“Ik wil toch niet de rest van mijn leven gierig zijn?!” Mijn mening over financiële onafhankelijkheid

Na twee uitgebreide artikelen van zijn hand, is het dan nu tijd voor mijn visie op ‘de nieuwe obsessie van mijn vriend’. Hoe kijk ik er tegenaan? Hoe zit het met die krultang van 500 euro die ik laatst aanschafte? Lukt het mij tot dusver om zuiniger te leven? Botsen we hierin wel eens?

Niet heel enthousiast

Ik geef toe dat ik niet meteen bijster enthousiast was toen mijn vriend met het concept FO kwam. Tuurlijk klonk het aantrekkelijk om over zoveel jaar financieel onafhankelijk te zijn, maar als ik er over na ging denken wat we daarvoor zouden moeten laten, dan moest ik wel even slikken (ook al drukte mijn vriend me op het hart dat het heus allemaal niet zo extreem was). Ook begrepen we elkaar niet goed, ik dacht dat hij als een gek op alles wilde gaan besparen en dat we nooit meer iets leuks zouden kunnen doen. Ik zag mijn hele leven al voor me in oude kapotte kleding in een vreselijk goedkoop huis in de middle of nowhere. Dit schijnt ook een van de lastigste aspecten te zijn van FO, om je partner mee te krijgen.

Ik ben het type dat haar geluk kan halen uit kleine dingen. Een paar leuke huisfrutsels voor een fijn prijsje of een mooie outfit die ik heb gescoord. Een limited edition oogschaduw die misschien aan de iets te dure kant is of een uitgebreide lunch buiten de deur. En ja, ik kijk ook graag op Funda naar leuke woonboerderijen die we zouden kunnen kopen. En een mooie auto, daar gaat mijn hart ook sneller van kloppen. Bovendien ben ik iemand die veel meer met de dag leeft dan mijn vriend en ook niet te ver in de toekomst kijkt. We zien wel hoe het loopt, je kan morgen dood zijn dus moet je het leven ook een beetje leuk maken zo lang dat kan. Voor mij voelde de nood voor FO dan ook niet zo hoog, deels omdat ik dus vooral bang was dat ik het bovengenoemde allemaal in de ban zou moeten doen.

Nog een verschil tussen mijn vriend en mij is dat ik sowieso al vrijheid in mijn werk ervaar. Ik hoef niet elke dag op een bepaald tijdstip te beginnen, ben ook niet altijd op hetzelfde tijdstip klaar, kan kiezen of ik in een café zit of thuis en mijn werk is daarnaast in alle opzichten heel afwisselend. De ene keer zit ik voor events in Amsterdam, dan ben ik foto’s aan het maken op een toffe locatie en weer een andere keer zit ik voor een perstrip in Spanje. Ik ben al zeer tevreden met mijn leven dus verandering is niet direct iets waar ik op zit te wachten.

Mijn eigen financiële opvoeding

Wat betreft mijn eigen achtergrond: ik kom uit een gezin met ouders die beide werkten. Financieel was alles redelijk stabiel. Er werden nooit exorbitante uitgaven gedaan, we gingen 1 á 2 keer per jaar op vakantie en als kinderen kwamen we nooit iets te kort. Na de scheiding (ze scheidden toen ik 12 was) veranderde er financieel een hoop, mijn beide ouders hebben daar een flinke klap van gehad. Er moest echt zuinig aan gedaan worden. Mijn moeder was hier een ster in en wist altijd precies de juiste aanbiedingen te scoren en de beste last minute deals voor vakanties op de kop te tikken. Er werden nooit klakkeloos dingen gekocht. Ik heb hier een hoop van geleerd.

Hij bleef volhouden

Ondanks mijn initiële desinteresse en zelfs lichte irritatie hield mijn vriend voet bij stuk en bleef hij me artikelen en podcasts aanreiken om meer feeling met het onderwerp te krijgen. Ik zag op een gegeven moment in dat hij zeer serieus met het onderwerp bezig was en dat hij ervan overtuigd was dat het ook voor ons haalbaar zou zijn. Bovendien liet het me natuurlijk ook niet onberoerd dat hij graag meer bij de kinderen wil zijn en dat hij meer vrijheid in zijn werk zou prefereren. Dat gun ik hem ook. Ik besef me heel goed dat ik het qua werksituatie en qua tijd met de kinderen een stuk relaxter heb dan hij.

Daar komt nog bij, dat ik in begon te zien dat ik als ZZP’er een hoge mate van onzekerheid heb qua inkomen en ook niet een groot vangnet mocht ik ziek worden. Alleen al dit is een goede reden om direct te starten met meer financiële bewustwording.

Ik ging overstag

In een relatie vorm je een team en met dat in mijn achterhoofd kreeg ik uiteindelijk toch de motivatie om me ook in het onderwerp te verdiepen, al was het maar om aan mijn vriend te laten zien dat ik die moeite graag voor hem (en voor mijn gezin) doe en aan de toekomst denk.

Een van de eerste dingen die ik dus heb moeten veranderen is het kijken naar de toekomst. Ik zei al dat ik meer ben van het motto ‘leef met de dag’, maar met de FO filosofie word ik gedwongen om wél verder in de toekomst te kijken. Om na te gaan waar ik over 20, 30 jaar wil staan. Nog steeds vind ik het best lastig om zo ver in de toekomst heldere doelen voor ogen te hebben, maar wat ik wel zeker weet is dat ik de studies van de kinderen wil kunnen betalen én dat ik later nooit stress zou willen ervaren omtrent financiën. Ik heb namelijk vroeger gezien hoeveel spanning dat kon opleveren.

Uitgavenpatroon

Wat ik sowieso merk is dat mijn uitgaven echt zijn meegegroeid met mijn inkomen. Verdien ik meer, dan koop ik ook meer. Kocht ik vroeger een zonnebril van 9 euro, koop ik er nu eentje van 150 euro. En waar ik voorheen eens in de zoveel tijd een nagellakje van een paar euro aanschafte, laat ik nu mijn nagels iedere twee weken voor 30 euro doen (en dan heb ik het nog niet eens over de parkeerkosten die er nog bij komen..) Simpelweg omdat ik het me kan veroorloven. Dit zijn kosten die ik inmiddels wel heb bijgesteld.

Tips

Ik merkte dat ik vooral behoefte had aan echt praktische tips, liefst tips die ik direct kan toepassen (want: ik leef graag in het nu). Verder kwam ik erachter dat ik ook zelf op zoek moest naar artikelen en websites die mij aanspraken, want de droge kost die mijn vriend soms doorstuurde, daarbij haakte ik gewoon af. Ik lees bijvoorbeeld liever Nederlandse blogs (deze onder andere) dan Amerikaanse, omdat die ook toegespitst zijn op het leven hier. Mijn vriend leest weer liever Amerikaanse blogs omdat die inhoudelijk meestal sterker zijn. Zo hebben we dus beide onze voorkeuren wat betreft leesmateriaal.

En die krultang van 500 euro?

Na het delen van de eerste artikelen rondom FO kreeg ik een paar keer de vraag hoe het dan zat met die Dyson Airwrap ter waarde van 500 euro die ik onlangs aanschafte. Ik snap dat dat wellicht voor verwarring kan zorgen want het is een hoog bedrag en een krultang heeft over het algemeen nou niet heel veel toegevoegde waarde in je leven (alhoewel…:P) Dus hier mijn uitleg: ten eerste is het een zakelijk uitgave. Ik review de tang voor mijn blog, laat hem veelvuldig op social media voorbij komen en daarnaast valt het onder ‘representatiekosten’. Een zakelijke uitgave heeft voor mij als voordeel dat ik de BTW kan aftrekken en dat ik ‘m door middel van afschrijving in één keer van mijn omzet kan aftrekken. Ten tweede heb ik met mezelf afgesproken dat ik voor minimaal 200 euro aan andere zaken moet verkopen ter compensatie van deze uitgave. Capiche?

Feit blijft dat ik het nog steeds niet makkelijk vind om echt zuiniger aan te doen. Door mijn werk kom ik veelvuldig in aanraking met de nieuwste producten, webshops, winkels, persberichten, influencers en ga zo maar even door. Ik ben natuurlijk niet blind voor al die reclame. Ik wil hiermee overigens niet mijn werk naar beneden halen, want ook ik prijs hier geregeld artikelen aan. Het gaat erom dat je daar als mens en als consument de juiste keuzes in maakt.

Tot zover het eerste deel over mijn visie omtrent FO.

Dit vind je misschien ook leuk

9 reacties

 • Reageren
  Lieke van Veen
  30/04/2019

  Sooow een krultang van 500 euro is wel heel erg overdreven.

  • Reageren
   La Vie Sanne
   30/04/2019

   Ook als deze na aftrekposten minder dan de helft daarvan netto zal kosten? Ook als daardoor mijn haar beter zit dan ooit tevoren? Als je elke dag extreem vaak met je eigen spiegelbeeld wordt geconfronteerd is dat wel veel waar hoor 😉 Initieel dacht ik ook dat het een belachelijk bedrag was, maar door er zakelijk naar te kijken en een simpele rekensom te maken viel dat uiteindelijk best mee. Voor mij is het de investering waard geweest, maar het is een begrijpelijke reactie, vandaar ook dat ik hem ook zo neerzet in het artikel.

 • Reageren
  Eke
  30/04/2019

  Wat leuk om ook jouw visie en de struggles die je ervaart te lezen. Ik heb de vorige twee artikelen met grote interesse gelezen en ben ook meteen kritisch naar onze financiën gaan kijken. Er is hier dus zeker verandering gaande, dank daarvoor!

  En ik word wel kriebel van het gezeik om de airwrap hoor, helemaal met zo’n reactie als hierboven. Daar hoef je je toch niet over te verantwoorden? Het gaat waarschijnlijk je leven lang mee en je had anders voor dat bedrag ook andere apparatuur versleten. Trek je niets aan van de zure reacties!

  • Reageren
   La Vie Sanne
   30/04/2019

   Dankjewel Eke, wat leuk om te horen dat het zo’n positieve impact heeft! En dank voor de steun! Dergelijke reacties zijn niet erg hoor, ze zijn niet kwetsend en het houdt je scherp. Als ik kritiek eng vond moest ik dit werk niet doen 😉

 • Reageren
  Yvonne
  30/04/2019

  Mijn interesse is gewekt, ik ga er zeker meer over lezen maar ik heb wat tegenstrijdige gevoelens. Ik vind dat je je maar tot op zekere hoogte bezig moet houden met de toekomst. Leef nu. Niet als een naïeveling, natuurlijk moet je sparen, aflossen (volledig zelfs, ben absoluut tegen gedeeltelijk aflossen zoals vele hypotheken nog steeds bestaan). Maar ik ben vóór werken (zo lang mogelijk en doen wat je leuk vindt), genieten, geld uitgeven (daar draait de maatschappij op namelijk!).
  Dus ik zal erover gaan lezen, ook het gedeelte over beleggen want dat wil ik wel maar vind ik nog eng.
  Hopelijk ga ik het dan allemaal meer begrijpen.

  • Reageren
   La Vie Sanne
   30/04/2019

   Leuk om te lezen dat je interesse is gewekt. Je zegt tegenstrijdige gevoelens, maar wat je beschrijft hoeft helemaal niet tegenstrijdig te zijn. Je kan nu leven, je kan nu geld uitgeven. Juist als je dat bewust doet aan zaken die jou geluk brengen (vaak heeft ondoordacht dom consumeren juist het tegenovergestelde effect) leef je nu en kan je werken aan de weg naar FO. Wij vonden beleggen ook enorm eng. Juist door er veel over te lezen wordt het minder eng en leer je ook dat je door bepaalde strategieën te hanteren je de risico’s tot een minimum kan beperken.

   Fo betekent niet dat je niet meer werkt overigens. Het betekent vooral dat je de vrijheid hebt om werk te doen wat jou voldoening geeft, zonder de noodzaak hier (veel) voor betaald te krijgen. Veel mensen die FO bereikt hebben geven aan na die tijd harder te werken dan ooit.

   Klein puntje, door consumeren maken we de maatschappij niet per se beter. De impact op onze aarde van met name de huidige overconsumptie leidt wellicht op de korte termijn tot economische groei, maar op de lange termijn geloof ik dat dit desastreuse gevolgen heeft. Zeker voor de economie. Zie voor meer informatie de post van mijn vriend zijn held:
   https://www.mrmoneymustache.com/2012/04/09/what-if-everyone-became-frugal/

 • Reageren
  Kirsten Mamagisch
  30/04/2019

  Ik lees ook vol interesse mee. Of wij ook FO zouden kunnen zijn, nee, dat denk ik niet, daarvoor is mijn vent te chaotisch en te weinig met de zakelijke kant van geld bezig. Maar ik vind het interessant om tips te krijgen. En over je airwrap, je doet het slim om het op je werk ‘weg te schrijven’, daar moet ik me ook eens in gaan verdiepen!
  Kirsten Mamagisch onlangs geplaatst…Wat ik graag doe op internetMy Profile

  • Reageren
   La Vie Sanne
   30/04/2019

   Leuk om te horen Kirsten! Dat van je interesse dan. Dat van je partner lijkt me een uitdaging 😉 Bijna op iedere FO blog zijn artikelen gewijd aan het meekrijgen van je partner dus tips genoeg. . Zelfs partners die actief tegenwerkten zijn daarbij overstag gegaan. Want inderdaad, in je eentje is het roeien tegen de stroming in. Maar, niets is onmogelijk!

 • Reageren
  Sanne
  03/05/2019

  Ik vind het heel boeiend, Sanne.
  Het lijkt mij inderdaad een drastische verandering en de overgang lijkt me inderdaad niet evident in onze huidige maatschappij.
  Ik heb me hier en daar al wat verdiept in het principe van ‘minimalisme’ bijvoorbeeld en vind dat idee heel veel goeds hebben, maar ik zie het mezelf nog niet praktisch doen. Al helemaal niet met een man met een gat in zijn hand.
  Dan word je inderdaad ook nog geconfronteerd met zakelijke uitgaven… Doe je sponsoring, dan krijg je commentaar, koop je het zelf, krijg je ook nog commentaar.
  En inderdaad, zakelijke uitgaven kan je aftrekken. Gelukkig maar!
  Ieder moet zijn eigen rekening maken…

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.