James in het ziekenhuis

Hij zat lief op de bank, zoals zo vaak. Hij was aan het spelen met zijn houten Woezel en Pip timmersetje en kirde van plezier. Ik was onderwijl producten aan het fotograferen, nog geen twee meter bij hem vandaan.

Het licht kwam van achteren, dus ik stond met mijn rug naar hem toe. Dat hij op de bank zat was niet gevaarlijk. Hij klimt er zelf op en af en bovendien is de bank heel laag.

Ik heb het niet zien gebeuren dat hij op stond, het moet in een paar tellen gebeurd zijn. Op het moment dat ik keek zag ik hem vanaf de rugleuning van naar beneden tuimelen. Hij kwam ongelukkig terecht, ik zag het meteen. Zij hoofd klapte op de grond en zijn nekje ging raar dubbel. Hij begon meteen te huilen. Geen paniek dacht ik nog.

Ik liep erheen en pakte hem op om hem te troosten. Op het moment dat ik dat deed verstrakte zijn mondje, het bleef openstaan en zijn ogen rolden naar boven. Ik zag dat hij niet bij kennis was.

Ik weet niet hoe ik het gedaan heb, maar mijn vingers schoten in twee, drie seconden over mijn toetsenbord om 112 te bellen. Ondertussen kwam James weer bij en begon hij keihard te krijsen. De man aan de telefoon twijfelde niet en stuurde meteen een ambulance. Deze was er binnen 5 minuten.

Toen de ambulance aankwam was James weer rustig, maar heel stil en bleek. Hij werd in de ambulance meteen onderzocht. De kans was aanwezig dat hij een hersenschudding had opgelopen, al had ik een veel erger scenario in mijn hoofd. Door de rare manier waarop hij op zijn nek terecht was gekomen dacht ik dat hij daar iets had opgelopen.

Ze zagen op het eerste gezicht niks geks maar wilden hem voor de zekerheid in het ziekenhuis verder laten onderzoeken. Daar lag mijn mannetje dan, op een grotemensen brancard in een blauwe zak gewikkeld, die strak om zijn lichaam was getrokken. De ambulancebroer, een schat van een man overigens, stelde mij gerust en zei dat het erger leek dan dat het eruit zat.

Ik snelde nog gauw ons appartement binnen om de belangrijkste zaken voor James te pakken en mijn eigen handtas.

In het ziekenhuis werd het al snel duidelijk dat ze wilden dat we 24 uur ter observatie zouden blijven. Want hoewel er na onderzoek geen letsel was geconstateerd, kunnen er in 24 uur zich nog dingen openbaren. Om dit uit te sluiten moesten we dus een nachtje blijven.

Die nacht moest James iedere twee  uur tests ondergaan. Hij moest daarvoor worden wakker gemaakt, omdat ze wilden kijken hoe hij reageerde. De tests verliepen allemaal goed. De volgende dag mochten we aan het einde van de middag naar huis.

En weer ben ik wakker geschud hoe snel er iets kan gebeuren als je 2 seconden met je gezicht de andere kant op kijkt. Ik had niet kunnen bedenken dat James zoiets zou doen, maar die kleintjes zijn nu eenmaal onberekenbaar. Het enige wat je in zo’n situatie als deze kan doen is rustig blijven en goed nadenken hoe te handelen.

Gelukkig is het met een sisser afgelopen maar ik heb het zo erg gevonden, dat ik het nu pas op papier durfde te zetten. Ik hoop dat dit artikel ook andere ouders laat inzien hoe snel het fout kan gaan en hoe alert je moet zijn zelfs al denk je dat je kindje lief aan het spelen is.

Dit vind je misschien ook leuk

36 reacties

 • Reageren
  Amy
  07/12/2015

  Jeetje wat erg! Kun je niks aan doen, maar tuurlijk heel erg schrikken.. Ben blij dat het goed is afgelopen!
  Amy onlangs geplaatst…Mijn eigen Scrapbook makenMy Profile

 • Reageren
  Andrea
  07/12/2015

  Wow! Wat eng! Gelukkig is hij ok, want dat het heel anders had kunnen aflopen weten we allebei. Zelf maakte ik het een keer mee met Elena die van de trap viel en een hersenschudding opliep, en het waren de twee engste dagen uit mijn leven, dus ik kan me wel een beetje voorstellen hoeveel zorgen je had.
  Andrea onlangs geplaatst…MADELAINE’S BEVALLINGSANGSTMy Profile

 • Reageren
  Nicky
  07/12/2015

  Oh jeetje wat erg, gelukkig is alles goed afgelopen. Kan me voorstellen dat je heel erg geschrokken bent! Fijn dat jullie weer thuis zijn.
  Nicky onlangs geplaatst…Weekly favorites: lesgeven, kickboksgala en Hans van BreukelenMy Profile

 • Reageren
  Joyce
  07/12/2015

  Oh jeetje wat heftig en eng! Gelukkig is het goed gegaan. Een ongelukje zit in een klein hoekje X
  Joyce onlangs geplaatst…Moments of Joy #4My Profile

 • Reageren
  Bregje
  07/12/2015

  Oh Sanne wat moet je geschrokken zijn! Gelukkig is het goed afgelopen! Ze zijn inderdaad zo snel en zien nog geen gevaren 🙁 Je hebt heel goed gehandeld en dank je voor het delen, is weer een goede reminder. X
  Bregje onlangs geplaatst…Hot Mama Challenge #6: Bling Bling!My Profile

 • Reageren
  Marjon
  07/12/2015

  Jeetje zeg! Een ongeluk zit in een klein hoekje.
  Gelukkig is alles goed!
  Liefs xx

 • Reageren
  Carlijn
  07/12/2015

  Jezus Sanne, ik las dit en kreeg helemaal kippenvel… Wat kan een ongeluk toch in een klein hoekje zitten. Snap dat je even helemaal van de kaart was. Bedankt dat je dit deelt ook. Mijn meiden zijn nog veel jonger, maar ik laat ze regelmatig zonder toezicht even op de bank liggen. Ze zijn nu zo bewegelijk dat dit eigenlijk al niet meer kan. Nu weet ik zeker dat ik het nooit meer doe.
  Carlijn onlangs geplaatst…De 9 voordelen van vroeg opstaanMy Profile

 • Reageren
  Lifesabout
  07/12/2015

  Brrr de rillingen lopen over mijn lijf terwijl ik je verhaal lees. Wat moet jij geschrokken zijn en knap van je dat je het zo op papier hebt weten te zetten. Hopelijk helpt het je een beetje. Ongelukken zitten in een klein, heel klein hoekje. Te klein…
  Lifesabout onlangs geplaatst…Ik moet een brug gaan bouwen.My Profile

 • Reageren
  Martina
  07/12/2015

  Bah wat schrikken!
  Martina onlangs geplaatst…21 November 2015 – Outfit met laagjesMy Profile

 • Reageren
  Nesrin
  07/12/2015

  Tranen prikken in mijn ogen, dit wil je niet meemaken als moeder. It happends en gelukkig is het met een sisser afgelopen.

  Ik snap heel goed dat wilde wachten met dit verhaal want de klap zal net hard bij jou zijn aangekomen. Ik hoop dat je de schrik kunt loslaten.
  Nesrin onlangs geplaatst…Keeping up with NesrinMy Profile

 • Reageren
  Marijke
  07/12/2015

  Ja een ongeluk zit inderdaad in een klein hoekje. En je kan weinig doen om ze te voorkomen hoor. Wij zaten vorige week ook op de huisartsenpost omdat er 1 tegen de tafel gevallen was. Had ik nooit kunnen voorkomen. Jij ook niet waarschijnlijk. Gewoon pech! En super goed gehandeld door direct te bellen. Maar tip, volgende keer niet optillen naar jou toe laten komen. Lukt dat niet, laten liggen!
  Marijke onlangs geplaatst…Winterfair in DickensstijlMy Profile

 • Reageren
  Lisanne
  07/12/2015

  Pfff, die ‘voelde’ ik zelfs… Wat moet je gescrhrokken zijn zeg. Goed dat je rustig bent gebleven, ik weet niet wat ik in jouw situatie had gedaan. Je zet me overigens wel even weer met m’n beide benen op de grond, een ongeluk zit in een klein hoekje…
  Lisanne onlangs geplaatst…Winactie #1 | Verwenpakket van BioMed t.w.v. ruim €85!My Profile

 • Reageren
  Charlotte
  07/12/2015

  Wat verschrikkelijk naar. Met een knoop in m’n maag las ik het eerste stuk. Gelukkig is het goed afgelopen!
  Charlotte onlangs geplaatst…Review | Recharge in 7 dagenMy Profile

 • Reageren
  Tamara
  07/12/2015

  jeeeetj! Dat moet schrikken geweest zijn! Gelukkig is het allemaal goed afgelopen, maar wat kun je dan vreselijk schrikken he? Floris is hier een keer uit het klimrek gevallen. Ook verschrikkelijk! Die had ‘gelukkig’ alleen een tand voor zijn lip, maar het had veel erger kunnen aflopen! Sterkte met je ventje! xx
  Tamara onlangs geplaatst…Life with 3 kids #6 Een week vol Mijlpalen!My Profile

 • Reageren
  Myrthe
  07/12/2015

  Wat schrikken zeg! Gelukkig is het goed afgelopen! James ook alweer wat beter?
  Myrthe onlangs geplaatst…Last week: Ziek, tattoo zetten en SinterklaasMy Profile

 • Reageren
  Jodi
  07/12/2015

  Jeetje wat schrikken meis. Echt heftig, knap dat je eerste reactie nog zo rustig was, toen je hem hoorde huilen.
  Goed dat ze zon klein menneke ter observatie houden, dan weet je tenminste zeker dat alles goed is.
  Onze kleine kan nog niet lopen maar ik hou m’n hart vast als hij gaat kruipen en lopen en klimmen.
  Jodi onlangs geplaatst…Wil je een rondleiding?….Slaap lekkerMy Profile

 • Reageren
  Natascha
  07/12/2015

  Wat een vervelende gebeurtenis! Het had iedereen kunnen overkomen, gelukkig heb je goed gereageerd en is het goed afelopen.

 • Reageren
  Michelle
  07/12/2015

  Als iemand raar met z’n nek terecht komt kun je diegene beter niet oppakken omdat je dan een grotere kans hebt op wervelletsel met alle gevolgen van dien, maar snap je eerste reactie heel goed. Misschien voor je eigen gevoel wel fijn om eens een ehbo of bhv cursus te doen zodat je weet wat je kunt doen in zo’n situatie. Xx

 • Reageren
  Anouk
  07/12/2015

  Ohh jeetjemina wat een schrik!! Gelukkig heeft hij er niks aan overgehouden.
  Anouk onlangs geplaatst…X-mass nailart #1My Profile

 • Reageren
  Manon
  07/12/2015

  Jeetje wat moet dat schrikken zijn geweest… Dood- en doodeng zoiets, je kind ongelukkig zien vallen en dan ook nog zo eng met z’n ogen wegdraaien. Jee Sanne, wat moet dat heftig geweest zijn voor jou om te zien 🙁 Gelúkkig is het met een sisser afgelopen zeg!
  Manon onlangs geplaatst…VLOG: Stukjes van mijn week!My Profile

 • Reageren
  Rosanne
  07/12/2015

  Jeetje wat moet jij zijn geschrokken zeg! Je kon er echter niets aan doen, het had iedereen kunnen overkomen.. Gelukkig is het met een sisser afgelopen!
  Rosanne onlangs geplaatst…The happiness listMy Profile

 • Reageren
  Susan
  07/12/2015

  Ach wat schrikken! Mijn dochter kruipt en wil steeds gaan staan en nu begrijp ik de uitspraak: een ongeluk zit in een klein hoekje. Je hebt ogen in je rug nodig met die ondernemende kindjes!

 • Reageren
  Kelly Caresse
  07/12/2015

  Wow dat is echt schrikken zeg, grote nachtmerry! fijn dat het uiteindelijk meeviel maar dit gaat je niet in de koude kleren zitten.
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Roomtour peuterkamer van Lana videoMy Profile

 • Reageren
  Angela Lodder
  07/12/2015

  Sanne wat heftig! Zoals je zegt dit kan iedereen overkomen, maar ontzettend goed dat je het deelt. Mijn dochter is nog “maar” 6,5 maand oud, maar je zet me wel aan het denken! Goed dat je zo snel handelde en dat het goed is afgelopen!
  Angela Lodder onlangs geplaatst…Go-daddy-go TAGMy Profile

 • Reageren
  Ester
  07/12/2015

  Ik reageer normaal nooit op je blog maar zag je foto op instagram!
  Och wat schrikken zeg!!!! Wat moet jij in angsten hebben gezeten..
  Ik ben zelf moeder van 3 kinderen (3,5 jaar – 1,5 jaar en 5 maanden) en ik herken dit soort ongelukjes maar al te goed! Gelukkig is het bij ons ook altijd heel goed afgelopen en kwamen ze ermee weg met een bult op hun hoofd of een blauwe plek.. nooit zo heftig als wat jij hier beschrijft! Dus hoe angstig moet jij geweest zijn..
  Een ongeluk zit inderdaad in een heel klein hoekje en dit overkomt echt vrijwel iedere ouder!!!
  We kunnen onze kindjes niet in een gouden kooitje stoppen, zodat ze beschermd blijven.. hoe graag we dat soms ook zouden willen.
  Gelukkig is het goed afgelopen! Ik hoop dat je jezelf niets hebt verweten, want dit gebeurt iedere ouder ooit een keer.. (Mijn oudste twee zijn allebei al een aantal keer van ons bed af gevallen toen ik de was ophing…)
  Wat jou juist zo’n goeie moeder maakt is dat je zonder na te denken (dus puur instinctief) 112 hebt gebeld… dat maakt jou nou een goeie moeder!!! En dat je er al die tijd voor hem was… hij mag trots zij op een mama zoals jij, en dat is die vast en zeker!!!!!

 • Reageren
  Wilma
  07/12/2015

  Pff, wat enorm schrikken, ik ben zo bang altijd dat er iets gebeurd. Wat goed van je dat je zo snel reageerde! Gelukkig is het goed afgelopen. Mijn broer werkt op de spoed eisende hulp en daar hoor ik heel wat verhalen van over kindjes, dat zorgt ervoor dat ik altijd goed probeer op te letten. Alleen kan dat niet 24/7. Het is namelijk in een paar seconden gebeurd.
  Wilma onlangs geplaatst…Hot Mama Challenge | make up, iets voor mij?My Profile

 • Reageren
  sabrina
  07/12/2015

  Een ongeluk zit in zo’n klein hoekje. Hoe je ook je uiterste best doet, dit gebeurt ook als je er met je neus bovenop staat. Wat een pech zeg, vreselijk om je mannetje zo te zien. Wat heb je snel gehandeld zeg!

 • Reageren
  Nadia
  07/12/2015

  Wat eng!

 • Reageren
  Saskia
  07/12/2015

  Schrikken zeg! Goed dat je ook over dit soort dingen open bent op je blog. Ik denk dat dit elke ouder wel eens overkomt dus het maakt je echt geen slechte moeder!
  Saskia onlangs geplaatst…Recensie: Loes den Hollander – AangetastMy Profile

 • Reageren
  Heleen
  07/12/2015

  Ooooh nee wat schrikken! Bah, dan voel je je toch ellendig ? Hoe is t nu met James?
  Heleen onlangs geplaatst…#54 Vrijwilligerswerk doenMy Profile

 • Reageren
  Nicole
  07/12/2015

  Oh nee wat zul je enorm geschrokken zijn!! Je moet ook bijna ogen in je achterhoofd hebben met die kleintjes.
  Nicole onlangs geplaatst…Het leed dat Adele-kaartjes heetMy Profile

 • Reageren
  happybudgetcooking
  08/12/2015

  Vreselijk als er zoiets gebeurd. Hopelijk zal hij er snel bovenop komen en jij ook natuurlijk van de schrik!
  happybudgetcooking onlangs geplaatst…Avocado komkommer salade (1 PERSOONSGERECHT)My Profile

 • Reageren
  Milou | Thuis bij Milou
  08/12/2015

  Jeetje wat een schrik zeg! Lijkt me echt heel heftig om te zien en mee te maken. Gelukkig is alles goed met hem.
  Milou | Thuis bij Milou onlangs geplaatst…Zwanger: onverwachte extra controle in het ziekenhuisMy Profile

 • Reageren
  Suzanne
  09/12/2015

  Wat een vreselijk eng begin van je artikel! Gelukkig dat het zo goed is afgelopen. Neem het jezelf niet al te kwalijk, je bent een hele goede moeder. xx
  Suzanne onlangs geplaatst…10x Plannen voor 2016My Profile

 • Reageren
  Floor
  09/12/2015

  He bah dat is heel erg schrikken, kippenvel had ik bij het lezen van het verhaal. Gelukkig gaat het goed met hem maar wat zullen jullie geschrokken zijn. Dank voor het verhaal.
  Floor onlangs geplaatst…HOW TO PACK LIGHT FOR A HOLIDAY: Minimalist styleMy Profile

 • Reageren
  Zus ziet
  20/12/2015

  Oh wat naar… Brrrrrr… Dit soort rotdingen gebeuren in een split seconde. Zo viel mijn kleine vent ooit eens face forward op een roestige parasolvoet…ik dacht dat hij al z’n tandjes kwijt was maar gelukkig kwam het op zijn wang… De hororrrr… Tip: als je kind een smakker maakt, hoe lullig het ook voelt… maar laat hem even liggen om te kijken of hij zelf opkrabbeld/huilt etc. Tuurlijk mag je ernaast maar help hem even niet overeind en observeer. (Geleerd op kinderEHBO)
  Zus ziet onlangs geplaatst…Droogshampoo of talkpoeder|Beauty hack testMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.