Kun je een kind van vier ‘even’ alleen thuis laten?

‘Kom James, we gaan je zusje even ophalen bij de gastouder’ begon ik. Er kwam wat tegengesputter. ‘Maar mam ik wil liever hier blijven. Dat kan ik heus wel’ antwoordde James.

In mijn hoofd rekende ik de route van ons huis naar het huis van de gastouder uit. Het is hooguit 3 minuten rijden heen en 3 minuten rijden terug. Als ik Isé een beetje vlot haar jas en schoenen aantrek dat duurt dat ook maximaal 4 minuten. In totaal zou ik dus zo’n 10 minuten weg zijn. Ik sta ook wel eens 10 minuten onder de douche als James beneden is.

In gedachten bedacht ik me wat James in 10 minuten allemaal zou kunnen doen. Ik vertrouw hem en hij luistert goed. Bovendien heeft hij voor zijn 4 jaar een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Maar wat als hij tóch bedenkt dat ‘ie wel even naar buiten zou kunnen gaan? Wat als hij toch in een impulsieve bui iets doet wat niet mag? Wat als er toch iemand aanbelt en hij niet weet wat hij zou moeten doen? Hij zou zomaar iemand binnen kunnen laten, dat weet ik wel.

Opzich blijft ‘ie meestal wel zitten waar hij zit als ik een filmpje voor hem aanzet, maar het risico dat er toch iets gebeurt vond ik te groot. Kinderen van 4 zijn ook nog te jong om een reële inschatting te maken van een noodsituatie. Natuurlijk zou ik de thuiscamera aan kunnen zetten (waar ik ook doorheen kan praten) maar dat neemt niet weg dat ik eventjes niet in de buurt ben als er iets onverwachts gebeurt. Bovendien hebben we ook nog het risico dat er iets met mij gebeurt in de tijd dat ik weg ben.

Uit een sociaal experiment dat een tijd geleden op internet verscheen, bleek trouwens ook hoe makkelijk kinderen met vreemden mee gaan. Aan de ouders werd vooraf gevraagd of ze dachten dat hun kind snel met een onbekende zou meegaan. De ouders waren ervan overtuigd dat hun kind dat niet zou doen. Wat bleek? Ze gingen allemaal met de man mee.

Dus nee, ik pieker er niet over. James blijft voorlopig nog niet alleen thuis. Ik zou het mezelf nooit vergeven als er in de tijd dat ik weg ben iets gebeurt.

Overigens laat ik hem ook nooit alleen achter in de auto. Ik vind dat ook geen veilig idee.

Hoe denk jij hierover?

Dit vind je misschien ook leuk

16 reacties

 • Reageren
  Eke
  21/06/2019

  Grappig, dit spookte laatst ook door mijn hoofd! Max is weliswaar 1.5 jaar ouder dan James, maar toen ik bedacht wat er mis kon gaan, besloot ik het niet te doen. Ik vraag me wel eens af vanaf welke leeftijd het wel oké is om te doen, maar daar ben ik nog niet over uit.

 • Reageren
  Josette
  21/06/2019

  Mijn zoo tje is nu 7.5 jaar en ja ik laat hem wel eens alleen thuis niet langer dan 10 minuten.
  Even naar de snackbar ofzo of een brief posten.
  Ik bel hem altijd als ik onderweg ben naar huis.
  Hij weet dat ie de deur echt niet open mag doen als de bel gaat.
  Hij loopt niet in 7 sloten tegelijk dus dat scheelt.
  Maar toen hij 4 was, deed ik dat ook niet hem alleen thuis laten.

  • Reageren
   Fraukje
   21/06/2019

   Nou mijn dochter van 7,5 laat ik nog niet eens alleen haha! Ik vind het teveel verantwoordelijkheid op jonge leeftijd. Er is een onderzoek gedaan vanaf wanneer het meestal kan, ik dacht vanaf 9.
   Douchen vind ik echt anders, gebeurt er iets dan hoor je dat en kun je er heen spurten.

 • Reageren
  Anke
  21/06/2019

  Hier soms Cas van 5 samen met Job van 9. En toch vind ik het spannend.
  Dit zijn dan ook gewoon 10 minuten maximaal.

 • Reageren
  Odile
  21/06/2019

  Ik heb er ook wel eens over nagedacht en getwijfeld, maar ik durf het ook niet aan. Je vergeeft het jezelf nooit als er iets gebeurt! Over een paar jaar zal ik het wel eens proberen en dan beginnen met maar een paar minuten en een camera aan oid.
  Odile onlangs geplaatst…13 non-food traktaties die je zelf kunt makenMy Profile

 • Reageren
  Marieke
  21/06/2019

  Wij laten onze zoon van 8 wel alleen thuis. Hij heeft tegenwoordig een horloge waarmee we berichten naar elkaar kunnen sturen. Hij weet dat hij de deur niet open mag doen en doet dat ook niet (heeft de pakketbezorger wel eens verteld :-)).
  We zijn hier mee begonnen vanaf ongeveer 7,5 jaar. Z’n zusje van bijna 6 laten we nog niet alleen thuis. Maar bijvoorbeeld wel weer als haar broer er bij is voor maximaal 10 a 15 minuten.

 • Reageren
  Jolanda
  21/06/2019

  Tja, mijn man zat destijds vaak in het buitenland, de hond moest uit en ze sliep…dus ja ik heb haar dan toch even alleen gelaten voor een kort blokje met de hond. Ik had een babyfoon bij met bereik van 3 km dus hoorde wel wat er gebeurde en dan kon ze me ook roepen. De lange uitlaatronde deed ik dan als ze op school was. En nu is ze 9 en kan ze prima een half uurtje alleen thuis zijn.

 • Reageren
  Tineke
  21/06/2019

  Dat experiment dat je benoemd was natuurlijk niet een heel reëele situatie. Als eerste zaten de ouders er gewoon bij in de speeltuin en konden de kinderen zien dat hun ouders met de man spraken van te voren. Met een cameraman er nog bij maakt dat dit zo’n onrealistisch ‘experiment’ is, dat je daar natuurlijk niks uit kan halen 😛

  That being said: ik laat m’n kleuter ook niet alleen. Zelfs al stoot ze alleen d’r teen als ik weg ben: ze is nog niet volwassen en oud genoeg om zichzelf daarin te kunnen troosten. En dat hoefde ze ook helemaal niet.

 • Reageren
  Joleen
  21/06/2019

  Oef lastig, ik zou het niet weten. Nu ga ik niet eens douchen als hij (2,5) rond loopt. Niet omdat ik bang ben voor de bel/bezeren of wat dan ook.. want hij weet me te vinden als ik onder de douche sta. Maar meer dat hij stoute
  streken uithaald en spullen kapot maakt ?
  1x ben ik lekker lang gaan douchen toen hij in bed lag, heeft hij achteraf heel de tijd gekrijst terwijl mijn man op de bank dacht dat ik er wel bij was ?
  Ik ga wél 5/7 min om een boodschap als hij slaapt. Ik hou precies zijn slaapcyclus bij en ga als hij dik in zijn 1e/2e of 3e rondje zit.

 • Reageren
  Yvonne
  21/06/2019

  Heb het met 4 jaar wel gedaan maar dan ging ik niet met de auto weg. Alleen naar de brievenbus of apotheek (om de hoek). Hij vond het super stoer en je leerr ze ook dat je ze vertrouwen geeft.
  Nu is hij 6 en blijft hij wel eens wat langer alleen (hij speelt ook alleen in de wijk en dat duurt véél langer). Ook loopt hij vaak alleen naar school (oké dat is 3 minuten lopen, maar toch). Hij kan het (ook volgens zijn juf) en wil het heel graag. Ik vind de overbezorgdheid van tegenwoordig best zorgelijk. Een kind krijgen betekent loslaten en je bent er als ouder verantwoordelijk voor dat ze zelfstandig worden.

 • Reageren
  Manouk
  21/06/2019

  Nee ik durf het ook niet. Alleen in de auto doe ik alleen als ik de auto kan zien of binnen twee minuten terug ben. Alleen buiten spelen durf ik ook echt nog niet. Hier zie ik regelmatig kindjes buiten spelen die maat iets ouder dan mijn oudste zijn. Maar dat durf ik echt niet ondanks dat er geen drukke weg tussen de speeltuin en ons in zit. Ik vroeg laatst aan mijn oudste (ik had het er voor wel uitgelegd dat het niet mocht) : “Wat doe je als iemand je een snoepje aan biedt en of je mee gaat?”. Mijn zoontje reageerde met: “dankjewel zeggen!”. Wel heel netjes dat dan weer wel haha..

 • Reageren
  Kirsten Mamagisch
  22/06/2019

  Tsja, met twee kids en drie honden moet je jezelf wel eens in tweeën splitsen. Als je jongste slaapt, loop ik een rondje aan de voorkant van het huis. Maximaal 5 minuten, voor de honden precies genoeg om alles te doen en zo kan de Peuter me door het grote raam precies zien. ‘Dan ga ik naar jou kijken, mama!’.

  Ik zou er niet over piekeren een boodschap te gaan doen, of in de auto te stappen overigens. Ik wil zelf ook mijn eigen voordeur kunnen zien.

  Ze moeten soms ook wel eens een paar minuten in de auto wachten. Raampjes op een kiertje, muziekje aan en dan ren ik snel heen en weer om de tas en honden te halen. Het is heel simpel. Ik kan niet met een maxicosi, een peuter, een tas én twee honden de trap op en aflopen.

  Ik denk dat elke moeder haar kind op een andere manier vertrouwt. Het ene kind kan al meer aan dan het andere op een bepaalde leeftijd maar voorop staat dat als jij je er niet goed bij voelt, je het niet moet doen.
  Kirsten Mamagisch onlangs geplaatst…De speeltuinjungle: je mond valt er van openMy Profile

 • Reageren
  Nicole
  22/06/2019

  Mijn zoontje is net 6 jaar, ik laat hem niet alleen thuis. Echt geen fijn idee. Ook als hij zich pijn doet bijvoorbeeld. Of als er brand uit breekt. Ik zou het mijzelf nooit vergeven als er iets gebeurd.

  • Reageren
   Yvonne
   22/06/2019

   Ik sluit mijn kind ook niet op hoor. In het (zeer uutzonderlijke) geval dat er brand uitbreekt kan hij door alle deuren en ramen naar buiten. Bovendien kan hij de telefoon gebruiken. Mij bellen, papa en 112. Maar nogmaals: zeer uutzonderlijk dat er binnen 5 minuten ineens de verschrikkelijkste scenario’s gebeuren. En je moet naar het kind kijken: ik ken er ook genoeg van 6 jaar die er niet aan toe zijn om 5 minuten alleen gelaten te worden. Maar op straat spelen in een rustige buurt gun ik echt ieder kind. Zou het erger vinden als hij de hele dag binnen zit.

   • Reageren
    Yvonne
    22/06/2019

    Uutzonderlijk?? UITzonderlijk.

 • Reageren
  Roëlla
  04/07/2019

  Wij lieten onze zoon vanaf ong 8 jaar ‘alleen’ en onze dochter al vanaf jongere leeftijd. Ik denk dan enkel na over reeele angsten. Kan altijd iets gebeuren maar hoe vaak hoor je dat er een onbekende aan de deur stond die kinderen mee nam of dat het hele huis afbrand in 10 min? Ligt ook heel erg aan het type kind denk ik

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.