Knuffels: een bron van ziektekiemen

Ik bedacht het me toen James zo vaak ziek was, dat het wassen van knuffels toch wel erg belangrijk is. Het niet wassen van knuffels kan zelfs gevaarlijk zijn.

Ik weet het nog goed, als mijn moeder vroeger mijn lievelingsknuffel wilde wassen dan steigerde ik meteen. Echt niet! Dan ruikt Beer niet meer naar zichzelf! Nee, mijn knuffels wassen dat was echt uit den boze. Toch deed m’n moeder het stiekem, als ik in bed lag en ze zeker wist dat ik sliep. Dan pakte heel stilletjes mijn knuffel bij me vandaan, die ze dan op een snelprogramma droogde en waste en als de wiedeweerga weer bij me teruglegde in de hoop dat ik niks gemerkt had.

Maar natuurlijk merkte ik op de volgende dag dat Beer niet meer naar Beer rook. En dat nam ik haar niet in dank af.

Toch ben ik dankbaar dat mijn moeder mijn knuffels altijd goed heeft gewassen. Het blijkt namelijk dat bij het lang niet wassen van knuffels huisstofmijt in de knuffels kan voorkomen, wat weer een veroorzaker is van longklachten. Ik las het laatst op de site van RTL nieuws. Om huisstofmijt de kop in te drukken kun je de knuffels dus wassen of in de vriezer leggen met een plastic zak eromheen.

Schermafbeelding 2016-02-28 om 09.05.17

In Noorwegen is een heftige campagne gaande die ouders wijst op de gevolgen van het niet wassen van knuffels. Ik zeg heftig, omdat ze afbeeldingen presenteren waarbij de knuffelberen verkleed als Hitler, Khaddafi en Kim Jong-il zijn.

Los daarvan worden knuffels überhaupt gewoon snel vies. James sleept zijn ‘amie’ zoals hij hem zelf noemt, overal mee naartoe. Gevolg is dat amie ook vaak onder de hagelslagkorrels, snotjes en drinkspetters zit. Gelukkig is James nog niet zo mega gehecht aan zijn knuffeldier. Als ‘ie hem ziet dan is hij heel blij, maar het is niet zo dat hij erg onrustig wordt als ik zijn amie bij hem vandaan pak of als hij zonder moet slapen. Een surrogaat amie daar doet ‘ie het ook mee.

In ieder geval ben ik weer even met mijn neus op de feiten gedrukt dat het echt belangrijk is om de knuffelbeesten bij tijd en wijle een goede schoonmaakbeurt te geven. Als je kind nu écht moord en brand schreeuwt als het zijn knuffeldier even moet missen, kun je altijd samen de knuffels met de hand wassen, waarbij je een beetje babyshampoo gebruikt. Worden ze ook prima schoon van en dat is misschien een minder eng idee dan dat de knuffelbeer in de wasmachine moet.

Hoe vaak was jij de knuffels van je kind? En vinden ze dat vervelend?

Dit vind je misschien ook leuk

25 reacties

 • Reageren
  Channa
  29/02/2016

  Als ik dit zo lees dan wassen wij ze te weinig, maar daar probeer ik nu een routine in te brengen. Ik las laatst ook al een artikel dat het echt heel slecht kan zijn, ik wist het niet!
  Channa onlangs geplaatst…Waarom onze generatie moeders niet moeten zeuren!My Profile

 • Reageren
  Kelly Caresse
  29/02/2016

  Wat goed dat je dit deelt! Van de lievelingsknuffel van Lana hebben we er 2, zo kan er een in de was en hebben we reserve.
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…5 Musthaves tijdens de kraamtijd (en daarna)My Profile

 • Reageren
  Dorien
  29/02/2016

  Hier ook een Nijn die overal mee naar toe moet en zeker niet meer de mooiste en de lekker ruikendste is. Gelukkig heb ik er een paar. Fijn dat je hier aandacht aan schenkt!
  Dorien onlangs geplaatst…11 OPMERKINGEN DIE JE KRIJGT ALS JE EEN RIPPED JEANS DRAAGT!My Profile

 • Reageren
  Carlijn
  29/02/2016

  O jee heb hier nooit zo bij stil gestaan. Goed dat je me er even aan herinnert. Ken veel ouders die net zoals Kelly een back-up van de favoriete knuffel hebben. Amy en Maisie hebben nog niet echt een knuffel dus heb er voor nu nog niet mee te maken.
  Carlijn onlangs geplaatst…Review: organic babycare van SaarMy Profile

 • Reageren
  Elisabeth
  29/02/2016

  Ik besefte dus precies hetzelfde. Jim zit op het moment helemaal onder de krentebaard, gewoon niet leuk meer… hartstikke besmettelijk natuurlijk. Gelukkig hebben we drie kniffels van zijn lievelings gekocht. Makkelijk veel wassen. En hij heeft het echt nog niet door als we hem gewassen hebben. Zijn reactie als hij die pandabeer ziet! Onbetaalbaar <3
  Elisabeth onlangs geplaatst…“Alsof je … in brand staat”My Profile

 • Reageren
  Liset - Beautydagboek
  29/02/2016

  Ik wist inderdaad dat het een bron van bacteriën was, dus ik was de knuffels heel regelmatig. Zeker ook omdat ze wel eens mee naar school gaan en dan weet je het wel, haha. Maar in de vriezer leggen is misschien ook wel eens een idee tussen de wasbeurten door :).
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Hoe ziet mijn leven er uit nu ik de 30 gepasseerd ben?My Profile

 • Reageren
  Nicole
  29/02/2016

  Ik ben een keer heel boos geweest op mijn moeder vroeger omdat ze mijn Poppel had gewassen en toen was hij niet zo zacht meer. Spencer is niet echt van de knuffels dus vooralsnog hebben we hier dat probleem niet echt. Die campagne gaat me wel ver trouwens. Om al die dictators er nou bij te halen.
  Nicole onlangs geplaatst…De 25 food vragen tag! – Yummie, yummie!My Profile

  • Reageren
   Anouk
   10/08/2021

   En een poppel is?

 • Reageren
  Tamara
  29/02/2016

  Hier hebben ze eigenlijk nooit een favoriete knuffel gehad, de knuffels die ze wel hadden bleven in bed en gingen met elke verschoning in de wasmachine.
  Tamara onlangs geplaatst…Zwanger raken zonder sperma.My Profile

 • Reageren
  Elles
  29/02/2016

  Ughl, huisstofmijt, ik ven zelf allergisch voor die beesten, gelukkig. Ik wist niet dat het wassen van je knuffel zoveel risico’s vermijd. Best wel heftig.
  Liefs,
  Elles
  Elles onlangs geplaatst…2x Chokers van chokerketting.nlMy Profile

 • Reageren
  Marieke
  29/02/2016

  fijn artikel! ik heb net alles snel in de wasmachine gestopt 🙂 Mijn zoontje is ook best vaak ziek/verkouden dus ik ga dit zeker met meer regelmaat doen.

 • Reageren
  Nesrin
  29/02/2016

  Ieh! Mijn kinderen hebben geen knuffels maar ik maak wel altijd grondig de matrassen schoon want hier zit ook genoeg huisstofmijt in. De stofzuiger gaat er standaard elke week overheen en vaak ook nog een laag baking soda.

  Om de 5 jaar vervang ik mijn topper van het bed. Ik wil niet weten en nooit zien wat hier allemaal inzit ook al zijn wij hier erg hygiënisch.
  Nesrin onlangs geplaatst…Keeping up with Nesrin #9My Profile

 • Reageren
  Lifesabout
  29/02/2016

  Sarah heeft geen knuffel maar een speentje, die koken we uit. Haar knuffels liggen verder altijd in bed en gooien we eens per twee weken in de was.
  Lifesabout onlangs geplaatst…Chronisch ziek of angstig. Zo krijg je het vertrouwen in je lijf terug.My Profile

 • Reageren
  Kelly
  29/02/2016

  Ik las dit ook!!! Ben meteen elke week haar lievelingsknuffels gaan wassen!
  Kelly onlangs geplaatst…Kledingkast EvaMy Profile

 • Reageren
  Myrthe
  29/02/2016

  Ik denk dat je het beter gewoon kan wassen inderdaad. Desnoods laat je hem zelf kijken hoe amie aan het ‘zwemmen’ is !

 • Reageren
  Angela - Mama met passie
  29/02/2016

  Dat wist ik echt niet! Ik zat vroeger huilend voor de wasmachine als mijn knuffel gewassen werd. Het was een gele beer en zag er eigenlijk niet meer uit. Ik was er heel erg aan gehecht. Naomi heeft een knuffeldoekje als ze gaat slapen, maar verder niet. We hebben er twee van, zodat er eentje gewassen kan worden en eentje dan bij haar kan liggen.
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…10 redenen om borstvoeding een kans te gevenMy Profile

  • Reageren
   Angela - Mama met passie
   29/02/2016

   En die knuffel die James heeft, die heeft Naomi ook, maar dan bij oma 😉 en bij de andere oma heeft ze een andere knuffel en op het kinderdagverblijf heeft ze er ook eentje. In totaal dus 4 knuffeltjes.

  • Reageren
   Anouk
   10/08/2021

   Doekjes? Bah. Ideaal voor schoonmaken, drogen of poetsen/boenen (schoenpoeta doek), maar niet als knuffel of sabbel

 • Reageren
  Myrthe
  29/02/2016

  Ik denk dat je het beter gewoon kan wassen inderdaad. Desnoods laat je hem zelf kijken hoe amie aan het ‘zwemmen’ is ! Zelf vond ik het ook vreselijk volgens mij haha
  Myrthe onlangs geplaatst…MC Diary #18: Bijna vakantie!My Profile

 • Reageren
  Fleur
  29/02/2016

  Knuffels wassen is iets waar ik echt heel duidelijk in ben. Vieze knuffels vind ik echt not done! Ik vind dat zó smerig! Hier hebben we daarom ook 8 dezelfde knuffels, voor beide kinderen 4. Meestal slapen ze er met 2 tegelijk namelijk, dus dan hebben we voor ieder kind 2 reserve. Nooit t probleem dat er geen schone knuffel te vinden is.
  Ik vind dat je je kind gewoon hoort te leren dat de knuffel regelmatig in de was moet.

 • Reageren
  Manon
  29/02/2016

  Knuffels komen hier niet in huis hahaha. Ik haat ze en vind ze smerig. Vanaf het begin heeft Nilo hydrofiele doekjes als tuttel en die gaan gewoon om de zoveel dagen in de was. Gelukkig maakt hem dat niks uit en ben wel blij dat ik dit zo aangepakt heb. Geen gewenning aan een lievelingsknuffel maar gewoon hydrofiele doeken van de Hema haha. Vind die campagne trouwens wel heel goed!
  Manon onlangs geplaatst…VLOGWEEK #1 Speeltuin, supermarkt en lekker thuisMy Profile

 • Reageren
  Jodi
  29/02/2016

  Mijn knuffel ging vroeger echt niet vaak in de was, want dat wilde ik echt niet. Maar als ik dit lees gaat die van onze spruit snel de was in, bah.
  Jodi onlangs geplaatst…10 jaar terug in de tijd…..tagMy Profile

 • Reageren
  Angela | Great Body & Skin
  02/03/2016

  Whaha, lekker een snotknuffel! Ik was Jim’s knuffels best vaak en stop ze ook 1x per wee in de vriezer omdat ik allergisch ben voor huisstofmijt en hij mogelijk ook. Ik heb niet het idee dat hij dat erg vindt, maar ja, de communicatie is nog wat lastig op dit moment 🙂
  Angela | Great Body & Skin onlangs geplaatst…Tips Tegen een Slechte Huid Tijdens het AfvallenMy Profile

 • Reageren
  Ruben
  07/08/2018

  Knuffels wassen? Een sprayflesje Aquaint is dan handiger. Geur blijft erin zitten en het ontsmet 99,9% van de bacterien. Het is ook heel kindvriendelijk!

 • Reageren
  Anouk
  15/03/2022

  Doekjes vind ik sowieso vies als een kind dat hebt. Heb hier de kids de doekjes afgeleerd vanaf bovenbouw (van lager onderwijs) en hun hebben nog wel normale beer.

  Doekjes zijn grotendeels in kliko beland, een enkeling ligt nog als kwast/schilder doek of poetslap

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.