Kinderen elke dag in bad? Eh nee.

Ik stop mijn kinderen niet elke dag in bad. Geen tijd, geen zin en bovendien is het ook niet nodig.

Het lijkt zo’n leuk idee, beide kindjes samen in bad, spelend met een paar theekopjes en speelvissen terwijl ik ernaast zit met een kop thee en geniet van het tafereel. Maar de kinderen in bad doen, dat is serious business. In werkelijkheid raken mijn bloedjes al snel geïrriteerd van elkaar en woedt er binnen no time een tsunami in de badkuip met alle sporen van dien. Niet altijd, maar daar draait het vaak genoeg op uit. En apart badderen vind ik ook weer zo zonde van het water. Alleen al vanuit dit oogpunt kies ik ervoor om de kinderen niet elke dag, maar om de dag in bad te doen.

Nu blijkt dat helemaal geen gek idee te zijn, want schijnbaar hebben kinderen ook niet iedere dag een bad nodig. Kinderhuidjes zijn nog vrij delicaat en daardoor ook gevoeliger voor irritaties, droogheden en allergische reacties – een goede reden om dagelijkse douche- of badbeurten te skippen. Bovendien is een beetje vuil en bacteriën alleen maar goed voor het immuunsysteem.

Natuurlijk gooi ik er wel een extra badsessie tegenaan als mijn dochter haar spaghettislierten om haar hoofd heeft gedrapeerd of als mijn zoon in een modderplas is gevallen, maar als er geen gekke uitspattingen zijn geweest waardoor de kinderen echt vies zijn geworden, dan is een bad ook in mijn ogen niet iedere dag nodig.

Dat betekent natuurlijk niet dat de kinderen op de dagen dat ze niet in bad gaan niet gewoon gewassen worden. Iedere avond maak ik James zijn nagels grondig schoon en met een washandje poets ik de andere gebieden. Isé wordt natuurlijk sowieso een paar keer per dag verschoond vanwege haar luier en bovendien kliedert zij zichzelf nog niet zo onder zoals James dit doet, dus ook voor haar is het niet nodig om haar dagelijks van top tot teen te wassen.

Enne, zelf skip ik soms ook een douchesessie hoor. Moet kunnen.

Hoe vaak douche of badder jij je kind?


Dit vind je misschien ook leuk

18 reacties

 • Reageren
  Eke
  28/02/2019

  2x in de week, de rest van de dagen gewoon net een washandje. Meer dan genoeg voor die heerlijke zachte huidjes.

 • Reageren
  Tina heurter
  28/02/2019

  Onze 3 kids 9,8,4 gaan elke dag in de douche..en wij zelf op.. zitten alle 3 op school en dan s avonds douche en lekker fris gewassen in bed ..word hier ook nooit overgeslagen..

  • Reageren
   Lysan
   01/11/2019

   Bij ons iedere dag in bad. Maar inderdaad voor de hygiëne hoeft het niet. Hij kan gewoon zelf anders niet relaxen en stuitert anders nog zo in zn bed. Zodra hij het snapt wat chillen is doe ik hem ook nie meer elke dag haha

 • Reageren
  Lisette
  28/02/2019

  Heerlijk 4 a 5x in de week, lekker ff een douchefeestje. Spetter spieter spater lekker in het water ? en de andere dagen natuurlijk een washandje over haar snoet. (En zomers iedere dag)

 • Reageren
  Celine neyt
  28/02/2019

  Mijn kleine meid gaat om de twee dagen in bad , ikzelf ook om de twee dagen.

  • Reageren
   Angela
   28/02/2019

   Ons ventje gaat ook maar 2x in de week in bad of onder de douche. De rest van de week wordt hij gewassen met een washandje. Dit is ook het beste voor zn eczeem.
   Ikzelf douche wel iedere dag ff kort, ff afspoelen met alleen water

  • Reageren
   Irene
   03/03/2019

   Eens per week gaat onze kleine (1,5) onder de douche en eens per week naar het babyzwemmen.
   Vaker mag niet vanwege zijn eczeem.

 • Reageren
  Veronique
  28/02/2019

  2x in de week, de rest met een washandje. Naast dat ik er geen zin in heb is het ook beter voor z’n huid. Die gaat er een stuk beter op dan wanneer je het elke dag doet.

 • Reageren
  Veronique
  28/02/2019

  2x in de week, de rest met een washandje. Naast dat ik er geen zin in heb is het ook beter voor z’n huid. Die gaat er een stuk beter op dan wanneer je het elke dag doet.

 • Reageren
  Diantha
  28/02/2019

  Mijn peuter van 3 en baby van 8 maanden gaan een keer per week in bad, en er wordt hier niet gespetterd, gaat gelukkig altijd goed. Soms ga ik er met de baby bij zitten, maar meestal zit hij er alleen in en zit ik op de grond erbij. Ik maak de gezichtjes altijd schoon met wasbare gezichtsdoekjes en water na het eten en handen wassen we altijd bij binnenkomst. Billen maak ik schoon met wasbare badstof billendoekjes (en dus altijd met water). Ik zelf douche altijd elke dag, maar dan was ik alleen mijn oksels met zeep, soms mijn lijf met parfumloze doucheolie. De kids ook alleen met neutral, Eucerin of soms weleda, overmatig zeepgebruik zorgt er alleen maar voor dat je gaat stinken en je huid uitdroogt. Geloof mij maar als ik zeg dat ik geen vieze kindjes heb en ze er altijd fris en schoon uit zien en lekker ruiken (naar niks).

 • Reageren
  Carlijn
  28/02/2019

  Hier hetzelfde hoor. Heb er ook geen zin in altijd en het is inderdaad niet goed voor het huidje. Bovendien zweten ze nog niet overmatig ofzo. Ik stop Amy en Maisie drie tot vier keer per week in bad, daarnaast met een nat washandje ’s avonds op de avonden dat ze niet badderen.

 • Reageren
  Leoniek
  28/02/2019

  1x per week ( dametje van 2 jr & dametje van 9 mnd), mits geen smeersessie van eten of poep, je kent het wel.
  Hier erg tere huidjes, dus we hebben geen zin in nog meer smeerseltjes en het geen wat in bad gaat is al duur zat voor hen ? daarnaast is het idd een heel gedoe en zitten we ook vaak met tijd want door de weeks lukt vaak niet (& doe het liever niet alleen) allemaal excusen misschien het laatste .. maar zo sta ik er ook in ?

 • Reageren
  Yvonne
  28/02/2019

  Kind 2x in de week. In de zomer soms iets vaker. Dit is trouwens ook het advies van kinderartsen en dermatologen (tot 12 jaar). Je wil de huid van je kinderen toch niet al beschadigen door ze iedere dag te wassen? Zelfs met een washandje (met zeep) is niet nodig, zelfs slecht. Hun huid heeft gewoon nog niet voldoende weerstand opgebouwd daarvoor (als ik het goed zeg zo). Bovendien: WAT EEN GEDOE 🙂
  Zelf ga ik wel iedere dag onder de douche….

  • Reageren
   Ilona
   02/03/2019

   Mijn oudste van 9 gaat iedere dag onder de douche. De jongste van 3 wil ik liever ook iedere dag even laten badderen maar zij denkt daar anders over haha. Dus vaak zit er een dag tussen en soms twee. Mijn voorkeur gaat wel uit naar iedere dag, toch wel zo fris vind ik zelf. Zelf douche ik ieder dag, een douche maakt me toch even wat wakkerder en ik voel me lekker fris.

 • Reageren
  Elianne
  28/02/2019

  Hier gaat de kleine man om de dag in bad of onder de douche. Vooral omdat dit inderdaad beter voor hem is en het niet nodig is om elke dag te gaan.
  Zelf spring ik ook om de dag in de douche. Uitzonderingen zijn er altijd, maar dit is een fijn uitgangspunt.
  Elianne onlangs geplaatst…Travel with children – Lonely planetMy Profile

 • Reageren
  Cherique
  28/02/2019

  Mijn 2 zoontjes van 3 en 5 gaan elke dag douchen of in bad. Ze verblijven 3 dagen bij de opvang en op school/Bso en gaan daar zelf naar de wc en dergelijke. Ik vind het echt nodig want ze zijn dan best wel toe aan een schoonmaaksessie.

 • Reageren
  Sara
  02/03/2019

  Mijn baby gaat ongeveer 3x per week in bad. Maak wel iedere dag gezichtje en handjes soms een paar keer schoon. Als hij op de kinderopvang is geweest of bij mensen die veel aan her hoesten waren ofzo. dan doe ik hem toch al eerder in bad. Maar te vaak is echt niet goed voor het huidje! Zelf merk ik dat ook, heel gevoelig. Vind het zelf ook heerlijk om bijv in de avond te douchen en dan in een schoon bedje te gaan liggen. Dan sla ik de volgende dag de douchebeurt makkelijk over. Alleen als ik ga werken of op bezoek, dan wil ik wel lekker gedoucht hebbenn

 • Reageren
  Ayla
  07/07/2019

  Op dit moment gaat ze 1 a 2 keer in de week in bad. Ze vindt het vreselijk als er dingen over haar hoofd moeten, dus ik kleed haar het liefst zo min mogelijk om. Maar wat je zegt, bij het verschonen maken we de belangrijkste delen schoon, en een nat washandje over gezicht en nekje doet ook wonderen!
  Ayla onlangs geplaatst…Makkelijk en snel geld sparen, dit is dé gouden tipMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.