Kleine rituelen die voor mijn bloedjes van grote waarde zijn

Ik heb nooit heel bewust vaste rituelen ingebouwd hier thuis. Het ging eigenlijk vanzelf. Toch merk ik dat mijn kinderen inmiddels erg veel waarde hechten aan handelingen die bijna elke dag hetzelfde zijn. Ik vertel je welke kleine rituelen in onze vaste routine zitten.

‘S ochtends samen de lampen aan doen. Dit deed ik met James al toen hij kleiner was, en ook Isé helpt me graag bij dit klusje ‘s ochtends. Ze begint ook altijd bij hetzelfde knopje en werkt van links naar rechts. Klikken, lachen, en kijken of de lampen zijn aangesprongen. Ze vindt het stiekem wel een beetje spannend in het donker, dus ik zie altijd de opluchting als de lampen weer aan zijn.

Koffie zetten. Wederom iets wat beide kinderen erg leuk vinden en waar ze me dan ook zo vaak mogelijk bij helpen. Nu we een apparaat hebben met gemalen bonen is het iets lastiger, maar toch zijn er nog genoeg handelingen over waarbij ze graag ook een duit in het zakje doen. Isé is zelfs een beetje beteuterd als ze ziet dat ik het zonder haar doe.

Na het douchen of badderen op het grote bed spelen. Dit vinden ze misschien wel het allerleukste om te doen. In hun hemd en onderbroek lekker springen en keten op het grote bed. Ze kunnen zich tijden vermaken met verstoppen onder de dekens, trucjes doen, rollebollen en hutten bouwen. Ook voor ons is dit een van de leukste momenten. De kinderen zijn dan helemaal uitgelaten omdat papa dan net terug is van zijn werk.

Zelfbedachte liedjes om dingen leuker te maken zoals opruimen, eten, kleding aan doen. Mijn moeder zong altijd voor ons en ik heb dat één op één van haar overgenomen. Als ik eenmaal begin met een liedje dan blijft Isé maar vragen of ik door wil gaan. We zingen dan ook standaard liedjes voor het slapen gaan. Inmiddels heb ik ook een paar verkorte versies van bepaalde liedjes gemaakt, zodat we soms iets sneller klaar zijn 😉

Het loopje naar school. Ook dat is een vast ritueel geworden. Vooral Isé heeft hierbij haar eigen ‘dingetjes’. Zo wil ze op de heenweg altijd in de buggy en op de terugweg loopt ze het liefst. Ook mag zij op de terugweg zeggen of we links via de stoep moeten gaan of rechts via het paadje. We zwaaien altijd even naar de eendjes als die er zijn en we komen ook meestal dezelfde hondjes tegen die ze even mag aaien.

Wat zijn de vaste rituelen in jullie dag?

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

 • Reageren
  Tamara
  25/11/2019

  Wat grappig om te lezen dat deze rituelen er toch stiekem inkruipen. Ook heel herkenbaar hoor! Wij doen ieder weekend hetzelfde rijtje winkels met boodschappen en mijn dochter van 3 weet heel goed hoe dat gaat. Als ik een keer niks nodig heb bij bijvoorbeeld de bakker krijg ik dat direct te horen en is ze de hele dag teleurgesteld dat we een winkel hebben overgeslagen.
  Tamara onlangs geplaatst…De beste Black Friday deals voor maandag 25 novemberMy Profile

  • Reageren
   La Vie Sanne
   26/11/2019

   Ah dat is ook zo leuk, samen boodschappen doen.

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.