Kwetsbaar bloggen

kwetsbaar 3

Ik denk er wel eens over na. Over hoe kwetsbaar ik mijzelf opstel op mijn blog, hoe anderen zich kwetsbaar opstellen in hun blog en hoe lezers hiermee omgaan.

Ik vind het leuk om persoonlijk te bloggen. Om jullie een kijkje te geven in mijn dagelijks leven, om jullie op de hoogte te houden van ontwikkelingen van James, van ingrijpende gebeurtenissen, en ook van de minder ingrijpende. Omdat oprechtheid bij mij hoog in het vaandel staat, houdt dat ook in dat ik mij vrij kwetsbaar op stel op mijn blog. En jezelf kwetsbaar opstellen betekent ook dat je sneller kritiek krijgt.

Zo heb ik al meerdere keren geschreven over slechte nachten met James omdat ik daar nu eenmaal eerlijk tegen jullie over wil zijn en omdat me dat niet in de koude kleren is gaat zitten. En dan zijn er toch mensen die zeggen  ‘mens, zeur niet zo, wees blij dat je een baby hebt gekregen’. Aan de ene kant niet een geheel onterechte reactie, aan de andere kant geeft iets in mij een weerwoord dat zegt ‘ik wil dit kwijt punt uit. Dit is wie ik ben, wat ik denk, wat ik voel en dat deel ik hier en nu’.

Hoewel je met kwetsbaarheid dus het risico loopt op een dosis kritiek omdat je een deel van jezelf blootgeeft, merk ik dat kwetsbaar bloggen ook heel erg gewaardeerd wordt. Dat je durft te zeggen dat je bevalling gewoon klote was, dat je je nog steeds ergert aan die ene vetrol op je heup, dat je deze maand de eindjes aan elkaar moet knopen, dat je je ogen uit je kop hebt gejankt omdat je vriend het van de ene op de andere dag uitmaakt, zoals Lisanne vorige week in een artikel vertelde. Dat vind ik kwetsbaarheid ten voeten uit. Daar heb ik respect voor.

Een stukje pure mens. Het gevoel van ‘zij is net zoals jij en ik’. Het idee dat het leven bij een ander ook niet altijd over rozen gaat. Is dat niet een van de redenen waarom we persoonlijke blogs bezoeken? Zijn we niet stiekem allemaal een beetje op zoek naar die kwetsbaarheid van een blogger als we hun stukken lezen?

Het kwetsbaar opstellen is overigens wel iets wat ik heb moeten leren. Ik moest over een drempel heen, namelijk de drempel van ‘misschien vinden mensen me hierdoor niet meer leuk. Of aardig. Of misschien vinden ze me wel een slechte moeder’. Maar toen besefte ik me dat ik niet blog voor de mensen die dat vinden, maar juist voor de mensen die wel waarderen wat ik doe en schrijf.

Kwetsbaarheid. Voor mij betekent dat transparantie, echtheid, je persoonlijkheid laten zien. Kwetsbaar is wat ik wil zijn op mijn blog.

Dit vind je misschien ook leuk

34 reacties

 • Reageren
  Japke Janneke
  02/10/2015

  Heel mooi geschreven. Ik ben het ook met je eens hierin. Juist door kwetsbaar te zijn, ben je echt en puur. Dat maakt een blog authentiek en eigen. Ik vind dat jij dat heel goed doet op je blog. Ik probeer het ook en volgens mij lukt dat tot nu toe aardig. Hoewel af en toe een ‘onzin’ artikel tussendoor ook luchtig en fijn kan zijn.
  Japke Janneke onlangs geplaatst…Sollicitatie: wat doe je aan?My Profile

  • Reageren
   Eve
   02/01/2017

   Altmazaak-informaaion found, problem solved, thanks!

  • Reageren
   heart of vegas coin generator download
   24/02/2017

   | Great Read! I too still have the simply xcellent sampler!! I was a senior in high school. Great memories indeed. (Except, of course, if you don’t count when me and my girlfriend broke up…again…for the thousandth time). 🙂

 • Reageren
  Kelly Caresse
  02/10/2015

  Heel mooi geschreven en ook herkenbaar, ik merk ook dat ik meer kritiek krijg als ik nog persoonlijker word maar dat weerhoud me niet, het is juist een kracht om jezelf te zijn en je bepaald daar zelf de privacy grenzen in 🙂
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Vlog: De Grote schoonmaakMy Profile

 • Reageren
  Liset - Beautydagboek
  02/10/2015

  Ik vind het zelf heel knap hoe open jij durft te zijn op je blog. Het is precies zoals je zegt: je kwetsbaar opstellen. Alsof je een muur van je afhaalt en iedereen munitie op je af kan vuren. Natuurlijk zijn er niet altijd maar negatieve reacties gelukkig als ik je artikelen zo lees en ga ik er vanuit dat het merendeel het gewoon heel fijn en interessant vindt om een kijkje in jouw leven te nemen! Zelf heb ik af en toe eens van die persoonlijke verhalen (zoals gisteren), waarin ik herkenbaarheid wil creëren, dat er meer mensen zijn die bepaalde dingen in het leven meemaken of ergens tegenaan lopen. Maar ik blijf het spannend vinden hoor, dat soort persoonlijke dingen online zetten. Maar voor mij is dan de het belangrijkste dat anderen er ook iets aan hebben en zich gesteund voelen :).
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Video | Unboxing Pupa goodiebag + Miss Etam shoplog & try-onMy Profile

 • Reageren
  Carlijn
  02/10/2015

  Het persoonlijke van blogs is wat er bij mij voor zorgt dat ik terug kom. Bij jou, maar ook bij iedere andere blogger die ik leuk vind. De persoon maakt het blog en daar hoort die kwetsbaarheid bij. Ik vind dat aan jou juist heel mooi! Zelf stel ik mezelf niet zo heel kwetsbaar op volgens mij. Ik schrijf eerder te stilistisch dan te persoonlijk, maar zal wel door mijn achtergrond als journalist komen..
  Carlijn onlangs geplaatst…Lush Oxford Street (exclusieve producten)My Profile

 • Reageren
  Nesrin
  02/10/2015

  Dit heb je heel mooie weten te verwoorden. Ik vind dat een blogger dicht bij zichezelf moet staan en hier hoort ook een stuk kwetsbaarheid bij. Helaas zijn er mensen die op bepaalde punten vervelend kunnen reageren. Ik ga ervan uit dat het vaste publiek volwassen genoeg is om in te zien dat het leven niet altijd rozengeur en manenschijn is en wie het hardste roept dat je niet moet zeuren kan maar beter geen persoonlijke blogs lezen en heel hard weg rennen van de realiteit.
  Nesrin onlangs geplaatst…Make-up stash opbergen (let op niet geschikt voor make-up liefhebbers)My Profile

 • Reageren
  Elisabeth
  02/10/2015

  Heel mooi verwoord, Sanne. Je openheid en ‘down to earth’-heid is één van de redenen waarom ik jouw blog zo graag lees!
  Elisabeth onlangs geplaatst…Ik ben heel open over zwanger worden/blijven/zijnMy Profile

 • Reageren
  Bregje
  02/10/2015

  Mooi geschreven! Jouw eerlijkheid is een van de redenen dat ik je blog zo graag lees. Zelf schrijf ik ook over persoonlijke onderwerpen, ik zie het als een kracht om je kwetsbaar op te durven stellen. Keep up the good work! X
  Bregje onlangs geplaatst…Flashback naar de kraamweekMy Profile

 • Reageren
  Saskia
  02/10/2015

  Mooi ! Ik heb respect voor je openheid op je blog. Ga vooral zo door!

 • Reageren
  Tamara
  02/10/2015

  Mooi geschreven! Ik vind het persoonlijke juist fijn omdat dat een stukje herkenbaarheid geeft! Mijn zoon sliep met 2 jaar nog niet door en ik dacht dat we de enige waren die continue slechte nachten hadden.

  En bevallen.. Tja.. Liever eerlijk dan: ohhhh hij was er zo en de pijn was zo vergeten!
  Tamara onlangs geplaatst…Wanneer je weet dat je gezin compleet is.My Profile

 • Reageren
  Lifesabout
  02/10/2015

  Mijn blog is ook ontstaan tijdens de meest kwetsbare periode, na mijn ernstig ziek zijn. Erover praten kon ik niet, maar schrijven des te beter.
  Het is een risico dat je neemt, maar persoonlijker en menselijker kan het niet worden. Dit is wat ik ben en wie ik ben, take it of leave it. En die houding vind ik juist zo bijzonder aan persoonlijke bloggers.
  Mooi geschreven!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Laat zien wie je bent met Digitransfer.My Profile

  • Reageren
   La VieSagista
   02/10/2015

   Dat is het mooie van bloggen, dat het ook een uitlaatklep is om dingen te verwoorden die je anders niet zo snel zou zeggen. Precies wat je zegt, dit is wie ik ben en take it or leave it!

 • Reageren
  Arjanne
  02/10/2015

  Mooi geschreven Sanne, en precies zoals het is! Juist waardeer ik de openheid in jouw blog zo erg omdat je dit nog op weinig andere plekken vindt in social media land 🙂

  • Reageren
   La VieSagista
   02/10/2015

   Thanks Arjanne! Leuk dat je een reactie achter hebt gelaten 🙂

 • Reageren
  Suzanne
  02/10/2015

  Mooi dat je dat doet hoor. Ik ben er nog niet aan toe om zó persoonlijk te bloggen, omdat ik nog niet alles wil delen. Maar dat komt misschien ooit.
  Suzanne onlangs geplaatst…Volg Suzanne #3 – September: Trouwjurk, Jochem Myjer, TrouwlocatieMy Profile

 • Reageren
  Stefanie
  02/10/2015

  Ik volg je al een poosje. Ik vind vooral je persoonlijke blogs mooi om te lezen. Toen mijn grote liefde in januari ziek werd, ben ik ook gaan bloggen. De volgers komen overal vandaan en de meningen ook. Over het algemeen zijn mensen vol bewondering, maar er zijn ook veel mensen die niet tegen de openheid en eerlijkheid van het leven kunnen. Mijn blog is niet een ‘feel-good’ verhaal. Het is rauw, hard, verdrietig, maar helemaal echt. Zeker nu mijn man de strijd heeft verloren en ik er alleen voorsta, vliegen de ongezouten meningen me af en toe om de oren. Ik probeer me er niet al teveel van aan te trekken, maar dat doe ik natuurlijk stiekem toch. Aan de andere kant: dit is wie ik ben en wat ik mee maak. Take it or leave it!

  • Reageren
   La VieSagista
   02/10/2015

   Jeetje wat heftig om te lezen Stefanie. Ik kan er ook alleen maar bewondering hebben als je zo’n heftig en persoonlijk verhaal op internet wil delen. En ik snap die behoefte om dat te delen heel goed. Ik had dat ook toen mijn zusje ziek werd. Het was rauw en verdrietig, maar dat betekent niet dat je het maar mooier moet verwoorden of niet moet delen. De situatie is zoals die is. Ik wens je heel veel sterkte.

  • Reageren
   Lisanneleeft
   02/10/2015

   Dat lijkt me ook wel heftig hoor, hoe persoonlijker je bent, hoe meer mensen lelijk kunnen doen en je kunnen raken. Toen mijn vriend het uitmaakte deden opmerkingen als ‘ik zag het al aankomen’ al zeer. Dat vond ik al rotopmerkingen. Laat staan wanneer je partner ziek is en uiteindelijk zijn strijd verliest, en mensen daar een mening over hebben. Ik snap niet dat mensen hun mening dan niet gewoon even voor zichzelf kunnen houden, jij bent toch ook een mens?

   Ik vind het heel knap dat je toch doorgaat en dat je je niet laat leiden door die nare reacties!
   Lisanneleeft onlangs geplaatst…Tip: Geweldig leuke stempelsetjes bij ActionMy Profile

 • Reageren
  Mamasruntheworld
  02/10/2015

  Toen ik je begon te volgen was dit een van de dingen die me meteen opviel aan jou. Je maakt het niet mooier als het is. Je verteld het heel puur, er is niks gelogen en niks mooier gemaakt dan het was. We leren jou hierdoor goed kennen. Heb ik heel veel respect voor! Het leven gaat nou eenmaal niet altijd over rozen, en dat mag gezegd worden.

 • Reageren
  Lisanneleeft
  02/10/2015

  Wat lief 🙂

  Dit is iets wat ik zelf heb geleerd van het bloggen: op het moment dat je je kwetsbaar opstelt geven anderen zich ook bloot en daar kan je heel veel aan hebben. Zelf heb ik een oneindige hoeveelheid lieve berichtjes én kaartjes gehad, dat is zó bijzonder. En mensen die vertelden dat ze hetzelfde hebben meegemaakt of dat ze er vertrouwen in hadden dat het goed zou komen met mij. Dat is super fijn op zo’n moment, dat voelt een stuk minder eenzaam.
  Lisanneleeft onlangs geplaatst…Tip: Geweldig leuke stempelsetjes bij ActionMy Profile

 • Reageren
  Kim
  02/10/2015

  Dit heb je echt prachtig geschreven. Je moet vooral dicht bij jezelf blijven vind ik.

  • Reageren
   La VieSagista
   02/10/2015

   Vind ik ook!

 • Reageren
  Milou
  02/10/2015

  You go girl!!! Je hebt helemaal gelijk. Het is natuurlijk ook heel makkelijk om achter de computer een botte reactie te geven op een gevoelig artikel. Dat zouden mensen in het dagelijks leven misschien minder snel doen. Dat is het k*tte aan online. Mensen begrijpen niet dat zo’n reactie net zo veel pijn kan doen en kwetsend kan zijn.
  Je moet maar zo denken: er zijn nog steeds veel meer mensen die het wél waarderen wat je doet, dan die het niet waarden.
  Milou onlangs geplaatst…Zwanger: ineens ben ik medisch?My Profile

 • Reageren
  Milou
  02/10/2015

  *waarderen, moest het laatste woord zijn.
  Milou onlangs geplaatst…Zwanger: ineens ben ik medisch?My Profile

 • Reageren
  Diede
  02/10/2015

  Hoi Sanne. Ik volg al enige tijd je blog en ik heb bewondering voor de manier waarop jij het doet. De openheid, eerlijkheid en kracht die jij uitstraalt middels je artikelen maakt dat ik deze blog een stukje meer ben gaan waarderen. Natuurlijk is het erg leuk om over beauty te lezen, dat was in eerste instantie de reden waarom ik deze blog ben gaan volgen, maar het is ook heel bijzonder om een kijkje te mogen nemen in het leven van iemand. Jouw echtheid en puurheid maakt jouw blog uniek en ik heb daar respect voor.

 • Reageren
  Sabine
  02/10/2015

  Goed geschreven, een blog is ook een uitlaatklep voor velen. Ook voor mij, ik heb geschreven over dat ik hooggevoelig ben en een depressie heb maar ook paar maand terug over dat mijn vader is overleden aan kanker. Kwetsbaarder dan dat kan ik mij niet blootstellen..gelukkig aardig goede reacties op gehad maar..toch via via weer kritiek erover gehad, ik moest het voor mij houden en niet aan de grote klok hangen. Tja ik hou van openheid en dat dingen besproken worden. Hoe krijg je anders meer begrip?? Het is mijn leven, mijn verdriet en verwerking. Ik vind wel dat mensen tegenwoordig even goed moeten nadenken voor ze conclusies gaan trekken en de internet held uit gaan hangen. Woorden kunnen zo kwetsend zijn.
  Sabine onlangs geplaatst…Essence I Love Trends: The DarksMy Profile

 • Reageren
  Josan
  02/10/2015

  Dat heb je mooi beschreven. Het is een thema waar ik ook nog steeds mee worstel. Hoeveel laat je van jezelf zien. Dat is toch wel iets waar ik dit jaar bewust mee aan de slag ben gegaan. Deze week voor het eerst een blogje online waarin ik vertelde over dat ik mij de afgelopen weken niet lekker in mijn fel voelde. Een grote stap. Maar ik merk dat ik het dan vaak nog wel lastig vind om het op een Facebook groep te delen. Dat voelt gek genoeg alsof ik met mijn gevoelens te koop loop.
  Josan onlangs geplaatst…Wat maakt je een Fabulous Mama?My Profile

 • Reageren
  Danielle
  02/10/2015

  Mooi! Een blogger die zichzelf durft te laten zien is voor mij een vereiste.. als je niet puur en authentiek bent volg ik je niet.. dan kijk ik wel in een glossy maggazine.. Juist dat persoonlijke, dat rauwe echte randje is wat bloggen zo leuk maakt.
  Danielle onlangs geplaatst…Shoplog H&M & MAC + Outfitbeelden!My Profile

 • Reageren
  Ilse
  02/10/2015

  Hier ben ik het zo mee eens! Kwetsbaarheid is (vaak) een van de mooiste dingen van de mens, en zeg nou zelf.. Iedereen vind het toch heerlijk om te lezen dat het bij een ander ook niet altijd van een leien dakje gaat en dat iedereen wel eens een rotdag heeft. Dat is inderdaad een grote reden dat men persoonlijke blogs bezoekt.
  Ilse onlangs geplaatst…My MacBook is back!My Profile

 • Reageren
  Kim | Kimsbloglife
  02/10/2015

  Ontzettend mooi geschreven Sanne! Ik volg je blog niet dagelijks, maar dit soort persoonlijke en kwetsbare artikelen van jou lees ik altijd met veel plezier. Zelf schrijf ik ook over heel uiteenlopende dingen op mijn blog, ook kwetsbare en persoonlijke dingen. Het is niet eenvoudig omdat iedereen het kan lezen en er altijd mensen zullen zijn met kritiek, maar tja, je bent wie je bent en er zullen altijd mensen zijn die je leuk vinden en mensen die je niet of minder leuk vinden. Zelf schreef ik een tijdje geleden bijvoorbeeld een héél erg persoonlijk artikel over seksuele problemen. Ik heb er heel lang over nagedacht of ik dat zou delen, maar heb uiteindelijk besloten om het te doen omdat dat ook gewoon bij het leven hoort. Als we elkaar alleen maar de goede dingen vertellen, voelen we ons vaak heel alleen met onze problemen. Ik vind het net een enorme kracht als je als blogger jezelf kwetsbaar durft opstellen en zo anderen het gevoel geeft niet alleen te zijn. En ook voor jezelf kan het heel veel deugd doen om te horen dat je niet de enige bent met een bepaald probleem.
  Kim | Kimsbloglife onlangs geplaatst…Het leed dat solliciteren heet…My Profile

 • Reageren
  Jorinde
  02/10/2015

  Mooi geschreven! Met bloggen druk je je eigen stempel op jouw stukje internet. Persoonlijk bloggen betekent ook kwetsbaar zijn, aangezien mensen zich vanachter de computer nogal vrij kunnen voelen om helaas ook onbeschoft te reageren. Eerlijk zijn vind ik juist een kracht en jouw blogs vind ik echt heerlijk om te lezen! Het is juist herkenbaar om te zien dat iemand anders zijn of haar leven ook niet altijd perfect is en iemand ook kan zeggen ja dit was even kut of nu ben ik even moe. So what, dat is menselijk en door jouw eerlijkheid zullen veel mensen zich juist kunnen identificeren.
  Jorinde onlangs geplaatst…Praat mee | Scholen moeten lestijden spreiden voor plek in de treinMy Profile

 • Reageren
  angelique
  03/10/2015

  Heel mooi geschreven! Toen ik openbaar maakte wat mijn ex had gedaan kreeg ik ook hele dubbele opmerkingen. De meeste waren positief en dat ik zo’n goede keus gemaakt had, terwijl ik ook opmerkingen kreeg van ja maar je bleef zelf bij hem, je had ook weg kunnen gaan, je had aangifte kunnen doen enz. Terwijl ik naderhand juist mails kreeg van meiden die wat aan mijn openbaarheid hadden gehad, dat het vaker voorkomt en dus echt niet aan hun lag. Het www is zo dubbel! En ik doe het voor de meiden die ik kan helpen niet voor de mensen die er niks van begrijpen
  angelique onlangs geplaatst…Persoonlijk | Mommy goes healthyMy Profile

 • Reageren
  Nadia
  05/10/2015

  Ik houd van persoonlijke blogs, vind jou een leuke meid en vind het dan ook fijn dat je zo open en kwetsbaar durft te zijn! Die negatieve reacties op bijvoorbeeld slapeloze nachten snap ik nooit, alsof je nooit iets negatiefs mag zeggen over het moederschap…

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.