Interview met een raw-foodeter deel II

DSC_0516Vorige week is het eerste deel online gekomen van het interview met raw-foodeter Lisa. Je kunt dat hier teruglezen. Vandaag is het tijd voor deel II! Lisa eet sinds twee jaar bijna alleen nog maar rauw voedsel. Dat wil zeggen, voedsel dat niet gekookt, gestoomd of gebakken is. Denk hierbij aan ongekookte groenten, noten, zaden en kiemen. Door eten niet te koken laat je alle vitaminen en enzymen in tact.

6. Wat voor reacties krijg je uit je omgeving op je rauw-dieet?

Aan het begin zijn mensen niet erg positief, maar wanneer mensen mij langer kennen worden ze toch nieuwsgierig. Als ik nu een groene smoothie op tafel zet pakken mensen het gewoon en beginnen ze er uit te drinken terwijl hun eerste reactie echt afgrijzen was haha. Ze zijn ook echt benieuwd hoe ik dat dan gemaakt heb. Ook vragen mensen me steeds vaker naar tips en recepten (wat ik natuurlijk erg leuk vind) en hoor ik vaak van goh misschien moet ik dat ook maar eens proberen, jij hebt zo veel energie.
Het valt me op dat eten een erg gevoelig onderwerp is voor veel mensen. Mensen voelen zich soms geïntimideerd als ik vertel wat ik eet. ‘Wat is er nou mis met een broodje kaas, je leeft maar een keer hoor.’ Vooral toen ik nog thuis woonde of als ik uit eten ga is het lastig. Je wordt een beetje gezien en behandeld als een belemmering.
DSC_0097

7. Wat is jouw mening ten opzichte van een ‘normaal’ eetpatroon?

Ik denk dat het belangrijk is dat we elkaars eetpatroon in waarde laten. Ik probeer over geen enkel eetpatroon te oordelen. Als mensen geïnteresseerd zijn in wat en hoe ik eet dan vertel ik daar natuurlijk graag over. Ik ben erg gepassioneerd over wat gezond eten voor mensen kan betekenen, dus ik probeer mensen op die manier wel te inspireren. Als ik voor mensen kook dan maak ik wel gewoon wat diegene normaal zou eten. Ik ben niet zo dat ik dan ook mijn manier van eten aan mensen ‘ga opdringen’ als ik het zo kan zeggen.
pasta(Dit is door Lisa gemaakte pasta van courgette, helemaal rauw dus!)

8. Kun je een nadeel noemen aan het eten van raw food?

Het grote nadeel is het sociale aspect. Mensen begrijpen het vaak niet, vinden het extreem en baseren hun oordeel vaak op erg ongegronde argumentaties of een boek dat ineens een hype wordt. Je hebt het gevoel dat je jezelf vaak moet verdedigen en dat kan wel vermoeiend zijn. Daarnaast is het plannen van maaltijden wel iets waar je over na moet denken. Ik ga vaak met twee tassen de deur uit. Een met laptop, agenda en boeken en een andere tas met eten. Maar het is de moeite waard!
DSC_0076

9. Wat vind je van de documentaire ‘rauw’?

Ik denk dat de documentaire rauw (en het vervolg: rauwer) de hele levensstijl in een negatief daglicht hebben gezegd. Het schetst het beeld van een ogenschijnlijke ongezonde en magere vrouw die zo doorslaat in haar visie op voeding ten koste van haar kind. Bij nader inzien (door de artsen en diëtisten) had de moeder terecht bepaalde aannames en toch wel goede kennis over voeding, waardoor de discussie verschoof naar het thuisscholen. Heel Nederland was toen natuurlijk al in rep en roer over het dieet (waaronder De Wereld Draait Door). Er is overigens later een filmpje van haar op YouTube verschenen waarin ze reflecteert op deze documentaire en dit heeft mij een compleet andere kijk op haar en deze documentaire gegeven.

10. Denk je dat je dit je hele leven vol gaat houden of komt er een moment dat je er misschien mee ophoudt?

Ik zie het niet als volhouden. Ik voel me super goed en ik ga deze manier van eten niet veranderen. I looooooooooove fruit & groente!
DSC_0004

11. Heb je tips voor mensen die willen beginnen met rauw eten?

Altijd! 5 tips om gezonder te doen:
1. Heel simpel: eet meer (rijp!) fruit en groente en ontdek het zelf! Maak er een gewoonte van om elke dag een groene smoothie te maken (het beste te eten als ontbijt). Mocht je dat te veel werk vinden maak er dan een gewoonte van om elke maaltijd te beginnen met fruit en mocht je tussendoortjes nemen eet dan fruit/groente. Het beste is als je ook aanzienlijk minder/geen dierlijke producten eet.
DSC_0114

2. Onderwijs jezelf! – Ga opzoek naar informatie over gezond eten en denk logisch na. Er zijn veel tegenstrijdigheden op het internet te vinden. Wetenschappelijk onderzoek = altijd waarheid? Nee helaas, zo simpel is het niet. Veel wetenschappelijke onderzoeken worden gesubsidieerd door de voedingsindustrie en/of medische industrie en die hebben er nogal wat belang bij dat je bepaalde dingen geloofd.

3. Healthspo! – zoek naar inspiratie en support vanuit mensen in je omgeving. Mochten die er in je directe omgeving niet zijn, zoek ze dan online: Facebook(groepen), Instagram, Pinterest, Blogs…

4. Wees niet bang om grote hoeveelheden te eten! – Fruit en groente hebben een hoog watergehalte en bevatten relatief weinig calorieën. De meest bekende fouten die mensen maken wanneer ze raw gaan eten zijn de volgende: 1. Ze eten te weinig calorieën (6 bananen als maaltijd te veel? No way!) 2. Ze eten te veel vet; probeer maximaal 200 calorieën per dag uit vet te halen (dat wil zeggen uit zaden, noten en avocado). Kijk eens op www.cronometer.com.

En de allerbelangrijkste:
5. Wees lief voor jezelf! – Gezond worden kost tijd. Dit geldt zeker als je naar (raw) veganisme wil overstappen: detox is pas prettig als je er doorheen bent! Bedenk: alle stappen in de goede richting zijn een stap vooruit! Gezond eten is niet alles. Uiteindelijk gaat gezondheid ook om gelukkig zijn en daarvoor zijn plezier, liefde en rust net zo belangrijk!
DSC_0079
Wat vinden jullie van rauw eten?

*De foto’s zijn allemaal gemaakt door Lisa zelf.

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

 • Reageren
  Amber
  10/03/2014

  Heel bijzonder en interessant om te lezen! Alhoewel ik zelf niet compleet rauw zou willen eten, kan ik uit je tips e.d. wel zeker inspiratie halen!

 • Reageren
  Chanoe
  16/03/2014

  Hoe doe je het eigenlijk met uiteten of vakanties? En met vriendschappen en relaties? Denk dat de meeste mensen het inderdaad wel vervelend vinden, helaas 🙁 … En eten wordt zo gezellig gevonden dus als je taart en gebak afslaat op verjaardagen zullen de meeste mensen dat wel ‘saai’ vinden.. Koop je ook alles biologisch of dat niet? En heb je ook een site met recepten? Dan kan ik wat inspiratie op doen 🙂

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.