Mijn leven op de rit met personal coaching

Help, ik ben een chaoot! Het werd dringend tijd om daar eens wat aan te doen.

Mezelf verbeteren

Enige tijd geleden werd ik benaderd door GORTcoaching met de vraag of het me interessant leek om samen met een persoonlijke life coach aan de slag te gaan. Er werd mij daartoe gevraagd of er nog dingen zijn die ik op dit moment aan mijzelf wilde verbeteren. Nou heb je effe? Was mijn gedachte. Ik denk dat er altijd zaken zijn die je aan jezelf wil verbeteren. Van een hoop dingen heb ik ooit al op het punt gestaan om ermee aan de slag te gaan, maar dat laatste zetje in de rug kreeg ik maar niet. Waarom? Omdat ik niet streng genoeg voor mezelf ben. En omdat ik simpelweg gewoon niet wist waar ik moest beginnen.

Voor mijn gevoel was er een aantal zaken waar ik met een persoonlijke coach echt aan wilde werken.

Planning? Welke planning?

Neem nou plannen. Opzich geen rocket science, maar ik die anderhalf jaar dat ik nu een bedrijf run, is het me nog nooit gelukt om fatsoenlijk een agenda bij te houden. Niet digitaal, niet in papieren vorm, het lukte me gewoonweg niet. Het gevolg: overal post-its, to do-lijstjes en half ingevulde apps met notities van alles wat ik nog moest doen en niet mocht vergeten. En zo gebeurt het me geregeld dat ik midden in de nacht wakker schiet omdat ik me herinner dat ik Pietje van bedrijf X nog een mailtje moest sturen.

Onrust

Mijn coach had het meteen al door: structuur ontbreekt in mijn leven. Door het slechte plannen blijft er veel in mijn hoofd rondspoken wat weer zorgt voor onrust. Momenten van rust zijn in mijn hoofd schaars en juist die breaks zijn wel nodig om goed te kunnen blijven presteren. Ik ben me ervan bewust dat ik geen rustig karakter heb, maar enige structuur in mijn werk en daardoor ook privé zou het wel gemakkelijker maken. We hadden meteen een doel gevonden om mee aan de slag te gaan.

Scheidingslijn werk en privé

Daar komt bij dat de scheidingslijn tussen werk en privé een hele dunne is bij het soort werk dat ik doe. Ik denk dat iedereen met een eigen bedrijf die vanuit huis werkt dat wel herkent. Of het nu de administratie is, het beantwoorden van mails, het schrijven van artikelen, het fotograferen van producten, altijd heb ik ergens in mijn achterhoofd een soort ‘moet-gevoel’ van dingen die ik nog zou kunnen of zou moeten doen. Gevolg is dat ik vaak ’s avonds nog uren aan het werk ben terwijl ik eigenlijk had afgesproken een film te kijken met vriendlief.

Het lukt me zelden om me echt over te geven aan een moment van niks doen. Anders dan wanneer je op kantoor werkt kan ik niet aan het einde van de dag de deur dichttrekken en mijn werk voor die dag afsluiten. Enerzijds mag ik van geluk spreken dat ik elke dag mijn werk kan uitoefenen vanaf mijn eigen huis, aan de andere kant ben ik daardoor psychisch nooit klaar met mijn werk, ook niet als ik mijn laptop dichtklap. En dit is verder niks negatiefs, maar dit is gewoon zoals het is.

Praktische handvatten

Inmiddels heb ik twee sessies gehad en heeft mijn coach me een aantal praktische handvatten gegeven waar ik mee aan de slag kon gaan en waar ik verder over na moest denken.

Mijn coach had al vrij snel door dat ik bij bepaalde zaken een stok achter de deur nodig had en we zijn samen gaan uitvinden wat deze ‘stok’ dan voor mij zou kunnen zijn. Soms liggen de oplossingen meer voor de hand dan je denkt. Zo leek het mijn coach een goed idee om een boekhouder te vinden, waardoor ik enkele administratieve taken uit handen kan geven. Daarnaast heeft hij mij de simpele opdracht gegeven om mijn mail te koppelen aan mijn agenda zodat het slechts een kleine moeite is om afspraken in te plannen en ik ze dus niet meer op een losse post-its schrijf. Ook moet ik van hem een maandoverzicht bijhouden dat ik iedere avond op een vast tijdstip bijwerk zodat ik een goed beeld heb van wat ik die maand allemaal voor taken heb en welke artikelen er op de planning staan. Nu heb ik her en der meldingen mijn telefoon staan, maar daar zit verder weinig structuur in.

Tot nog toe deed ik alles ad hoc en daar moet vanaf nu echt verandering in komen. Ik weet overigens wel dat ik het kán, plannen en vooruitwerken. Toen ik namelijk twee weken naar Vietnam ging heb ik ook alles vooruit geschreven. De laatste maanden miste ik echter motivatie en wist ik ook gewoon niet zo goed hoe ik het dit keer aan zou pakken. Daar komt bij dat ik niet altijd mijn vriend wil gebruiken als adviesraad/de collega die ik overdag mis/pispaal om tegenaan te zeiken; zijn eigen baan is druk genoeg en ik wil hem gewoon niet altijd vermoeien met mijn werkgerelateerde issues (hem maakt het overigens helemaal niks uit, maar voor mezelf wil ik dat niet).

Zelfreflectie

Ik heb nog twee coachingsessies te gaan en ik heb het gevoel dat ik nu al goed op weg ben. Het voelt sowieso goed om eens een keer met iemand (anders dan partner) te praten over wie je bent, wat je doet en tegen welke deuren je soms aanloopt. Een soort klankbord. Ik ben van mezelf niet een heel oplossingsgerichte denker en soms is een heel klein zetje in de rug al voldoende om weer even vooruit te kunnen. Iemand die van een afstandje naar mij kijkt en die een neutrale positie met betrekking tot mij als persoon inneemt ziet toch altijd weer dingen die een ander of die je zelf misschien niet ziet. Ook vind ik dat zo’n coachingsessie je uitnodigt tot zelfreflectie en dit is weer een motivatie om te kijken waar je grenzen en mogelijkheden liggen zowel op werk- als op persoonlijk vlak.

In een volgend artikel wil ik graag ingaan op de vraag waarom je voor een persoonlijke coach zou kiezen. Jullie eigen vragen over het coachingstraject kun je in de comments stellen, deze zal ik meenemen in het volgende artikel.

Op de site van GORTcoaching kun je alle informatie vinden over de verschillende coachingtrajecten die je bij hen kunt volgen. Zo zijn er speciale sessies voor teamcoaching, managementcoaching, stresscoaching en loopbaancoaching. Een oriëntatiegesprek bij GORTcoaching is gratis.

Indien jullie via mij een coachingstraject opstarten bij GORTcoaching ontvang je een cadeau.


Het coachingprogramma wordt mij aangeboden door GORTcoaching.

Dit vind je misschien ook leuk

6 reacties

 • Reageren
  Josan Jongbloed
  11/10/2016

  Fijn Sanne dat dit je helpt om meer orde in je leven te krijgen. En daarmee waarschijnlijk ook meer rust. Het is altijd fijn als een fris iemand na je leven kijkt en je helpt om dat te zien waar jezelf misschien wel een blinde vlek voor hebt of simpelweg niet van weet hoe je het aan moet pakken. Ben benieuwd nar je volgende blog. Deze zette mij in elk geval aan het denken.
  Josan Jongbloed onlangs geplaatst…OOTD zusjes in ZeemanMy Profile

 • Reageren
  Nicole
  11/10/2016

  Oke dat klinkt als een goede zet. Een personal coach klinkt normaal altijd zo.. ik weet niet.. luxe. Maar volgens mij kan iedereen wel zoiets gebruiken op een bepaald moment in je leven. Ik weet dat mijn planning etc ook chaos is en nu heb ik wel geen bedrijf maar wil er wel eentje haha..
  Nicole onlangs geplaatst…25 redenen waarom de herfst toch wel erg leuk is!My Profile

 • Reageren
  Nicole @ Everyday-Life.nl
  11/10/2016

  Wat handig dat je daarmee geholpen wordt. Zelf heb ik een vragen, geloof niet dat het echt iets voor mij is een personal coach.
  Nicole @ Everyday-Life.nl onlangs geplaatst…Oei, dat volwassen zijn is best heel lastig soms!My Profile

 • Reageren
  Carlijn
  11/10/2016

  Ik kan me in jouw geval heel goed voorstellen dat de scheidingslijn tussen werk en privé heel dun is. Als blogger ben je nu eenmaal flexibel en gaat mail en social media altijd door. Aan de ene kant lijkt me dit heerlijk; je doet immers wat je leuk vindt en krijgt er nog voor betaald ook. Anderzijds heb je hierdoor minder structuur en ritme. Is het niet een idee om vaste dagen voor dingen in te plannen? En dat je dan een kantoortje huurt ofzo? Of ergens gaat zitten met je laptop, een koffietentje? Dan kun je net als een ‘normale’ werknemer na die dag de deur achter je dichttrekken. Kun je met jezelf afspreken dat je daarna ook geen mail meer beantwoordt. Ik roep maar wat hoor…
  Carlijn onlangs geplaatst…Twins Tuesday: 21 random twin mom-favorietenMy Profile

 • Reageren
  Nesrin
  11/10/2016

  Fijn dat het helpt en dat stukje over agenda’s is zo herkenbaar. Mij lukt het ook niet en ik denk nog altijd van alles in mijn hoofd te proppen. Thuis werken heeft zeker voordelen maar ook nadelen. Ik werk regelmatig thuis en tussendoor loop ik vaak weg om bijvoorbeeld de was te doen.
  Nesrin onlangs geplaatst…Keeping up with Nesrin #41My Profile

 • Reageren
  Odile
  12/10/2016

  Klinkt goed! Ik denk ook dat het altijd goed is om met een buitenstaander/ objectief persoon te praten. Of dat nou een coach is, psycholoog, whatever maakt niet uit. Als persoon kun je altijd verbeteren en vooruit! 🙂
  Odile onlangs geplaatst…Stokke lanceert Tripp Trapp Limited Anniversary EditionMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.