Liefde voor ovenschotels

Voor mij is koken toch vaak vooral een ‘moetje’. Met twee kinderen om me heen die precies de meeste aandacht van me vragen op het moment dat ik wil beginnen met piepers jassen, kan het soms best een lastig klusje zijn. Maar ovenschotels to the rescue, want die kun je gelukkig van te voren klaarmaken waardoor ik niet in het spitsuur de meeste ‘werkdruk’ heb.

Ik ben er echt dol op. En de kinderen gelukkig ook. Met ovengerechten en -schotels kun je bovendien eindeloos variëren qua ingrediënten en dat maakt dat er bij ons op tafel wekelijks minstens 1 ovengerecht op het menu staat. In de winter is het ook heerlijke comfortfood.

Ik ben erg fan van ovenschotels met pasta. En ovenschotels met aardappel doen het hier ook altijd goed. Laatst maakte ik er eentje met shoarma, die viel ook wel in de smaak. Het allerliefst heb ik er een knapperig laagje kaas overheen.

Vrijwel elke ovenschotel is van te voren te maken. Als ik ovenschotels voorbereid, dan bak ik ze nooit gelijk helemaal af. Ik zorg dat ze maximaal nog 15/20 minuten in de oven moeten op de dag dat ‘ie op de planning staat. Ideaal, want op dit moment dat het eten in de oven staat te garen, kan ik nog ff wat andere dingen doen.

Heel soms, bij mijn vegetarische lasagne bijvoorbeeld, vind ik het handiger om hem alleen van te voren helemaal op te bouwen, en dan pas op het laatste moment af te bakken. Dat is natuurlijk ook een optie. Niet iedere ovenschotel is daar trouwens geschikt voor, want soms wordt het te vochtig, afhankelijk van de ingrediënten.

Wat je zelfs nog zou kunnen doen is een ovenschotel vooraf klaarmaken en hem dan met vershoudfolie en aluminiumfolie in de vriezer bewaren. Wel belangrijk om ‘m altijd helemaal af te laten koelen voordat je hem in de koelkast of vriezer doet.

Wanneer wij hier verjaardagen vieren en de gasten blijven eten, dan maak ik steevast de dag van te voren een aantal ovengerechten klaar. Valt altijd in de smaak en voor mij is het erg handig dat ik het op de dag zelf enkel nog maar een kwartier in de oven hoef te garen. Bovendien houd je op die manier ook de keuken netjes.

Maak jij vaak ovenschotels?

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

 • Reageren
  Tine
  09/01/2020

  Ik had laatst toevallg een ovenpasta geprobeerd. Was zelfs nog lekkerder toen ik het de volgende dag at.

 • Reageren
  Brenda
  09/01/2020

  Ja! Ook minstens een keer in de week. Heerlijk om een opgeruimde en schone keuken te hebben als je aan tafel gaat. Met een tiener en een 6-jarige is het bijna elke avond spitsuur. Muziekles, sport, musicalles, de oudste kiest er vaak voor om na het trainen te eten. Sinds 1,5 jaar heb ik een stoomoven in plaats van een magnetron. Het opwarmen duurt iets langer, 7 min. Maar het is zo veel smakelijker.

 • Reageren
  Tineke
  09/01/2020

  Ook minstens een keer in de week! Alleen wel zonder aardappelen, we proberen hier zo koolhydraatarm mogelijk te eten.

 • Reageren
  Sara
  10/01/2020

  Ja zeker I ook hier favoriet! Ik maak het dan vaak al klaar terwijl Mn zoontje slaapt en dan is in de avond de keuken dus helemaal schoon, echt housewive goals haha!! Vind het dan zoveel gezelliger, dat we nog wat quality time hebben met elkaar i.p.v. opruimen!

 • Reageren
  Tamara
  10/01/2020

  Mmmm ovenschotels, ik ben er ook dol op! Het is ideaal om van te voren voor te bereiden en alleen op te warme na bijvoorbeeld een lange dag werk. Helaas is mijn dochter er wat minder dol op, dus dan sta ik toch nog voor haar iets anders te koken.
  Tamara onlangs geplaatst…Zo verf jij je haar zonder het te beschadigen!My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.