Kosten van een kind

mama en James

Ze zeggen wel eens dat een kind even duur is als een Ferrari. Nu kan ik me daar nog niet zoveel bij voorstellen, maar wanneer James ouder wordt en er steeds meer kosten bij komen kijken zoals onderwijs, kleding, verzekeringen, contributies en dergelijke, dat is het inderdaad geen rare gedachte. Voor nu leek het me wel eens interessant om jullie inzicht te geven in wat James ons op dit moment kost.

– Melkpoeder. Wij hebben per maand ongeveer twee bussen melkpoeder nodig. Dit kost ons per bus 15 euro. 30 euro in totaal.

-Kleding. Hieraan geef ik per maand ongeveer 50 a 70 euro uit. Aangezien James zo snel groeit houd ik het shoppen voor hem een beetje binnen de perken, want tot nu toe draagt hij zijn kleding maximaal anderhalve maand. Bij dit bedrag zitten ook zijn romertjes in.

-Luiers. Als je goed zoekt, kun je voor best een redelijk bedrag een voorraad luiers inslaan. Nu ben ik niet heel erg aan het speuren naar de laatste aanbiedingen, meestal loop ik wel wat tegen het lijf. James draagt zowel Pampers als Kruidvat eigen merk luiers. Per maand betaal ik ongeveer 30 euro aan luiers.

– Overlijdensrisicoverzekering. 15 euro per maand.

– Medicijnen tegen darmkrampjes. Daar zijn we inmiddels een weekje vanaf, maar voor die tijd kostte ons dat ongeveer 8 euro per twee weken, 16 euro per maand dus.

– Ook is er elke maand wel iets wat we opnieuw voor hem moeten kopen, of wat we erbij kopen omdat we vinden dat dat nodig is. Dat kan zijn een flessenwarmer, een elektrische mobile, speeltjes of een onderdeel voor de box en kinderwagen. Dit kost ongeveer 50 euro.

– Verder pakken we vaker de auto. Om eerlijk te zijn heb ik mijn fiets al ver voor mijn bevalling niet meer aangeraakt. James kan nu natuurlijk nog niet voorop zitten en dus is het gemakkelijker om met de auto te gaan. Aan benzine geven we nu ongeveer 70 euro per maand meer uit.

– Rekening houdend met een kind dat straks gaat studeren, willen we zo’n 50.000 euro te sparen voor zijn eventuele studie. Dit betekent jaarlijks ongeveer 2000 euro.

– Als James straks naar de opvang gaat zal dit ongeveer 200 a 300 euro per maand gaan kosten.

Als je dit zo optelt dan hangt er aan een kind een behoorlijk prijskaartje! Zeker als je meerdere kinderen hebt kan het hard gaan. Het is altijd goed om hier van te voren rekening mee te houden, zodat je niet voor onverwachte hoge kosten komt te staan.

Dit vind je misschien ook leuk

18 reacties

 • Reageren
  Marloes | Budgetproof.nl
  14/03/2015

  Kindjes hebben is duur hè. Alleen daarom moet je al een hele weloverwogen keuzen maken of het wel het goede moment is voor een kindje (als je dat kan :)). Ik vind trouwens dat jullie nog goed op de kosten letten. Ik heb vriendinnen die het dubbele uitgeven aan hun kind.
  Marloes | Budgetproof.nl onlangs geplaatst…Update budget interieur appartementjeMy Profile

 • Reageren
  Dionne
  14/03/2015

  Grappig om te lezen! Het is natuurlijk wel waar, een kind is duur.
  Dionne onlangs geplaatst…Persoonlijke update | Bloggen & AfstuderenMy Profile

 • Reageren
  Ageeth
  14/03/2015

  Ik ben benieuwd waarom je niet naar de kringloop gaat of familie vraagt kleding te doneren. Het is echt zonde dat kleding maar zo kort meegaat, maar je bent echt niet de enige die daar last van heeft, dus daar kun je mooi van profiteren.

 • Reageren
  Martina
  14/03/2015

  Ik vind het ook belangrijk om geld te sparen voor de studie van de kleine. Hoe die je dat met sparen als er eventueel nog een kleintje bij gaat komen? Zelfde bedrag vior de volgende of alles op 1 bult en dan verdelen?
  Martina onlangs geplaatst…12 Maart 2015 – Baby shoplog Next en H&MMy Profile

 • Reageren
  Miriam
  14/03/2015

  Ja een kindje kost een hoop geld. Waar ik me trouwens wel over verbaasde in het lijstje was een overlijdensrisicoverzekering van 15 euro.. Ben wel benieuwd waarom je zo´n verzekering voor hem hebt, en waarom die zo duur is?

 • Reageren
  manon
  14/03/2015

  kinderen kosten zeker veel geld ahaha wat ik me alleen afvroeg. hoe het zo komt dat je 15 euro aan overlijdingsrisico verzekering kwijt bent per maand! mijn dochter zit bij mij in de verzekering en daarvoor betaal ik 1 euro extra.

  liefs

 • Reageren
  Tamara
  14/03/2015

  Klopt helemaal! Kleine kinderen zijn nog relatief goedkoop maar zodra ze naar de middelbare school gaan en gaan studeren word het pas echt duur! Ik ben nu in verwachting van de derde en we sparen elke maand een vast bedrag per kind. Zo hebben ze alvast een begin en voor leuke dingen mogen ze aan het werk! Haha!
  Tamara onlangs geplaatst…Babykamer Inspiratie!My Profile

 • Reageren
  Nesrin
  14/03/2015

  Helemaal waar. Sinds ik kinderen heb is de energierekening ook een stuk hoger.

  De luiers van de Lidl zijn trouwens erg goed en niet duur.
  Nesrin onlangs geplaatst…Easy Skinny Cookies (suiker- en glutenvrij& low carb )My Profile

 • Reageren
  Anneleen
  14/03/2015

  Lijkt me inderdaad goed om bij stil te staan, voor je aan kindjes begint…
  Anneleen onlangs geplaatst…#PlukhetGeluk project 5My Profile

 • Reageren
  Jennifer
  14/03/2015

  Leuk om te zien wat jullie ongeveer uitgeven. Wij zitten daar lang niet aan, maar Melle gaat nog maar net twee maanden mee. En ik moet zeggen dat ik meer geld overhoudt sinds hij er is, omdat ik geen tijd meer heb om het zelf uit te geven. En Melle draagt nog steeds maatje 50, dus hebben we ook nog niet echt weer kleertjes ingekocht. Luiers kochten we ook in de aanbieding en heeft ons tot nu toe in totaal 30 euro gekost en die voorraad is nog niet op (ook een voordeel dat onze ouders aan de Duitse grens wonen, in Dtlsnd zijn de luiers gewoon tien keer goedkoper dan in NL).
  Jennifer onlangs geplaatst…Plog 10/3My Profile

 • Reageren
  Wieneke | Jozefien Blogt
  14/03/2015

  Zeker iets om over na te denken voor je aan kinderen ‘begint’. Klinkt ook weer zo, natuurlijk kun je je er niet altijd op voorbereiden.
  Ik zit nog een restschuld af te betalen waar ik de komende twee jaar zeker nog niet van af ben dus ik ga nog niet eens nadenken of ik wel kinderen wil ;).
  Wieneke | Jozefien Blogt onlangs geplaatst…Liebster Blog AwardMy Profile

 • Reageren
  Dineke
  14/03/2015

  Een kind is inderdaad duur. Maar ik zeg altijd maar, gaat het niet op aan een kind dan geef je het wel ergens anders aan uit.
  Dineke onlangs geplaatst…20 keuzes in je zwangerschapMy Profile

 • Reageren
  Renee
  15/03/2015

  Interessant om te lezen Wat sparen jullie veel voor James. Wij sparen ook voor onze dochter, maar niet zoveel. Wij sparen voor haar 50 euro per maand. We willen namelijk nog minimaal 2 kinderen, en willen het dan wel gelijk houden qua spaarbedrag :).

  • Reageren
   Carlijn
   16/03/2015

   Maar spaar je voor je kind zelf, zodat hij/zij een leuk bedrag heeft als-ie 18 is, of spaar je zelf om de studie te bekostigen? Zelf had ik het sparen voor dat eerste wel ingecalculeerd en wilde dan op 20 euro per maand gaan zitten, maar de studie had ik even niet voor ogen.. Daar gaat natuurlijk veel meer geld in zitten!
   Carlijn onlangs geplaatst…Baby shopping in New YorkMy Profile

 • Reageren
  angelique
  15/03/2015

  En echt elke fase is duur. Mijn zoontje is allang uit de luiers maar doordat hij zo snel groeit moet ik elke maand wel nieuwe kleding halen. En dan de peuterspeelzaal en alles niet eens meegerekend.
  angelique onlangs geplaatst…Tag | 15 random questionsMy Profile

 • Reageren
  Carlijn
  16/03/2015

  Wat handig dit! Ik vroeg laatst aan mijn schoonzusje wat ze maandelijks kwijt is aan haar dochtertje van twee, maar ze kon er geen duidelijk antwoord op geven. Fijn dat je dit op een rijtje hebt gezet! Ik hoop zelf lang borstvoeding te kunnen gaan geven, en hoop de auto niet al te veel nodig te hebben. Aan studeren had ik alleen nog even niet gedacht, oeps… Keer twee dus aan deze kant (zwanger van tweeling), ik ga maar vast een tweede baan zoeken ofzo 😉
  Carlijn onlangs geplaatst…Baby shopping in New YorkMy Profile

 • Reageren
  Liset - Beautydagboek
  17/03/2015

  Het kost zeker mega veel geld! Ik ben blij dat ik heel lang geen flesvoeding heb hoeven kopen (9mnd borstvoeding), want dat scheelt enorm. Ook kochten wij luiers van de Kruidvat, niet alleen een goedkope keuze, maar ik vind ze verreweg de beste! Jade had in het begin darmkrampjes, dus zo’n flesje tikt dan wel aan. Ja, ik ben blij dat ze nu groter zijn, want het wordt steeds goedkoper. Vooral nu ze lekker met de pot mee eten :).
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Rimmel Lasting Finish 25hour comfort serum foundationMy Profile

 • Reageren
  Milou
  19/03/2015

  Oké, ben ik heel erg naïef als ik zeg dat ik de kosten per maand veel hoger had verwacht? Oeps.. hihi!
  Milou onlangs geplaatst…Lief dagboek…My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.