Kolven & voeden: tips gevraagd

Nu ik heb besloten om Isé in februari – wanneer zij ruim drie maanden is – naar de gastopvang te brengen, is het moment wel zo’n beetje aangebroken dat ik een voorraadje moedermelk moet gaan opbouwen. Omdat ik Isé daarnaast nog gewoon iedere drie uur live voed, weet ik nog niet precies hoe ik dit aan moet pakken. Hierbij kan ik wel wat tips en adviezen gebruiken!

Blijven borstvoeden
Qua borstvoeding ben ik helemaal overstag en ik wil Isé dan ook graag borstvoeding blijven geven, ook als ze straks naar de opvang gaat. Omdat ik in de afgelopen tijd zelden gekolfd heb (alleen tijdens de stuwing) weet ik niet zo goed wat ik hiervan moet verwachten en hoe ik dit aan moet pakken, zeker niet omdat ik het combineer met live voeden. Wat ik vooral niet hoop is dat ik haar met kolven niet voldoende in haar behoefte kan voorzien en op een gegeven moment toch moet gaan bijvoeden. Ook wil ik niet dat ik ga overproduceren.

Voorraadje
In de periode van mijn stuwing had ik al heel wat zakjes met melk gevuld, maar omdat ik tussendoor ook nog wel eens uitjes had of ik eens een glaasje alcohol wilde drinken, slonk die voorraad op een gegeven moment toch. Nu is het noodzakelijk dat ik die voorraad weer een beetje op peil krijg. De hamvraag is dus nu: hoe pak ik dat het beste aan? Isé laat nauwelijks drie uur tussen de voedingen zitten en ik wil liever niet dat ze komt als ik net mijn borsten heb leeggekolfd. Iets met te weinig melk en een gefrustreerde baby…

’s Avonds clusteren
Ik voed Isé op verzoek en gezien ze ’s avonds vaak clustert en nog niet op vaste tijden in haar eigen bedje slaapt, zie ik in de avonden weinig tot geen mogelijkheden erbij om te kolven. Het kolven moet dus waarschijnlijk overdag. Het punt is dat ik niet weet hoe snel mijn borsten weer ‘vollopen’ en hoe snel ik dus weer kan voeden nadat ik een kolfsessie heb gedaan. En wanneer ik kolf, doe ik dat dan bij beide borsten of is 1 per keer beter?

Vraag en aanbod
Daarnaast is het natuurlijk niet de bedoeling dat ik de productie weer helemaal de pan uit laat gieren en dat vraag en aanbod totaal uit elkaar gaan lopen. Ik ben er nog niet helemaal achter hoeveel voeding Isé per keer binnenkrijgt omdat ik natuurlijk altijd live voed en ik dan de hoeveelheden niet zie. Dus hoeveel ik dan zou moeten afkolven om in haar behoefte te voorzien en hoeveel borstvoeding ze per keer uit een flesje moet hebben, dat vind ik ook een lastige. Moet ik zoiets oefenen voordat ze voor de eerste keer een dag naar de gastouder gaat zodat ik weet waar zij behoefte aan heeft? Of zijn er vaste hoeveelheden waar ik me aan vast kan houden? Kortom, ik zit met nogal wat vragen. Tips over live-voeden en kolven tegelijk zijn dus meer dan welkom.

Hoe doe jij dat/heb jij dat gedaan? Zijn er do’s en dont’s die je met me wilt delen? Heb je nog tips over hoeveelheden? Ik lees ze graag in de comments!

Dit vind je misschien ook leuk

18 reacties

 • Reageren
  Milou
  02/01/2018

  Ik zat precies met hetzelfde probleem. Ik ben 2 weken voordat mijn verlof afliep gaan kolven na de voedingen. Dat deed ik eigenlijk alleen ’s ochtends omdat ik dan toch de meeste voeding had en inderdaad niet het vraag/aanbod de rest van de dag om zeep wilde helpen. Het ging vrij goed en heb toen per 2 dagen 1 voeding weten te kolven zodat ik er een paar achter de hand had en dat was genoeg. Hier nooit vriezers vol gehad haha en op mijn werk kolfde ik netjes de hoeveelheden terug.
  Milou onlangs geplaatst…Nieuw jaar, nieuwe kansenMy Profile

  • Reageren
   Janine
   24/01/2018

   Maar hoe weet je wanneer je genoeg hebt gekolft voor 1 voeding?

 • Reageren
  Susan
  02/01/2018

  Ik heb geen ervaring met kolven altijd alleen live gevoed. Maar ik weet dat het makkelijk is om s ochtends tijdens het voeden de andere borst te kolven. S ochtends heb je vaak veel. Verder was borstvoeding.com altijd mijn (betrouwbare) bron bij vragen.

 • Reageren
  Annette
  02/01/2018

  Om een voorraad op te bouwen is het meest handige idd om na de ochtendvoeding te kolven. En evt na elke voeding. Je kan evt ook op de Facebook groep kolven&borstvoeding kijken. Dat heeft mij veel informatie gegeven

 • Reageren
  Diantha
  02/01/2018

  Ooh nee joh meid, helemaal geen probleem en je hebt ook geen voorraad nodig (tenzij je echt slecht kolft en dan niet genoeg hebt voor een dag).

  In principe geef je melk mee voor een dag en de dag dat ze er niet is kolf je ook gewoon om de 3 uur (ik deed 2-3 uur omdat Logan vaker dronk en ik dat volle gevoel echt niet lekker vond tijdens werk). Wat je die werkdag kolft geef je de volgende keer weer mee, bv kan je 8 dagen bewaren achterin een goed koude koelkast, dus je hoeft het niet eens in te vriezen. Dus stel ze gaat op ma en woe, dan kolf je op ma weer voor woe en dan op woe weer voor ma en zo heb je altijd genoeg verse melk om mee te geven. En omdat je het niet invriest gaan er ook geen antistoffen verloren (langzaam opwarmen au bain Marie).

  Omdat ik het net als jij toch wel fijn vond om een voorraadje te hebben ben ik iedere ochtend direct na de voeding van 7 gaan nakolven. Ik kreeg er dan echt nog flink wat uit, soms gewoon 100 maar ook al is het iedere ochtend 50 dan kun je porties van 50 invriezen (of af laten koelen en dan bij elkaar gieten, binnen 48 uur mag je melk nog invriezen).

  Toen Logan s avonds door ging slapen (maand of 10 ?) en geen 22 u voeding meer vroeg ben ik die gaan kolven ipv s ochtends nakolven, en toen was het echt 150-180 per keer. Ik kolf dan sowieso wel heel makkelijk, 8 minuten dubbelzijdig elektrisch (lansinoh) en dan heb ik een hele voeding.

  Op een gegeven moment had ik 6 liter in de vriezer in zakjes van 100-150 en toen vond ik het wel best en ben ik gestopt met extra kolven. Uiteindelijk heb ik die melk pas gebruikt toen ik stopte met 20 mnd en heeft hij nog een maand vriezermelk gekregen en zelfs nu heb ik nog wat voor nood. Je hebt het dus eigenlijk echt niet nodig, maar het voelt gewoon fijn om te hebben. In geval van buikgriep 3 maanden terug echt een uitkomst, enige wat er in bleef, water alles kwam er uit, maar een fles bv niet. Happy pumping! Haha?

  • Reageren
   Diantha
   02/01/2018

   Ik bedenk me nog wat ter aanvulling, dit artikel gebruikte ik om te berekenen hoeveel er in de fles moest. https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/267-hoeveel-melk-in-een-fles

   Dat nakolven in de ochtend deed ik maar een week of 3 hoor, toen had ik al een flinke voorraad voedingen in de vriezer. Toen een paar maanden niet extra gekolfd en toen hij rond 10 maanden de late avondvoeding liet vallen heb ik die ene een paar weken gekolfd om de hele vriezer weer te spekken tot 6 liter.

   Dan nog een tip, die kolf die hoef je dus echt niet de hele tijd af te wassen of om te spoelen tussendoor (van alleen spoelen met water ging die van mij zelfs slechter vacuüm houden). De eerste 6 maanden stond ik dat ding met een flessenborstel en sop af te wassen na iedere keer, echt totaal onnodig las ik later. Ik gebruikte mijn kolf op de werkdagen gewoon de hele dag en wikkelde hem in een schone hydrofiel en legde ‘m in de koelkast tussendoor. Aan het eind van de dag een keer heel goed af wassen en op een hydrofiel laten drogen en dan in een schone hydrofiel knopen tot de volgende keer. Het is belangrijk dat je je kolf altijd eerst spoelt met koud water, dan met warm water, een borstel en afwasmiddel en dan goed naspoelen. Een kolf met een vettig laagje van de melk kolft minder goed!

 • Reageren
  Nynke
  02/01/2018

  Eigenlijk wat hier al staat, haha.
  Kolven zou ik idd ’s ochtends na de eerste voeding doen. Vaak zitten je borsten dan het meest vol. Zelf heb ik niet gemerkt dat ’s ochtends kolven invloed had op de volgende voeding, dus daar zou ik me zeker niet re druk over maken hoor.
  Voor hoeveel melk er in een flesje ‘moet’ is een formule (ik dacht gewicht in kg x 150 oid). Daar heb je iig een goede richtlijn aan. De ene keer zal ze wat meer drinken, de andere keer wat minder, maar dat houd je toch 🙂

  Oh en als je Isé over een maandje weg wil brengen, is het wel handig om nu vast te gaan oefenen met de fles. Niet ieder kindje pakt dat even goed en zo heb je nog even de tijd om zo nodig verschillende flessen/spenen te proberen 🙂

 • Reageren
  ellen
  02/01/2018

  Ik kolfde een paar dagen steeds na elke voeding zo’n 5 vijf minuten, dat bij elkaar vormde ongeveer 1 voeding. Op die manier had ik niet zoveel last van stuwing maar kun je toch wat opbouwen. Ik hield meestal tussen de 100 en 150 aan, beetje spelen hoeveel ze wil hebben. Succes en relax vooral met kolven :). Zet een filmpje aan, luister naar een leuk muziekje oid. Dat helpt echt enorm. Succes!

 • Reageren
  Elisabeth
  02/01/2018

  Tsja dat kolven, lastig hè? Als je ‘s avonds niet de kans ziet om een voorraadje te kolven, zou ik het na de eerste voeding ‘s ochtends doen. Dan heb je waarschijnlijk wel wat melk ‘over’. Direct na de voeding van je baby, zodat het voor je lichaam zo min als ‘extra’ voeding voelt. Zo voorkom je misschien overproductie. Zo heb ik het gedaan toen ik weer aan het werk moest na Jim. Succes!
  Elisabeth onlangs geplaatst…Mijn droomauto is binnen bereik My Profile

 • Reageren
  Elisa
  02/01/2018

  Hey, wat ik handig vond is 2/3 weken van te voren beginnen met een voorraadje op te bouwen. Mijn dochter dronk ongeveer 150 cc met 4 maanden ik deed altijd net iets meer dan dat ze op kan als ze dan de fles leeg kreeg wist ik dat ze meer nodig had. Kolven doe ik s’ochtends voor der voeding omdat ik 1 borst per x geef krijgt ze bijvoorbeeld rechts kolf ik links na 3/4 uur zit er weer genoeg in voor haar. Later als je meer ritme hebt kun je ook s’avonds kolven. X

 • Reageren
  Annemarie
  02/01/2018

  Wat een mooi streven, succes! Ik ga juist weer afbouwen na 6 maanden (met flinke tegenzin maar beter voor mijn gezondheid hoop ik, lang verhaal). Sleutelwoord: lactatiekundige! Ik had me flink ingelezen maar had toch behoefte aan advies op maat. Deze mensen kunnen met je mee kijken, je tips geven en kijken ook naar het drinkgedrag van je kindjes. In mijn geval kon ik via het kraamzorgbureau vrijwel dag en nacht met de lactatielijn bellen. Vaak vergoedt je verzekering dergelijke consulten ook

 • Reageren
  Suzanne
  02/01/2018

  Ik ben nu net bezig met afbouwen, nu nog ’s ochtends en ’s avonds. Ons zoontje is 8,5 maand oud nu. Toen hij ruim 4 maanden was ben ik weer gaan werken en heb sindsdien gekolfd. Kolven moet je natuurlijk elke keer doen als je anders zou voeden, dus in jouw geval elke 3 uur. Bij mij kwam dat neer op 2 a3x kolven op werk.
  Als je een voorraadje op wil bouwen kan je tussen de voedingen door even kolven. Als je max 40 cc per borst per keer kolft, dan gaan je borsten geen overproductie draaien (vertelde de lactatiekundige mij toen ik dezelfde vraag als jou stelde ;)). Ik kolfde beide borsten tegelijk, elektrische kolf, het schijnt dat je dan de meeste opbrengst heb, maar dat zal ook wel verschillen per vrouw.
  En qua hoeveelheid is de formule 150 x lichaamsgewicht in kg : aantal voedingen per dag. Je merkt snel genoeg als het te weinig is. Of de gastouder dan ;).
  Vaak heeft het consultatiebureau ook een lactatiekundige waar je heen Jan met vragen! Ben ik zo’n 4x geweest :’)

 • Reageren
  Anna
  02/01/2018

  Ik lees graag de reacties mee.. Zit met dezelfde vragen. Vandaag voor het eerst gekolfd. Mijn dochtertje is 5 weken en wil haar alvast rustig laten wennen aan een flesje.

 • Reageren
  Joël
  02/01/2018

  Ik zat precies met hetzelfde! Uiteindelijk heb ik er voor gekozen om na de eerste voeding te kolven. Doordat Nim snachts niet meer dronk had ik Sochtends genoeg melk dus hij dronk 1 borst en ik kolfde de andere leeg! Dit was gewoon mijn standaard ritueel smorgens.. ik kolfde meestal 10/15 min.. net zolang als hij normaal gesproken dronk, dus dan ook geen overproductie!
  Succes ermee! Xxx

 • Reageren
  Marscha
  02/01/2018

  Hoi Hoi,
  Net als de dames hierboven aangeven is het het beste om direct na de ochtendvoeding te kolven. je kunt het opbouwen, beginnen met 1x per dag extra kolven en daarna bijv 2 of 3x. maar je merkt pas of dat nodig is als je een keer een volledige voeding hebt gekolfd en als je dan veel tekort komt kun je op die manier de productie beetje opvoeren. en het is zeker verstandig om voorraad aan te leggen. je kunt bijna nooit evenveel kolven als dat je mee moet geven aan de opvang. dus dan is een voorraad heel handig. er is een richtlijn inderdaad om te berekenen hoeveel een voeding is. Maand 1: 150 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
  Maand 2: 140 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
  Maand 3: 130 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
  Maand 4: 120 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
  Maand 5: 110 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
  Maand 6: 100 ml x gewicht in kg / aantal voedingen.
  maar dit is maar een richtlijn. elk kindje is anders en elke samenstelling van borstvoeding is anders. deze richtlijn aanhouden en dan merken ze bij de opvang snel genoeg of het te veel of te weinig is. succes! xx

 • Reageren
  Amanda
  02/01/2018

  Ik gebruik sinds kort een ‘lekschaal’ die vacuum zuigt aan de borst. Deze doe ik aan de borst waar mijn zoontje niet aan het drinken is, waardoor het toeschietreflex wel wordt opgewekt en de melk wordt opgevangen in de lekschaal. Voor mij levert dit ongeveer 200 cc per dag op en het kost eigenlijk totaal geen moeite (vind kolven best vervelend, maar dit niet). Dus misschien ook een tip voor jou 🙂

 • Reageren
  Anne
  03/01/2018

  Ik ken het.. ik ben na 5/6 weken gaan oefenen met flesje geven, want dat is ook wel fijn als ze dat kunnen:) Dan kolfde ik altijd na de ochtendvoeding en gaf hem het flesje later op de dag, en die voeding kolfde ik dan weer en die deed ik in de vriezer. Snap je hem nog? Zo werd het langzaam steeds meer en kon ik een voorraadje aanleggen. Je hebt trouwens alleen een voorraad voor 1 dag nodig.

 • Reageren
  Lea
  03/01/2018

  Hoi Sanne!

  Knap dat je wil blijven borstvoeding geven! Hier hetzelfde. Nu julan 14 weken is begint er iets meer als 3 uur tussen de voeding te zitten. Wat de lactatiekundige mij heeft geadviseerd is om 3 ochtenden in de week de andere borst als de gegeven ochtendborst leeg te kolven. Dit heb ik een paar weken gedaan maar dan kwam er maar 50 ml uit dus dat is niet genoeg voor 1 voeding. Julan drinkt in de morgen 2 borsten wel zo goed als leeg.

  Nu is het zo als ik julan om 18/19 uur op bed leg komt hij rond 1 a 2 uur in de nacht weer. Ik ben nu al een week elke avond rond een uur of 22 aan het kolven. Dan kolf ik ze beide leeg. Ik laat het dan in de koelkast staan en doe het de volgende morgen in de vriezer. Stel dat hij net na het kolven wel komt dan kan ik de geloofde melk gewoon opwarmen.

  Aangezien ik nog niet hele dagen ga werken werkt dit eerst prima. Ik kolf dan ongeveer 100/ 150 en dat is voor nu goed voor 1 voeding.

  Ik ben heel benieuwd wat voor tips je allemaal krijgt omdat het voor mij ook nog nieuw en wennen is. Ik zou het leuk vinden als je een artikel zou maken met allemaal tips. Daar heb ik ook zeker wat aan.

  Succes!

  Liefs, Lea

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.