James voor het eerst naar de gastouder

Het was een spannende dag gisteren voor James, die voor het eerst een hele dag naar de gastouder ging sinds zijn kennismaking twee weken geleden.

Nadat ik James een maand geleden voorgoed van de kinderopvang haalde, ben ik meteen op zoek gegaan naar een geschikte gastouder voor hem. Twee weken geleden maakten we voor het eerst kennis met haar en hoewel James toen we binnenkwamen nog wel een beetje moest piepen, had ik wel meteen een goed gevoel. Een huiselijke sfeer, een stuk minder andere kindjes, een eigen slaapkamertje voor James en een gastouder die heel relaxed op mij overkwam maakten dat ik de situatie met James ineens weer een beetje zonniger in zag. Dit kon nog best eens wat worden.

Toch waren we natuurlijk wel een beetje gespannen toen het gisterochtend echt zover was. Ik moest de hele dag naar Amsterdam en mijn vriend zou stand-by zijn. Ik had de gastouder de avond van te voren nog even gebeld om te laten weten dat ik James rond 10.00 zou brengen en er dan graag zelf nog even een uurtje bij wilde blijven, zodat het voor James wat natuurlijk zou aanvoelen als ik weg zou gaan. Ik wilde hem niet het idee geven dat ik hem daar zou ‘dumpen’ en vervolgens snel weer zou vertrekken. Ik wilde eerst zien dat James zich ontspande, op zijn gemak was, en pas dan kon ik het over mijn hart verkrijgen om te vertrekken.

Toen we binnenkwamen werd James meteen begroet door de andere twee kindjes die er rondliepen. Ik zag dat James het nog een beetje overwhelming vond dat ze meteen op hem af renden maar er was geenszins sprake van paniek in zijn ogen.

Ik trok mijn jas uit zodat James kon zien dat ik niet meteen wegging en zo liepen we hand in hand naar binnen. We keken samen bij het speelgoed en ik liet hem zelf iets uitzoeken. Bij het kinderdagverblijf kwamen we meestal niet eens zover. Dan klampte hij zich aan mij vast en bleef hij huilen tot ik wegging.

Toen James lekker aan het spelen was ben ik rustig bij hem weggelopen en op de bank gaan zitten, een stukje bij hem vandaan. Hij merkte het niet eens. Ik begon zelf te ontspannen en kreeg stukje bij beetje vertrouwen dat het wel goed zou komen vandaag. Ik nam met de gastouder nog even het ritme van de dag door, liet zien wat ik voor hem had meegenomen en wisselde nog wat telefoonnummers uit. Toen was het tijd om te gaan.

Ik trok mijn jas aan en riep James bij me. Ik gaf hem een kus en zei duidelijk tegen hem dat ik zou gaan en dat papa hem over een paar uurtjes weer zou ophalen. Hij begon wat te jammeren toen ik daadwerkelijk de deur open deed, maar nadat de gastouder hem oppakte werd het al iets minder. Ter vergelijking: bij het kdv schreeuwde James moord en brand als ik wegliep. Zo erg dat ik vaak met tranen in mijn ogen wegliep.

Na een uurtje kreeg ik een foto toegestuurd dat James lekker lag te slapen. Hij had al wat gegeten en ook wat gedronken. Nog een uurtje later kreeg ik een foto dat hij een broodje zat te eten en dat het goed met hem ging. Af en toe riep hij om papa of mama maar hij was ook vooral lekker aan het spelen en keutelen. Hij had zelfs al wat interactie met de andere kindjes en was al naar buiten geweest.

En wat me opviel: ik zag voor het eerst op een foto dat hij niet gehuild had, iets wat op het kdv eerder regel dan uitzondering was. Geen betraand gezicht, geen huilvlekken, geen rode oogjes, geen paniek in zijn ogen. Geen geënsceneerde foto van “James die zo leuk aan het verven is”. Want mij houd je niet voor de gek. Een moeder houd je niet voor de gek. Een moeder ziet het, voelt het tot in haar tenen als haar kind ergens niet op zijn plek is.

En zo haalde papa tegen James tegen vijven met een gerust gevoel op van de gastouder. James had goed gegeten, goed geslapen, had maar twee keer een klein dipje gehad maar over het algemeen ging het super. Wanneer ik James van de opvang haalde zat hij meestal, of eigenlijk altijd, aan een tafeltje te huilen en begon hij van pure ellende nog harder te huilen als hij mij zag, waarbij hij me meteen in de armen vloog. Nu was hij druk aan het spelen en toen hij papa zag werd er even naar hem gezwaaid en ging hij zelfs gewoon weer verder met spelen. Zo hoort het toch?

Voor mijn gevoel is dit nu al de beste keuze die ik sinds tijden gemaakt hebt. Er valt een last van mijn schouders. Ik ben blij, papa is blij en het belangrijkste: James is blij. Op naar nog een heleboel leuke dagen bij de gastouder.

Oh, en ik wil jullie nog bedanken voor al jullie medeleven met de hele gastouder/kdv-toestand, echt fantastisch dat jullie je zo betrokken voelen. Enorm veel waardering daarvoor.

Dit vind je misschien ook leuk

36 reacties

 • Reageren
  Elisabeth
  11/03/2016

  Nou wat fijn dat het zo goed is gegaan! Hopen dat t zo blijft en hij binnenkort echt helemaal gewend is en met plezier naar zijn ‘speeladresje’ gaat.
  Elisabeth onlangs geplaatst…Zelf spaghetti etenMy Profile

 • Reageren
  Carlijn
  11/03/2016

  Jeetje pak van m’n hart. Heb zo met je meegeleefd toen het niet ging op het kdv, vond het zo sneu voor hem en jullie! Ben echt ontzettend blij dat hij hier meer op zijn plek is. Denk je dat het te maken heeft met de kleinschaligheid?
  Carlijn onlangs geplaatst…Happy new hair door Bosman in Alkmaar (+ WINACTIE)My Profile

 • Reageren
  Tamara
  11/03/2016

  Ahhhhh wat fijn dat het goed gegaan is! Ik zag gister op snapchat hoe zenuwachtig je was. Echt superfijn!!!
  Tamara onlangs geplaatst…De nieuwe PRIMARK collectie GIRLS.My Profile

 • Reageren
  Josan
  11/03/2016

  Wat fijn om te lezen dat James hier zo op zijn plek is. Heerlijk voor hem en jullie. Nu kun je weer rustig ademhalen.
  Josan onlangs geplaatst…Lola Quinoa, quinoa uit NederlandMy Profile

 • Reageren
  Dorien
  11/03/2016

  Wat fijn dat de eerste dag gelijk zo goed ging. Ik denk dat je de juiste keuze gemaakt hebt. Rust voor papa en mama en rust voor James als dit zo goed blijft gaan!
  Dorien onlangs geplaatst…WHOA! 13X DE ALLER TOFSTE KAPSELS VOOR DE LENTE!My Profile

 • Reageren
  Nicole
  11/03/2016

  Oh wat fijn om te horen! Dit is dus een goede omgeving voor hem! Ik hoop dat het vanaf nu alleen maar beter gaat en het tij gekeerd is.
  Nicole onlangs geplaatst…Your Story – Christina heeft het premenstrueel syndroom (PMS)My Profile

 • Reageren
  Kelly Caresse
  11/03/2016

  Wat ontzettend fijn om te lezen dat dit zo goed gegaan is. Is voor jezelf heel fijn en voor James natuurlijk ook. Het kleinschalige en huislijke van een gastouder vind ik zelf ook een voordeel, wij hebben ook een lieve gastouder voor Lana waar we heel blij mee zijn.
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Zo maak je snel appelmoes in de magnetron klaar!My Profile

 • Reageren
  Linda
  11/03/2016

  Wat fijn dat het is goedgekomen. Nog een kleine tip, nu is het nog allemaal nieuw en ontdekken. Over twee drie weken is hij gewend en kan het bij weggaan weer iets moeilijker worden omdat hij doorheeft dat je hem daar achterlaat. Dat is maar even, doorbijten en daarna kan je echt rustig genieten terwijl je werkt.
  Linda onlangs geplaatst…NL doet; Acts of Kindness met kinderenMy Profile

  • Reageren
   Tess
   11/03/2016

   Yes dit wou ik idd ook zeggen! Als kdv leidster en gastouder heb ik dit ook vaker zien gebeuren. Dit is idd een stukje besef van ohjaa.. mama gaat zo weg. Dit is een fase en gaat vanzelf weer over! Als de eerste indruk voor zowel kind als mama en papa goed is kan het vaak niet meer mis gaan!

   Heel fijn dat het zo goed is gegaan! Ik heb ook met je meegeleefd. Heb het zelf ook regelmatig gezien in de kinderopvang, sommige kindjes zijn gwn geen kdv kindjes. Een gastouder is dan perfect. Stuk kleiner en vooral heerlijk huiselijk!

   Liefs Tess

 • Reageren
  Kelly
  11/03/2016

  Wat goed!!!!!! Gisteren als je het erover had zag ik aan je gezicht dat het je heel veel deed en dat deed me echt veel!! Dit is exact hoe het hoort en nee kindjes hebben het niet altijd leuk en zijn niet altijd lief, maar opgaan zin het spelen: WIE HAD DAT GEDACHT???? Ben enorm blij voor jullie en hopelijk nu die stijgende lijn!!
  Kelly onlangs geplaatst…HuilbabyMy Profile

 • Reageren
  Nesrin
  11/03/2016

  Super fijn dat het goed gaat. Ik heb met jullie meegeleefd toen het niet ging op het kdv.

  Ik kan mij voorstellen dat James dit veel prettiger vindt.
  Nesrin onlangs geplaatst…New York Cheesecake (suikervrij, glutenvrij, koolhydraatarm)My Profile

 • Reageren
  Leonie
  11/03/2016

  Oo wauw! Wat ben ik blij om dit succesverhaal te lezen. Super fijn voor jullie!
  Leonie onlangs geplaatst…Mamashowt: De Gender Reveal PartyMy Profile

 • Reageren
  Joyce
  11/03/2016

  Aah wat fijn dat het zo goed is gegaan! De juiste beslissing!!

 • Reageren
  Rosanne
  11/03/2016

  Wat fijn om te horen! Jullie kunnen hierdoor ook een stuk relaxter aan het werk en dat is ook wel prettig. En voor James is het natuulijk helemaal fijn! Jullie hebben een goede keuze gemaakt zo te horen 🙂
  Rosanne onlangs geplaatst…Bloggers theekransje #7My Profile

 • Reageren
  Bregje
  11/03/2016

  Oh lieve Sanne wat heerlijk dit! Zo zie je maar, moedergevoel liegt niet! Jullie hebben het gord gedaan! X
  Bregje onlangs geplaatst…Lekker en gezond afhaaleten in Maastricht!My Profile

 • Reageren
  Elsie
  11/03/2016

  Wat een heerlijk gevoel moet dit zijn. Super goed dat je gewoon je gevoel bent blijven volgen! Wat super fijn voor jullie!!

 • Reageren
  Deborah en Jessie
  11/03/2016

  Oooh meid wat is dit onwijs fijn! Je hebt een hele goede keus gemaakt!

 • Reageren
  Myrthe
  11/03/2016

  Wat fijn dat het zo goed ging! Zal voor iedereen een flinke opluchting zijn!
  Myrthe onlangs geplaatst…Songtag-stMy Profile

 • Reageren
  Jessica
  11/03/2016

  Oooh wat een bizar herkenbaar stuk dit! Super om te lezen dat het zo lekker is gegaan. Dan kan je moederhart het ook allemaal wat beter aan ;). Ik zweer bij mijn gastouder, zij is mijn rots in de branding!

 • Reageren
  Martina
  11/03/2016

  Wat ontzettend goed om te lezen, wat een opluchting!
  Martina onlangs geplaatst…11 Januari 2016 – IJzel, Lush en LipstickMy Profile

 • Reageren
  Annemijn
  11/03/2016

  Fijn dat het zo goed gegaan is! Fijn voor jullie en voor James. Ik was erg benieuwd nadat ik je gisteren op snapchat gevolgd had.
  Annemijn onlangs geplaatst…Reisverslag weekje wintersport in OostenrijkMy Profile

 • Reageren
  Karin
  11/03/2016

  Wat zal dat een rust gegeven hebben aan jullie! Echt ontzettend fijn dat het nu al zo veel beter lijkt voor James. Hij gaat zich daar ongetwijfeld helemaal thuis voelen!

 • Reageren
  marloes
  11/03/2016

  Wat fijn!!!!

 • Reageren
  Angela - Mama met passie
  11/03/2016

  Wat ontzettend fijn Sanne! Ik ben zo blij dat dit ook voor jou en je partner fijn aanvoelde 🙂
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Blogging Stories: Hoe zit dat nou eigenlijk met mijn blog?My Profile

 • Reageren
  Manon
  11/03/2016

  Ooooh Sanne! Ik heb met “spanning” je stukje gelezen. Wat ontzettend fijn dat deze eerste keer al zoooo goed ging! Vooral fijn voor James natuurlijk maar ook niet minder voor jou en je vriend. Hopelijk zet dit zo door!
  Manon onlangs geplaatst…Weight Watchers update #10 – Weer naar de cursus!My Profile

 • Reageren
  Beau
  11/03/2016

  Ik voel helemaal met jullie mee! Onwijs fijn dat het zo goed ging. Op naar heel veel leuke dagen bij zijn lieve gastouder!

 • Reageren
  Eveliene
  11/03/2016

  Ah wat deed james het super gisteren. En wat moet dat voor jullie een oplichting zijn. Heel fijn dat hij zijn plekje gevonden heeft!

 • Reageren
  Mandy
  11/03/2016

  Ooooow, wat vind ik dit fijn voor jullie Sanne! Ik was zo nieuwsgierig hoe het gegaan was, heb nog een aantal keren aan jullie moeten denken gister! Hopelijk komen er nog meer fijne dagen aan bij de gastouder! Liefs!

 • Reageren
  Anneleen
  11/03/2016

  Oh super dat zijn eerste dagje zo goed is meegevallen! Goed begonnen, is half gewonnen 😉
  Anneleen onlangs geplaatst…Babbelmomentje: Gezellige drukte en zon #11My Profile

 • Reageren
  Mariëlle
  11/03/2016

  Ah Heerlijk! Fijn dat je bij de gastouder direct een goede ervaring hebt! Wat een opluchting zal dit zijn!! Geniet er maar lekker van!

 • Reageren
  Tamara
  11/03/2016

  Aahw wat fijn om te lezen dat het zo goed is gegaan met James.
  Zo laat je je kindje ook veel fijner achter.
  Blijkbaar had james meer 1 op 1 contact nodig dan is grotere groepen.
  En met jullie knapperd komt het echt wel goed hoor.
  Op een dag zegt James direct doei mama haha.

 • Reageren
  Jodi - liefthuis
  11/03/2016

  WAuw wat fijn en wat een verschil. Super fijn dat zij je ook zo goed op de hoogte hield.
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Held op sokken…..Ik ben bang voor…My Profile

 • Reageren
  Kelly
  12/03/2016

  Aaaahhh lieve Sanne wat ben ik blij om dit te lezen. Heerlijk dat James zo’n goede dag heeft gehad en dat het ook echt daadwerkelijk aan hem te zien was tijdens de foto updates! Heel erg fijn om te lezen, wat een last moet er van jullie schouders zijn gevallen!
  Kelly onlangs geplaatst…Maybelline The Blushed Nudes & andere productenMy Profile

 • Reageren
  Nicky
  12/03/2016

  Oh wat een heerlijk gevoel lijkt me dat! Heel fijn dat het zo goed is gegaan! Liefs
  Nicky onlangs geplaatst…5 voordelen van eigen baas zijnMy Profile

 • Reageren
  Manon
  12/03/2016

  Wauw wat moet dat een goed gevoel zijn om hem zo goed te zien ipv huilerig en zielig.
  Dan verscheurt je hart toch als je kind het niet naar zijn zin heeft?
  Wat een goede beslissing van jullie! En goed dat je doet wat je gevoel je ingeeft. Is toch je moederinstinct hoor.

 • Reageren
  Zus ziet
  13/03/2016

  Super super super SUPER!!!! Dit komt (is) goed!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.