Ik wil een meisje: niet medische geslachtsselectie

baby boy baby girl beer

Niet medische geslachtsselectie. Kosten: zo’n 15.000 a 20.000 euro per cyclus. Maar dan kun je dus wel bij voorbaat kiezen of je een jongetje of meisje krijgt.

Zouden koppels in staat moeten zijn om het geslacht van hun baby zelf te kiezen? Het is en blijft een ongelofelijk ethische kwestie. Zelf vind ik dat het schrikbarend dicht in de buurt komt van het volledig samenstellen van dé perfecte baby. Waar gaat het dan heen? Zou je dan ook kunnen kiezen of je kind muzikaal, sportief of creatief moet zijn? Of alles tegelijk?

In Nederland is een wet van kracht die stelt dat het verboden is handelingen met geslachtscellen of embryo’s te verrichten met het oogmerk het geslacht van een toekomstig kind te kunnen kiezen. De uitzondering op deze zogenoemde Embryowet betreft ernstige geslachtsgebonden ziektes, in dergelijke gevallen is het eventueel wel toegestaan om vooraf het geslacht van het kind te manipuleren. Bijvoorbeeld bij een speciale spierziekte die vooral jongens betreft. In sommige andere landen is het wel mogelijk in aanmerking te komen voor geslachtsselectie, ook als daar geen medische reden voor is. In de VS, Jordanië en Cyprus bijvoorbeeld.

Ik stuitte op een verhaal van de Australische Katie en en Stuart Kanavan, die er bewust voor kozen om zonder medische redenen embryoselectie te laten doen. Zij waren al ouders van drie jongens en wilden graag een dochter en een zusje voor de broertjes.

Naast genderklinieken bestaan er ook adviesbureaus die raad geven over natuurlijke methoden om het geslacht van het toekomstige kind te beïnvloeden. Denk hierbij aan het tijdstip van de conceptie en bepaalde diëten. Volgens deze adviesbureaus wordt de kans op het gewenste geslacht door middel van deze methoden met 80% verhoogd.

Laat ik vooropstellen dat ik blij ben dat er zulke behandelingen bestaan. Als een echtpaar hiermee de kans op een kindje met een ernstige afwijking een stuk kleiner kan maken, dan moedig ik dat alleen maar toe. Mijn twijfels heb ik echter bij stellen die ‘gewoon, voor de leuk’ bewust kiezen voor het vooraf bepalen van het geslacht van hun toekomstige kind. Ik wil absoluut niet vooroordelend zijn, maar is dat niet een soort luxeprobleem? Gaat het er niet gewoon om dat jouw kind gezond en wel is, ongeacht het geslacht? Hoe kijken jullie hier tegenaan?

Bron afbeelding
Bron informatie

Dit vind je misschien ook leuk

30 reacties

 • Reageren
  Carlijn
  07/09/2015

  Hoewel ik me kan voorstellen dat het leuk is om na een aantal zoons een dochter te mogen verwelkomen in het gezin, vind ik het veel te ver gaan dit te manipuleren. Laat het eerder prioriteit hebben dat je een gezond kindje op de wereld zet, ongeacht het geslacht. De ‘natuurlijke’ manier (zoals jij zegt het tijdstip van de conceptie) vind ik prima, maar daar ben ik veel te nuchter voor, geloof daar niet zoveel van.
  Carlijn onlangs geplaatst…Review: Bobbi Brown Creamy Concealer KitMy Profile

 • Reageren
  Bianca
  07/09/2015

  Ik wist niet eens dat dat kon! Je moet daar toch helemaal niet mee bezig zijn…? Als het om medische redenen is oke, maar voor de leuk? Kom op zeg ;o
  Bianca onlangs geplaatst…Mijn favoriete apps!My Profile

 • Reageren
  Nesrin
  07/09/2015

  Ik ben van mening dat je de natuur haar werk moet laten doen en als de wetenschap kan helpen hier zeker gebruik van moet maken. Manipuleren zonder medische redenen gaat mij een stap te ver.

  Echter snap ik wel dat je er mensen zijn die graag nog een kind van het andere geslacht willen hebben.
  Nesrin onlangs geplaatst…Keeping up with Nesrin photo diaryMy Profile

 • Reageren
  Tamara
  07/09/2015

  Ik vond het wel heel erg ver gaan en ik zat laatst ook vol verbazing te kijken naar een gezin met 11 zoons dat doorging dot ze een meisje kregen. Maar aan de andere kant, toen ik voor de derde keer zwanger was, hoopte ik ook op een meisje, niet omdat ik een jongen niet leuk had gevonden, maar omdat ik dat ook graag mee wilde maken. Nee medisch ingrijpen, dat vind ik echt heel fout, maar ergens snap ik die wens wel. Ik vind dit minder erg dan wat ze in india bijvoorbeeld doen. Een echo laten maken en een meisje laten aborteren.
  Tamara onlangs geplaatst…Mijn lichaam na 3 zwangerschappen.My Profile

 • Reageren
  angelique
  07/09/2015

  Ik kan mij heel goed voorstellen dat je na 3 jongens een meisje wilt hebben maar ik vind dat je de natuur niet in de weg moet zitten. Ik heb ook mijn voorkeur om nog een jongetje te mogen krijgen maar dat neemt niet weg dat een meisje niet welkom is. Elke ouder heeft vast zo zijn voorkeur maar om daadwerkelijk die voorkeur door te drukken? Nee dat gaat mij te ver.
  angelique onlangs geplaatst…Barbara | Typisch een meisjesmama of toch niet?My Profile

 • Reageren
  Liset - Beautydagboek
  07/09/2015

  Ik kan me voorstellen dat er bepaalde koppels zijn die graag na een paar jongens te hebben gehad, ook graag een meisje zouden willen. Dat die wens er is. Maar om dit echt zo te laten selecteren, gaat mij persoonlijk te ver. Dat het gezond is, staat voor mij absoluut op nummer 1. Ik heb zelf een jongen en een meisje en qua liefde maakt dit helemaal niks uit. Het zou mij dan ook niks uitmaken of ik nou twee jongen of twee meisjes zou hebben. Het is even leuk en er zit (voor mij) geen enkel verschil in. Natuurlijk doe je met een jongen andere dingen dan met een meisje, maar het is even leuk :).
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Waarom mijn haar zo belangrijk voor mij isMy Profile

 • Reageren
  Lifesabout
  07/09/2015

  Om medische redenen vind ik het fijn dat het kan, maar omdat je zo graag een dochter wil…nee niet oké. Een kind is geen item die je bij de supermarkt uit kan kiezen op kleur of smaak. Elk kind is een wonder en dat wordt helaas niet altijd beseft. De mensen met 3 zoons mogen blij zijn dat ze een groot gezin hebben…
  Lifesabout onlangs geplaatst…Een medisch wonder. Klinkt leuk, maar is niet bijzonder.My Profile

 • Reageren
  Jess
  07/09/2015

  Goh, is deze een moeilijke seg. Ikzelf zou nooit zo ver gaan, maar ik begrijp dat je graag een meisje zou willen na drie jongens. Maar als ze geslachtskeuze legaal zouden maken, ,waar stopt het dan? Dan krijg je idd een medische molen waar je zelf kan kiezen welke haarkleur/ kleur ogen… je baby zal hebben. Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik de natuurlijke methodes heb gebruikt om te proberen een meisje te krijgen. Of ik nu een meisje krijg door die methodes, dat laten we in het midden, haha . Volgende keer gaan we voor een jongen en wie weet …
  Jess onlangs geplaatst…Wat je beter niet zegt tegen een (hoog)zwangere vrouwMy Profile

 • Reageren
  Martina
  07/09/2015

  Ik ben het met je eens, ik vind het eng dat grenzen zo verschuiven. Ben benieuwd hoe dit zich zal ontwikkelen en hoe het over 20 jaar zal zijn
  Martina onlangs geplaatst…6 September 2015 – Love to wear Mama&MelleMy Profile

 • Reageren
  Jennifer
  07/09/2015

  Ik dacht even na de titel dat je ging vertellen dat je plannen had. Maar ik vind niet dat je je baby bij wijze van uit een catalogus moet kunnen uitkiezen en zelf moet kunnen bepalen met welke gadgets hij of zij ter wereld komt. Ik zou het leuk vinden om er nog een dochter bij te krijgen, maar nog een zoon is even welkom. Het heeft allebei wel wat, maar de zwemmers mogen het van mij gewoon weer bepalen.
  Jennifer onlangs geplaatst…Diary: 53My Profile

 • Reageren
  Beautydiarynl
  07/09/2015

  Ik ben het met je eens, zolang er geen medische reden is, moet je de “natuur” zijn gang laten gaan. Ik vind het zelf een beetje eng dat je gaat zitten met je partner en zegt “dus, wat zulle we nemen’? Een jongen of meisje?”
  Beautydiarynl onlangs geplaatst…Photodiary 18 // School, Ontbijten, CadeautjesMy Profile

 • Reageren
  Anoniem
  08/09/2015

  Ik kan hier zo boos over worden. Ik ben zwanger geweest van een heel ziek jongetje en hij is na een zwangerschap van 22 weken overleden. Nu zijn wij dolgelukkig met een kerngezonde dochter van 9 maanden. Dus heb je een groot gezin met alleen maar jongens…. wees *** blij en dankbaar dat ze allemaal gezond zijn. De meiden komen vanzelf zou mijn oma zeggen!

  Om medische redenen is het uiteraard een ander verhaal

 • Reageren
  esther
  30/10/2015

  Ik vind de opmerkingen “de natuur zijn gang laten gaan” altijd heel bijzonder. Als ik de natuur zijn gang zou laten gaan, had mijn oudste kindje niet meer geleefd, en was mijn tweede kindje er nooit gekomen (IVF). De natuur had blijkbaar redenen om mij kinderloos oud te laten worden. En de natuur laat laat vele mensen jong sterven, moeten we daar dan ook niet meer ingrijpen? Mag jenwat mij betreft ook geen bril voor je slechtziende kind kopen, want ja. De natuur heeft het nu eenmaal zo bepaald. We hebben de technologie, en als je hier een gezin gelukkig mee kan maken? Het betreffende jongetje of meisje is in ieder geval zeer gewenst. Kan je van sommige kindjes helaas niet zeggen, hoe “natuurlijk” ze ook zijn ontstaan

 • Reageren
  Sannee
  12/12/2016

  ze worden d’r niet mooier op he

 • Reageren
  Bloem
  20/08/2017

  Waarom niet?? Als ik de financiën zou hebben en niet zo op zie tegen de bijwerkingen van de ingespoten hormonen zou ik het zeker doen.
  Natuurlijk ben ik hastikke blij met m’n 3 dochters. De eerste is een moederskindje. Met de tweede heb ik helaas wat moeite mee. Ze heeft gedragsproblemen maar we komen er zeker uit met hulp. De derde is een lieverd maar heeft een leerachterstand. We vormen een hechte gezin. Nu ben ik zwanger van de 4 de. En je raad het al. M’n droom valt beetje bij beetje in stukken. Eerste echo kon ik het niet geloven wat ik hoorde en bij de 2de echo wilde ik het niet horen maar kreeg het wel te horen. M’n man was erbij en hij wilde het graag weten. Het is wordt weer meisje…Die zin blijft maar galmen in me hoofd. Moet hulp zoeken weet ik. Elke dag lees ik de berichtjes van moeders waarbij het op het einde toch een jongetje kan zijn omdat ze het op de echo verkeerd hebben gezien. Maar dat is maar 1 procent. Van de honderd vrouwen is er dus 1. Hoop zo dat ik er tussen zit. schaam me er niet voor. Ik voel het nu eenmaal zo. De wil naar een zoon is zo sterk. Waarom? Ik wil het ook mee maken. Een Lieff zoontje waar ik stoere kleding voor kan kopen en hem zien op groeien tot een mooie man net als m’n eigen man. M’n man is geadopteerd hij heeft verder geen contact meer met z’n adoptie ouders. Geen kinder foto’s heeft die of vele herinneringen van vroeger. Vind het zo jammer.
  Natuurlijk kom ik er bovenop. Als de baby er is dan zullen we er ook ons best voor gaan doen net als bij de 3 anderen en het een mooi leven geven. Maar ook ik blijf kijken naar zoontjes van anderen. Ik laat het niet zo ver komen dat ik jaloers en depressief word. Daar heeft m’n gezin en ik zelf er niks aan. Maar viel het wel als een groot gemis.

 • Reageren
  Ka
  08/09/2017

  Ik ben het eens met Esther. De mogelijkheden zijn er, het is veilig voor moeder en kind en als je het kan betalen: waarom niet? We grijpen zo vaak in “tegen de natuur” ga maar eens naar een intensive care. Het argument dat het het belangrijkste is dat het kindje gezond is vind ik interessant. Natuurlijk is dat zo! En met geslachtsselectie weet je dat juist (min of meer) zeker, want behalve op geslacht worden de embryo’s ook op allerlei ziekten getest. Afgezien daarvan, de wens op een jongen of meisje lijkt mij los staan van de wens op een gezond kind. Heel interessante ethische discussie!

 • Reageren
  Nijmegenaar
  08/11/2017

  Wij hebben bijna 2 jaar geleden gekozen om naar cyprus te gaan omdat onze wens na 2 jongens toch echt nog een meisje was. En nu huppelt er nog een prachtige dame tussen de 2 grote broers en daar ben ik heel dankbaar voor.
  Dat hele gepraat over de natuur zijn gang laten gaan slaat totaal nergens op. Zelfs nogal hypocriet als mensen dat roepen.
  Maar goed, het blijft een lastige discussie maar het zou fijn zijn als men elkaars keuzes wat meer zou accepteren.

  • Reageren
   Sarah
   19/11/2017

   Beste
   Ik wil ook heel graag naar cyprus, maar weet echt nie hoe ik er moet aan beginnen en hoeveel dat het mij gaat kosten misschien kan je mij helpen met meer info zou jou echt danklaar zijn.

  • Reageren
   S
   06/02/2018

   Hi Nijmegenaar,

   Graag kom ik in contact met je. Zelfde overweging hier maar ik merk dat er veel verschil zit in de klinieken. Mag ik je mailen?

  • Reageren
   Angela
   17/12/2020

   Beste nijmegenaad,

   Graag zou ik met je in contact willen komen. 😊

   Alvast bedankt,

   Liefs, Angela

 • Reageren
  Sarah
  19/11/2017

  Beste
  Ik wil ook heel graag naar cyprus, maar weet echt nie hoe ik er moet aan beginnen en hoeveel dat het mij gaat kosten misschien kan je mij helpen met meer info zou jou echt danklaar zijn.

  • Reageren
   Nijmegenaar
   17/01/2018

   Sorry, ik zag nu pas jouw reactie.
   Als je mij je mailadres stuurt wil ik je/jullie er graag mee helpen.

   • Reageren
    S
    19/01/2018

    Beste Nijmegenaar,
    Ik zou graag met je in contact komen, aangezien wij ook over deze behandeling aan het denken zijn. Zou je mij willen e mailen? Of zou ik jou email adres mogen?

  • Reageren
   nijmeegse
   06/02/2018

   hoi, ik heb onderstaand al mijn mailadres neer gezet. kun je die niet zien? gr.

 • Reageren
  nijmegenaar
  06/02/2018

  mijn mailadres is jorisscholten@outlook.com

  • Reageren
   Annemiek
   28/07/2018

   Hoi, ik heb je een e-mail gestuurd voor meer informatie, zou graag jullie ervaring horen! Als andere dames het leuk vinden om ervaring of verhalen uit te wisselen over dit onderwerp, ook zeer welkom. Merk dat er echt een taboe op rust, zo jammer!

  • Reageren
   A
   28/07/2018

   Hoi, ik heb je een e-mail gestuurd voor meer informatie, zou graag jullie ervaring horen! Als andere dames het leuk vinden om ervaring of verhalen uit te wisselen over dit onderwerp, ook zeer welkom. Merk dat er echt een taboe op rust, zo jammer!

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.