Kan ik van beide kinderen wel evenveel houden?

Het was een vraag waar ik geregeld over nadacht toen ik zwanger was van Isé. James was mijn eerstgeborene, met hem heb ik zo’n speciale band. Hoe was het mogelijk dat ik datzelfde nóg een keer zou voelen?

Zodra Isé geboren was en ze met haar warme lichaampje op mijn borst lag wist ik het meteen: ja, dit voelt hetzelfde. Hetzelfde en toch een beetje anders, simpelweg omdat het mijn tweede kind was, een ánder kind. Maar het oergevoel, dat intense, het magische, de liefde die met niets te vergelijken is, het gevoel van ‘ze is van mij, ze hoort bij mij’ was absoluut aanwezig. Direct. En dat gevoel is er natuurlijk nog steeds. Voor allebei.

Ik houd evenveel van ze, maar wel vind ik de één soms leuker dan de ander. De ene dag haalt James het bloed onder mijn nagels vandaan en de andere dag kan ik Isé wel achter het behang plakken. Verder geeft het ene kind in bepaalde periodes meer stress dan het andere kind.

Ook zal het waarschijnlijk zo zijn dat op den duur – wanneer de kinderen ouder worden – het ene karakter beter zal aansluiten bij mijn karakter, waardoor het opvoeden makkelijker gaat. Dit wil overigens niet zeggen dat ik een bepaalde voorkeur ga ontwikkelen, maar wel dat de band met beide kinderen anders zal zijn.

Sowieso is het uiten van mijn liefde voor mijn twee kinderen op dit moment verschillend en dit heeft weer te maken met de levensfase waar ze in zitten. Waar ik Isé overdag vaak oppak om te knuffelen en kusjes te geven, zeg ik tegen James eerder dat ik hem lief vind en ik zoek ik minder lichamelijk contact. Een dreumes en een kleuter zijn in die zin een wereld van verschil.

Isé vraagt bovendien nu nog meer aandacht terwijl James al meer zijn eigen gang gaat. Ik vind wel dat ik ervoor moet blijven waken om ze allebei evenveel aandacht te geven en ze in bepaalde opzichten ook gelijk te behandelen. Zo ben ik sneller geneigd Isé met iets te laten spelen als James dat ook wil hebben, omdat ik weet dat Isé er sneller om gaat huilen en James wel weer iets anders vindt.

Hoe ervaren jullie dit?

Dit vind je misschien ook leuk

4 reacties

 • Reageren
  Tineke
  06/12/2018

  Ik vond dat zo jammer dat ik dat gevoel niet bij alle twee meteen had. Daar voel ik mijnnog steeds schuldig over. Hier moest het eerst groeien. De twijfel of je van beide evenveel kon houden had ik ook. Mijn zoon ken ik door en door en is echt een mama’s kindje. Gelukkig blijkt het allemaal mee te vallen en hou ik van beide evenveel, alleen dan anders.

 • Reageren
  Carmen
  06/12/2018

  De liefde is even groot maar mijn band met beiden is anders, en ik heb ook het gevoel dat mijn eerstgeborene een ‘voorsprong’ heeft omdat ik hem al langer ken. Dat lichamelijke is hier trouwens andersom: mijn kleuter (bijna peuter) is een enorme knuffelkont, zijn dreumesbroertje wil alleen af en toe een snelle knuffel maar niet te vaak en vooral niet te lang..
  Carmen onlangs geplaatst…“Het allerzwaarst is de onzekerheid of je ooit moeder zult worden” – Hannah (32) raakte zwanger na 6 IUI-behandelingen en 1 IVF-pogingMy Profile

 • Reageren
  Emma
  06/12/2018

  Mijn beide kinderen zijn mn alles! Ik hield ook meteen van mn tweede. Ik heb die angst ook gehad in mn zwangerschap en toch kan het! Mooi toch eigenlijk?

  Liefs Emma

 • Reageren
  Bernadette
  06/12/2018

  Ik heb zo gehuild tijdens mijn 2e zwangerschap omdat ik bang was dat ik nooit zo veel van Sam kon gaan houden als ik van Benjamin deed. En toch is het zo, maar inderdaad anders. Bij Benjamin moest ik als moeder, en dus ook mijn ‘moedergevoel’ en liefde eerst groeien. Bij Sam was het meteen goed. Daar voel ik mij nog wel eens schuldig over, alleen kan ik er niks aan doen. Nu is alles goed maar zit Benjamin in een ENORME peuterpuberteit en is hij sommige dagen erg dwars. Dat maakt dat ik op het moment moeilijk van hem kan genieten terwijl Sam een makkelijke baby is en dus atm ook meer van hem geniet. Dubbel.. Maar houden doe ik van ze even veel ♡

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.