Inenten tegen kinkhoest tijdens zwangerschap

Ik zie ze geregeld voorbijkomen: filmpjes van jonge baby’s die kinkhoest hebben. Ik krijg er altijd enorm de kriebels van. Ik twijfel op dit moment zelf of ik het kinkhoestvaccin al tijdens de zwangerschap zal laten toedienen.

Normaal gesproken worden baby’s tegen kinkhoest ingeënt als je ze ongeveer twee maanden oud zijn. Deze inenting moet een paar keer herhaald worden. Als je wilt dat je baby vanaf de geboorte beschermd is, dan kun je er echter ook voor kiezen om je al te laten inenten tijdens de zwangerschap. Dit kan in het derde trimester.

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Kinderen met kinkhoest moeten constant hoesten, hebben slijmvorming, zijn erg benauwd en kunnen zelfs blauw aanlopen. Daarbij kan het hoesten lang aanhouden. Vooral kinderen jonger dan 1 jaar kunnen er zeer ziek van worden en er in extreme gevallen zelfs aan overlijden, zoals kindje Riley. Er kunnen daarnaast nog complicaties optreden zoals een longontsteking, ademnood, stuipen en hersenbeschadiging.

Na de besmetting met de bacterie duurt het één tot drie weken voordat de verkoudheid begint. Daarna duurt het nog twee weken voordat de echte hoestbuien beginnen. De bacterie is overigens vrij lang besmettelijk; vanaf het begin van de verkoudheid tot ongeveer zes weken daarna kan het op anderen overgedragen worden. De ziekte is dus al besmettelijk voordat de kenmerkende kinkhoestbuien optreden.

Het vaccineren tijdens de zwangerschap kan de (mogelijk ernstige) effecten van kinkhoest sterk reduceren. Door het vaccin maakt je lichaam zelf antistoffen aan, die je weer doorgeeft aan je ongeboren kindje via de navelstreng. Deze antistoffen zorgen voor een tijdelijke bescherming tegen kinkhoest tot je kindje meerdere vaccinaties heeft gehad. De vaccins zijn op recept verkrijgbaar, via een huisarts, GGD of vaccinatiecentrum.

Op dit moment neig ik ernaar om me te laten inenten. Aankomende maandag heb ik weer een check bij de verloskundige en dan zal ik het zeker ter sprake brengen.

Zou jij je al willen laten inenten tijdens de zwangerschap?

Bron 1, 2.

Foto©: Africa Studio via Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

10 reacties

 • Reageren
  Frank
  15/06/2017

  Ik denk dat het verstandig is om een gesprek met de verloskundige af te wachten en dan naar je gevoel te luisteren. Hopelijk krijg je genoeg info om een voor jou juiste beslissing te maken.
  Frank onlangs geplaatst…VoedingMy Profile

 • Reageren
  Josan
  15/06/2017

  Ik weet het niet. Voor mij is het nooit een vraag geweest. Ik moet sowieso vaak extra prikken hebben. Als ze het daar bij zouden kunnen combineren zou ik het wel doen. Ik ben niet zo’n held met naalden.
  Josan onlangs geplaatst…Gescheiden gymlessen voor jongens en meisjesMy Profile

 • Reageren
  Esmée
  15/06/2017

  Hier dezelfde twijfel, ook ik heb komende maandag weer een afspraak bij de verloskundige en ga het dan zeker bespreken. Aan de ene kant lijkt het me een goed iets, maar aan de andere kant weet ik er ook te weinig over waarom ik twijfel?

 • Reageren
  Bertine
  15/06/2017

  Ik heb deze optie nooit voorbij horen komen toen ik zwanger was en ik ben tot februari van dit jaar zwanger geweest. Is het iets nieuws? Succes met je keuze!
  Bertine onlangs geplaatst…InstaPIN: huur een pinautomaatMy Profile

 • Reageren
  Jodi - lief thuis
  15/06/2017

  Ooow ik kom net van vk anders had ik dit zeker besproken.
  Jodi – lief thuis onlangs geplaatst…Onze spruit is jarig en wordt 2…Gefeliciteerd kleine boef…My Profile

 • Reageren
  msevairene
  15/06/2017

  Dit is in België geloof ik verplicht. Ik heb mij in elk geval laten inenten en heb daar verder niet bij stilgestaan over waarom ik dat niet zou willen doen.

 • Reageren
  Charlotte
  16/06/2017

  Nope, maar ik ben dan ook helemaal antivaccinatie 🙂 Daarbij vind ik dat iedereen moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt, kan niemand anders voor je beslissen. Succes met je keuze! 🙂

 • Reageren
  Luana
  19/06/2017

  Mijn VK raadde het niet aan, omdat er inmiddels meerdere kinkhoest virussen zijn en er maar tegen één geënt wordt. Als ik het goed onthouden heb #zwangerschapsdementie

 • Reageren
  Maike
  19/06/2017

  Sanne, ik kan je 1 ding adviseren: ga alsjeblieft niet uit angst die vaccinatie laten zetten! Lees je goed in, verdiep je er echt goed in. Ik ben er helemaal niet voor, sowieso ben ik tegen vaccinaties. Maar dat is al een discussie op zich. Bedenk je wel wat je in gezonde zwangere lijf laat spuiten! Het is niet niks!
  Succes met het maken van je keuze.

 • Reageren
  gerda
  12/01/2018

  In België wordt er zelfs gevraagd aan de personen die veel contact hebben met de baby (in dit geval wij als grootouders) om je te laten inenten. Wij hebben het dan ook zonder enige twijfel direct na de geboorte van ons kleinzoontje laten doen.
  ps. Sanne, het openen van je pagina gaat nu probleemloos hoor!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.