Wat is eigenlijk de kans op een tweeling?

Hoeveel kans je op een tweeling hebt hangt van een aantal factoren af. In dit artikel zet ik de meest gangbare op een rijtje.

Ik weet nog goed dat de echoscopiste bij de eerste controle van James tegen me zei: we gaan nu een aantal dingen checken. Namelijk “hoe ver je bent, of je geen buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt, of er 1 of twee vruchtjes zitten en..” HO STOP. Zei ze nu serieus dat er nog gekeken moest worden of er 1 of 2 vruchtjes aan het groeien waren? Met dat scenario had ik niet bepaald rekening gehouden.. Maar al snel bleek (gelukkig vond ik toen) dat er keurig 1 embryo’tje in mijn baarmoeder aan het groeien was.

In Nederland worden zo’n 3000 tweelingen per jaar geboren. De kans op een zwangerschap van een meerling is ongeveer 3 procent. Dit kan hoger liggen onder sommige omstandigheden.

Bijvoorbeeld als je bepaalde vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaat zoals IVF. Hierbij worden vaak meerdere bevruchte eicellen teruggeplaatst om de kans op een zwangerschap te vergroten. Tegenwoordig worden er niet zoveel embryo’s meer teruggeplaatst als een aantal jaren geleden, dus het aantal meerlingzwangerschappen middels IVF is in de afgelopen jaren wel iets gedaald.

Ook als je boven de 35 jaar bent is de kans op een tweeling groter. Veranderingen in hormonen bij vrouwen van deze leeftijd hebben als gevolg dat er meer meer eicellen per cyclus rijpen en er dus ook meerdere bevrucht kunnen raken. Ik kon daar zelf niet echt een fatsoenlijke redenering op loslaten, want wat zou de logica zijn dat je juist op ‘oudere’ leeftijd meer eicellen aanmaakt? Alsof de natuur dan met een soort ‘race naar de finish’ bezig is ofzo? Zo van, je kunt nog maar een paar jaar baren dan zorgen we er nu ook voor dat nog even gas op die lolly zetten.

Erfelijkheid speelt natuurlijk ook een rol. Ben je zelf van een tweeling of komen er in je familie tweelingen voor, dan heb je zelf ook meer kans om ze te krijgen. Een twee-eiige tweeling is het gevolg van een dubbele eisprong en dit is dus erfelijk bepaald aan de kant van de moeder. Als dochter van een moeder die een tweeling kreeg, of als je als vrouw zelf van een tweeling bent, dan heb je in vergelijking met andere vrouwen dubbel zoveel kans om zelf ook weer een tweeling te krijgen.

Verder vond ik nog dat vrouwen met een hoger BMI ook een iets grotere kans op een tweeling hebben. Dit kan zijn doordat zij meer FSH (follikel stimulerend hormoon) produceren, welke ervoor zorgt dat er een eitje springt. Als je lichaam hier meer van produceert, dan kan het dus zijn dat er meerdere eitjes springen. Dit is overigens hetzelfde geval bij vrouwen boven de 35, dat zij meer FSH aanmaken en daardoor een grotere kans op een tweelingzwangerschap hebben.

In mijn familie komt slecht één tweeling voor, maar dat was een eeneiige tweeling. Eeneiige tweelingen zijn echter – in tegenstelling tot twee-eiige tweelingen – niet erfelijk bepaald. Nu moet ik zeggen dat ik dat geen ramp vind hoor, want ik zou het best shocking vinden als ik ooit in verwachting zou raken van een tweeling. Al lijkt het me aan de andere kant ook wel weer leuk. Máár ook druk haha.

Hebben jullie tweelingen in de familie? Of ben je zelf misschien zwanger of moeder van een tweeling? Ik ben heel benieuwd.

Bron

Dit vind je misschien ook leuk

8 reacties

 • Reageren
  Carlijn
  21/02/2017

  Is het maar 3% ja? Wist ik niet eens. Zoals je weet heb ik zelf een tweeling en daarvan was ik ook heel eventjes in shock tijdens de eerste echo. Ik zie om mij heen steeds meer tweelingen geboren worden, vraag me dan altijd af of dit toeval is, deze personen allemaal aan de IVF zijn (of een andere behandeling, zoals ikzelf) of dat het in die families veel voorkomt. Anyhow… een tweeling is SUPERleuk 🙂

 • Reageren
  Eke
  21/02/2017

  Het lijkt me echt meer dan fantastisch, een tweeling. Al romantiseer ik het nu vast ofzo, want dubbele gebroken nachten lijken mij iets minder fantastisch ?
  Eke onlangs geplaatst…Getest: Nivea Micellair WaterMy Profile

 • Reageren
  Lindsey Beljaars
  21/02/2017

  Grappig om te lezen! Ik wist niet dat het maar 3% was. Mijn vader is een tweeling en heb weleens gehoord dat zoiets dan weer een generatie overslaat maar of dat daar een kern van waarheid in zit?
  Lindsey Beljaars onlangs geplaatst…Tips voor het schrijven van een HBO scriptieMy Profile

 • Reageren
  Roos
  21/02/2017

  Ik heb helaas in december een missed abortion gehad van een tweeling… het was mijn eerste zwangerschap. Uiteindelijk met 14 weken, vruchtjes zijn wel eerder gestopt met groeien. Ik hoop bij een volgende zwangerschap alleen maar op een gezond kindje, een of twee maakt niet uit ;).

 • Reageren
  Naomi
  21/02/2017

  Haha leuk artikel! Ik ben zelf tweeling en ook in mijn familie komt het vaker voor. Het grappige is dat mijn vriend ook tweeling is, dus ik ben benieuwd voor later 🙂

 • Reageren
  Jenneke
  26/02/2017

  Leuk artikel! Ikzelf ben de helft van een eeneiige tweeling en mijn tante (zus van mijn moeder) heeft ook een eiige tweeling! Toeval?!

 • Reageren
  Engelina
  27/02/2017

  Mijn oma van mijn moeders kant is van een eeneiige tweeling, mijn vader en zijn zus zijn van een tweeling en zijn andere zus heeft ook weer een tweeeiige tweeling ge,kregen. En zo zijn er nog meer tweelingen bij ons in de familie. Ik hou mijn hart alvast vast mocht ik ooit kinderen krijgen.
  Engelina onlangs geplaatst…Review : Action lipkit deep nudeMy Profile

 • Reageren
  Ans
  28/02/2017

  Ik ben oma van twee tweelingen en dat in een gezin, niet op de natuurlijke manier.Inmiddels zijn ze al 17 jaar en 13 jaar dus een huis vol pubers.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.