Kleuters en spelletjes: winnen is belangrijker dan meedoen

Met een rood hoofd van frustratie roept ‘ie: “Jij hebt nu alwéér gewonnen mama en dat is NIET eerlijk!!!” Hij kan een snik niet onderdrukken. Ik probeer de boel nog een beetje te sussen en hem op het hart te drukken dat het om de lol van het spelletje gaat en dat meedoen belangrijker is dan winnen, maar hij druipt al af en gaat diep bedroefd op de bank zitten. Het is niet de eerste keer dat een spelletje verliezen hem zwaar valt.

Leuk idee

Om de vakantie – waarin ik ruim vijf weken met de kinderen thuis zit – door te komen, leek het me een goed idee om wat gezelschapsspelletjes in te slaan. Ik zag het helemaal voor me, kop thee erbij, schaal koekjes op tafel en lekker kneuterig met z’n tweetjes aan Ganzenborden of een potje memory spelen.

Ik kocht een aantal spellen waar ik zelf uit mijn jeugd nog leuke herinneringen aan had (en misschien ook wel een paar uit mijn studententijd die destijds prima fungeerden als drankspel) en was helemaal content. Zo konden we onszelf in ieder geval vermaken als het buiten regende en als Isé sliep en we iets met zijn tweetjes wilden doen.

Uitleg

Het uitleggen van de spellen kostte me soms een beetje moeite, want na iedere zin kreeg ik van James steevast de waarom-vraag naar mijn hoofd geslingerd, zoals met Halli Galli. “Waarom zijn er zoveel kaarten?” Waarom mag ik de kaarten niet op deze manier omdraaien?” “Waarom mag ik tussendoor niet even op de bel slaan?” Maar met wat hulp van een Youtube speluitlegvideo nam hij eindelijk van mij aan waarom het moest zoals het moest en dus konden we beginnen.

Spelletje spelen

Omdat het de eerste keer was dat we dit nieuwe spel speelden was ik nog een beetje coulant met de regels, maar toen ik zag dat James er steeds beter in werd begon ik hem er wel op aan te spreken als hij zijn kaart niet op de juiste manier omdraaide of als hij toch alvast even in zijn kaart ging spieken. Zo blij als zijn gezicht was wanneer hij als eerste op de bel drukte, zo beteuterd werd zijn blik wanneer ik degene was die hem het eerste aansloeg. Toen ik bij het derde potje gewonnen had, kon hij dat maar moeilijk incasseren.

Slecht tegen z’n verlies

Ook wanneer we Memory spelen en hij mijn stapel gaandeweg het spel groter ziet worden dan de zijne, heeft dat direct invloed op zijn humeur – ook al heeft hij daarvoor twee potjes gewonnen. Al snel word ik beschuldigd van valsspelen, niet eerlijk zijn en voor ik het weet is meneer al opgestaan en gaat hij chagrijnig zitten wezen in een hoekje in de kamer. Er zijn ook genoeg momenten dat het wél goed gaat en hij niet meteen de waterlanders laat stromen als hij dreigt te verliezen, maar ik merk wel dat winnen in zijn geval belangrijker is dan meedoen, in plaats van andersom.

Hoort bij de leeftijd

Het is iets wat bij de leeftijd hoort, vind ik op internet. Vanaf een jaar of 4, 5 beginnen kinderen simpele spelregels te snappen en ook gaan ze begrijpen dat er een wedstrijdelement in zit. Voor veel kinderen geldt (en ik ken ook genoeg volwassen die dat doen, haha) dat ze de focus enorm leggen op het winnen van het spel. Verliezen kan voelen als falen en niet ieder kind kan daar goed mee omgaan. Ik merk ook aan James dat het een aanslag is op zijn zelfvertrouwen als hij een spelletje niet heeft gewonnen. Dat ik het spel ook vaak genoeg verlies en dat ik daar niet verdrietig om word, ziet hij niet in.

In het begin liet ik hem nog wel eens expres winnen omdat ik geen trek had in gemekker, maar dat is natuurlijk niet de juiste aanpak.

Gelukkig blijft het bij James bij een paar tranen en is het ook zo weer voorbij. Hij wordt niet heel boos, maar vooral verdrietig. Ik probeer altijd rustig te reageren en uit te leggen dat het prima is dat hij wil winnen, maar dat als dat niet gelukt, het geen zin heeft om te huilen. De volgende keer wint hij misschien weer.

Spelen jullie veel spelletjes met de kinderen?

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

 • Reageren
  Emma
  11/08/2019

  Memoryspel is hier ook favoriet! Alleen is Nova er veel beter in als ik haha

 • Reageren
  Femke
  12/08/2019

  Ik ben altijd zo benieuwd hoe ouders dit doen. Een kindje altijd laten winnen is in mijn ogen namelijk ook niet persé goed, terwijl ik dat om mij heen wel veel zie.
  Femke onlangs geplaatst…Mijn niet standaard Videoland & Netflix aanraders!My Profile

  • Reageren
   Yvonne
   12/08/2019

   Ik laat mijn zoontje bijna nooit winnen. Omgaan met teleurstellingen hoort erbij. Soms doe ik het wel, om zijn zelfvertrouwen op te krikken, anders wil hij namelijk helemaal geen spelletjes meer spelen :).

 • Reageren
  Elianne
  12/08/2019

  Ik kijk er ook zo naar uit om spelletjes te kunnen spelen! En je kunt je kind soms echt wel laten winnen, maar ze moeten ook leren verliezen. Niet leuk, wel belangrijk. Dat wordt echt makkelijker als ze het vaker ervaren zie ik bij de kinderen in mijn klas..
  Elianne onlangs geplaatst…De leukste uitspraken van de peuter #2My Profile

 • Reageren
  Eva
  13/08/2019

  Ha Sanne,
  Kijk eens naar coöperatieve spellen. Boomgaard is hier favoriet, dan speel je samen tegen het spel. Is echt heel gezellig 🙂

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.