Loungeset buiten laten staan in de winter

Ik had me voorgenomen toen ik onze heater aanschafte om ook in het najaar romantisch op onze buitenloungeset te chillen. Onder een kleedje, windlicht aan, gekleurde lampjes rond het dak gewikkeld, je kent het wel. Dit was achteraf toch een beetje te idyllisch te bedacht. Met nat en winderig herfstweer kruip ik toch liever binnen op de bank en zo tegen november is het dan ook tijd om onze loungeset te ontdoen van zijn kussens en tegen winterse omstandigheden te beschermen.

Het is nu alweer twee jaar geleden dat we onze Wicker loungeset kochten. (Tip: mocht je een er eentje willen aanschaffen dan zou ik nu een loungeset kopen. Je vindt aanbiedingen overal). Onze tuin leent zich er perfect voor, zeker omdat ons huis over een groot afdak beschikt waardoor de loungeset goed beschermd staat en je er ook relatief vaak op kunt zitten. We hoeven ons dan ook nooit zo druk te maken over een buitje meer of minder, want hij staat vrijwel altijd droog (tenzij het echt hard waait in combinatie met harde regen).

Natuurlijk zijn loungesets gemaakt om het hele jaar door buiten te staan en ze kunnen dan ook zeker tegen een stootje, maar bepaalde weersomstandigheden hebben natuurlijk wel invloed op de levensduur ervan. Dit is ook de reden dat wij onze loungeset, ook al staat ‘ie droog onder een afdakje, met een (loszittende) hoes afdekken. Daarnaast maak ik hem zowel aan het einde van het seizoen als aan het begin van het seizoen goed schoon.

Wij hebben een set met vlechtwerk/wicker, heel stevig en goed schoon te houden. Je hebt er verder weinig onderhoud van. Bij het afdekken is het wel belangrijk dat er geen water in de hoes blijven staan. Daarom plaats ik meestal iets hoogs onder de hoes, zodat het water er altijd af kan rollen. Ik check ook regelmatig of er geen kuilen met water zijn ontstaan.

Het is nog altijd het beste om je loungeset ergens binnen te stallen, maar hier hebben de meesten geen plek voor, ook wij niet. Wel bewaar ik de kussens altijd binnen. Niet in de schuur, want daar is het ook vochtig, maar echt op zolder achter schotten zodat ze droog en donker staan.

Als je je loungeset gaat afdekken met een beschermhoes is het heel erg belangrijk om de kussens er niet onder te laten liggen. De meeste kussens zijn niet 100% waterbestendig. Onder een afdekhoes kan eventueel condens ontstaan en dat kan weer in je kussen trekken. Ook all weather hoezen zullen daar niet tegen kunnen.

Hoe bescherm jij je tuin/loungeset in de winter?

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

 • Reageren
  Jamey
  06/11/2019

  Ik moet eerlijk zeggen dat wij de loungeset onder de overkapping hebben. Dus tja, dat staat altijd droog en veilig 🙂

 • Reageren
  Heidi
  11/11/2019

  Leuk om te weten.
  Wij zelf hebben een houten tuinset, die gelukkig tegen de winter en regen kan.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.