Je relatie goed houden met een kind

Kinderen een aanslag op je relatie? Het is maar net hoe jullie er zelf mee omgaan. Je relatie is de basis, dus zorg dat die goed blijft.

Hoe je het ook wendt of keert, er verandert iets in je relatie op het moment dat je een kindje krijgt. Je leven is niet meer onbezorgd, je partner is niet alleen meer je partner maar ook ineens de vader van je kind, prioriteiten verschuiven, je deelt ineens een enorme verantwoordelijkheid en laten we eerlijk wezen, zeker de eerste periode met een baby is een ware mallemolen. Een mallemolen waar je je eigenlijk niet op kunt voorbereiden.

Die eerste periode met een baby vond ik in relationeel opzicht dus even wennen. Want eerlijk is eerlijk: je bent die periode alleen maar met praktische zaken bezig. Voeden, troosten, slapen en bezoek ontvangen staan centraal en dit kost allemaal zoveel energie dat je in je hoofd nog niet bezig bent met het onderhouden van je relatie.

Ik moest wennen, omdat Robert (mijn vriend) altijd op nummer 1 stond en na de geboorte van James ineens op een gedeelde eerste plek, waarbij hij degene was die het onderspit moest delven als het ging om het krijgen aandacht. En vice versa natuurlijk. Maar dat is oké, om je tijdelijk meer op je kind te richten dan op elkaar.

Die eerste periode met een baby is echter niet precies waar ik op doel als ik het heb over het goed houden van je relatie. Een relatie moet je op de lange termijn goed houden. Na de kraamtijd en de periode daarna, wanneer je leven weer een beetje vorm heeft gekregen, je weer meer ruimte en energie hebt voor andere dingen, is het belangrijk om de quality time met je partner weer op te pakken.

Quality time is nodig, anders verlies je jezelf in de zorgen voor je kind en is het gemakkelijk om je partner uit het oog te verliezen. Tijd samen staat bij mij enorm hoog in het vaandel, ik vind het een voorwaarde om mijn relatie goed te houden.

Zo doen mijn vriend en ik er niet moeilijk over om James een weekendje uit logeren te laten gaan, zodat wij samen iets kunnen ondernemen en de volledige aandacht voor elkaar hebben. Daar voel ik mij dan ook niet schuldig over, want ik ben nu eenmaal een leukere moeder als ik af en toe de tijd heb om zelf weer een beetje op te laden.

Sowieso brengen mijn vriend en ik veel tijd met elkaar door. 90% van de avonden spenderen wij samen thuis. Soms doen we allebei iets apart; hij leest een boek en ik ben aan het bloggen, maar vaak kruipen we gewoon heerlijk samen op de bank voor een serietje of kletsen we wat onder het genot van een kop koffie. Zoveel tijd met elkaar doorbrengen is iets wat je moet kunnen en wat per relatie en zelfs per persoon verschillend is of je dat fijn vindt. Anderen vinden het wellicht prettiger om hun eigen ding te doen en een paar avonden per week van huis te zijn.

Nu klinkt het alsof het bij ons altijd rozengeur en maneschijn is, maar dat is niet waar. Ik kan best kribbig om niks zijn. Als we voor de vijfde keer op rij een nacht niet geslapen hebben door gespook van James bijvoorbeeld. Ik zeg wel altijd tegen mezelf dat niemand er beter van wordt als ik chagrijnig ben, toch kan ik mezelf soms niet beheersen. En dat is natuurlijk niet echt leuk voor mijn vriend. Hij is in die zin veel flexibeler en geduldiger als het gaat om James. Maar goed, dat waardeer ik ook en dat zeg ik ook altijd tegen hem en tegelijkertijd erken ik mijn eigen zwakte.

Over waardering gesproken, het is belangrijk om dat zo af en toe aan elkaar te laten blijken. Neem niet alles wat je partner doet voor lief. Zelfs als ik mijn dag heb gevuld met wasjes draaien, opruimen, boodschappen doen en schoonmaken laat mijn vriend blijken hoe fijn hij het vindt dat ik dat gedaan heb, ook al stellen die klusjes voor mijn gevoel niks voor. Het zijn kleine dingen waarvan ik weet dat hij daar blij van wordt: dat hij na zijn werk bij het eten kan aanschuiven of dat zijn favoriete ontbijt weer is aangevuld. En op mijn beurt doe ik dat met heel veel liefde, omdat ik weet dat ik hem daar gelukkig mee maak.

Afijn, het zullen niet de gouden tips zijn om je relatie overal doorheen te slepen, maar ik denk wel dat dit soort dingen kunnen helpen om je relatie goed en gezond te houden.

Wat doe jij om je relatie goed te houden?

Dit vind je misschien ook leuk

17 reacties

 • Reageren
  Myrthe
  20/01/2016

  Ik heb voorlopig nog geen kind, maar inmiddels wel al bijna twee jaar een relatie. Doordat we elkaar waarderen en ook qualitytime hebben met z’n tweetjes is het denk ik een stuk fijner!
  Myrthe onlangs geplaatst…Gastblog: Laurien heeft een depressie én eetstoornisMy Profile

 • Reageren
  Dorien
  20/01/2016

  Ik vind quality time met elkaar zo belangrijk. Wij gingen 1 keer in de 2 weken een avondje uit met elkaar om ook naast papa en mama ook partners te zijn en net even wat extra tijd in elkaar te steken.
  Dorien onlangs geplaatst…7X MIJN FAVORIETE INSTAGRAM ACCOUNTSMy Profile

 • Reageren
  Wilmaaa
  20/01/2016

  Ik vind het ontzettend belangrijk, er veranderd idd wel iets. Soms mis ik bepaalde momenten wel diende toen hadden en nu niet meer zoveel. Ik ben er ook over aan het denken om eens een weekendje weg te gaan. Nu nog durven;)
  Wilmaaa onlangs geplaatst…DIY |Maak een heerlijke Pusp Pop van de HemaMy Profile

 • Reageren
  Kelly Caresse
  20/01/2016

  Dat schrijf je heel mooi en ook realistisch. Ik denk ook dar voldoende quality time met z’n tweetjes en voldoende communicatie de gouden combi is, alles bespreekbaar houden en vooral niet langs elkaar heen gaan leven
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…35 weken zwanger update + babybumpMy Profile

 • Reageren
  Tamara
  20/01/2016

  Goede tips! Ik vind het ook heel belangrijk om echt tijd voor elkaar te maken. Helaas hebben wij niemand die kan oppassen, dus een nachtje weg ofzo lukt bij ons helaas niet.
  Tamara onlangs geplaatst…Een bevalling kun je niet plannen.My Profile

 • Reageren
  Madelaine
  20/01/2016

  Ik ben het helemaal met je eens. Mijn vriend en ik gunnen ook elkaar eigen tijd, zijn toch veel samen en Jasmin gaat binnenkort naar een nachtje naar oma voor oma-baby tijd zodat wij weer even gewoon vriend en vriendin kunnen zijn. Moet zeggen dat ik vind dat we t heel goed doen met een 5 weken oude baby. Communicatie is zo belangrijk, waardering uitspreken en ook je ergernissen kunnen bespreken. Als je niet goed weet waar een ander mee zit kan je diegene ook niet bijstaan en steunen.
  Madelaine onlangs geplaatst…Van racemonster naar zenbabeMy Profile

 • Reageren
  Nesrin
  20/01/2016

  Raak gesproken Sanne. Communicatie, waardering en accepteren dat het leven nu eenmaal anders is BC (before child) is heel belangrijk.

  Elkaar niet “verliezen” en je best blijven doen is soms moeilijk want ik denk dat elke ouder wel een periode heeft dat geen puf hebben een rol speelt en eerlijk ik ben dan niet kribbig maar kan dan een upper class bitch zijn 😉

  Cliché maar waar: het gaat heel snel. Ik kan bijvoorbeeld niet geloven dat mijn kindjes over een half jaar beiden op school zitten. Dit is een weer een nieuwe fase en ik merk dat ik steeds meer tijd heb om mijn eigen dingen weer op te pakken.

  Een happy vader en moeder is ontzettend belangrijk (juist ook voor het kind) en zoals je zegt je relatie is de basis en deze moet rock steady staan.
  Nesrin onlangs geplaatst…Iva Natura Cream Peeling (winactie)My Profile

 • Reageren
  Bregje
  20/01/2016

  Wij gaan ook regelmatig samen weg, heerlijk! Het kribbige is ook mijn valkuil, meestal aangewakkerd door mijn gemoedstoestand. Gelukkig komt het altijd snel weer goed, dankzij mijn lieve, begripvolle vent 😉
  Bregje onlangs geplaatst…De roodharige hunk….My Profile

 • Reageren
  Nicole
  20/01/2016

  Lijkt mij een realistisch beeld dat je schetst. Wij proberen ook dingen samen te doen, al genieten we er het allermeest van als we met z’n drietjes zijn, want dan voelen we ons echt helemaal compleet. Verder: communiceren!!! That’s the key volgens mij.
  Nicole onlangs geplaatst…Is mijn sociale leven voorbij nu ik moeder ben?My Profile

 • Reageren
  Manon
  20/01/2016

  Mooi en helder geschreven stuk! Nilo gaat ook regelmatig een nachtje uit logeren en vaak boeken wij dan een hotelletje en gaan samen uit eten, iets leuks doen ’s avonds en gewoon samen slapen en rustig wakker worden. Dan zijn we ook weer helemaal opgeladen! Dit weekend gaan we weer! Heerlijk, kijk er echt naar uit. Mijn vriend heeft een drukke baan dus is veel aan het werk maar wat jij zegt: de avonden spenderen we 90% samen op de bank, serie of film erbij, zo fijn.
  Manon onlangs geplaatst…FILMPJE – Snapchat Q&AMy Profile

 • Reageren
  Lifesabout
  20/01/2016

  Waardering naar elkaar uitspreken is zeker belangrijk, ook al is het voor iets vanzelfsprekends. Qualitytime net zo. Het schiet er hier nog weleens bij in omdat ik soms gewoon helemaal geen zin heb om eruit te gaan of ik voel me niet goed. Maar het is zeker niet onmogelijk en hebben er dan ook geen moeite mee om Sarah bij mijn ouders te laten logeren en te genieten van een avondje uit.
  Lifesabout onlangs geplaatst…Ben ik erg als ik als moeder wanneer ik…?My Profile

 • Reageren
  Fleur Sophia
  20/01/2016

  Ook fijn om gelezen te hebben ondanks dat mijn vriend en ik nog geen kind(eren) hebben!

 • Reageren
  Laura - It's Laux
  20/01/2016

  Tijd met zijn twee vind ik ook heel erg belangrijk, ik merk ook aan mezelf dat ik mezelf dan weer helemaal opgeladen voel. Wij wonen nog niet samen, en daarom zijn we in het weekend vaak óf bij mijn ouders, óf bij zijn ouders. Ik ben daar zo nu en dan een beetje klaar mee, en dan gaan we er fijn samen tussenuit. Doordeweeks wonen we gelukkig allebei op onszelf, en dan vind ik het heerlijk om samen lekker eten te koken en te kneuteren voor de tv.
  Laura – It’s Laux onlangs geplaatst…De leukste beauty adventskalendersMy Profile

 • Reageren
  Kirsten
  20/01/2016

  Goed dat je hier aandacht aan besteed, want het is inderdaad belangrijk om elkaar niet uit het oog te verliezen.. Wij plannen regelmatig een avondje thuis in, maar dan met ons kleine meid erbij, gewoon gezellig koken en erna de zetel in. Af en toe logeert Lenne eens bij de grootouders als we ergens naartoe moeten, maar we zouden eigenlijk eens echt iets met z’n 2 moeten doen ook. Ik ga daar eens werk van maken! 🙂

 • Reageren
  Jodi
  20/01/2016

  Ik denk ook inderdaad dat je dingen voor elkaar moet blijven doen, dingen waar die ander inderdaad blij van wordt.
  Ook hrt blijven uitspreken van hoe leuk je elkaar vindt is belangrijk denk ik. Je praat nogal snel over de kleine, maar praat ook over elkaar en andere onderwerpen.

  Vooral onder invloed van weinig slaap kun je inderdaad lelijk tegen elkaar doen. Juist omdat dat degene is die zo dicht bij je staat.
  Jodi onlangs geplaatst…Wel of geen nekplooimeting?My Profile

 • Reageren
  Mar
  24/01/2016

  “Het mooiste en beste geschenk wat je je kind kan geven is héél veel van zijn/haar andere ouder houden”, las ik ooit ergens en dat is zó waar!
  Wat wij doen: we proberen elkaar gelukkig te maken, de ander te laten blijken dat we de ander zien, de anders geluk voor je eigen geluk te zetten. Werkt geweldig!

 • Reageren
  An
  15/02/2016

  hey, is leuk als je het zo kunt doen, maar voor mij staat onze relatie onder zware druk door onze kindjes. Ik heb een dochter van 5 en een zoontje van 3. Toen ons dochter geboren was was dat zwaar, maar ze was een goede slaper, goede eter. Een blij kindje. Mijn man was toen nog om 18u thuis, konden we samen eten. Ieder weekend, feestdagen, brugdagen, samen thuis. En deden met ons gezinnetje nog veel samen en kon ik daar ook echt van genieten. Daarna is ons zoontje geboren. Zware reflux tot zijn 2 jaar. Nu is de reflux over maar toch huilt hij nog iedere nacht 3 keer. (veel nachtmerries en de gewoonte om s nachts flesje te krijgen, was het enige die hielp bij zijn reflux, dan sliep hij eens 3 uur), maar als hij ziek is moeten we helemaal niet slapen, wil hij enkel in mijn armen slapen. Ondertussen is mijn man zijn werk kwijtgeraakt, en de jobs liggen niet voor het grijpen. Uiteindelijk is hij weer gaan werken, maar is maar om 19u soms 19u30 thuis, moet iedere zaterdag werken, soms ook zondag. Heel weinig verlof. Als hij thuiskomt is mijn zoon al in bed. Ik voel me alleenstaande moeder. Ik neem het hem soms kwalijk dat hij er nog zo weinig is ook al weet ik dat hij er niets kan aan doen. Ik ben zo moe van mijn zoon. Hij slaapt niet enkel slecht, maar eet slecht, kan geen minuut alleen spelen, maakt constant ruzie met zijn zus. Aan de andere kant is het ook een schatje hoor, zijn knuffels en kusjes maken zoveel goed. Maar toch voel ik me als moeder helemaal uitgeblust. 15 kg verdikt van miserie en eenzaamheid. Geen liefhebbende ouders om me te helpen. Want: ‘je bent toch alle dagen thuis voor de kindjes’ Hoe zou ik dan hulp nodig hebben? Ik zou ook liever terug gaan werken. Maar als verpleegster is dat niet te combineren met mijn man zijn werk.
  Sorry, ik lees heel graag je blog, mijn reactie is een beetje langer dan verwacht. Geniet nog van je gezin.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.