaten houden. Maar het is een stuk koeler!
  Kirsten Mamagisch onlangs geplaatst…Recept: Sperzieboontjes in satésaus met gehakt en rijstMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.