Isé 7 weken oud: een update

In dit artikel neem ik de tijd om even lekker over mijn dochter te neuzelen. Ik klets je bij over haar groei, haar slaapritme en haar ontwikkeling.

Groei en gewicht

Isé was met haar geboortegewicht van 3020 gram een kleine dame. Hier was ik niet al te verbaasd over gezien ik in de laatste weken van mijn zwangerschap geregeld echo’s heb gehad in verband met een mogelijk te klein kindje. Te klein was ze gelukkig niet, maar qua postuur kon je haar wel vrij petit noemen. Ze heeft de eerste twee weken maatje 44 gedragen, nu zit ze nog steeds in maat 50 en soms in maat 56.

De borstvoeding gaat gelukkig als een tierelier dus haar fragiele babylijfje verandert steeds meer in een typisch gevalletje ‘lekkere spekkies’. Zeker de laatste twee weken merk ik dat ze groeit als kool en heb ik zelfs al een lading kleertjes naar zolder kunnen brengen.

Oefenen

Isé zit nu in de fase dat ze veel aan het oefenen is met gezichtsuitdrukkingen en bewegingen. De lachjes worden steeds overtuigender (echt diehard smeltmomentjes trouwens) en ook begint ze steeds helderder om zich heen te kijken. Had ze de eerste weken nog vooral een heel wazige blik, zie je dat ze nu heel alert is en duidelijk oog heeft voor wat er om haar heen gebeurt en wat er te zien is. Ze kijkt naar contrasten, schaduwen, lichtpunten en nu is vooral de kerstboom met haar lampjes en glinsterende ballen een enorm succes 😉 Wanneer ik aan het werk ben dan zet ik haar naast me in de Trip Trapp en ook dan kijkt ze heerlijk om zich heen en trapt ze lekker een eind weg.

Voeden

Het voeden doe ik nog steeds op verzoek en dat betekent dat ik je eigenlijk ook niet echt zou kunnen vertellen hoeveel voedingen ik per dag geef. Het is in ieder geval minimaal om de drie uur en vaak nog wel een keertje extra tussendoor. ‘S nachts laat ze ook meestal 3 à 4 uur tussen de voedingen zitten. Meestal geef ik de laatste avondvoeding rond een uur of 11 en dan komt ze nog een keertje om 3.00. Hierna valt ze overigens niet meteen in slaap. De voeding zelf duurt zo’n 20-30 minuten en daarna duurt het vaak ook nog wel een half uurtje voordat ze echt weer in dromenland is. ‘S ochtends tussen 06.00 en 07.00 komt ze dan weer voor haar eerste voeding. Omdat ik Isé ook geregeld aanleg uit ’troost’ is het vaak zo dat ze kleinere beetje per keer drinkt en niet echt een half uur op volle kracht uit 1 borst drinkt.

Slaapritme

Ik moet eerlijk bekennen dat er van een echt slaapritme nog niet bepaald sprake is. Overdag klooi ik maar een beetje aan – mede door de darmkrampjes die qua slapen veel roet in het eten gooien – maar dit is iets wat ik wel op de korte termijn wil veranderen. Vandaag bijvoorbeeld, heeft Isé alleen wat losse uurtjes in mijn armen geslapen en aan het einde van de dag een half uur in de draagzak. Op andere dagen slaapt ze ook vaak overdag in de box in de Sleepyhead. Ik wil uiteindelijk naar een ritme toe waarbij ze gewoon in haar eigen bedje boven slaapt en het liefst steeds minstens twee uur achter elkaar. Ik weet niet of een dergelijk ritme al haalbaar is met zeven weken, maar zeker als ik straks begin januari weer meer werkzaamheden ga oppakken zou het fijn zijn als ik weet hoe de dagen qua slapen en voeden een beetje verlopen. Nu wordt de dag opgeknipt in uurtjes en dat is voor ons allebei niet ideaal. Maar goed, nogmaals, ik weet niet of het haalbaar is om een echte ritme in de dag te krijgen met zo’n jonge baby én borstvoeding. Het kan echter nooit kwaad om het te proberen.

Tot zover de update over Isé! Had jij al een ritme met een baby van 7 weken?

Dit vind je misschien ook leuk

15 reacties

 • Reageren
  Eke
  05/12/2017

  Wat leuk om deze update te lezen! Het ritme komt vanzelf, Maar met bv op verzoek is dat altijd wel iets wat even duurt, heerlijk dat je haar zo kunt voeden! Ik krijg er ook echt zin in om dat opnieuw te gaan proberen, hopelijk lukt het dit keer!
  Eke onlangs geplaatst…Preggersupdate | Misselijk, moe en termijnechoMy Profile

 • Reageren
  Lindsey Beljaars
  05/12/2017

  Ah super leuk om een update te lezen!! Kij schattig dat ze oefent met gezichtsuitdrukkingen, dat vind ik altijd zo grappig!!
  Lindsey Beljaars onlangs geplaatst…Win een Beautypakket t.w.v. meer dan € 100,-My Profile

 • Reageren
  Jodi - lief thuis
  05/12/2017

  Hier 9 weken en geen ritme. Hij laat er wel ook vaker iets langer tussen en dat maakt t voor mij makkelijker. De dagen dat hij aan me geplakt zit en vaker komt zijn wel echt lastige, dan wil ik ook naar ritme. We gaan komende week verhuizen en in het nieuwe huis wil ik er naartoe werken dat hij gaat slapen op zn kamertje overdag.
  Jodi – lief thuis onlangs geplaatst…Mijn fysiek herstel na de bevalling…bekken problemenMy Profile

 • Reageren
  Olga // Daar Was Eens
  05/12/2017

  Ik voed op verzoek met de fles en had in het begin ook helemaal geen ritme. Dus m’n hele dag ging ook op aan babytijd en dat was wel zwaar. Ik moest toen alleen op vaste tijden een fles aanbieden en hem tussendoor troosten en laten dragen. Dat kostte even een dag of 2 en daarna had ik dat ritme. Heb zelf ook 2 kinderen en dat is wel even aanpoten, maar denk dat het voor jou wel te doen is met wat hulp van je vriend!
  Olga // Daar Was Eens onlangs geplaatst…Ja ik wil.. niet.My Profile

  • Reageren
   La Vie Sanne
   05/12/2017

   Ja ik twijfel dus om enkel op vaste tijden te voeden. Weet niet of ik dat al aandurf, bang dat ik haar tekort doe.

 • Reageren
  Yvonne
  05/12/2017

  Misschien had ik met mijn bemoeizuchtige reactie in een eerdere blog van je makkelijk praten maar dat komt omdat ik geen borstvoeding heb gegeven denk ik.
  Ik gaf dus de fles op vaste tijden en had daarmee een ritme vanaf week 1. Mijn zoon sliep dan ook door vanaf week 2 (vanaf dag 1 áltijd in zijn eigen bedje op zijn eigen kamer, nooit in de box of waar dan ook…ik zweer hierbij!). Ik heb letterlijk nooit slaap tekort gehad. Natuurlijk heb ik geluk gehad dat hij een goede slaper is maar je hebt er zelf ook echt invloed op door rust en regelmaat toe te passen.
  Met borstvoeding is dit lastiger, zeker, maar niet onmogelijk. En ik gun het iedere moeder.

  • Reageren
   La Vie Sanne
   05/12/2017

   Geen probleem Yvonne, tips en adviezen mag je altijd geven natuurlijk. Wel is het zo dat je met een fles inderdaad makkelijker naar een ritme toe kunt werken. Borstvoeding is echt op verzoek en dat gaat de ene dat zus, en de andere dag zo. Gelukkig kan ik goed tegen weinig slaap dus ik houd het nog wel even vol met de nachten. Zou een cadeautje zijn als dat tzt beter gaat maar ik wil ook niet te hoge verwachtingen hebben als Isé nog zo klein is.

   • Reageren
    Yvonne
    05/12/2017

    Fijn dat je goed tegen weinig slaap kunt, groot verschil met mij 😉 Ik kan er echt niet tegen dus mijn zoontje heeft zich goed aangepast aan mij haha. Ben ook een stuk ouder dan jij, dat scheelt denk ik wel, lichamelijk gezien.
    Eerlijk gezegd dacht ik dat je met bv ook een ritme aan kon houden (dus NIET op verzoek geven) maar nogmaals: geen ervaring mee.

 • Reageren
  Annette
  05/12/2017

  Ook met borstvoeding op verzoek komt er vanzelf een ritme in. Wel wanneer het kindje er zelf aan toe is. Wel is rust en regelmaat belangrijk. Wij doen vanaf dag 1 de slaapjes altijd al in haar bedje. (Ze is nu 8 weken) dat werkt heel goed. Ons ‘ritme’ is: slapen, luier verschonen, voeden even knuffelen/spelen, nog even zelf spelen in de box en dan slaapzakje aan en moe maar wakker in bed leggen. Meestal slaapt ze dan zo’n 2 uur ongeveer. Soms ook wel langer en soms ook korter (Vb 45 minuten) dan gaan we gewoon door met ons ritme.
  Misschien kan je hier iets mee.

 • Reageren
  Marloes
  05/12/2017

  Leuk om een update te lezen! En jeetje 7 weken alweer? Time flies!

 • Reageren
  Renske
  06/12/2017

  En het schema uit buskruit met muisjes? Die had je bij James geprobeerd toch? Misschien lukt het nu wel? Ik heb het wel geprobeerd (ik had behoefte aan structuur), maar het vroeg ook wel veel discipline.

 • Reageren
  hedy
  07/12/2017

  @ yvonne, wist jedatflesvoeding gelinkt is aan wiegedood? o. a. door te diep inslapen doordat er teveel calorieen in zitten… onzin dus over babies die geleerd hebben in hun bedje te slapen / doorslapen, juist onnatuurlijk!!

  • Reageren
   Yvonne
   07/12/2017

   Nog buiten de taal- en typfouten: wat een ontzettend gekke reactie Hedy. Jij weet niet eens waarom ik flesvoeding heb gegeven. En ik vind het nu eenmaal fijn om een kind rust te geven, heeft het recht op m.i. (vandaar eigen bed). Wij hebben die luxe in Nederland.

 • Reageren
  hedy
  07/12/2017

  hahaha dus behalve dat je je eigen slaap belangrijker vind dan de gezondheid van je kind, oftewel dikke egoist bent, ben je nog rascistisch ook! heb nu al medelijden met je kids…..

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.