Ik wil niet meer zonder: robotstofzuiger Neato Botvac D6

Eigenlijk schaam ik me een beetje voor deze review. Ik dacht namelijk dat mijn huis best wel schoon was…

De kinderen en het huishouden

Met twee kinderen die overal waar ze gaan een spoor van kruimels, zand en kleine prulletjes nalaten, is het een behoorlijke taak om het huis te allen tijde schoon en fris te houden. Sindskort is er echter een nieuw gadget in mijn leven gekomen waarvan ik nu denk: dit had ik VEEEEEL eerder moeten hebben!

Gemak dient de mens en dat is een uitspraak die zeker wat betreft het huishouden voor mij geldt. Ik schreef al eerder een artikel over mijn vriend die een ware schoonmaakfreak is en hoe ik daarentegen poetsen en boenen een vreselijke opgave vind. Gewoon zonde van mijn tijd en het doet me bovendien pijn om te zien dat het na twee uur schoonmaken binnen tien minuten weer een complete bende is.

Robotstofzuiger Neato Botvac D6 Connected

Maar nu lieve mensen, ben ik dankzij Coolblue de trotste bezitter van een heuse robotstofzuiger. En wat ben ik enthousiast! De Neato is een stofzuiger die, terwijl ik van huis ben, de boodschappen aan doen ben, werk, of mijn favoriete serie kijk, zelfstandig mijn huis stof- kruimel- en troepvrij maakt. En we noemen hem: Dobby (de huiself uit Harry Potter). Ons leven is compleet 😉

De app

Laat ik beginnen met iets meer uitleg over de app (hoe je de app downloadt en installeert vind je op deze pagina, het werkt erg makkelijk met simpele video’tjes). Het leek mij namelijk een best ingewikkeld apparaat met dito moeilijke installatie, maar niets was minder waar.

Met de Neato app kun je de stofzuiger op afstand instructies geven. Je kunt hem hiermee starten, stoppen en pauzeren, ook als je niet thuis bent. Op de app ontvang je tevens notificaties (wanneer je ‘m moet legen, het filter moet schoonmaken, of ‘ie is vastgelopen of hoeveel batterij je nog hebt bijvoorbeeld). Verder kun je op de app een schema maken voor het dagelijks reinigen van je huis. Wil je bijvoorbeeld dat ‘ie elke ochtend als jij om 9 uur de deur achter je hebt dichtgetrokken begint? Voer het in en het wordt geregeld! De app toont heel overzichtelijk waar en hoe lang hij gezongen heeft.

Wanneer er bepaalde plekken zijn waarvan je liever niet wil dat deze gezogen worden, dan kun je dit aangeven als no go area. Ik heb bijvoorbeeld een rand aan mijn vloerkleed zitten met veel losse sliertjes waarvan ik liever niet heb dat de Neato daar zuigt, uit voorzorg zodat hij er niet op vastloopt.

Natuurlijk kun je ook gewoon de Neato met de hand bedienen, een enkele druk op de knop en hij doet zelfstandig zijn werk.

Laser Smart Mapping & Navigatie

De Neato is een intelligente rakker. Mijn schoonouders hadden een robotmaaier en die begon simpelweg in random rechte lijnen kriskras over het grasveld te rijden, Dobby pakt dat even wat slimmer aan. Door middel van een laser brengt hij een plattegrond van de kamer in beeld. Leuk om te zien hoe hij de ruimtes in jouw huis in kaart brengt; je ziet hem aan het begin even heen en weer wiebelen, hij zoekt een rand op, deelt grotere kamers op in sectoren en gaat na de randen gedaan te hebben baantjes trekken. Uitermate geordend en effectief. Op deze manier kan hij grondig reinigen, zonder ook maar een stukje van een ruimte te missen. Achteraf krijg je in de app een keurig rapport waar Dobby is geweest.

De Neato heeft een accu waarmee hij wel tot twee uur achtereen kan schoonmaken. Wanneer de batterij van de stofzuiger dreigt leeg te raken tijdens een klus, dan rijdt hij tussendoor zelf naar het station om even op te laden. Mocht ‘ie zijn ronde afbreken omdat hij bijna leeg is, dan hervat hij weer op de plek waar hij eerder gestopt is.

Bang zijn dat de stofzuiger hard tegen meubels of speelgoed aan knalt hoef je niet te zijn, want de Neato ziet, voelt en reageert op alles wat in de weg staat en verplaatst zich hier voorzichtig tegenaan/omheen. Soms is ‘ie in kleine ruimtes even de draad kwijt, of parkeert ‘ie wat klungelig achteruit, maar over het algemeen gaat het verbazingwekkend soepel.  Wel raad ik je aan om snoeren aan de kant te doen, want deze vindt ‘ie wat lastiger te detecteren en te omzeilen. Van de enige twee vastlopers die wij hadden was er een door een iPhone-snoer. De Neoto beschikt over een anti-vastloopsysteem, dus over het algemeen hoef je er niet voor te vrezen dat ‘ie zomaar verstrikt raakt.

Voordeel van de vorm

Door de platte kant kan de stofzuiger heel precies langs randjes en kantjes en in smalle hoekjes zuigen. In het begin dacht ik steeds ‘dat haalt ‘ie nooit’ om dan vervolgens te concluderen dat de Neato toch wel heel vloeiend onder kasten en banken kwam en daarbij ook alle hoekjes meenam. Bij ons kan hij gelukkig onder alle banken en kasten beneden. Veelal lijkt de Neato goed in te schatten of hij ergens tussen-/onderdoor past, maar onze boxspring is helaas net een paar millimeter te laag en daar liep ‘ie dan ook even vast.

Met zijn vrij grote wielen komt ‘ie ook goed dikkere (laagpolige) tapijten op, of over kleine obstakels heen. Bij ons reed Dobby zonder moeite over een slingerend autootje heen. Mocht er toch een klein stukje oppervlak zijn waar hij net niet bij heeft kunnen komen, dan zie je dit heel duidelijk op de app.

Het is ook een doortastend apparaatje, ik heb me meermaals verbaasd hoe hij zich uit lastige situaties wist te redden door pure volhardendheid en wat slimme trucjes. Onze barkrukken zijn daar een voorbeeld van, net als ons wasrek. Wat we verder nog een enorm pluspunt vinden is dat hij zichzelf niet zomaar de trap af stort, door zijn hoogtesensor stopt hij ruim op tijd en draait tijdig weg.

Hoe schoon?

De stofzuiger heeft twee zuigstanden. De turbostand en de ecostand. De turbostand zuigt krachtig en snel, de ecostand zuigt stiller en iets langer.

En dan waar ik waar ik mij voor schaamde… Ik heb een hulp in de huishouding, vrijwel dagelijks wordt er gezogen, we doen echt ons best. En toch… wat een stof en haren weet Dobby keer op keer te verzamelen! Zelfs beneden na de 2e ronde was ik enorm verbaasd over wat er blijkbaar allemaal nog lag. Op zolder moest ik de Neato 2x stoppen omdat hij extreem veel lange haren van mij in zijn borstel had zitten.

Waarschijnlijk komt dit door zowel zijn precisie als ook de combinatie van zuigkracht en een roterende borstel, dat lijkt toch net iets effectiever dan een standaard stofzuiger (en wij hebben zeker geen slechte).

Geluid

Waar ik bang voor was, was dat ik een uur per dag in de herrie van een normale stofzuiger zou zitten. Dit valt mij alleszins mee. Het is zelfs zo dat als je een beetje goed geïsoleerd huis hebt of diep slaapt je de Neato ’s nachts zou kunnen laten draaien (beneden dan ;), hij kan namelijk in het donker navigeren. Omdat ik veelal thuis ben en ’s nachts erg makkelijk wakker word van geluidjes en dan denk dat het de kids zijn, was dit voor mij geen optie. Maar overdag vind ik het geen probleem als ik aan het werk ben, of ik zet Dobby aan het werk zodra ik de deur uit ga.

Onderhoud

Vanzelfsprekend is het van belang om de Neato goed te onderhouden. Aangezien het stofopvangbankje van de Neato relatief klein is, moet je hem wel na elke zuigbeurt even legen. Bij ons is dat ook wel noodzakelijk zo bleek, want het opvangbakje zat elke keer behoorlijk vol. Maak verder ook regelmatig het filter en de borstels schoon. Zo zorg je dat de uitgeblazen lucht schoon blijft en de borstels soepel blijven bewegen. Vergeet als laatst niet om de sensoren en laser schoon te houden. Vuil op de laser en sensoren kan namelijk zorgen voor verschillende navigatieproblemen. Ik neem dit af met een gewoon stofdoekje.

Prijs en conclusie

Wil je ook een Neato? De D6 die wij hebben is verkrijgbaar voor €729 Bij Coolblue. Een flinke prijs, maar zeker voor mensen zoals ik die een broertje dood hebben aan het huishouden is dit een uitkomst. Ook mensen met huisdieren en kinderen kan dit heel wat uren en ergernis schelen. Nu nog nieuwe klussen bedenken voor mijn hulp 😉

Mocht je nog vragen hebben, stel ze in de comments!

Dit vind je misschien ook leuk

9 reacties

 • Reageren
  Esmee
  01/11/2018

  Heb ook een pesthekel aan het huishouden dus het zou zeker een oplossing zijn maar vind m toch echt te duur. Ff sparen nog maar.
  Esmee onlangs geplaatst…KreaDoe Beurs: ook leuk voor niet-fröbelende mama’sMy Profile

  • Reageren
   La Vie Sanne
   01/11/2018

   Het is absoluut een oplossing! En het geld waard vind ik.

 • Reageren
  Kirsten
  01/11/2018

  Ah doe mij ook maar zo’n ding! Ideaal dat je alles zo kan instellen scheelt je ook wel behoorlijk bukken. Nu met mijn zwangerschap is stofzuigen echt geen pretje. Wel jammer dat de prijs niet binnen ons budget past.
  Kirsten onlangs geplaatst…Ik heb Coeliakie én ben zwanger, kan je dan wel uiteten?My Profile

  • Reageren
   La Vie Sanne
   01/11/2018

   Makkelijk he! Het is een behoorlijk intelligent beestje. Oef, een zwangerschap en stofzuigen is inderdaad geen beste combi! Dan zou dit zeker een uitkomst zijn.

 • Reageren
  Claudia
  01/11/2018

  Ik schaam me op mijn tijd dat ik er 2 heb? Aanrader, heb je gelijk boven en beneden klaar! Wij van Roomba, maar zelfde idee. Deze klinkt heel tof, mochten we aan een nieuwe toe zijn zeker naar dit model kijken.

 • Reageren
  Petra
  01/11/2018

  Ik zou het geweldig vinden. Ben alleen bang als mijn katten weer gespuugd hebben hij dit met de borstels vrolijk door het huis verdeeld ?

 • Reageren
  Milou
  01/11/2018

  Ik vind het ook echt ideaal! Ik heb er eentje van Dirt Devil die met €100 een stuk aangenamer geprijsd is. Is dan ook niet zo ‘slim’ als deze van jou, maar doet prima zijn werk! 🙂

  • Reageren
   Sophie
   01/11/2018

   Die heb ik ook! Ook top ding voor een stuk betere prijs, alleen iets minder high tech maarja alsnog alles even schoon na zn rondje dus voor het prijsverschil prima keuze!!

 • Reageren
  Anouk
  02/11/2018

  Ook ik zweer bij ons robotje. Deze vind ik veel te duur, we hebben een basic model van Roomba van zon 140 euro en die doet het prima ( en zuigt zelfs onder onze boxspring, daar komt veel stof ondet vandaan…)

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.