Ik voel mij schuldig

IMG_0754

Ik had het moeten zien aankomen. Hij was al drie weken niet lekker. Sliep verschrikkelijk, at al dagen niet, zag er slecht uit en huilde op de vreemdste momenten. Ik zelf vermoedde een combinatie van een verkoudheid en de 13 maandensprong. Maar ik zag geen aanleiding om naar de dokter te gaan.

James ging uit logeren omdat mijn vriend en ik een paar dagen gingen skiën, in verband met ons jubileumweekend. Toen James werd opgehaald door zijn oma benadrukte ik nog dat hij erg veel hoestte en dat ik een blikje Dampo had ingepakt, om zijn borst mee in te smeren als hij ’s nachts niet goed kon slapen door het gehoest. Ook gaf ik de tip mee om een ui naast zijn bed te leggen zodat zijn neus open ging staan. Dit had ik immers al een paar keer gedaan. Of het hielp weet ik niet, maar je doet toch wat je kunt al helpt het maar een piepklein beetje.

Mijn moeder vertrouwde het gehoest van James niet. Ook niet gek, want het gehoest van haar jongste dochter was immers een van de symptomen van lymfeklierkanker geweest. Ja, wanneer iemand hoest is mijn moeder in opperste staat van paraatheid. Zo ook bij James.

Ze belandde op zondagavond met hem bij de dokterswacht. Hij had de hele avond al gehoest en hij had die dag ook al niet gegeten. Dat was bij mij ook al een paar dagen het geval. Maar ja, volgens de 13 maandensprong kunnen kids ook ineens heel moeilijke eters worden, dus waarom zou ik daar meteen wat van moeten vinden? Dat James er al een dikke twee weken behoorlijk slecht uit zag weet ik aan het feit dat hij nu gewoon minder in de zon kwam en daardoor wat bleker was.

De dokter zag het meteen. Een dubbele oorontsteking en een keelontsteking. Dat was wat James waarschijnlijk al drie weken dwars zat. Waarom hij ’s nachts aan het ijlen was, waarom hij niet meer at en steeds aan zijn oren zat.

Mijn moeder was boos. Boos omdat ik eerder aan de bel had moeten trekken. En ja, dat had ik misschien ook. Maar het is mijn eerste kindje en ik weet niet wanneer het tijd is om aan de bel te trekken. Blijkbaar heeft James een hoge pijngrens want hij is in die drie weken nog best tierig geweest. Lachen, spelen, knuffelen. Alleen ’s nachts niet, dan begon de ellende.

Bovendien had James al die tijd geen koorts en op internet vond ik maar steeds dat je pas bij drie dagen achtereen koorts naar de dokter moest.

Dat stomme internet, dat weet me altijd weer op het verkeerde been te zetten.

En nu voel ik mij schuldig. Schuldig omdat mijn kindje oor- en keelonsteking heeft en ik niet eerder naar de dokter ben gegaan.

Dit vind je misschien ook leuk

38 reacties

 • Reageren
  Kelly Caresse
  17/11/2015

  Ik kan me je schuldgevoel helemaal voorstellen, maar ik weet zeker dat je alles hebt gedaan wat op dat moment goed voelde, zeker bij een eerste kindje is het heel moeilijk inschatten soms. Van dit soort dingen leren we allemaal 🙂 James zal hoe dan ook trots zijn op zijn moeder
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Winactie: Win 1 van de 3 Kobo eReaders!My Profile

 • Reageren
  Leonie
  17/11/2015

  Ahh. Ik begrijp wel dat je je schuldig voelt hierom… Maar ik denk zeker dat je niet de enige mama bent die zo iets mee heeft gemaakt.. Het blijft toch lastig om de knoop door te hakken wel/niet dokter. Zie t als iets waarvan je hebt geleerd…!
  Beterschap voor James! X
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakookt: (voor het eerst) Soep!My Profile

 • Reageren
  Saskia
  17/11/2015

  Wat knap dat je dit zo eerlijk deelt Sanne. Neem het jezelf niet te lang kwalijk maar trek er lering uit voor de volgende keer. Oorontsteking is ontzettend pijnlijk en als je gaat liggen wordt het nog veel erger, daarom had hij er in de nacht het meeste moeite mee denk ik.
  Saskia onlangs geplaatst…Gastric bypass: de operatie (deel 3)My Profile

 • Reageren
  Carlijn
  17/11/2015

  Och Sanne toch, ik vind het sneu voor je. Je schuldgevoel druipt van je woorden af. Het is ontzettend zielig voor James maar wees niet te hard voor jezelf. Je afwachtende houding om naar de dokter te gaan, snap ik wel. Het internet is toch het eerste waar je gaat zoeken. Dit alleen maar een leermoment voor een volgende keer. Heel veel beterschap voor James gewenst.
  Carlijn onlangs geplaatst…Twins Tuesday: mijn liefde voor boxpakjesMy Profile

 • Reageren
  Annemarie
  17/11/2015

  Hadden kunnen zullen. Was je te laat? Als ik het zo lees wel. Je gaat nog vaker te laat zijn. Maar nog veel vaker (ruim) op tijd. Jij bent zijn mama en geen dokter. Gelukkig heeft James nog meer mensen om hem heen die iets kunnen (en moeten!) doen of zeggen. Komt goed met het ventje!

 • Reageren
  Adinda
  17/11/2015

  Ahhh. Hartstikke zielig voor James maar ook voor jou. Ik snap wel dat je je schuldig voelt maar je hebt geen signaal gemist. Je hebt op basis van je kennis een besluit genomen. Nu weet je meer, dus volgende keer neem je een ander besluit. Sterkte, hoop dat het snel beter gaat met James!
  Adinda onlangs geplaatst…Leven, liefde en vredeMy Profile

 • Reageren
  Ams
  17/11/2015

  Hoi Sanne,
  Niet schuldig voelen. Ik snap je helemaal en zou hetzelfde voelen met mijn zoontje, maar zoals andere al zeggen, nu ben je misschien te laat, maar vele andere keren zul je te vroeg zijn. Het internet is hierin idd erg veradelijk. Je leest zo ontzettend veel! James is natuurlijk nooit echt een fijne slaper geweest en je hebt geen drastische gedragsverandering gezien zoals ik lees. Een harde jongen ;-). Nogmaals……en het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar niet schuldig voelen!
  Veel beterschap met James :-D.

 • Reageren
  Kim | Kimsbloglfie
  17/11/2015

  Aah wat stom, kan me voorstellen dat je je schuldig voelt, maar je hebt natuurlijk gedaan wat je dacht dat het beste was voor James. Het is niet makkelijk met zo’n kindje dat nog niets kan zeggen.
  Kim | Kimsbloglfie onlangs geplaatst…De nieuwe K3: videoclip en afscheidstour!My Profile

 • Reageren
  Nicky
  17/11/2015

  Heel knap dat je dit deelt, ik snap heel goed dat je je schuldig voelt, dat zou iedereen hebben denk ik. Maar net als wat hierboven al gezegd is heb je gedaan wat je dacht dat goed was, met alle liefde.
  “Mistakes are not a problem, not learning from them is”
  Veel beterschap!
  Nicky onlangs geplaatst…5 handige tips om meer water te drinkenMy Profile

 • Reageren
  Marloes ❤ Budgetproof.nl
  17/11/2015

  Ahhhhhh. Arme jullie. Ja ik zeg jullie want ik vind het voor jou ook heel zielig. Dat schuldgevoel kan je echt helemaal naar maken. En ik heb echt een hekel aan die mensen die constant zeggen dat ze ziek zijn en om de haverklap bij de dokter zitten terwijl het niet nodig is. Maar jullie zijn misschien een beetje te stoer geweest. Haha. Heel veel beterschap voor James en dit is alleen maar een leermoment voor de toekomst. Kop op!
  Marloes ❤ Budgetproof.nl onlangs geplaatst…5 stedentrips in Tsjechië tijdens de herfst en winterMy Profile

 • Reageren
  Wilma
  17/11/2015

  Dat snap ik, ik zou dat ook hebben! Toch kan je soms gewoon niet weten wat je kindje dwars zit. Je leert er alleen maar van. Je bent een hele goede moeder zo ik je blogs lees!
  Wilma onlangs geplaatst…Wat gebeurd er toch in de wereld?My Profile

 • Reageren
  Sara
  17/11/2015

  Ik kan me voorstellen dat je je enorm schuldig voelt, ik zou me ook vreselijk voelen.
  Zie het maar als een les dat je voortaan iets sneller moet handelen…. ik weet zeker dat dit je geen tweede keer overkomt 😉

  Niet zo druk maken! Dit overkomt ons ouders allemaal wel een keertje 😉

 • Reageren
  Martine
  17/11/2015

  Ohh lieve Sanne! Je moet je kindje toch leren kennen, hoe hij zich gedraagt als ie blij is, wanneer ie moe is, wat ie doet als ie tandjes krijgt, wanneer ie koorts heeft, wanneer ie luieruitslag heeft, als ie niet op z’n gemak is, als ie super gelukkig is.. En blijkbaar laat je lieve mannetje het niet zo snel merken als hij last heeft van zijn oren en keel. Dat maakt jou geen nalatige moeder, maar maakt je zoon gewoon een bikkel! ( ook wel eens fijn, een man die niet meteen in de foetushouding op de bank gaat liggen jammeren wanneer ie zich niet goed voelt ? )

 • Reageren
  Elise Joanne
  17/11/2015

  Ik heb je al ge-appt vanochtend dus een comment is eigenlijk nog onnodig. Behalve dit; fantastische moeder die je bent; dikke knuffel! <3
  Elise Joanne onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate Week 23 – Unboxing Babydozen!My Profile

 • Reageren
  Lindsey Beljaars
  17/11/2015

  Ik snap enorm dat je je schuldig voelt, maar het is weer een leerzame les geweest toch? Maak je hier niet te druk om, het wordt nu opgelost en ik gok dat dit iedere moeder weleens overkomt!
  Lindsey Beljaars onlangs geplaatst…LOTD Chique DinerMy Profile

 • Reageren
  Lifesabout
  17/11/2015

  Ach meid ik snap je helemaal…maar blijkbaar heb je een bikkel op de wereld gezet met inderdaad een hoge pijngrens. Zoals je zegt het is je eerste kindje en je moet alles leren. Ook moet je moedergevoel groeien, die groeit niet na een week al aan. En met dit in je achterhoofd heb je weer een extra stukje van je 6e zintuig ontwikkeld. Het is een leerproces, echt…
  Lifesabout onlangs geplaatst…Zeg jij het weleens tegen een ander?My Profile

 • Reageren
  Myrthe
  17/11/2015

  Niet gek dat je jezelf schuldig voelt, maar dat is nergens voor nodig. Je weet zelf ook wel dat je altijd het beste voor je kind wil. Als James gewoon nog vrolijk en gelukkig is, dan is het niet gek dat je gewoon denkt dat hij verkouden is. Voel je zelf niet schuldig!
  Myrthe onlangs geplaatst…Personal Update: Sporten, werk en schoolMy Profile

 • Reageren
  Mandy
  17/11/2015

  Ach jeetje wat naar zeg. Ik denk dat ik je wel begrijp qua en je wilt toch het allerbeste voor je kind. Helaas kan James nog niet goed uitleggen wat er aan de hand is.. Dat je je schuldig voelt is dus niet nodig maar dat is voor mij nu makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk! Hopelijk knapt James snel weer op! Liefs Mandy

 • Reageren
  Gerda
  17/11/2015

  Lieve Sanne
  Je doet je best. Meer kun je niet doen.

 • Reageren
  Andrea
  17/11/2015

  2 keer miste ik Elena’s oorontsteking. Eerste keer dacht ik dat ze “gewoon” ziek was en schrok ik toen er op haar kussen pus en bloed lag en ik merkte dat het allemaal uit haar oren liep. Tweede keer was onlangs nog, toen ze aangaf dat haar wang pijn deed omdat een kindje op school haar had geslagen. Ook hier had ik geen idee dat ze ’s nachts zo hard huilde om haar oren.

  Schijnbaar is het overdag nog te doen, en kunnen ze gewoon functioneren, maar wordt het pas erg als ze gaan liggen. Weten we dat ook weer 🙁 Hier nog een schuldige mama dus.
  Andrea onlangs geplaatst…MIAMOO – VOOR MAMA EN BABYMy Profile

 • Reageren
  Jennifer
  17/11/2015

  Als je je niet schuldig had gevoeld dan was ik me zorgen gaan maken. Dat je je zo voelt zegt toch genoeg, dat je het beste voor hebt met James en echt niet expres niet naar een dokter bent gegaan. Oorontsteking wordt heel vaak gemist, niets nieuws onder de zon. Ik snap best dat je moeder boos was met haar ervaring van vorig jaar, maar ik vind ook dat ze moet begrijpen dat jij dit voor het eerst doet en jij ook stinkend je best doet voor James. Hopelijk is hij er snel weer bovenop, en uit de sprong! Want die sprongetjes die kunnen inderdaad ook een heleboel verbloemen.
  Jennifer onlangs geplaatst…Ik kon niet slapen …My Profile

 • Reageren
  Sanne
  17/11/2015

  Hier een lurker! Ik snap dat je je schuldig voelt, maar ik denk echt dat dat niet nodig is. Je hebt naar beste weten en kunnen op James gelet. Boosheid of schuldgevoel is onnodig; de volgende keer zal je het vast anders doen.

  Wat ik je nog mee wil geven. James kan zich nog niet uiten. Ik ben zelf geboren met een afwijking waardoor ik tot mijn vierde chronisch ontstekingen had. Mijn moeder heeft zich hier ook schuldig over gevoeld maar ze was altijd de liefste mama voor mij. Ze wist het gewoon niet, dat is alles.

 • Reageren
  Anneleen
  17/11/2015

  Wat vervelend lieve Sanne… Ik kan me voorstellen dat dit je als moeder een heel naar gevoel geeft. Probeer je hier toch niet te schuldig om te voelen. Je bent een top-mama en mama’s kunnen nu ook eenmaal iets over het hoofd zien of iets verkeerd inschatten. Daar leer je alleen maar uit. Knuffel voor jou en veel beterschap voor James!
  Anneleen onlangs geplaatst…25 levensvragen TagMy Profile

 • Reageren
  Kim
  17/11/2015

  Voel je absoluut niet schuldig lieve Sanne! Zoiets overkomt ons allemaal. Bij m’n eerste is het me meerdere malen overkomen dat ze hondsberoerd vanwege oorontsteking en dat ik dacht dat het gewoon een sprong/ verkoudheid was. Na haar eerste verjaardag amandelen eruit en buisjes gehad en nu gaat het een stuk beter. Maar zelfs nu ze 3 is en ze is niet lekker is daar altijd wel een reden voor en ren ik niet zo snel naar de dokter. Bovendien heb ik bij m’n tweede ervaren dat ze vaak wachten totdat je kind 3 dagen koorts heeft. M’n jongste heeft met 3 en 7 weken in her ziekenhuis gelegen wegens longonsteking. Ik ben hiervoor 3x weggestuurd bij de ha post. En toen ze de tweede keer was opgenomen omdat er eindelijk een ha mij had doorverwezen was het kantje boord. De kinderarts vond het belachelijk van de ha post en zei dat ik geen dag later had moeten komen. Dus al had je aan de bel getrokken zegt het nog niet altijd wat.
  Ik begrijp de zorgen van je moeder heel goed hoor. Maar voel jij je alsjeblieft niet schuldig! Kinderen kunnen veel hebben en daar merk je het echt niet altijd aan!

 • Reageren
  Milou|Thuis bij Milou
  17/11/2015

  Ah ik snap dat je je schuldig voelt en ik snap ook dat je moeder boos wordt van de schrik, maar uiteindelijk heb jij toch niet verkeerd gehandeld? Ik snap dat als hij geen koorts heeft, jij niet verwacht dat hij ziek is. Zeker niet als het ook een sprongetje zou kunnen zijn.
  Milou|Thuis bij Milou onlangs geplaatst…Aankomen in gewicht tijdens de zwangerschap. Mijn ervaring tot nu toe.My Profile

 • Reageren
  Nicole
  17/11/2015

  Dat van die 3 dagen koorts klopt wel, tenminste, dat is de standaard voor kindjes met koorts. Verder; het is absoluut moeilijk te peilen soms wat er is, al helemaal bij kleine kinderen. Niet schuldig voelen meid!

 • Reageren
  Jodi
  17/11/2015

  Och meis wat vervelend. Ik snap dat je je schuldig voelt maar je doet wat je kan en hebt als de beste voor hem gezorgd. Hij is een sterk menneke en heeft zich er kranig doorheen geslagen en als mijn kleine geen koorts zou hebben en er allerlei andere redenen kunnen zijn zou ik ook geen dokter bezoeken.
  Jodi onlangs geplaatst…Raf’s verlanglijstje…My Profile

 • Reageren
  Bregje
  17/11/2015

  Lieve Sanne, wat rot! Ik snap je schuldgevoel helemaal, maar weet ook dat jij altijd t beste met James voor hebt. Het is soms ook zo verwarrend met sprongen, adviezen en vage symptomen! Toen Laurens als mini baby ziek was googlede ik op koorts en krampjes, terwijl hij een urineweginfectie bleek te hebben. Heb me daar ook rot over gevoeld, maar tegelijkertijd: je kunt niet alles weten en raden als t om je kleintje gaat.
  Hopelijk knapt James gauw op, veel beterschap!
  Bregje onlangs geplaatst…Oh Happy day #6My Profile

 • Reageren
  Marlous Vossen
  17/11/2015

  Met vallen en opstaan…… Als moeder van drie kids( waarvan 2 een ernstige stofwisselingsziekte) weet ik als geen ander hoe moeilijk het moeder( ouder)schap soms kan zijn. Zeker wanneer kinderen zo klein zijn is het moeilijk te achterhalen wat er precies aan de hand is. Met James komt alles vast goed. Voel je niet schuldig Sanne. Heel veel groetjes Marlous

 • Reageren
  Angela Lodder
  17/11/2015

  Lieve Sanne,
  Wat ontzettend rot! Ik snap je schuldgevoel helemaal, maar je kan niet alles weten! En je zorgt altijd zo goed voor James en jullie hebben samen het beste met hem voor en doen alles wat in jullie macht ligt 😉 Google is your best friend and your enemy. Tenminste zo ervaar ik dat! Heel veel beterschap voor jullie lieve kleine James! En je niet schuldig voelen! Knuffel voor jou!
  Angela Lodder onlangs geplaatst…Links of rechts? Best fascinerend!My Profile

 • Reageren
  Nesrin
  18/11/2015

  Heel veel beterschap voor James. Ik hoop dat de pijn en alles snel over is.

  Ik vind het sneu voor je en hoop dat je je niet meer schuldig voelt, James heeft zich flink gehouden en zag geen aanleiding je bent niet verkeerd geweest. Ik snap je moeder, ze heeft al zoveel meegemaakt met haar eigen dochter en wilt natuurlijk niet dat haar kleinzoon met pijn en verdriet heeft.
  James is een flinke jongen en hier mag je zeker trots op zijn.
  Nesrin onlangs geplaatst…Istanbul marathon raceverslagMy Profile

 • Reageren
  Nicole
  18/11/2015

  Ahhh ja snap dat je je rot voelt, maar je kunt ook niet alles weten toch? Mijn zoontje hoest ook al weken en ik word juist steeds weggestuurd bij de dokter, met de mededeling dat het niets is. Dan voel je je weer zo’n stomme overbezorgde moeder. Soms zullen we er nou eenmaal naast zitten!
  Nicole onlangs geplaatst…Webshoptip – Damara KidsMy Profile

 • Reageren
  Isa
  18/11/2015

  Je kan het toch ook niet ruiken, en je gaat ook niet voor een scheet naar de dokter. Kan gebeuren en waarschijnlijk heb je ervan geleerd :)) Veel liefs x

 • Reageren
  saskia
  18/11/2015

  Ah ik voel zo met je mee. Hoe je alles beschrijft heb je juist heel erg goed uitgedacht wat er met hem aan de hand zou kunnen zijn. Je wist dat met drie dagen koorts de huisarts gebeld moest worden, en dat er misschien een sprongetje aan de gang kon zijn. Het was veel erger geweest als je alles maar had laten gaan zonder er maar over na te denken wat er zou kunnen zijn. Je hebt gewoon een heel stoer mannetje met een hoge pijngrens. En hoe hard het soms helaas ook moet zijn, hier leer je wel van. Met jou zijn echt vele mama’s. Mijn zoontje bleek een paar jaar terug een longontsteking te hebben. En ik had niks door terwijl op mijn werk als verpleegkundige ik dit zo vaak meegemaakt had. Ik voelde mij toen ook rot maar achteraf gezien heeft het mij wel scherper gemaakt en trek ik sneller aan de bel als ik het niet vertrouw.
  saskia onlangs geplaatst…Sinterklaastip: Tiptoi Dierenset BoerderijMy Profile

 • Reageren
  Saskia
  18/11/2015

  Sanne, ik zie je echt als een hele lieve, leuke mama! Hoe jij met James omgaat is voor mij een voorbeeld en ik hoop dat ik ooit zo’n mams als jij mag zijn. Jij hoeft je in deze situatie helemaal niet schuldig te voelen, lijkt me ook ontzettend lastig, want wanneer maak je de overweging om naar de dokter te gaan? Niet zo aan je zelf piekeren, je bent een top mama en top Blogger met een hoofdletter T!!

 • Reageren
  Martina
  19/11/2015

  Dit is ook heel erg mooeilijk! Hoop dat hij snel weer op gaat knappen. Niet te streng zijn Voor jezelf, gewoon een leermomenten voor de volgende keer. Beterschap voor James!
  Martina onlangs geplaatst…1 November 2015 – Glittermomentje in je joggingsbroekMy Profile

 • Reageren
  Susan
  20/11/2015

  Lastig he internet! Een tip als je toch iets op internet wilt opzoeken: thuisarts.nl. Dit is gebaseerd op de standaarden waar huisartsen gebruik van maken.

  Is James weer helemaal opgeknapt?

 • Reageren
  Sherilyn
  23/11/2015

  Wat vervelend.. Altijd op je gevoel af gaan. Het internet en begrippen als de dertienmaandensprong zijn niet heilig. Wanneer jij voelt dat er iets niet goed is wel! Veel beterschap voor je kleine xxx

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.