Kritiek in het moederschap

IMG_6469

‘There is no way to be a perfect mother, but a million ways to be a good one’.

Je zou denken dat de gemeenschappelijke deler van het moeder-zijn met zich meebrengt dat moeders elkaar vooral steunen, begrijpen en elkaar adviseren waar nodig, immers, iedere moeder zit wel eens met de handen in het haar als het gaat om de opvoeding van haar kinderen. Soms lijkt het echter wel alsof het belangrijker is om je mening te ventileren dan om goedbedoeld advies te geven.

Er zijn talloze Facebookgroepen opgericht om allerhande zaken te bespreken evenals blogs en fora waar moeders met elkaar kunnen overleggen of hun hart kunnen luchten. Hoewel het de intentie van dergelijke platformen is om elkaar te helpen en informatie te delen, zie ik er ook een hoop kritiek voorbijkomen. Of het nu gaat om voedingen (borst- of fles), draagdoeken, potjes, laten huilen, privacy van de kinderen, openlijk klagen over slechte nachten, het naar de kinderopvang laten gaan van je kroost, of het op vakantie gaan zonder je kind.

Vooral in Facebookgroepen is de kritiek op een ander vaak niet mis. Stelt iemand de normale vraag of het OK is om haar kind van 6 maanden al een potje voor 8 maanden te geven, krijgt ze eerst een stortvloed van reacties over zich heen dat potjes het grootste vergif van de moderne samenleving zijn. Een ander vraagt of er medemama’s zijn die de BabyBjorn draagzak ook zo fijn vinden, zijn de enige reacties die ze krijgt van moeders die door het lint gaan omdat de houding van het kind niet ergonomisch is. Allemaal prima, maar ik vraag me dan altijd af waarom dergelijke reacties zo onrespectvol moeten zijn. Het antwoord schuilt waarschijnlijk in het feit dat men anoniem vanachter hun computer heel snel en gemakkelijk een reactie kan achterlaten én omdat het moederschap iedere vrouw diep vanbinnen raakt.

Als moeder komt kritiek waarschijnlijk nog net een tikkeltje harder aan dan ‘gewone’ kritiek. Goedbedoelde adviezen bijvoorbeeld, die vaak al een verkapte vorm van kritiek zijn, vind ik ook niet altijd even prettig. Ik weet nog een keer dat iemand tegen mij zei dat James nu toch maar eens naar de kinderopvang moest gaan omdat hij zo helemaal geen contact met andere kindjes kreeg en dat dat ongetwijfeld slecht zou zijn voor zijn sociale ontwikkeling. Binnenin mij ontvlamde iets.

Kritiek is echter, zeker voor mij als blogger, niet te vermijden. Daar ben ik me terdege bewust van. Jullie weten inmiddels dat ik graag eerlijk en met een knipoog schrijf over het moederschap. Ik had die behoefte, juist omdat er door de media al zoveel kanten worden belicht van de roze wolk van het ouderschap en de nadruk vooral wordt gelegd op het beeld van de gelukkige, altijd vrolijke en goeduitziende moeder. Tijdens het schrijven van mijn minder rooskleurige artikelen hoop ik altijd maar dat ik niemand tegen de borst stuit met mijn uitspraken en dat niemand verkeerde conclusies trekt over mij als moeder. Toch denk ik vaak: wat is erop tegen om eerlijk te kunnen zijn over de gebroken nachten, over de pijn van een bevalling, over de emotionele nasleep van een zwangerschap, over je batterij die soms leeg is. Het lijkt wel of het een zwakte is om dat te melden. Net zoals melden dat je kind fruit uit een potje heeft gehad.

Naar aanleiding van mijn reeks artikelen over mijn bevalling ging die kritiek zo ver dat ik mails kreeg van vrouwen die me schreven dat ik er wel eens voor zou kunnen zorgen dat vrouwen geen kinderen meer willen na het lezen van mijn verhalen. Ik heb zelfs naar mijn hoofd gekregen dat vrouwen door mijn artikelen in een postnatale depressie konden schieten..

Gelukkig zie ik ook om me heen dat met de komst van de moederblogs het steeds minder zeldzaam is om open en eerlijk over je gedachten en ervaringen met betrekking tot het moederschap te schrijven. Want laten we eerlijk wezen, daar heb je als lezer toch uiteindelijk ook het meeste aan? Is het niet een ‘feest der herkenning’ om te lezen dat het bij andere ouders ook niet altijd over rozen gaat? Dat opgedroogd melk in je haar en een kwijlvlek in je decolleté eerder regel dan uitzondering zijn?

Bij mijn eigen artikelen probeer ik me altijd weer in te denken in mijn ‘oude ik’. Waar had ik vragen over toen ik zwanger was of zelfs nog toen ik helemaal niet met kinderen bezig was, wat wilde ik graag weten over het moederschap, waar diende ik op voorbereid te zijn? En na mijn bevalling spookte er vaak door mijn hoofd ‘waarom heeft niemand me dat verteld?’ Vandaar ook mijn reeks artikelen ‘Wat niemand je vertelt over…’ Deels ter voorbereiding, deels om een luchtige kijk te hebben op al het zware dat er ook bij een bevalling en daarna komt kijken. En ironisch genoeg waren het vooral deze artikelen die op veel kritiek stuitten. Enerzijds is er dus een grote groep lezers die dergelijke artikelen waardeert, anderzijds zijn er ook een hoop mensen die me verwijten dat ik dit soort eerlijke beelden schets.

Schrijfster Ayelet Waltman zegt in het boek Bad Mother dat ze ervan overtuigd is dat vrouwen de waarheid moeten schrijven over het moederschap. Ook, en juist, als die waarheid heel ingewikkeld is. Hoe clichématig ook, ik kan wel stellen dat dat een van de motto’s van mijn blog is. Daarbij verwoord ik puur en alleen mijn ervaring, soms met een nuchtere blik, soms wat overdreven.

Ik ‘pedagoochel’*, net als andere moeders, wat af met James en ik ben er nog lang niet klaar mee om daar mijn ervaringen met jullie over te delen. De kritiek op mijn blog neem ik op de koop toe, ik besef me dat het in internetland respect- en begripvol zijn vaak lastig is. Zeker met moeders onder elkaar.

*Woord heb ik ontleend aan Daphne Deckers.

Dit vind je misschien ook leuk

32 reacties

 • Reageren
  Annelieke
  09/07/2015

  Beste Sanne, ik ben als zwangere van mijn eerste kind erg blij met je artikelen! Fijn dat je er gewoon eerlijk over bent. Ga zo door! Liefs Annelieke

 • Reageren
  Manon
  09/07/2015

  Amen Sanne! Ik vind artikelen die ik herken ook altijd goed en fijn om te lezen. Van blogjes die schrijven dat moeder zijn alleen maar geweldig is, of van Instagramfoto’s van kindjes die aaaaaaltijd “zogenaamd” om 10u ’s morgens pas wakker worden krijg ik de kriebels. Zulke blogs etc volg ik ook gewoon niet!
  Manon onlangs geplaatst…Handige Hulpjes #1My Profile

 • Reageren
  Nesrin
  09/07/2015

  Scherp en raak gesproken Sanne.

  Precies hierom kom ik graag op jouw blog.
  Nesrin onlangs geplaatst…Persoonlijk: Hoe fake of realistisch ben ik als blogger?My Profile

 • Reageren
  Joy
  09/07/2015

  Ik vind het goed dat je hier een artikel aan heb gewaagd! Belangrijk om even duidelijk je mening en standpunt aan te geven. Ik heb zelf nog geen kinderen maar lees alle verhalen over het moederschap/de zwangerschap met een grote glimlach en vind jou manier van schrijven echt leuk! Vooral de waarheid en toch een heel groot stuk humor! Geweldig!
  Joy onlangs geplaatst…NEW IN #3My Profile

 • Reageren
  Tamara
  09/07/2015

  Heel goed geschreven! Ik vind het zelf ook belangrijk om gewoon eerlijk te blijven. Moeder en of zwanger zwanger is gewoon niet altijd maar leuk. Het lijkt soms wel een grote taboe om te zeggen dat het af en toe gewoon behoorlijk zwaar is
  Tamara onlangs geplaatst…Meisjes zwangerschap tag!My Profile

 • Reageren
  Elise Joanne
  09/07/2015

  San, SUPER goed geschreven. Zoals altijd! Stop nooit met dit soort artikelen hoor, doodzonde. Je zoekt een weg door de wereld van het moeder zijn, op een manier die bij jou, je partner en James past. En jij deelt je – soms hilarisch maar vooral eerlijke – ervaringen met ons. Als er vrouwen zijn die niet begrijpen hoe je je artikelen bedoelt.. sorry, maar dan ligt dat echt aan die dames. Ik vind je echt een tóp blogger over mama-zijn!

 • Reageren
  Japke Janneke
  09/07/2015

  Goed geschreven! Ik geloof er in dat moeders allemaal het beste willen voor hun kind. Ik zie het in mijn werk ook zo vaak terug komen. Dan is er een probleem met het kind waarvoor ze mijn hulp nodig hebben. Ouders voelen zich schuldig of juist aangevallen wanneer we hierover in gesprek gaan. Dat is totaal niet nodig. We willen allemaal het beste voor het kind uiteindelijk. En dat moeten we onszelf dan goed beseffen.
  Japke Janneke onlangs geplaatst…Mijn hardloop essentialsMy Profile

 • Reageren
  Angela | Great Body & Skin
  09/07/2015

  Hier iemand die je openheid waardeert! Zoals ik in de groep ook al aangaf: je stelt je kwetsbaar op (dat is een feitelijke conclusie, geen beachuldiging). Tel daar de normvervaging van het Internet en de emoties die komen kijken als het gaat om moederschap en je zult wel vaker doelwit zijn van fikse kritiek. Niet oké natuurlijk. Gelukkig levert je openheid je ook juist veel levende kritieken op. Ik hoop in ieder geval dat je nog lang Door gaat.
  Angela | Great Body & Skin onlangs geplaatst…Terugblik: JuniMy Profile

 • Reageren
  Inez
  09/07/2015

  Ik ben juist jouw blog gaan volgen door de eerlijke verhalen!!

  Ben nu zelf 30 weken zwanger van de eerste en op websites wordt alles verbloemd.. alles aan de zwangerschap zou allemaal even prachtig en magisch zijn.. Jouw blog is daarom echt helemaal top! Het is echt niet allemaal rozengeur & maneschijn. En natuurlijk heb ik ook wel dagen/weken dat ik niks te klagen heb en dat het allemaal mooi leuk en bijzonder is maar het is gewoon een taboe als je eens eerlijk bent op de momenten dat het niet allemaal mee zit.

  (En nu zal ik waarschijnlijk wel weer te horen krijgen dat ik niet zo ondankbaar moet zijn maar van geluk mag spreken dat het ons gegund is)

 • Reageren
  Romina
  09/07/2015

  Hoi Sanne,

  Ik ben nu zwanger van mijn eerste en ben blij met je artikelen! Eindelijk iemand doe eerlijk is! Natuurlijk hoop ik dat mijn bevalling wat rooskleuriger, zo niet? Ben ik in ieder geval goed voorbereid!
  Blijf vooral doorschrijven en laat ons/ mij genieten van je belevenissen en mening over onderwerpen!

  Groetjes Romina

 • Reageren
  Josan
  09/07/2015

  Je hebt helemaal gelijk. Hoewel die fora leuk zijn, zijn ze af en toe ook een rovershol waar moeders elkaar afmaken en de maat nemen. Verschrikkelijk.
  Josan onlangs geplaatst…Review Langmuts is een heldMy Profile

 • Reageren
  Denise wernet
  09/07/2015

  Super goed artikel Sanne. En helemaal waar ik voel met je mee haha!

 • Reageren
  Sandra
  09/07/2015

  Ik schrik echt van watvoor mailtjes je naar je hoofd geslingerd hebt gekregen. Eigenlijk schiet ik tegelijkertijd ook van in de lach omdat ik het zó bizar vindt dat mensen dat soort dingen naar je toe sturen. Ik ben zelf geen moeder, maar kan heel goed begrijpen dat kritiek of bepaalde ‘adviezen’ krijgen niet altijd even leuk is…
  Sandra onlangs geplaatst…15x Dankbaarheid én een vraag aan jouMy Profile

 • Reageren
  christa
  09/07/2015

  You go girl!

 • Reageren
  Corine
  09/07/2015

  Ik ben zelf nog geen moeder. Ik vind het juist verfrissend dat je ook de minder leuke kanten beschrijft.
  Van mij mag je zo doorgaan!

 • Reageren
  Leonie
  09/07/2015

  Geen kinderen meer willen krijgen door je bevallingsvehaal of een pistnatale depressie er van krijgen? Damn, alsof baby’s in 2 keer persen (bij een super klein aantal misschien) worden geboren. Daarnaast heb ook ik mij regelmatig druk gemaakt of ik het als moeder wel goed deed. Het is fijn om eerlijke artikelen te lezen van moeders die af en toe ook met hun handen in het haar zitten.

 • Reageren
  Diede
  09/07/2015

  Hee Sanne, wat naar dat je zulke reacties krijgt. Ik vind het heel erg leuk om jouw blog te volgen en te lezen hoe eerlijk en open je bent. Ik denk dat anderen daar nog veel van kunnen leren. Ik vind het knap wat je doet. 🙂

 • Reageren
  Ams
  09/07/2015

  Gewoon mooi doorgaan met schrijven over dit onderwerp. Ik heb ze altijd met plezier gelezen tijdens mijn zwangerschap :-).

 • Reageren
  Roesja
  09/07/2015

  Door jouw blog wil ik geen kinderen meer én heb ik een postnatale depressie gekregen. Heel verwarrend allemaal. Deze zaken worden namelijk veroorzaakt door het lezen van een eerlijk verhaal. Andere factoren – zoals een intrinsieke kinderwens of aanleg voor depressies, ik neem maar wat – spelen absoluut geen rol.

  #dommereacties #laatzelinksliggen #gazodoor #ikbenfanvanoverbodighashtaggebruik

 • Reageren
  Judith
  09/07/2015

  Zo waar! Alsof moederschap een wedstrijd is, gatver. Van die moeders die menen de ander de ogen uit te moeten steken met het feit dat hun kind al vanaf 3dagen doorslaapt. Alsof dat jouw verdienste als moeder is.. In het begin trok ik me er ook wel eens wat van aan en ging ik twijfelen aan mezelf, maar daar ben ik inmiddels wel vanaf. Zoals ik mijn dochter het leukste kind ter wereld vind, vindt zij mij de leukste moeder ter wereld. En dan zal het me echt aan mijn reet roesten wat alle andere moeders op deze wereld van mij vinden. Thumbs up, goed artikel!

 • Reageren
  Marije
  09/07/2015

  Ik ben ontzettend blij met jou eerlijke artikelen. Heel toevallig had ik het deze week nog over je met mijn vriend. Ik had een heel rooskleurig beeld van bevallen. Maar dankzij jouw post weet ik wat er allemaal bij komt kijken (nageboorte? Nooit geweten dat dat ding er ook nog uit moest). Juist door dit soort eerlijke verhalen kun je je beter voorbereiden op een bevalling. Ik ben wel een beetje klaar met die: ‘de bevalling was de mooiste en beste ervaring ooit’ verhalen. Alsof je baby er met twee keer niezen uitfloept. Nee, geef mij maar de echte verhalen over uitscheuren, inknippen en het even totaal niet meer zien zitten. Daar hebben we veel meer aan.
  Marije onlangs geplaatst…Jongetje of meisje? Genderreveal!My Profile

 • Reageren
  Milou
  09/07/2015

  Denk maar zo: hoge bomen vangen veel wind! En dan in jouw geval vanwege je hoge eerlijkheidsgehalte (is dat een woord?) in je verhalen. Ik houd er van en met mij vele andere want-to-be-moms denk ik!!! Ik hoop dat je met jouw insteek en instelling veel andere blogmama’s inspireert ook zo eerlijk te vertellen.
  Milou onlangs geplaatst…Jezelf accepteren zoals je bent, wanneer anderen dat niet doen.My Profile

 • Reageren
  Elisabeth
  09/07/2015

  Je hebt helemaal gelijk, moeders moeten elkaar steunen, niet de grond in boren! Ik ben heel blij met je eerlijke blogs, en volgens mij doe je het geweldig als moeder.
  Elisabeth onlangs geplaatst…Het borstvoedings-ABCMy Profile

 • Reageren
  Lifesabout
  09/07/2015

  Ik vind de toon van sommige mensen verschrikkelijk en zo onrespectvol. Je artikel heb ik gelezen met een ja knikkend hoofd…want zo gaat het helaas op social media. Ik snap dat niet, want hoe kun je een moedergevoel de grond in stampen? Het is je kind niet en je leven niet, dus waarom sommige denken te weten hoe het moet…kan mij daar enorm aan ergeren. Social media geeft een te veilig gevoel om kritiek te leveren, helaas…
  Lifesabout onlangs geplaatst…Geloof, hoop en liefde. Jij bent het allemaal.My Profile

 • Reageren
  Margo
  09/07/2015

  Eerlijkheid duurt het langst Sanne, daarom doet jouw blog het denk ik ook zo goed! Ik reageer niet vaak, maar ik lees alles met plezier. Ondanks dat ik zelf geen moeder ben 😉 maar wel tante! En ik zie van dichtbij hoe het echt is, en o.a. door jouw blogs kweek je zo veel meer begrip. En betweters zullen er helaas altijd zijn. Maar het is altijd de manier waarop inderdaad! Tact is steeds meer spoorloos in onze samenleving.
  Margo onlangs geplaatst…Trucje: verberg de uitgroei van acrylnagelsMy Profile

 • Reageren
  Margriet
  09/07/2015

  Ik waardeer het juist dat jij zo eerlijk schrijft (al ben ik zelf geen moeder, misschien maakt het dat wel anders). Maar buiten dat feit is het juist goed dat je niet allemaal ‘rozengeur en manenschijn’ verkondigt, omdat het gewoon (soms) net wat anders is.
  Ga zo door Sanne!

 • Reageren
  Loes
  09/07/2015

  Hi Sanne,

  Ik vind je blog top! Ik als zwangere vind het fijn om te lezen hoe het echt is. Niet altijd de sprookjes verhalen.
  Ga vooral door en de zuurpruimen gelijk deleten!

 • Reageren
  Sam
  09/07/2015

  Soms lijkt het wel of je 10 positieve reacties moet hebben om 1 negatieve op te vangen.
  Hopelijk is dit dat 1 positieve; ik vind het geweldig dat je zo eerlijk en open schrijft over de leuke en minder leuke dingen als moeder. Veel dingen zijn voor mij heel herkenbaar en daardoor een verademing om te lezen dat ik niet de enige ben 🙂
  Bedankt voor je blogs. X

 • Reageren
  Floor
  10/07/2015

  Ik vind het juist heerlijk om te lezen, blijven doen.
  Floor onlangs geplaatst…MINI IN MINT: 4 cute outfitsMy Profile

 • Reageren
  Marrit de Lang
  11/08/2015

  Leuk geschreven Sanne! Ik kan er echt niet bij dat mensen kritiek leveren op mensen die ze niet eens kennen, maar ik ben daar geloof ik een van de weinigen in tegenwoordig.. Doe lekker je ding! 🙂
  Marrit de Lang onlangs geplaatst…Ruben Ireland posterMy Profile

 • Reageren
  Adinda
  11/08/2015

  Ik vind dat je op een leuke manier schrijft en vind het alleen maar positief dat je ook over de andere kant van het moederschap schrijft. Want laten we eerlijk zijn het moederschap is niet altijd even makkelijk. Vooral doorgaan en niks aan trekken van die mensen die alleen maar kritiek leveren. Want er zijn genoeg mama’s die blij zijn herkenning te lezen in je blogsp.

 • Reageren
  Ef
  22/09/2017

  Mooi Eerlijk Artikel. Ik volgde je al langer vanwege de beauty blogs. Toen ik zelf moeder werd en het niet altijd over rozen ging was ik erg blij met de herkenning. Je BLOG over de moeder die rondjes liep met de kinderwagen raakte mij diep en vind ik nog steeds je mooiste BLOG. Blijf lekker jezelf en eerlijk. En hopelijk leren mensen eens wat minder snel kritiek te spuien achter hun schermpjes

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.