‘In z’n kontje!’ over mijn peuter die een papegaai is

Laatst werd ik door mijn eigen zoon gewezen op het feit dat ik wat te veel chipjes at. “Mama, niet achter elkaar door eten!” Yep, daar hoorde ik mezelf..

Er wordt wat afgepapegaaid door mijn oudste bloedje. Alles wat ik tegen hem zeg dat zuigt ‘ie – inclusief de juiste intonatie – in zich op om vervolgens op een later moment mij te confronteren met mijn eerdere uitspraken. Hetzelfde geldt voor filmpjes of boeken, hij onthoudt alles wat er gezegd wordt en repeteert er vrolijk op los.

Zo vroeg ik hem laatst een doek uit de keuken te pakken. Meneer trok de eerste de beste la open (waar de doeken dus niet lagen) en verzuchtte: “als dit mijn keuken was geweest dan had ik de doeken hier neergelegd!” Verbaasd keek ik hem aan. Wat was dit nou voor bijdehante opmerking, vroeg ik me af. Gezien mijn peuter behoorlijk mondig van aard is dacht ik dat ‘ie dit zelf had verzonnen maar nee, toen er een paar dagen later een filmpje van Peppa Big op stond hoorde ik een zelfde soort zin voorbij komen. Aha, zo doet die jongen dat dus!

Het is lachen hoor, dat papegaaien, maar het kan me ook in lichtelijk gênante situaties brengen. Ik moet me beseffen dat James – ook als ik denk dat ‘ie niet luistert – altijd wel vlagen van mijn verhaal opvangt. En zo kwam het die ene keer dat hij aan de nieuwe schoonmaakster vroeg: “kan jij wél goed poetsen?” Ik hoef je vast niet te vertellen dat mijn vorige schoonmaakster die ik na 1x poetsen de laan uit had gestuurd niet zo goed in haar werk was. Vanaf dat moment besloten vriendlief en ik om sommige gesprekken in het Engels te voeren om te voorkomen dat James naar alles en iedereen zit te papegaaien wat hier binnenshuis wordt besproken.

Het hoofdstuk haast is ook zoiets. James heeft een moeder met een nogal ‘haastig’ karakter. Dat betekent dat bij mij alles snel snel, gauw gauw, hup hup moet. Tegen James zeg ik dus vaak dat we haast hebben als het weer eens een race tegen de klok is om op tijd bij de gastouder te zijn. Dus nu heeft James ook altijd haast. Wel op zijn eigen manier. Staat ‘ie ineens voor mijn neus met een tas om en z’n jas aan: “mama ik heb haast om naar oma te gaan!” En zo heeft ‘ie ook vaak haast om een koekje te pakken, haast om nieuw speelgoed te kopen of haast om chocomel te drinken.

Over haast gesproken, soms vraag ik James even te wachten, als ik bijvoorbeeld net met iets bezig ben wat ik eerst even moet afmaken. ‘1 secondje!’ zeg ik dan. Natúúrlijk heeft James ook deze zin overgenomen. Ware het niet dat het uit zijn mond klinkt als ‘in z’n kontje’…

Een paar weken geleden zei ik tegen James toen hij maar om me heen bleef springen ‘even koest nu!’ Je raadt het al.. Ook deze uitspraak kwam als een boemerang terug. Bij oma dit keer. ‘Even koest oma ik ben nu aan het eten!’ Oma proestte het uit en moest direct bekennen dat dit een uitspraak was die waarschijnlijk uit mijn mond kwam.

Door dat hele gepapegaai ben ik nog net even wat beter gaan letten op wat ik tegen hem zeg, of in ieder geval op hoe ik het formuleer. Zo had ik beter niet kunnen zeggen tegen James dat ik even geen zin had om voor de duizendste keer het graafmachineboek te lezen, omdat ik dat ‘saai’ vind. Nu floept mijn peuter er namelijk te pas en te onpas uit dat ‘ie dingen saaaaaaaaaaai vindt…

Wat zijn ze leuk he, die peuters?

Dit vind je misschien ook leuk

9 reacties

 • Reageren
  Marloes
  25/01/2018

  Haha mijn peuter herhaalt ook regelmatig wat ik tegen haar zeg. Zo zei ze laatst tegen haar speelgoedhondje dat ze eventjes boos op hem was maar dat hij ook wist hoe hij lief kon zijn. Jaja ik was alweer vergeten dat ik dat had gezegd.. ?
  Marloes onlangs geplaatst…Dromenvangers: Duurzame sieraden en een passie voor schrijvenMy Profile

 • Reageren
  Eveline Fleur
  25/01/2018

  Haha wat een leuk verhaal. Ik kan me voorstellen dat het soms ongemakkelijk kan zijn (met je schoonmaakster), maar dit is toch wel heel erg schattig om te lezen hoor. 🙂
  Eveline Fleur onlangs geplaatst…Netflix series die je niet mag missenMy Profile

 • Reageren
  Lieke van Veen
  25/01/2018

  Haha super schattig, maar soms ook best wel genânt inderdaad.

 • Reageren
  Tirza
  25/01/2018

  Grappig om te lezen! Vind ik ook zo leuk om te zien in je vlogs. Maar nu is James talig ook wel heel sterk, een gemiddelde taalontwikkeling verloopt iets minder vlot.

 • Reageren
  margriet kuper
  25/01/2018

  hahaha, geweldig…heb het lachend zitten lezen.

 • Reageren
  Manon
  25/01/2018

  Haha ‘haast om speelgoed te kopen’. Love it

 • Reageren
  gerda
  25/01/2018

  Ik vind ‘em een geweldig kind als ik hem bezig zie in je vlogs. Behoorlijk verstandig ook…toppertje!

 • Reageren
  Karlijn
  26/01/2018

  haha superleuk! lachend gelezen:-)

 • Reageren
  Elisabeth
  28/01/2018

  Geweldig. je hebt het ook heel leuk geschreven!
  Elisabeth onlangs geplaatst…Unboxing: bestellingen Bybird in 2017My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.