Ik zou graag dichter bij mijn familie willen wonen

Onze beide families wonen een behoorlijk eindje uit de buurt. Oke, het is geen Australië, maar 150 km verderop is geen afstand om tussendoor even een koffietje te komen doen. Of een hapje te eten. Of een bioscoopje te pakken op een avond. En dat vind ik wel eens jammer.

Een kleine steek

Toen ik gisteren in de nagelsalon zat en de vrouw naast me uitgebreid hoorde praten over haar kleinzoons die die avond waren blijven eten, voelde ik een kleine steek. Wat klonk dat fijn. Ze had de jongens ’s middags gebeld met de vraag of ze zin hadden om ’s avonds pannenkoeken bij haar te komen eten en zo geschiedde. Vol liefde vertelde ze over hoe ze een paar keer per week bij haar langskomen, thee drinken en uitgebreid kletsen over wat ze die dag hebben meegemaakt. Af en toe nemen ze dan wat knutselwerkjes mee van school, of een zelfgebakken cakeje.

Mijn ouderlijk huis verlaten

Op mijn 18e ging ik uit huis. De meeste van mijn vriendinnen gingen naar het dichterbij gelegen Groningen, maar ik vloog uit van het vertrouwde Friesland naar onze bruisende hoofdstad Amsterdam. Dat was wel even wennen, want het was toch al gauw 2,5 uur met het openbaar vervoer voordat ik weer ’thuis-thuis’ was. In het begin kwam ik geregeld weekendjes over, maar naarmate ik ouder werd kwam dat steeds minder vaak voor. Erg vond ik het niet, want ik had inmiddels mijn eigen leven met werk, studie en festiviteiten en als ik wilde wist ik dat de deur altijd voor me open stond.

Eenzaam

Toen ik kinderen kreeg werd die behoefte toch anders. Ik heb me vaak eenzaam gevoeld in het begin, omdat ik als nieuwbakken moeder niemand van mijn familie in de buurt had die ik even om advies kon vragen. Bellen is toch anders dan wanneer je elkaar even in real life kunt spreken. Natuurlijk gingen we wel eens een dagje of soms twee dagen in het weekend op en neer, maar dan is dat meteen een hele exercitie als je zo lang moet rijden en je zoveel mee moet slepen.

Juist het laagdrempelige bezoeken lijkt me zo fijn, een keertje samen eten of twee uurtjes met de kindjes langskomen.

Ze worden ouder

Onze ouders zijn nu in de 60. Wat als ze ziek worden? Slechter ter been? Bovendien heb ik nog een broer die verstandelijk beperkt is, en ook hij zal mijn hulp nodig hebben wanneer mijn ouders niet meer voor hem kunnen zorgen. Daar denk ik wel eens over na.

Toch heb ik op dit moment niet de behoefte om weer helemaal terug naar Friesland te verhuizen. Ik vind het een mooie provincie en heb er een prima jeugd gehad, maar ik voel er nu niks voor om me daar te settelen met mijn gezin. Voor zover ik weet mijn vriend ook niet (zijn familie woont in hetzelfde dorp). Werktechnisch zou dat voor ons ook niet echt handig zijn.

Ik denk dat we onze families – thank god dat al onze gescheiden ouders met hun partners in hetzelfde dorp wonen – één a twee keer per maand zien. Maar soms ook veel langer niet. Meestal gaan we hun kant op, maar het komt ook wel eens voor dat ze een dag hier op de kinderen passen als dat zo uitkomt. Daarvoor een hoop credits naar onze families, want we kunnen altijd op ze rekenen als de nood hoog is. Ook als we samen een weekendje weg willen, dan staan ze immer klaar om de kinderen op te vangen.

Wie weet gaan we ooit wel dichterbij wonen, wat meer naar het midden van het land bijvoorbeeld. Of wie weet komt onze familie ooit op een punt dat ze dichter bij ons willen wonen, dat zou ook nog kunnen natuurlijk.

Heb jij je ouders in de buurt?

Dit vind je misschien ook leuk

25 reacties

 • Reageren
  Eke
  23/05/2019

  Ik heb mijn ouders en schoonouders allebei op een kwartier afstand, maar zie ze ook maar twee keer per maand ofzo. Ze zijn allemaal met pensioen, maar net als ons ook ontzettend druk. Het is wel fijn dat ze in de buurt wonen, maar het leidt niet tot elkaar meer zien ofzo.
  Stiekem ben ik dan weer jaloers (groot woord hoor) op het feit hoe makkelijk andere grootouders op hun kleinkinderen passen. Mijn moeder heeft Alzheimer en mijn vader heeft zijn handen vol met de verzorging voor haar en mijn schoonouders willen niet oppassen.

  • Reageren
   Josette
   23/05/2019

   Mijn vader woont 10 minuten fietsen van mij af, dat is fijn niet in dezelfde wijk maar toch dichtbij elkaar.
   Mijn moeder woont in een verzorgingshuis en dat is 15 minuten fietsen midden in het centrum.
   Ik ga dan ook iedere donderdag bij mijn vader eten met mijn kindje,nadat hij zwemles heeft gehad.
   Ben gescheiden maar.mijn ex schoonouders wonen ook allebei op 15 minuten fietsen van mij vandaan.
   Ook met hun heb ik nog steeds goed contact en zo af en toe past opa of oma nog op.
   Mijn ex woont 30 minuten fietsen van mij vandaan.
   Eigenlijk is dat allemaal goed te doen en vind ik het wel fijn om iedereen in de buurt te hebben.

 • Reageren
  Inez
  23/05/2019

  Wat jammer dat jullie ze maar zo weinig zien.

  Wij wonen een kwartiertje bij elkaar vandaan en ik zou niet anders willen. Hier hebben we dus ook vaak zulke spontane afspraken zoals die mevrouw in de kapsalon vertelde. Ben daar echt heel erg blij mee en mijn ouders ook. Zij passen ook op, waardoor mijn zoontje ook heel erg close met hen is.
  Voor mij is familie nog wel 100x zo belangrijk als vrienden. Mijn broer en zus wonen ook in de buurt en ook hen zien we vaak. Kan me niet voorstellen hoe het is om vrijwillig zo ver weg te gaan wonen.

 • Reageren
  Lisanne
  23/05/2019

  Heel herkenbaar! Ik ben 12 jaar geleden van Zutphen naar Ameland verhuist. Relatief is de afstand al k*t, maar omdat de zee er tussen zit en je dus afhankelijk bent van de boot ben je nooit echt vrij. Je kan nooit even op de koffie, even Jippe brengen of even blijven eten. En vooral nooit bedenken “ach, we blijven nog een uurtje langer” kan nooit. Want dan kom je niet meer thuis. Dus ja, ik herken zo wat je schrijft!

  • Reageren
   Maria
   24/05/2019

   Ik kom uit Canada, dus zie ik mijn familie hooguit een keer per jaar! Ik mis ze ook enorm en ben super blij dat mijn schoonouders wel een kwartiertje rijden is, die zien wij minstens een keer per week!

 • Reageren
  Anouk
  23/05/2019

  Praktisch dezelfde afstand hier van Gelderland naar Friesland… Ooit verhuist voor werk en nu gesettled in de buurt. Goed leven hier opgebouwd maar met regelmaat verlang ik wel naar meer nabijheid. We hebben het er thuis ook wel eens over om later toch in ieder geval dichterbij te gaan wonen. Maar voor nu mis ik inderdaad het snel even langs wippen, even samen avond eten of met de honden wandelen.

 • Reageren
  Sanne
  23/05/2019

  Onze beide ouders en broers en zussen wonen allemaal hier in het dorp, dus ik herken me helemaal in het ‘pannenkoekenverhaal’. Ik zou eerlijk gezegd ook niet anders willen…

 • Reageren
  Raisa
  23/05/2019

  Mijn moeder en stiefvader wonen op 180km afstand en dat vind ik vreselijk! Mijn moeder past wel regelmatig op, dan komt ze de avond ervoor en blijft ze logeren. Mijn vader en stiefmoeder wonen op een uur rijden de andere kant op. Zij hebben ook minder tijd om door te brengen met ons en de kinderen.
  Mijn zus spant de kroon want die woont op Sint Maarten? maar als ze dan komt, blijft ze vaak 2 weken logeren en is ze echt onderdeel van ons gezin. Daarnaast videobellen we eigenlijk elke week wel.

  • Reageren
   Elin Strooper
   23/05/2019

   Mijn ouders wonen 10 min van ons vandaan en mijn schoon ouders 5 min. Mijn man zijn opa en oma ook 5 min. Ik zou niet anders willen maar dat komt ook door gewenning. We de hier boven genoemde ook elke week. Mede door de oppas dagen maar ook omdat het zo fijn is om spontaan snel langs te gaan.

 • Reageren
  Kirsten Mamagisch
  23/05/2019

  Ik verhuisde 2,5 geleden ‘voor de liefde’ naar een dorp 30 autominuten verderop. Maar gelukkig komen mijn ouders vaak deze kant op en past mijn moeder een dag op. Ook gaan wij geregeld bij hen langs.
  De afstand is maar hoe groot je ‘m zelf maakt. Collega van mij rijdt gerust twee keer per week van Den Haag maar Friesland voor haar familie.. gewoon doen waar je je goed bij voelt.
  Kirsten Mamagisch onlangs geplaatst…Wat staat er op jouw nachtkastje?My Profile

 • Reageren
  Nikky
  23/05/2019

  Toen ik nog in Nederland woonde zat er tussen mijn ouders en mij ook al een afstand van 175km maar nu ik in zuid Frankrijk woon is dat 1250 km geworden. En ik mis dat ook; ik kan niet snel een bakkie doen of de kinderen bij ze laten eten. Daarentegen, wanneer we naar Nederland op vakantie gaan is het wel fulltime aandacht voor de kinderen, dag in dag uit. Eindresultaat is dat we elkaar in dagen nu vaker zien dan toen we nog in nederĺand woonden, alleen de frequentie is lager.

 • Reageren
  Alise
  23/05/2019

  Wij wonen 25 min rijden van mijn ouders en 8 min vanaf mijn schoonouders. Toch krijg/heb ik steeds meer heimwee om weer terug te gaan wonen in het dorp waar mijn ouders ook wonen. En vanavond gaan we kijken in een huis in dat dorp, dus wie weet ?

 • Reageren
  Shirley
  23/05/2019

  Mijn ouders wonen op zo’n drie kwartier rijden van ons vandaan. Niet mega ver, maar ook niet dat ik de kinderen even snel langs kan brengen. Mijn moeder komt iedere vrijdag bij ons gezellig en dat is wel heel wat waard. Ze zijn aan het kijken of ze misschien onze kant op kunnen komen maar de huizenmarkt is dramatisch momenteel bij ons, dus dat zal nog een tijdje duren.

  • Reageren
   Kim
   26/05/2019

   Ik snap je gevoel helemaal, wij hebben mijn moeder op 10 min fietsen wonen. Komen vaak even aanwaaien voor een bakkie of om een hapje te eten. En andersom hun bij ons ook. Mijn schoonmoeder woont 5 kwartier rijden bij ons vandaan, is dan altijd al snel een bezoekje plannen en dan niet alleen voor een bakkie. Andere opa’s wonen ook op 3 kwartier rijden van ons vandaan. Die zie je dan toch echt stukken minder.

 • Reageren
  Liset - Beautydagboek
  23/05/2019

  Ik snap heel goed dat het fijn is als je ouders dichtbij wonen. Wij zijn voor de kinderen rustiger gaan wonen en vanuit een grote stad weer naar Friesland gegaan. Hierdoor woon ik maar 12 minuten rijden van mijn ouders vandaan en dat is heel fijn als je hulp/advies/oppas nodig hebt. In de fase van jonge kinderen hebben, zou ik dat niet anders willen en ik ben heel blij met deze situatie :). Misschien dat we ooit weer naar een grote stad gaan als de kids gaan studeren!

  • Reageren
   Angela
   24/05/2019

   Ik ben zelf vaak als kind veel verhuisd, heb daarom mijn familie zoals ooms, tantes opa’s en oma’s ook maar weinig gezien per jaar. Des te belangrijker vind ik nu dat ons zoontje wel vaker zijn opa en oma kan zien. Mijn schoonouders wonen maar 15min vandaan, net zoals mijn schoonzusje en zwager met hun dochtertje. We zien ze ook gemiddeld 1 tot 2 keer in de week. Mijn familie daarentegen komt oorspronkelijk uit Friesland, maar mijn ouders wonen nu in Zuid-Limburg en wij op de Veluwe. Niet ff om de hoek dus

 • Reageren
  Karen
  23/05/2019

  Ik ben voor mijn vriend verhuisd van Brabant naar Rotterdam. Een beslissing waar ik nu iedere dag spijt van heb. Ik mis mijn ouders en vriendinnen en aangezien hij fulltime werkt dwaal ik hier vaak in mijn eentje met de kinderwagen door het dorp. Hopen dat ik ooit weer die kant op kan

 • Reageren
  Lotte
  23/05/2019

  Heel herkenbaar maar dan andersom! Wij als familie wonen allemaal om ’t fean heen en mijn schoonzus, nu inc newborn, is vertrokken richting Rotterdam voor de liefde. Voor een uurtje rij je er niet (snel) heen. Dat kunnen we onze dochter van 15mnd ook niet aandoen. Wat jij zegt over dat laagdrempelige! Precies dat!

 • Reageren
  Inge
  23/05/2019

  Mijn moeder woont een kwartiertje bij ons vandaan en binnenkort zelfs maar 10minuutjes. Zij past elke week een dag op de kids en tussendoor zie ik haar ook nog vaak.
  Mijn schoonfamilie woont 3 kwartier rijden en zien onze kids dan ook alleen maar bij familiefeesten of als wij bij hen langsgaan.

 • Reageren
  Jessica
  23/05/2019

  Ohhh zo herkenbaar. Ik heb dan (nog) geen kinderen maar het is wel iets waar ik regelmatig over nadenk. Gewoon even op de koffie doe je niet zo snel als je anderhalf uur in de auto zit.. toen ik hier ging wonen heb ik me ook zo eenzaam gevoeld. Zag wel eens vrienden van mijn vriend, en hun vriendinnen maar dat is toch anders Ofzo.

 • Reageren
  Ilona
  23/05/2019

  Mijn ouders en schoonmoeder wonen op 10 minuten afstand. Ik ben daar heel blij mee! Ze passen dan ook beide iedere week op en dat is voor mij en mijn partner ideaal! Ik vind het heel fijn dat onze zoon op deze manier een goede band kan opbouwen met zijn opa’s en oma’s. Plus dat ik het heeeeeel fijn vind om dichtbij mijn ouders te wonen <3

 • Reageren
  Marianne
  23/05/2019

  Mijn ouders, broer, zus en vriendinnen wonen allemaal zo’n 130km bij ons vandaan. Voor mijn vriend naar Brabant verhuist en ondanks dat we hier nu wel gesetteld zijn met twee kids mis je toch die contacten. Vrienden opbouwen op latere leeftijd is toch lastig en net wat je zegt even een bakkie halen doe je ook niet snel. Wij gaan ongeveer om de 3 weken/1x per maand een weekend bij m’n ouders slapen en combineren het dan meteen met verjaardagen etc. daar.
  Mijn schoonouders wonen op 15 min rijden, die passen 1 dag per week op maar verder lopen we ook de deur niet plat.

 • Reageren
  Caroline
  23/05/2019

  Hier het zelfde. Mijn moeder en zussen wonen 1,5 uur rijden van ons, En nu met 2 kids mis ik ze toch echt wel. Liefst wil ik verhuizen maar mijn vriend is hier opgegroeid en zijn ouders wonen 10 min van ons. Die zien we zeker 2 keer per week. Met mijn moeder moet je echt afspreken en meestal blijft zei of wij dan slapen.

 • Reageren
  Iris
  23/05/2019

  Mijn ouders zijn vorige jaar dichterbij hun ouders gaan wonen maar verder bij mij vandaan, eerst was het 20 minuten met de bus half uurtje met de fiets nu een uur in de trein een groot verschil en de stap om naar hun te gaan is kleiner. Vaak gingen mama en ik samen lunchen in de stad of kwam ik bij hun eten en ging de zelfde avond terug naar huis, nu is het al gauw een weekend dat ik daar ben. Ik vind het eigenlijk steeds moeilijker worden dat ze wat verder weg wonen, maar ze wonen dichterbij hun eigen ouders en dat is beter.

 • Reageren
  Manouk
  24/05/2019

  Mijn oudrs, en ook de rest van mijn familie, wonen heel vlakbij. Mijn ouders wonen naast de school van mijn oudste. Ik zie mijn ouders sowieso elke weekend en mijn moeder vaak doordeweeks nog wel eens. Mijn vader is doordeweeks van huis weg ivm zijn werk. Mijn schoonfamilie woont 20 min met de auto hiervandaan en zien we maar een paar keer per jaar.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.