Keep calm en draag lenzen

Lenzen of bril

Het is maandagochtend. Ik stap in de auto, gooi mijn tas op de passagiersstoel en voordat ik de sleutel in het contact steek gris ik met mijn rechterhand in het bakje achter de versnellingspook om mijn bril tevoorschijn te halen. Zeker ’s ochtends zijn mijn ogen niet bepaald op hun best en met autorijden kan ik dat niet echt gebruiken.

Ongeduldig zwaai ik met mijn hand door het bakje maar ik voel geen brillenhoes, noch een bril. Hmm. Dit is al de zoveelste keer dat ik dat mijn zwarte D&G zoek en ik ‘m niet kan vinden op het moment dat ik haast heb. Veel tijd heb ik niet meer dus ik start de motor en vertrek dan maar zonder bril. Al vrij snel heb ik er spijt van want sinds ons navigatiesysteem gestolen is en ik dus aangewezen ben op mijn eigen fantastische borden-lees-vermogen gebeurt het dikwijls dat ik compleet verkeerd rijd. Als dat maar goed gaat…

Al vanaf mijn 13e draag ik een bril. Mijn sterkte is niet heel erg hoog – 0,75 aan mijn linkeroog en -0,50 aan mijn rechteroog – maar voor mij maakt het een wereld van verschil of ik wel of geen bril draag. Vroeger gebruikte ik mijn bril vooral om te kunnen lezen wat de docent op het bord schreef, maar later werd het voor mij ook essentieel om in de auto een gevalletje op mijn snufferd te hebben. Ook in de supermarkt merk ik de laatste tijd dat het niet meer zo prettig boodschappen doen is als ik mijn bril niet bij me heb. De producten vind ik van een afstand steeds moeilijker te onderscheiden en als iemand ‘hoi’ naar me roept dan herken ik diegene pas als ‘ie ongeveer zijn gezicht in dat van mij plant. Beetje awkward.

De laatste tijd zit ik er steeds vaker aan te denken om over te stappen op lenzen omdat ik mij gewoonweg niet meer zeker voel zonder goed zicht en ik niet altijd afhankelijk wil zijn van een bril. Die bril, die is bovendien niet altijd mijn beste vriend. Ik vergeet hem vaak mee te nemen, raak hem kwijt, laat hem bij een vriendin liggen of hij zit toevallig net in die ene tas die ik op dat moment niet bij me heb.

Maar aan lenzen moeten ik misschien ook weer heel erg wennen en ik weet ook niet of ik er wel tegen zou kunnen en wat voor praktische zaken bij het dragen van lenzen komen kijken. Na wat voors en tegens te hebben afgewogen denk ik toch dat ik de overstap naar daglenzen ga maken. Er is namelijk nog een grote pré die mij over de streep heeft getrokken: waar ik eerst dacht dat lenzen dragen een behoorlijk dure aangelegenheid was, blijkt dit helemaal niet zo te zijn.

Er bestaat een chille website genaamd LensOnline waar je gemakkelijk en goedkoop lenzen kunt bestellen. Je kunt bij een van de aangesloten opticiens je ogen laten checken en vervolgens je lenzen op de website aanvragen. Het wordt thuis afgeleverd of je haalt ze af bij de opticien. Ik heb al gezien dat LensOnline vele voordeelpaketten heeft die het echt niet meer duur maken om lenzen te dragen. Winning!

Draag jij een bril en/of lenzen? Wat zijn jouw ervaringen hiermee?

Special-S-layer-low-res

Dit vind je misschien ook leuk

32 reacties

 • Reageren
  Nesrin
  16/04/2015

  Ik kan hier niet over mee praten maar snap dat Lensonline wel heel handig is. Mijn man heeft zijn ogen laten laseren en heeft hier nog altijd veel plezier van.
  Nesrin onlangs geplaatst…Machiavelli, Nietzsche & een beetje TupacMy Profile

 • Reageren
  Nicole
  16/04/2015

  Toen ik klein was, altijd een bril gehad. Vanaf de middelbare over gestapt op harde lenzen. Zonder was ik zo goed als blind. Maar door mijn gestuntel de lenzen 3x kwijt geraakt en toen toch maar een bril aangeschaft. Deze had ik bijna nooit op, alleen als ik iets moest lezen. Nu, 8jaar verder, draag ik al een aantal jaar niks meer en het gaat goed! Met mn rijbewijs, dtie jaar terug, mn ogen laten opmeten en het is nog maar minimaal.. Mijn tip, probeer een aantal lenzen uit, hard en zacht. Maakt een groot.verschil qua gevoel.

 • Reageren
  Lotte
  16/04/2015

  Toen ik de overstap naar lenzen maakten ging er echt een wereld voor me open. Ik zou het dus zeker aanraden! Mijn bril besloeg al bij de minste of geringste inspanning en hij was vaak moeilijk schoon te krijgen. Met lenzen is het zo veel chiller en makkelijker! Eerste week is wennen, maar daarna kan je zonder spiegel ook heel ver komen. Ik zou misschien toch af en toe een bril dragen als je veel achter de laptop zit.. Ik zit namelijk elke dag 8u achter een computer en in 3 maand tijd zijn mijn ogen al verandert van sterkte, naast de droge ogen die je krijgt van het weinig knipperen en telkens focussen. Af en toe achter de laptop dus afwisselen met een bril is mijn tip, maar zeker voor lenzen gaan!! Als je van plan bent ze elke dag te dragen, zou ik voor maandlenzen gaan! Is goedkoper en ik dacht ook eerst dat ik af en toe een keer daglenzen in zou hebben, totdat ik ze toch elke dag ging dragen hehe. Xx

 • Reageren
  manon
  16/04/2015

  Normaal reageer ik eigenlijk nooit, maar hier weet ik wel redelijk veel over 🙂
  Ik heb sinds mijn 8e een bril gedragen. Toen ik naar de middelbare school ging ben ik overgegaan op maandlenzen
  Het is even oefenen hoe je ze in moet doen, maar na een halfuurtje heb je dit door. Bij mijn opticien trekken ze een uur uit om alles uit te leggen en je aan te leren hoe je de lenzen in en uit moet doen. Inmiddels doe ik zonder moeite mijn lenzen in en uit zonder spiegel.

  Wel heb ik zelf nog een bril voor erbij. Deze gebruik ik op dagen dat ik geirriteerde ogen heb, of gewoon op chilldagjes

  Ik hoop dat je hier iets mee bent 🙂

 • Reageren
  Kelsey
  16/04/2015

  Ik heb al zo’n 8 jaar lenzen en ik vind ze erg fijn. Het voelt comfortabeler dan de hele dag een bril op je neus die ook nog snel vies wordt. Ik heb er weinig problemen mee zolang ik er hygienisch mee omga. Wat alleen erg irritant is is dat als je ze laat vallen, ze niet gewoon recht naar beneden vallen en dus erg moeilijk terug te vinden zijn.

 • Reageren
  Nelleke
  16/04/2015

  Ik he precies dezelfde sterkte als jij hebt! Ook -0,75 en -0,5. Heb nu ook al wat jaren een bril. Begon idd eerst voor college’s, tv kijken. Tot ik er niet meer zonder kon. Hoofdpijn en vermoeide ogen enzo.
  Alleen vind ik mijn hoofd zonder bril leuker 😉 dus ik heb twee week terug maandlenzen gehaald bij de Hans Anders (ik zou als ik jou was gaan voor zachte lenzen, en maandlenzen. Die schijnen prettig te zijn, en qua kosten ook ;-).
  Het in- en uitdoen is inmiddels een eitje, en het dragen went super snel. De lenzenspecialist waarschuwde me echter wel dat met zo’n minimale afwijking het zou kunnen zijn dat ik met lenzen niet zo scherp ga zien als ik nu met bril doe… dat schijnt zo te zijn. En inderdaad: ik zie veel minder scherp! 😮
  Dat is wel echt balen.
  Nelleke onlangs geplaatst…De chique tuintjes van DelfzijlMy Profile

 • Reageren
  Nelleke
  16/04/2015

  Maar het niet hoeven poetsen en alle kleuren helderder zien (mijn bril lijkt soms alles zo wittig te maken) ; dat is wel heel fijn aan lenzen!
  Nelleke onlangs geplaatst…De chique tuintjes van DelfzijlMy Profile

 • Reageren
  Nelleke
  16/04/2015

  Daar was ik weer 😉 schiet me nog iets te binnen. Je kunt niet met de info van een normale oogmeting lenzen bestellen. Werd mij verteld. Bij een lenzenmeting meten ze ook nog andere dingen. Die heb je dus wel eerst nodig voor je online gaat shoppen 🙂
  Nelleke onlangs geplaatst…De chique tuintjes van DelfzijlMy Profile

 • Reageren
  Diantha
  16/04/2015

  Gewoon doen, ik vond lenzen een uitkomst! Met jouw sterkte kun je volgens mij wegwerplenzen kiezen en dat lijkt me ideaal, geen geklooi met vloeistof. Uiteindelijk maakt het niet uit hoe slecht je ogen zijn, als je er last van hebt zou ik gewoon dag in dag uit lenzen gaan dragen. Het is toch fijner om zonder knijpen naar de tv te kunnen kijken en in de auto is het gewoon veiliger als je beter ziet.

  Ik heb nogal wat ervaring met lenzen, brillen, laseren en contactlensimplantatie. Zal je niet met het hele verhaal vermoeien in een comment, maar op m’n blog kun je ‘m vinden onder slechte ogen. If you’re interested!

  Liefs, Diantha
  Diantha onlangs geplaatst…Body-shaming, de trend van 2015My Profile

 • Reageren
  Marloes ❤ Budgetproof.nl
  16/04/2015

  Ik heb dus nog nooit lenzen geprobeerd omdat ik niet altijd een bril hoefde te dragen … maar nu m’n sterkte steeds toeneemt twijfel ik weleens. Ik wil niet altijd een bril hoeven dragen, maar wazig zien is ook niet fijn, haha. Ik vind een bril jou trouwens wel heel leuk staan!
  Marloes ❤ Budgetproof.nl onlangs geplaatst…Kaartjes sturen via KaartWereldMy Profile

 • Reageren
  Colinda
  16/04/2015

  Ik heb eerst een bril gehad en toen een tijdje lenzen en nu weer een tijdje een bril.
  Hier is het een beetje gemakzucht, die bril gaat namelijk natuurlijk net iets sneller op dan als dat je lenzen in moet doen. Al vind ik lenzen dan weer mooier staan.. Succes met je keuze 🙂
  Colinda onlangs geplaatst…Peuter jaloezieMy Profile

 • Reageren
  cherinda
  16/04/2015

  Ik draag al jaren lenzen. Mijn ogen zijn ook niet erg afwijkend maar wel genoeg om hinder te ondervinden in het dagelijkse leven. Ik heb nu al ruim 5 jaar lenzen en ik ben niet anders meer gewend. Ogen laseren heb ik zelf aan gedacht maar vind het zo’n eng idee. En ga je ook echt alles weer zien. Dat is de vraag

 • Reageren
  Sandra
  16/04/2015

  Ik draag lenzen en een bril. Mijn voorkeur gaat zeker uit naar lenzen. Zeker in de zomer is het veel fijner! Ik draag ze al 9 jaar en ben er nog steeds heel blij mee. Het nadeel van een bril vind ik dat er zo snel vlekken op komen. Met lenzen heb je daar natuurlijk geen last van! Maar soms heb ik er geen zin in en dan doe ik lekker mijn bril op. Maar dat is met name in de winter. Ik zou zeker voor lenzen gaan als ik jou was! 🙂
  Sandra onlangs geplaatst…Hoe mijn wondermedicijnen mijn leven gigantisch verbeterdMy Profile

 • Reageren
  Tamara
  16/04/2015

  Ohhh ik moet stiekem ook al een hele tijd een bril. Maar uitstel gedrag! Haha! Die van jou staat wel heel erg leuk! Lenzen lijkt me dan weer eng, maar ik kan ook niet tegen gepluk in mijn oog!
  Tamara onlangs geplaatst…Hoe doen die moeders dat toch? De thuismoeder.My Profile

 • Reageren
  linda
  16/04/2015

  Ik gebruik nu al jaren nachtlenzen, geweldig! Overdag geen last van stof in mijn ogen waardoor je make-up wegdrijft..
  Ik haal ze wel gewoon bij de opticien, omdat je je ogen ook kunt beschadigen door bijvoorbeeld een krasje op je lens.hiervoor had ik ook daglenzen, opzich super maar snachts vind ik toch een stuk makkelijker!
  Liefs linda

 • Reageren
  Michelle
  16/04/2015

  Ik zit zelf al maanden te twijfelen om lenzen naast m’n bril te nemen… Misschien ditmaar eens proberen dan! X

 • Reageren
  come-moda
  16/04/2015

  Ik draag lenzen, de uitvinding van de eeuw!
  come-moda onlangs geplaatst…Petit JolieMy Profile

 • Reageren
  Elisabeth
  16/04/2015

  Ik heb jaren lenzen gedragen, -4 en -5, plus nog een een cilinder. Toen kreeg ik last van mijn ogen, dus aan de bril, maar das niks inderdaad. Hard gespaard en mijn ogen laten laseren. Heerlijk, kan het aanraden!
  Elisabeth onlangs geplaatst…Kolfruimtes..My Profile

 • Reageren
  Lifesabout
  16/04/2015

  Ik was drie toen ik een bril op mijn neus kreeg, tot een jaar of twaalf. Ik was er overheen gegroeid, maar kijk wel iets scheel als ik moe ben (charmant). Ik ga mijn ogen wel weer op laten meten, ik merk dat ik minder scherp ga zien in de verte. Als ik een bril moet of lenzen weet ik niet wat ik zal kiezen. Brillen zijn tegenwoordig een mooi accessoire, lenzen zijn handig. Misschien allebei, om af te wisselen. Thanks voor de link!
  Lifesabout onlangs geplaatst…En toen….stond er geen box meerMy Profile

 • Reageren
  Benay
  16/04/2015

  Ik heb sinds groep 5 een bril en lenzen sinds groep 8. Ik wissel het regelmatig af. Kan ook niet zonder. Heb -4,50 en -5,25 dus ben echt verloren zonder deze hulpmiddelen. Het liefst draag ik mijn lenzen vanwege make-up en al helemaal als het lekker weer is om een zonnebril op te kunnen. Wil misschien wel laseren.
  Benay onlangs geplaatst…Huis verbouwen, de gevolgenMy Profile

 • Reageren
  Kiran
  16/04/2015

  Ik heb allebei haha! Beste van beide werelden ;-).
  Kiran onlangs geplaatst…From Gentleman style to the Cat Eye: classic eyewearMy Profile

 • Reageren
  Nicole
  16/04/2015

  Ik draag zelf geen bril of lenzen maar mijn man heeft wel een bril.
  Hij vergeet hem ook wel eens, vooral in de bioscoop is dit erg vervelend haha!
  Nicole onlangs geplaatst…Winactie: 2x groot prijspakketMy Profile

 • Reageren
  elseniek
  16/04/2015

  Ik heb ook zoiets als jou -1,5 en het andere oog -1,75. Ik herken heel goed wat je beschrijft! Ik heb een tijdje lenzen gedragen en dit vond ik veel prettiger dan een bril. Het wennen hieraan viel mij alles mee. Maar toch ben ik er weer mee gestopt omdat ze op waren toen ik tijdelijk in het buitenland woonde.. Uit luiheid maar ook omdat het toch best duur is heb ik ze nog niet besteld. Toch ondanks ik geen lenzen meer draag, draag ik ook mijn bril nauwelijks haha. LensOnline is echt goedkoop! Misschien toen even nieuwe lenzen bestellen!!
  elseniek onlangs geplaatst…Sportive girl crush Victoria TörnegrenMy Profile

 • Reageren
  Steffanie
  16/04/2015

  NACHTLENZEN!! ik heb ze nu al een jaar of 9 en het is geweldig! savonds doe je ze in en sochtends weer uit, overdag heb je nooit lenzen in dus nooit problemen met iets (stof/pluis etc) tussen je lens of lens kwijt oid. Het is wel een hele uitgave zo 1x in het jaar maar dat is het zeker waard (ik weet niet wat het verschil in prijs is met daglenzen)!

  • Reageren
   La VieSagista
   16/04/2015

   Ik heb een vriendin en die vond het juist niet zo chill, die nachtlenzen. Maar vooral omdat ze zo duur waren haha. Het klinkt wel super fijn!

 • Reageren
  Sharina
  16/04/2015

  Ik heb heel lang een bril gedragen, maar elke kwer moest ik dan switchen met mijn zonnenbril. Ik wilde lenzen, maar mijn ogen werden overdag altijd heel droog. Toen weer een bril gaan dragen, maar sinds een jaar heb ik nachtlenzen en dat is echt een verademing! Ik ben een zeer gelukkig mens hiermee. Het is best prijzig, zeker het eerste jaar, maar het is het dubbel en dwars waard. Ik kan bij mijn opticien per maand betalen en dan valt het mee en dan is het net zo duur als lenzen. Ik ben een zeer gelukkig mens met die dingen hahahaha

 • Reageren
  Carlijn
  17/04/2015

  Die bril staat je super! Waarom dan lenzen nemen als je je bril niet op ieder moment van de dag draagt? Is veel duurder ook nog. Ik heb zelf ook -0,75 aan beide kanten en draag mijn bril alleen achter het stuur en als ik tv kijk, kan niet meer zonder. Maar lenzen heb ik nooit overwogen voor zo weinig gebruik.
  Carlijn onlangs geplaatst…Editorial: hoe hoog ligt de bloglat?My Profile

 • Reageren
  Eva | Creativity & Chocolate
  17/04/2015

  Ik heb zelf ook een vrij lage sterkte (+1.50 en +1.75) en zie opzich best goed zonder bril. Echter krijg ik snel hoofdpijn zonder bril en heb ik een verleden van een lui oog dus draag ik hem bijna dagelijks. Lenzen vind ik helaas verschrikkelijk. Ik voel ze constant zitten. Er schijnen ook nachtlenzen te zijn maar die zijn weer alleen voor ogen met een – sterkte. Toch kan ik me voorstellen dat het een uitkomst is, lenzen. Ik hoop dat jij er wel aan kan wennen! 😉 xx
  Eva | Creativity & Chocolate onlangs geplaatst…Wish Want WalletMy Profile

 • Reageren
  Janneke
  17/04/2015

  Ik heb sinds mijn derde een bril die ik altijd draag, behalve als ik slaap of douche ;). ’s Nachts leg ik hem op mijn nachtkastje. Altijd een bril dragen is wel rustiger dan op – af – op – af, dat is zo’n gedoe.

 • Reageren
  Bregje
  18/04/2015

  Ik begon met een computerbril en kan nu niet meer zonder! Zolang ik nog leuke montuurtjes kan vinden hou ik het zo, eigenlijk ook nooit aan lenzen gedacht 😉
  Bregje onlangs geplaatst…Kom maar bij mij…My Profile

 • Reageren
  laura
  18/04/2015

  Ik draag lenzen sinds 1.5 jaar en dit is echt de beste beslissing ooit geweest! Ik had mn bril altijd op em dit was nooit echt praktisch, als t regent/vaatwasser opendoen enz/zonnebril is lastig. Lenzen zijn echt een verademing, ondanks dat het ff vervelend is in het begin met indoen raad ik het aan.

 • Reageren
  Marie de Jonge
  03/12/2020

  Ik merk ook dat mensen in mijn omgeving overstappen op lenzen. Het is gemakkelijker en je hoeft je gedurende de dag geen zorgen te maken over je bril. Ook vergat ik mijn bril vaak in het verleden. Met name wanneer ik moest autorijden was dit natuurlijk een probleem.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.