Kinderen insmeren

Wat mij betreft begin ik al in het voorjaar te smeren met zonnebrandcrème, niet alleen bij mezelf, maar ook zeker bij James.

Het lijkt zo heerlijk, dat eerste waterige zonnetje zo in maart en april en dat is het ook, maar vergeet niet dat juist deze stralen al behoorlijk schadelijk kunnen zijn. Ik merk het zelf al na een kwartier in de zon: de huid van mijn hals kleurt als een gek, laat staan de huid van James. Zeker omdat de huid in de winter een stuk bleker is, kunnen de eerste zonnestralen al behoorlijk binnen komen.

Voor kinderen is de zon nog gevaarlijker omdat hun cellen zich nog volop delen en niet alle beschadigde huidcellen zich kunnen herstellen voordat ze zich delen. In die beschadigde cellen ontstaan in feite ‘littekens’ die kinderen hun leven lang met zich meedragen. Dit is aan de buitenkant niet te zien omdat de beschadigingen diep in de huidcellen zitten, maar hoe meer ‘littekens’, hoe groter de kans dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt (Bron: KWF).

Ook Jetske Ultee, de huidspecialist die ik altijd raadpleeg als ik met een skincare gerelateerde vraag zit, bespreekt de ernst van verbranding van kinderen. “Als je kind maar één keer flink verbrandt, dan neemt de kans op het krijgen van een melanoom al met 50% toe.” Dit zat ik toch even met open mond te lezen. Het is echt pas sinds de laatste jaren dat ik ervan doordrongen ben dat de zon echt heel schadelijk kan zijn als je je er niet adequaat tegen beschermt.

Om deze reden heb James het liefst tussen 12.00 en 15.00 helemaal niet in de zon maar dat is natuurlijk niet altijd te vermijden. Daarom draag ik vanaf het voorjaar standaard een flesje zonnebrandcrème bij me. Ook in zijn tas voor de gastouder ben ik van plan voortaan een flesje zonnebrandcrème te stoppen.

Laat ik erbij zeggen dat ik zelf een enorme zonliefhebber ben en absoluut niet het type ben dat alleen maar petjes, factor 50 en bedekkende kleding draagt in de zomer, maar ik wil wel zo lang mogelijk een mooie en gezonde huid houden en dat gun ik natuurlijk mijn kind ook.

Ik ben heel benieuwd hoe anders moeders omgaan met kinderen in de zon.

Dit vind je misschien ook leuk

16 reacties

 • Reageren
  Myrthe | ConLamore.nl
  08/04/2016

  Ik smeer mijzelf soms niet goed genoeg in, wat eigenlijk heel slecht is inderdaad. Tot nu toe ben ik nog niet écht in de zon geweest, omdat ik telkens binnen aan het werk was. Wel is dit inderdaad iets waar ik maar gewoon op moet gaan letten. Zon kan inderdaad erg schadelijk zijn en hoe lekker het nu dan ook is, is het dat niet waard.
  Myrthe | ConLamore.nl onlangs geplaatst…Vegetarische quiche met broccoli en brieMy Profile

 • Reageren
  MamaOnderneemt / Mama Lifestyle Blog
  08/04/2016

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik nu in het lentezonnetje nog geen zonnebrandcreme smeer. In de zomer altijd wel. Met een hoge factor en ik probeer de zon tussen 12 en 15 te mijden. Ik heb dan ook altijd een klein flesje zonnebrandcreme in mijn tas.

 • Reageren
  Dorien
  08/04/2016

  Wat fijn dat je hier aandacht aanbesteed. Ik smeer Zoë de hele dag door in en ook op het heetst van de dag zitten wij niet in de zon!
  Dorien onlangs geplaatst…KLEINE MEISJES WORDEN GROOT: 15X (PEUTER) KAMER INSPIRATIEMy Profile

 • Reageren
  Martina
  08/04/2016

  Goed onderwerp! Ik heb ook mini zonnebrand in m’n tas. Die kleine hier stopt alleen nog alles in z’n mond, inclusief z’n eigen handen enzo. Wel een lastige combinatie met een net ingesmeerd lijfje.. Benieuwd hoe dat zal gaan want het is wel erg belangrijk
  Martina onlangs geplaatst…8 April 2016 – Outfit Modemusthaves en ZaraMy Profile

 • Reageren
  Elisabeth
  08/04/2016

  Ja ik wissel een beetje wat betreft smeren. Ik weet dat het heel slecht is om t niet te doen, maar het is zo n gedoe. En Jim vindt het verschrikkelijk!!
  Elisabeth onlangs geplaatst…Hoera: Alweer een nieuw moederblog bestaat 1 jaar!My Profile

 • Reageren
  Kelly Caresse
  08/04/2016

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteed. Zodra de zon wat feller wordt smeer ik m’n kinderen goed in. Ik vergeet dan wel eens mezelf ‘maar er zit spf in m’n dagcreme’ denk ik dan , maar dit is niet voldoende. Goede reminder dit artikel!
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Kellycaresse Kantoor roomtour!My Profile

 • Reageren
  Nicole
  08/04/2016

  Ik heb zelf Lupus en mag niet in de zon dus loop altijd met een fles factor 50 zonnebrand. Daarom ben ik er heel bewust van als het om ons zoontje gaat. Die smeer ik dus altijd in!
  Nicole onlangs geplaatst…Zo maak je een gezond tussendoortje voor jouw kind!My Profile

 • Reageren
  Carlijn
  08/04/2016

  Heel goed dat je hier zo bewust mee omgaat en ook goed dat je op je blog hier aandacht aan besteedt. Ik denk dat het insmeren van kindjes veel meer onder de aandacht kan worden gebracht, de zon kan echt meer kwaad doen dan je denkt. Ik heb Amy en Maisie vorig weekend voor het eerst ingesmeerd, met een factor 50 speciaal voor kindjes.
  Carlijn onlangs geplaatst…Een perfecte basismake-up met Paula’s ChoiceMy Profile

 • Reageren
  Nesrin
  08/04/2016

  Ik smeer mijn kinderen alleen in als we gaan zwemmen of als de zon heel fel is en het super warm is. Lees: als de kans op verbranden groot is.
  Omdat we al zo weinig zon hebben in Nederland heb ik liever dat ze een shot vitamine D krijgen.

  Ik gebruik haast geen zonnebrandcreme in Nederland. Wel als we op vakantie zijn.
  Nesrin onlangs geplaatst…Win 10 kaarten van het KaartenhuisMy Profile

 • Reageren
  Diana
  08/04/2016

  Ik smeer mijn kind en mezelf altijd super goed in. 😀
  Diana onlangs geplaatst…Ik ben verslaafdMy Profile

 • Reageren
  Leonie
  08/04/2016

  Wat goed dat je hier over schrijft. Ik zie zo vaak kindjes totaal verbranden in de zon.
  Ik smeer nu ik zwanger benook wat meer en vaker, vooral mijn gezicht. Ik wil absoluut geen zwangerschapsmasker, haha
  Leonie onlangs geplaatst…Mamashowt: Project Babykamer #2My Profile

 • Reageren
  Kelly
  08/04/2016

  Heel goed dat je hier een blog over schrijft. Ik merk bij mijzelf nog steeds dat ik consequenter ben bij mijn dochter dan bij mijzelf in het voorjaar. In de zomer ontkom ik zelf niet aan factor 30
  Kelly onlangs geplaatst…De grootste vriend van je kindjeMy Profile

 • Reageren
  jodi - liefthuis
  08/04/2016

  Ik wil het liefst altijd insmeren als de zon schijnt. Alleen nu de zon voor het eerst weer ging schijnen was ik het laatst vergeten. STOM. Gelukkig niks verkleurd ook omdat we hem in de schaduw hebben gehouden. Thuis maar meteen de zonnebrand in mijn tas gegooid.
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Vliegen met een baby…go or no go…My Profile

 • Reageren
  Manon
  08/04/2016

  Ik ben zo slecht met smeren. Bij mezelf al helemaal. Ik heb nog helemaal geen zonnebrandcreme gebruikt terwijl ik wel heel veel met Nilo in de zon zit… Misschien toch maar eventjes gaan doen!
  Manon onlangs geplaatst…Weight Watchers update #14: We gaan weer lekker!My Profile

 • Reageren
  Esther
  08/04/2016

  Ik smeer wel maar niet zo fanatiek als jij. En dat heel bewust. Ik ben er namelijk van overtuigd dat het te veel met hoge factoren insmeren zorgt voor een tekort aan vitamine D. Mijn kinderen hebben een gekleurde huid en daardoor verbranden ze minder snel maar hebben ze ook (veel) meer vitamine D nodig. Ik laat ze niet verbranden maar ze krijgen ook niet bij elke zonnestraal gelijk een kwam crème op hun lijf.

 • Reageren
  Channa
  10/04/2016

  Hier gaat ook een fles zonnebrand in de tas. Zelf verbrand ik snel dus helemaal bij de kinderen kijk ik wel uit!
  Channa onlangs geplaatst…Hoe bereid je een peuter voor op zijn vaccinatie?My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.