Klusjes waarbij mijn vierjarige mij helpt

Meehelpen in de huishouding is goed voor een kind. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die regelmatig helpen in het huishouden later vaak betere werknemers worden. Ze hebben namelijk al op jonge leeftijd geleerd om aan de slag te gaan en samen te werken. Ook reageren ze empathischer en zijn ze beter in staat om taken individueel tot een goed einde te brengen (bron). Ik vind het zelf ook belangrijk dat mijn kinderen beseffen dat niet alles vanzelf gaat, en dat je soms ook dingen moet doen (zoals opruimen) die minder leuk zijn.

Dit zijn de dingen waar mijn kleuter graag zijn steentje aan bijdraagt.

 • De auto wassen. Eigenlijk moet ik in dit geval zeggen: klusje waarbij hij papa helpt 😉 Doekje in z’n handen en poetsen maar.
 • Tafel dekken. Hier is nog ruimte voor verbetering, want meestal pakt hij een paar placemats die snel op de tafel worden gepleurd waarna hij weer met iets anders verder gaat, maar het begin is er.
 • Planten water geven. Niet moeilijk en kinderen vinden dit vaak heel leuk om te doen. James loopt steevast met een van ons langs de planten en voorziet ze met een klein gietertje van water.
 • Speelgoed opruimen. Op school lijkt hij hier overigens beter in te zijn dan thuis. Ik moet toegeven dat ik het bij dit klusje lastiger vind om hem te laten helpen, gezien ik in mijn eentje beter sorteer en sneller opruim. Maar ik wil wel dat hij begrijpt dat wanneer je met iets gespeeld hebt, dat nadien weer netjes opgeruimd wordt.
 • Helpen in de tuin. Bladeren bij elkaar vegen, onkruid wegplukken, nieuwe bloemetjes planten, met een hakje in de weer. Dit is veruit het meest geliefde klusje van James. Het liefst doet hij dit samen met oma.
 • Boodschappen doen. Ook hierbij vindt het het leuk om te helpen. Zo af en toe komt het voor dat er iets in het karretje wordt gelegd dat zeer zeker niet op mijn lijstje stond, maar over het algemeen is meneertje een goede hulp en weet hij veel dingen te vinden in de supermarkt.
 • Zoeken. Als ik iets kwijt ben en James is om me heen, dan vraag ik altijd of hij me even wil helpen met zoeken. Ook als hij zelf iets kwijt is, stimuleer ik hem altijd om eerst zelf te kijken. De eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat hij hier absoluut geen ster in is, en dat zijn zoekskills nog behoorlijk gefinetuned moeten worden. James is in staat om een kwartier te zoeken naar een knuffel waar hij letterlijk naast staat…

Helpt jouw kind met sommige klusjes?

Dit vind je misschien ook leuk

7 reacties

 • Reageren
  Yvonne
  13/02/2019

  Eigenlijk alles wat jij hierboven noemt, laat ik mijn zoontje ook doen (opruimen vindt hij vreselijk trouwens, levert altijd gejengel op).
  Soms laat ik hem ook stofzuigen want dat doet hij heel graag!

  • Reageren
   La Vie Sanne
   13/02/2019

   Ja dat opruimen vindt James ook echt niet leuk. James gaat bij mij juist altijd óp de stofzuiger zitten haha, zodat ‘ie mee kan rijden.

 • Reageren
  Eke
  13/02/2019

  We zijn hier Nog niet super proactief bezig, maar Als ik aan de hand van jouw voorbeelden kijk, doet Max toch al wel een aantal dingen. Vooral opruimen doet hij zonder morren en dat is fijn!

  • Reageren
   La Vie Sanne
   13/02/2019

   Oh dat is zeker fijn!

 • Reageren
  Cynthia
  13/02/2019

  Mijn zoontje (over een weekje 6 jaar) helpt eigenlijk altijd met elk klusje in huis. Elke dag een ander klusje zoals de glazen aangeven als de vaatwasser klaar is, tafel dekken.

  Sinds ik opruimen “spullen terugleggen” noem is het zo gepiept.

 • Reageren
  Manouk
  13/02/2019

  Mijn oudste zoon is 4,5 en mijn dochter 2,5 (jongste is nog een baby, die zoekt alleen de borst haha). Maar ik probeer ze ook zoveel mogelijk bij klusjes te betrekken. Mijn dochter wilt dit wel wat meer dan mijn zoon. Van dat zoeken is zó herkenbaar. Misschien wel een mannending, wel kijken maar niet zoeken haha.

 • Reageren
  Marloes
  13/02/2019

  Hahaha ja herkenbaar! Mijn zoontje van 3,5 doet al best veel als ik het zo lees… #ohjeetochgeenkinderarbeid #gelukkigvindthijhetleuk
  Stofzuigen, dweilen, was sorteren op kleur en was in de wasmachine doen, de tuin inderdaad, helpen de kliko’s op te halen van langs de weg en als we klaar zijn met eten z’n eigen bord en bestek naar de keuken brengen en als hij zichzelf uitkleed z’n vieze kleren in de wasmand gooien.
  Jeetje als ik het lijstje zo lees is het eigenlijk best veel.. ?

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.