Mijn kind is bang in het donker

Sinds een tijdje is James zich er bewust van dat het ’s nachts donker is. En die donkere nacht, dat vindt hij maar niks. Hoe gaan wij hiermee om?

Het begon eigenlijk rond zijn tweede verjaardag, dat James ineens opmerkte dat het ’s avonds donker werd. Dan stond ‘ie maar aan de gordijnen te sjorren en te roepen ‘donker buiten’. Uiteraard hebben we hem toen uitgelegd dat het ’s nachts, wanneer de mensen slapen, donker wordt en dat dan de maan tevoorschijn komt. Overdag, wanneer we allemaal wakker zijn zo zeiden wij, dan is het licht en dan is de zon ook wakker.

In het begin vond hij het dus vooral fascinerend maar na een tijdje merkten we dat hij het een beetje eng begon te vinden. Als het in de kamer licht was en hij keek naar het donkere ‘gat’ in de gang, dan durfde hij daar niet zo goed naartoe en vroeg hij ook of het licht daar aan mocht. Wij maakten hem op onze beurt duidelijk dat ‘donker’ heel normaal is en niet iets om bang voor te zijn. Het gebeurde ook wel eens dat hij ’s nachts wakker werd en over de duisternis begon. ‘Donker eng mama’, zei hij dan.

Ik kocht al vrij snel bij Hema een nachtlampje in de vorm van een auto. Deze zette ik aan zodra hij ging slapen in de hoop dat dit hem meer gerust zou stellen. Dit bleek echter een behoorlijke miskoop te zijn want het lampje floepte na 20 minuten automatisch uit en James schrok zich hier helemaal het leplazerus van als hij nog niet sliep. Gevolg: hij vond het alleen nog maar enger.

Opnieuw gingen we naar de winkel – dit keer samen met James – om daar een ander lampje uit te zoeken. Zo eentje die je in het stopcontact inplugt en die gewoon de hele nacht blijft branden. Deze had ik vroeger zelf ook altijd en kan ik me nog herinneren dat me dat ’s nachts op mijn gemak stelde. Hij geeft niet genoeg licht om de hele kamer te kunnen zien, maar wel net genoeg om te kunnen oriënteren.

Eigenlijk gaat het sinds de aanschaf van dit nieuwe lampje stukken beter. James wordt niet meer wakker ’s nachts en begint nu in te zien dat het heel normaal is als het donker wordt buiten. Ik denk dat het sowieso een kwestie van wennen was, in de zomer was het immers licht als hij opstond én licht als hij naar bed ging. Het is nu de eerste winter dat hij echt bewust meemaakt dat het ’s avonds donker wordt.

Verder proberen we er zo nonchalant mogelijk mee om te gaan, niet teveel op reageren als hij erover begint en ook niet meteen het licht aan te knippen als hij daar om vraagt. Hoe minder wij ermee bezig zijn, hoe minder hij ermee bezig is. Wat we verder nog doen is standaard de kaarsen aansteken (samen met hem) wanneer de avond valt zodat we er echt iets leuks van maken en hij een gezellig gevoel krijgt bij de avond.

Nu moet ik zeggen dat ik zelf ook niet zo’n held ben in het donker, dus van een vreemde zal hij het niet hebben 😉

Herkennen jullie dit bij jullie kindjes? En hoe gaan jullie om met deze ‘angst’?

Dit vind je misschien ook leuk

10 reacties

 • Reageren
  Carlijn
  14/11/2016

  Ach wat sneu… Slim idee van die kaarsen. Zo maak je het samen gezellig én is het niet gelijk meer zo donker. Ik heb vanaf dag één (ongeveer dan) een nachtlampje in het stopcontact voor A&M. Dat vond ik gewoon een prettig idee. Heb nog niet gemerkt dat ze donker eng vinden want ze praten natuurlijk nog niet maar ze zijn denk ik al wel gewend aan het feit dat hun kamertje niet aardedonker is.
  Carlijn onlangs geplaatst…Vroege cadeautip V (+ review): Real Techniques Multitask SetMy Profile

 • Reageren
  Josan Jongbloed
  14/11/2016

  Samen gezellig maken helpt vaak het beste. Zolang als ik mij herinneren kan, laten we een lichtje op de ovenloop branden dus het is ’s nachts nooit helemaal donker in huis. Ik slaap in het pikkedonker en dreumes ook. Tot nu toe dan. Op de kamers brandt bij de oudsten een lampje omdat ze van de trap af moeten. Ooit is er middenin de nacht een kind van de trap naar de entre sol af gevallen. Vandaar.
  Josan Jongbloed onlangs geplaatst…Mommy Monday winactie Video van SintMy Profile

 • Reageren
  Martina
  14/11/2016

  Herkenbaar. Hier was die van mij met ruim een half jaar al onrustig in de nacht. Toen ook een lampje aangeschaft die in het stopcontact zit. Gaat automatisch uit en aan en sindsdien slaapt de kleine ook beter. Had nooit verwacht dat ze er zo jong al last van zouden kunnen hebben maar je gaat toch van alles proberen, dit bleek effectief!
  Martina onlangs geplaatst…13 November 2016 – 10x sparen doe je zeker NIET zo…My Profile

 • Reageren
  Yvonne
  14/11/2016

  Zo’n lampje werkt inderdaad goed. Maar niet als ie na 20 minuten uitgaat haha. De jongste was (en is) ook een beetje bang in het donker. Als ie in zijn kamer is en het avond is, dan doet ie het liefst de gordijnen dicht. En dan is hij dus 12…Gek is dat eigenlijk; je ziet het ook met enge films en series. Enge dingen gebeuren dan altijd in het donker. Wel irritant soms, want dan zie ik dus geen steek, haha. Bang zijn voor het donker is menseigen denk ik.
  Yvonne onlangs geplaatst…Van katten blijf je af. Punt!My Profile

 • Reageren
  Nicole
  14/11/2016

  Ons zoontje heeft er nog geen besef van, maar hebben wel alvast zo’n nachtlamp die non stop brandt inderdaad altijd bij hem branden.
  Nicole onlangs geplaatst…Random favorieten op dit moment!My Profile

 • Reageren
  Yvonne
  14/11/2016

  Wij hebben ook al jaren een lamp op de kamer van ons zoontje branden ’s nachts. Het is een lamp waarbij hij alles op zijn kamer goed kan zien (maar niet heel fel). Verder vraagt hij sinds heel kort, hij is 4, of de lamp op de gang ook aan mag en dat mag natuurlijk. We doen gewoon nergens moeilijk over en hebben het nergens over. Echt bang is hij volgens mij niet.

 • Reageren
  Dagmar
  14/11/2016

  Wow ik wist niet dat het op deze leeftijd al een rol kon spelen, maar wat hebben jullie een mooie manier gevonden om hiermee om te gaan. Ik denk dat jullie hier geweldig mee om zijn gegaan, slim dat lampje en om er toch samen een gezellige sfeer aan te hangen. Hoop dat hij de angst snel zal afnemen X
  Dagmar onlangs geplaatst…Zwanger week 37 – Valse weeën, positieve controle en verlofMy Profile

 • Reageren
  Marloes
  14/11/2016

  Op de kamer van mijn dochter hangt een rolluik (zoals bij alle kamers) en daardoor is het altijd pikdonker op haar kamer. Ze heeft daarom vanaf een half jaar 2 nachtlampje, 1 uiltje die de hele nacht aanblijft en waar we zelf bij kunnen instellen hoe fel deze brand en een lampje die sterren projecteert met een muziekje die vanzelf uit gaat. Altijd een succes geweest, maar sinds ze een nieuw bed heeft waar ze uit kan wil ze voor het slapen ook de lamp op de gang aan. Waarom dat opeens geen idee, maar om drama te voorkomen laat ik die maar aan.
  Marloes onlangs geplaatst…Kook dagboek; snelle spitskool saladeMy Profile

 • Reageren
  Jodi - liefthuis
  14/11/2016

  Ooow wat sneu, wij hebben sinds een tijd ook een lampje aan omdat hij na de vakantie in zijn pikke donkere kamer niet meer wist waar hij was ( denken we)
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Als onze spruit straks kan lopen….dan gaan we…My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.