Koffiezetten als een echte barista (maar dan makkelijk) met de Illy X1 Anniversary Edition

In de zoektocht naar een upgrade van onze koffie-ervaring, kwamen we er al snel achter dat een kopje koffie van hoog niveau veelal gepaard gaat met immense investeringen en vooral met een bijna scheikundige opleiding om alles te begrijpen van de juiste handelingen en de beste verhoudingen. Alles leuk en aardig, maar we moeten natuurlijk ook realistisch zijn en met een druk gezinsleven is zo’n apparaat met malers, persen en oneindige handleidingen op zijn zachtst gezegd niet helemaal ideaal. Dus was onze wens een apparaat dat gemakkelijk is, zonder al veel troep, moeite en vooral eentje die altijd lekkere koffie zet. Een uitkomst bleek de Illy X1 Anniversary Edition te zijn die we vonden bij Coolblue.

Toen ik de Illy Anniversary uitpakte, viel ik meteen als een blok voor het retro design. Vooral de zwarte, ronde temperatuurmeter vind ik een erg leuk detail en geeft echt een vintage look en feel aan het apparaat, net als de ijzeren schakelaartjes en de ronde lampjes. Een eye catcher voor in je keuken als je het mij vraagt. Opvallend rood misstaat in onze keuken zeker niet, maar mocht je dat toch aan de heftige kant vinden dan is ‘ie ook in de kleuren chroom, zwart en wit te krijgen. 

Een interessant en in mijn ogen zeer waardevol aspect van deze Illy Anniversary edition is de warmhoudplaat op de bovenkant. Een terugkerend issue als ik espresso of café crème drink is het feit dat de koffie erg snel afkoelt wanneer ik het in een koud kopje schenk. Met de warmhoudplaat is dat dus verleden tijd en ben je verzekerd van een heerlijk warm kopje. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is je kopje tijdens het voorverwarmen bovenop te zetten. Wij hebben daar sowieso standaard een setje kopjes staan.

Als je koffie gaat zetten dan klik je eerst het aan/uit schakelaartje naar beneden. Het apparaat zal beginnen met voorverwarmen en op de meter in het midden kun je zien hoe de temperatuur oploopt. Wanneer de juiste temperatuur is bereikt en het apparaat gereed is, hoor je een piep.

Om koffie te zetten kies je een capsule naar wens. Deze plaats je in de capsulehouder en die draai je met een simpele beweging vast in het apparaat. Dit vind ik ook weer een doordacht detail van het design; het systeem met de hendel werkt namelijk hetzelfde als bij een halfautomatische espressomachine, wat het algehele barista-gevoel weer versterkt. En daar ga ik als koffiefreak natuurlijk erg lekker op 😉

Je kunt kiezen voor een filterkoffie, in dat geval druk je het schakelaartje naar boven, of voor een espresso of lungo, dan geef je hem een tikje naar beneden. Je hoeft de schakelaar maar een keertje naar beneden of boven te drukken, dan wordt de afgifte vanzelf geregeld. Wanneer je de schakelaar ingedrukt houdt dan onthoudt het apparaat deze hoeveelheid koffie voor de volgende keer. Ook handig! Je kunt ook op deze manier de sterkte van je koffie bepalen.

De Illy Anniversary werkt met Iperespresso capsules. Hiervan zijn er verschillende beschikbaar. Lungocapsules, espressocapsules, maar ook filterkoffiecapsules. De capsules zijn te verkrijgen in verschillende smaken, hiervoor raad ik je aan om even rustig op de site rond te kijken gezien de keuze ruim is. Ik heb zelf de medium roast, dark roast, lungo en de filterkoffie. 

De capsules lekken trouwens vrijwel niet wanneer je ze na het koffiezetten onder het apparaat vandaan haalt. Dat is voor mij als überknoeipot – die met mijn vorige capsulesysteem regelmatig hele sporen achter zich naliet – erg handig.

Het stoompijpje van de Illy maakt het mogelijk om ook bijvoorbeeld cappuccino of een heerlijke latte macchiato te zetten. Je activeert het stoompijpje met de meest rechter schakelaar. Om te stomen heb je een wat hogere temperatuur nodig, dit wordt weer duidelijk aangegeven op de temperatuurmeter. Het schuim heb je zo gemaakt en wordt lekker lobbig. Mijn aparte melkopschuimer heb ik nu niet meer nodig! Hij koelt trouwens ook weer snel af waardoor je na het opschuimen vlug de juiste temperatuur voor koffie hebt. Verder kun je met diezelfde schakelaar ook heet water tappen. Het stoompijpje vind ik wel wat iel aanvoelen in vergelijking met het robuuste en solide koffiezetapparaat, maar daar merk je met stomen verder niks van. De onderdelen zijn makkelijk los te halen om af te spoelen.

In het waterreservoir van het apparaat past 1 liter, genoeg voor enkele koppen koffie per dag. Wij maken het bakje niet iedere dag leeg, maar vullen hem wel elke ochtend met vers water. Dit wordt ook aangeraden. Het reservoir is mooi plat aan de achterkant waardoor je hem in zijn geheel tegen de muur kunt aanschuiven.

De koffiemachine beschikt over een automatisch ontkalkingssysteem. Ook een enorme pré wat mij betreft. Verkalking wordt veroorzaak door water en dit is slecht voor je apparaat. Er gaat vanzelf een geel lampje knipperen op het moment dat er een reinigingsbeurt nodig is.

Ik zal jullie niet langer in spanning houden wat betreft de smaak van de koffie, want uiteindelijk is dat toch waar het om draait.

Zowel mijn vriend als ik (evenals iedereen die hier in de afgelopen tijd is langs geweest sinds we onze Illy in huis hebben) zijn enorm te spreken over de smaak. Vol, romig en met een stevig en langhoudend cremalaagje. Zelf ben ik het meest fan van de lungo, en mijn vriend van de medium roast.

Inmiddels is onze Illy niet meer weg te denken uit onze koffiehoekje. Ik beleef iedere dag weer een klein geluksmoment wanneer het tijd is voor een ‘bakkie’ en ik voel mezelf een heuse barista als ik ermee in de weer ben, alleen dan zonder al teveel moeite. Naast goede koffie is het apparaat ook zeker een aanwinst voor ons interieur, want zeg nou zelf, zo’n vrolijk vintage apparaat op het aanrecht fleurt toch je hele keuken op?

De Illy Anniversary X1 is te koop bij Coolblue voor €399.

Samenwerking

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

 • Reageren
  Marissa
  08/02/2019

  Mooi apparaat! Een lust voor het oog. Ik ben zelf alleen meer fan van versgemalen bonen en dan is zo’n apparaat toch net teveel gedoe voor thuis. En cups zijn ook vrij duur toch?
  Marissa onlangs geplaatst…DE (SCHIJN)ZEKERHEID VAN PRENATALE SCREENINGMy Profile

 • Reageren
  Yvonne
  08/02/2019

  Wat een fijne, uitgebreide beschrijving!
  Ik vind deze wel het overwegen waard nu. Wel een vraag: móeten hier Illy-cups in of kunnen er elk merk cups in? Scheelt toch vaak in de prijs.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.