Ik zei een dag overal ‘ja’ op tegen de peuter en dit is wat er gebeurde

Vaak reageer ik uit automatisme met ‘nee’ op veel vragen van James. Nu bedacht ik me dat ik ook eens kan antwoorden met ‘ja’ in het kader van, ach, waarom ook eigenlijk niet’. Hield ik het vol? En wat waren de gevolgen? Je leest het in dit artikel!

Ik betrap me er dikwijls op dat ik wel heel vaak met ‘nee’ reageer als mijn oudste bloedje iets vraagt. Natuurlijk is het in veel gevallen terecht, maar in sommige gevallen kan ik best wat coulanter zijn. Bij wijze van experiment besloot ik om een dag lang overal ja op te zeggen, met uitzonderingen natuurlijk als iets echt te gevaarlijk zou zijn. Zoonlief van 3 is ondernemend, nieuwsgierig en lijdt een klein beetje aan zelfoverschatting dus ik was benieuwd wat me te wachten stond..

– Isé de fles geven. Zoonlief wil me het liefst overal bij helpen. Meestal is dit een gevalletje ‘van de wal in de sloot’ maar ik vond vandaag dat ik hem maar eens uitgebreid de kans moest geven om zijn steentje bij te dragen, ook als dat zou betekenen dat we vijf keer zolang over iets zouden doen. Dat was het geval met Isé de fles geven. Inderdaad, we deden er vijf keer zo lang over, de fles viel meermaals op de grond, de peuter werd zo’n 20 keer afgeleid en toen de fles halfleeg was vond ‘ie het welletjes. Maar hij was uiterst tevreden over zijn meehelpkunsten. En ik vond het op mijn beurt erg aandoenlijk.

– Een lange joggingbroek aan terwijl het 30 graden is. Mijn peuter heeft sindskort ‘de joggingbroek’ ontdekt. Cadeautje van z’n tante en wij legden hem uit dat een joggingbroek het ultieme kledingstuk is om in te spelen en in te ‘chillen’. Je raadt het al: hij wil dat ding te pas en te onpas aan. De temperatuur is daarbij van ondergeschikt belang. Maar goed, vandaag mocht het van mij ongeacht het weer en verrassend genoeg heeft hij dat ding een paar uur aan gehad. Totdat zijn chillpants zeiknat waren van het spelen met de watertafel.

– Van de box naar de bank springen. Ik ben niet giga streng, maar fratsen waarbij de peuter zich pijn kan doen heb ik liever niet. Mijn vriend is juist het tegenovergestelde; laat hem maar, als het mis gaat dan doet ‘ie het daarna niet nog een keer. Vandaag besloot ik dus om dit spelletje toe te staan. Het ging niet mis. Of nou ja, net niet mis.

– Met een eigen karretje door de winkel (racen). Normaliter scheep ik hem vaak af met de opmerking dat ik geen muntje bij me heb voor een klein boodschappenwagentje, maar vandaag mocht het. Ik heb hem wel een aantal keer terug moeten fluiten omdat hij met een rotgang de paden doorkruiste, maar achteraf viel ’t best mee.

– Zakje snoepkikkers in zijn eigen boodschappenwagentje. Ja hoor vent, neem maar mee. Doe ik niet moeilijk over.

– “Jij bent het paard en ik de cowboy en dan ren ik achter je aan en vang ik je met mijn lasso.” Lees: de lasso was het hengsel van mijn zwartlederen crossbody bag. Zo geschiedde. Kan mij die tas schelen. Als hij er lol mee heeft.

– Of hij de ‘sneeuwtjes’ uit de doos mocht schudden. Met veel pijn in mijn hart antwoordde ik: ‘dat mag, voor deze keer’. Waarschijnlijk had hij deze echt niet aan zien komen want hij keek me aan alsof ik hem net had verteld dat hij zijn leven lang elke dag een zak van zijn favoriete winegums mocht leegeten.

Lees ook >> Neem dit maar van mij aan (9 verrassende tips voor het peuterouderschap)

Uiteindelijk viel het me mee hoe vaak ik eigenlijk ja ‘moest’ zeggen op iets waar ik normaalgesproken eerder ‘nee’ op zou zeggen. Ik had er lol in om hem zo in zijn element te zien bij sommige acties van ‘m. Wellicht moet ik maar eens vaker bepaalde dingen door de vingers zien.

Zeg jij vaak ‘nee’ tegen je kind?

Dit vind je misschien ook leuk

10 reacties

 • Reageren
  Lieke van Veen
  13/06/2018

  Wat grappig dat je dit hebt geprobeerd! Gelukkig is het nog goed afgelopen.

 • Reageren
  Femke
  13/06/2018

  Grappig, een vriendin van mij heeft dit een tijdje geleden ook gedaan. Ze kwam er toen achter dat het allemaal wel mee valt en is nu in veel dingen veel ‘makkelijker’ geworden.. Of althans, ze maakt zich niet zo druk meer om wat er eventueel mis zou kunnen gaan. Ze zegt dat het een stuk relaxter is dus ik geloof wel dat je dat zo goed is afgelopen.
  Femke onlangs geplaatst…Review: Pink Gellac Army Green, Neutral Lila & Ruby RedMy Profile

 • Reageren
  Larissa
  13/06/2018

  Wat een heerlijk experiment. En dit is nou volgens mij echt een geval van ‘omdenken’. Leuk dat James het zo naar zijn zin heeft gehad.
  Larissa onlangs geplaatst…Reverse bucketlistMy Profile

 • Reageren
  Leonie
  13/06/2018

  Hahaha, die fratsen van springen van box (bij ons tafel) op bank gebeuren hier ook. En ik heb niet eens de kans om nee te zeggen, want dat gebeurd op het moment wanneer ik de wc bezoek. Helaas gaat het ook wel eens mis 😉 En nee daar hebben ze nog niet van geleerd, sorry! Maar ik ga dit ‘experiment’ zeker eens doen. Wellicht over 3 weken als we op vakantie zijn. Eens kijken of ik dan meer los kan laten zodat we optimaal kunnen genieten.

 • Reageren
  Nathalie
  13/06/2018

  Hahaha zalig. Ik ben ook bezig met op alles minder nee te zeggen maar het om te buigen zodat het ook niet kan, maar zodat hij het gevoel niet heeft dat hij telkens NEE moet aanhoren. hihihi.
  Nathalie onlangs geplaatst…10 lekkere originele ontbijtjes voor drukke ochtendenMy Profile

 • Reageren
  Ilse Visscher
  13/06/2018

  Leuk om te lezen! Dan ontdek je soms ook dat ze meer kunnen dan je zelf denkt.
  Ilse Visscher onlangs geplaatst…Plog #18 Haarlem: Eerste keer weg zonder babyMy Profile

 • Reageren
  Yvonne
  13/06/2018

  Misschien ben ik een hele gekke moeder maar dit zijn allemaal geen gevaarlijke dingen dus daar zeg ik sowieso geen “nee” op. Karretje in de winkel vind ik juist handig. Kan hij zijn gang gaan. Die kikkers zijn jammer ja, maar in de praktijk worden die bij ons toch niet opgegeten (behalve door papa). Die “sneeuw” vind ik zelf ook altijd leuk!
  Echt alleen als het te maken heeft met gezondheid en consequent zijn, zeg ik nee. Bijvoorbeeld:
  Hoef ik vandaag mijn tanden niet te poetsen? JAZEKER wel. (Ok dat is geen nee).
  Mag ik zonder handen fietsen (5 jaar)? NEE.
  Gaan we vandaag zwemmen (onweer)?: NEE.

 • Reageren
  Sanne
  13/06/2018

  Wauw , ga ik hier ook eens proberen. Al gaat hij denk ik heel de dag achter eten vragen (veelvraat hier) ?

 • Reageren
  margriet
  13/06/2018

  haha, wat een leuk experiment. Geweldig om te lezen.

 • Reageren
  Carlijn
  18/06/2018

  Ik vind dit wel een grappig experiment eigenlijk. Als ik het zou doen, zou ik erachter komen dat ik VET vaak ‘nee’ zeg… denk ik. Ik ga het eens proberen! Ben dan alleen bang dat ze de hele dag door kaas eten, rond het middaguur al op de iPad zitten (normaal mogen ze er om 18.00 uur op, geen minuut eerder) en een rok zonder maillot aan willen, ook al regent het buiten. Je hebt die zak snoepkikkers toch wel gedeeld trouwens hè? 😉

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.