Ik vind het thuiswerken op dit moment even lastig (en ja, dat is een luxeprobleem)

Al een jaar of 5 run ik mijn blog vanuit huis. Dat is me altijd moeiteloos af gegaan. Ik kan me doorgaans goed concentreren, ook als de kinderen de hele toko achter me afbreken, en ik heb er geen moeite mee om huishoudelijke klussen te laten liggen als ik me op mijn werk moet concentreren (überhaupt niet, maar dat ter zijde :P).

Toch merk ik dat het thuis kantoortje spelen de laatste tijd stroever gaat, dat de concentratie soms ver te zoeken is en dat ik uit de ‘flow’ ben. Zaken waar ik me vroeger niet door liet afleiden, maken het voor mij nu soms onmogelijk om me op mijn werk te focussen.

Twee dagen in de week heb ik de hele dag oppas voor de kinderen. Dat zijn de dagen waar ik het echt van moet hebben. Als ik om 9 uur mijn jongste bij de gastouder af heb gezet, dan race ik naar huis en dan kan ik tot 17.00 knallen. De overige dagen prop ik mijn werkzaamheden in de momenten dat Isé slaapt of lief zit te spelen en James op school zit. Ook dat leverde meestal geen problemen op. Verder bouw ik na het eten vaak nog een uurtje in om wat dingetjes af te ronden of voor te bereiden.

Toch ervaar ik steeds vaker hoe onrustig thuiswerken kan zijn. Dingen die overdag blijven liggen (omdat ik bijvoorbeeld tóch zo nodig alle bedden wilde verschonen en uitnodigingen voor James zijn feestje in elkaar wilde flansen) verplaatsen zich naar de avond en voor ik het weet zit ik tot 22.00 met mijn neus in mijn to-do list die maar niet af komt. En dat begint me steeds meer tegen te staan. Wanneer ik besluit om wat dingen onaf te laten, dan komt er schuldgevoel om de hoek kijken en kan het maar zo zijn dat ik midden in een serie of tv-programma alsnog besluit mijn laptop erbij te pakken.

Ik heb wel eens nagedacht om een kantoorruimte buiten de deur te huren, maar dat zou dan puur zijn om privé en zaken te scheiden en minder afleiding van thuis te hebben en niet omdat ik die ruimte écht nodig heb. Ik ontvang geen klanten aan huis en kantoorfaciliteiten zijn voor mij ook geen must. Bovendien heb ik thuis een prima werkplek op zolder met genoeg licht, ruimte, een bureau en plek voor al mijn fotografie- en filmapparatuur. Als ik elders een werkplek zou huren dan zit ik bovendien ook weer met reistijd en eventuele files (en extra kosten natuurlijk).

Behalve het door elkaar lopen van privé en zaken merk ik ook dat ik de laatste tijd sneller verveeld raak thuis. Mijn werkzaamheden zijn niet saai, maar het alleen zijn wel. Om dat te doorbreken ga ik wel eens naar de stad voor een korte shopsessie of voor boodschappen die ik ook gerust nog een paar dagen had kunnen uitstellen. En dat gaat dan weer van mijn werktijd af…

Conclusie: het is een luxeprobleem natuurlijk. Want ik snap ook wel dat een kantoorbaan van 9 tot 5 met een baas en collega’s die overal wat van vinden zeker niet altijd zaligmakend is. Laat staan dat je door de pissende regen naar je werk moet fietsen. Maar soms, heel soms, dan lijkt het gestructureerde van een kantoorbaan, met gezellige collega’s die af en toe met een taartje of de droppot langskomen en met wie je kunt sparren en brainstormen en samen lunchen me ook best heel fijn.

Werk jij vanuit huis of op kantoor? En hoe bevalt dat?

Dit vind je misschien ook leuk

11 reacties

 • Reageren
  Lisette
  17/09/2019

  Daarom vind ik de afwisseling heerlijk! Drie dagen buitenshuis een baan met collega’s (en een vast inkomen) en bloggen op de andere dagen. Nu zitten mijn kinderen allemaal op school, dat scheelt wel. Met al die moedergroepsapps heb ik aanspraak genoeg…
  Lisette onlangs geplaatst…Ik ga nooit meer naar de Action (nou ja, voorlopig niet)My Profile

 • Reageren
  Marloes
  17/09/2019

  Dat gevoel kan ik wel goed begrijpen inderdaad. Zelf raak ik bv. thuis vrij snel afgeleid door andere stomme dingen, waardoor ik vaak in de stad aan het werk ga in een gezellig koffietentje. Ik ben dan veel meer gefocust en er zijn genoeg mensen om me heen. Vaak lunch ik ergens en maak ik daarna een kleine wandeling en ga ik verder naar koffietentje nmr. 2, haha!

  Twee dagen werk ik vaak vanuit huis en dan probeer ik altijd dagdelen te plannen voor mezelf. Een ochtend alleen maar bloggen, content schieten, mails beantwoorden en knallen en dan het andere dagdeel huishoudelijke klusjes en boodschappen bv. Daarnaast werk ik nog 3 dagen voor een baas met collega’s om me heen. Dat bevalt ook goed en is eigenlijk wel heel gezellig voor de afwisseling!
  Marloes onlangs geplaatst…In the Picture #247My Profile

 • Reageren
  Didi
  17/09/2019

  Er zijn ook flexwerkplekken waar je buiten de deur kan werken. Droom in Elst bijvoorbeeld en in Arnhem zijn er ook een paar.
  Zelf werk ik het liefst op kantoor. Minder afleiding en gezellig.

 • Reageren
  Renee
  17/09/2019

  Probeer eens een koffie tentje in de stad om te werken? Geen afleiding van een volle wasmand en wel gezellig mensen om je heen. Of anders een flexwerkplek 1 dag per week?
  Of misschien met een blogcollega een dag samen werken? Je kunt onderling sparren en krijgt misschien weer nieuwe inspiratie.
  Je artikelen lezen nu wel eens gehaast en of het snel bij gebrek aan inspiratie tussendoor geschreven is. Denk dat je beter 4x per week een knaller van een stuk kan plaatsen dan 7 snelle korte artikelen van de dag.

 • Reageren
  Yvonne
  17/09/2019

  Ik had tot een paar jaar geleden een fulltime kantoorbaan. Ik ben nu ziek en zit dus al een paar jaar thuis. Hoewel ik chronisch ziek ben en me dus zeker niet verveel (ziek zijn is hard werken, meer dan 40u per week helaas), mis ik het contact met collega’s en het werken enorm.
  Ik begrijp je dus helemaal.
  Een vriendin van me mist ook collega’s; zij is ook zzp-er. Zij gaat nu toch een parttime baan zoeken en runt haar bedrijf dan op de andere dagen. Heb jij al eens aan die combinatie gedacht? Als je minder artikelen plaatst, zou dat misschien kunnen lukken.

 • Reageren
  Vera
  17/09/2019

  Ik snap helemaal dat je dit hebt! Aangezien je in je huis vaak dingen ziet die nog gebeurd moeten worden voordat je echt lekker kunt gaan bloggen. Even wasje draaien, vaatwasser uitruimen, stofzuigen etc. Misschien af en toe een halfdagje naar een koffie tentje of een werkplek gaan een idee?

 • Reageren
  Liset
  17/09/2019

  Ik combineer het ook met 4 dagen een kantoorbaan en mijn site zie ik als hobby. De afwisseling is fijn, contact met collega’s ook. Maar de vrijheid die jij weer hebt….. is ook heerlijk, lijkt me.

 • Reageren
  Roëlla Vermeiren
  17/09/2019

  Ik werk ook vanuit huis en is voor mij niet altijd motiverend. Twee dagen per week zoek ik een andere plek. Misschien zit er een seats2meet in je buurt? Ideaal (gratis) concept en voor mij mooie combi tussen praatje maken en echt fijn werken.

 • Reageren
  Marissa
  17/09/2019

  Ik hou van mijn werk. De gezelligheid met collega’s en het niet thuis zijn. Bloggen is een hobby en dat zal het altijd blijven. Ik doe dat vooral als de kinderen slapen omdat ik me anders niet kan concentreren of 1001x gestoord word. Wat ik wel af en toe doe, is naar een koffietentje gaan. Oortjes mee, muziek in en een kop koffie erbij. Ik bewerk mijn vlogs of tik een paar blogs vooruit. Stukken productiever dan thuis!
  Marissa onlangs geplaatst…10 VRAGEN AAN DE MOMAHOLICMy Profile

 • Reageren
  Lisette
  18/09/2019

  Herkenbaar! Ik werk parttime voor m’n baas, zo blijf ik leren en ontwikkelen. Krijg ik af en toe feedback, is het gezellig en kan ik inderdaad brainstormen. Andere dagen lekker voor mezelf en dat maakt het heerlijk zo!

 • Reageren
  Bianca
  23/09/2019

  Deels is dit momenteel erg herkenbaar. Voor mijn blog werk ik ook vanuit huis en eerst kon ik super goed vooruitwerken, nu is mijn concentratie zo slecht dat ik al blij ben als ik 1 artikel af krijg. Dit komt mede omdat ik tussendoor toch met dingen in huis bezig ben…even een wasje, dat nog even opruimen enzovoort. Ik hoop binnenkort toch weer een betere balans te vinden, jij ook succes! x

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.