Ik nam een radicale beslissing

Deze beslissing kwam niet uit de lucht vallen. Eigenlijk wilde ik het als goede voornemen inzetten voor het nieuwe jaar, maar later bedacht ik me: waarom doe ik het niet nu meteen?

De knoop doorhakken

En zo ging de kogel door de kerk om te stoppen met werken op maandag. Ik was er klaar mee. Kon het niet meer aanzien om mijn kleine meisje alleen te zien spelen terwijl ik zo nodig weer mails moest beantwoorden of blogjes moest tikken. Ik kan er ook naast zitten, meedoen, genieten van haar leuke lachjes, haar kleine fratsen en haar wiebelige stapjes langs de bank. Hetzelfde geldt natuurlijk voor James, ook hij verdient de volle aandacht als hij een lange dag op school heeft gehad.

Opgeslokt door werk

Ik lijk wel gek, dacht ik. Ik heb de vrijheid van het zelfstandig ondernemerschap en toch word ik opgeslokt door mijn werk, ten koste van mijn kinderen. Ik wil altijd zo snel mogelijk mijn mails beantwoorden, deadlines altijd halen (of voor zijn) en niemand teleurstellen. Maar wie stel ik nou eigenlijk het meeste teleur? Dat ben ik zelf. Want ik wil er zijn voor mijn kinderen. Zoveel mogelijk. Ik wil niet naar mijn laptop of telefoon toe getrokken worden om een mail te beantwoorden die ook heus wel een dagje kan wachten. Ik wil geen gesprekjes hoeven afbreken vanwege een quasi belangrijk telefoontje. Ik wil niet hoeven zeggen “mama is nog even bezig” als mijn kinderen eigenlijk mijn aandacht willen.

Onrustig

Niet alleen is het voor de kinderen niet leuk, ook is het gewoonweg onrustig om constant ‘aan’ te staan en het gevoel te hebben dat je altijd en overal maar bereikbaar moet zijn. Toen ik merkte dat ik soms meer oog had voor mijn telefoon of voor mijn laptop dan voor mijn kinderen én ik ze daarbij ook nog eens afsnauwde, wist ik dat het zo niet langer kon.

Een kleine twijfel

De dag die echt volledig in het teken zou staan van de kinderen, die moest er komen, zoveel was duidelijk. Ik heb even getwijfeld, want juist maandag is zo’n dag dat iedereen weer volle bak aan het werk is en dat ik ook vaak de meeste mailtjes krijg. Maar die mailtjes zijn natuurlijk niet allemaal urgent. Bovendien kan ik deze – als er al mailtjes bij zitten die spoedig een antwoord vereisen – alsnog beantwoorden in de tijd dat Isé slaapt en James op school zit. Dat geeft mij een kleine escape.

Het belangrijkst

Belangrijkste is dat ik minder aan het werk wil zijn als ik de kinderen om me heen heb. Ik wil niet dat ze zich mij herinneren als mama die altijd maar aan haar laptop gekluisterd zat. En hoewel ik ook altijd echt wel veel tijd uittrek om samen met ze dingen te doen, erop uit te gaan of spelletjes te spelen, blijf ik erbij dat ik er goed aan zal doen om een dag in de week niet te werken waar zij bij zijn.

Wel even afkicken

Overigens klinkt bovenstaande simpel en wellicht als een kleine verandering, maar toch voelt het voor mij als een radicale beslissing. Ik moet echt afkicken van het feit dat ik die dag dus niet meer constant bereikbaar hoef te zijn, of niet per se die mailtjes binnen een uur hoef te beantwoorden. Gisteren heb ik voor het eerst een aantal klanten teruggemaild met Morgen zit ik weer achter mijn bureau, dan zal ik je mail beantwoorden”. Dat luchtte enorm op. (Misschien denk je trouwens, zet gewoon een Out of Office aan, maar wegens technische redenen werkt die bij mij niet waardoor ik toch iedereen handmatig moet beantwoorden).

Andere dagen

Misschien vraag je je af hoe ik het dan doe op de overige dagen. Want naast de maandag ben ik ook op woensdag en vrijdag met de kinderen thuis (dinsdag en donderdag heb ik een gastouder en gaat mijn oudste naar de bso). Dat wil zeggen, James zit dan in de ochtend op school en Isé is de hele dag bij mij. Omdat die middagen langer zijn (van 12.00 tot 18.00) vind ik het minder erg als ik dan tussendoor toch even iets werkgerelateerds moet doen, omdat ik die dag overall meer tijd voor ze heb. Bovendien zou het qua hoeveelheid werk ook niet haalbaar zijn om meer dagen dan die maandag te skippen. Sowieso zal er door deze ‘maatregel’ nu meer werk naar de avonden verplaatsen. Wel denk ik dat ik ook op de overige dagen zou kunnen streven naar een betere balans door te focussen op één bepaalde taak.

Onrust

De laatste tijd merk ik veel onrust in mijn lijf. Onrust, die naar mijn idee te maken heeft met het balansen tussen werk en privé. Ik merk dat ik minder geniet van dingen, omdat het in mijn hoofd altijd maar bezig is. Zonde, want ik ben me er heel goed van bewust dat deze bijzondere periode met die twee kleine bloedjes van mij in een poep en een scheet voorbij is.

Coaching

Naast de keuze om op maandag niet meer te werken, heb ik daarom nog een andere beslissing genomen, namelijk om met een speciale coach te gaan werken. Ik heb een grotere stok achter de deur nodig dan enkel een werkvrije maandag. Omdat ik Marije al een tijdje volg was haar bedrijf Mompoint – dat zich specifiek richt op het coachen van moeders – me niet onopgemerkt gebleven. Toen ik op haar site belandde en haar hulpprogramma doorscrollde, herkende ik me in vrijwel alle punten. Het korte lontje dat ik heb, het minder energiek voelen, het schuldgevoel naar zowel mijn kinderen als mijn partner, het mezelf afvragen ‘doe ik het wel goed?’.

Ik trok de stoute schoenen aan en besloot Marije te contacteren. Niet veel later hingen we aan de lijn.

De komende tijd gaan we samen aan de slag om naar meer balans in werk en privé te streven. Ik heb haar eerlijk verteld wat ik als mijn valkuilen zie en wat mijn onzekerheden zijn in het moederschap. Dat ik het graag beter wil doen maar dat ik niet weet hoe. Dat het inlassen van een werkvrije maandag als de beginstap voelt, maar dat dat nog lang niet is waar ik wil zijn. Dat ik wel weet wat ik wil maar dat ik niet weet waar ik moet beginnen. En dat ik handvatten – en eigenlijk ook een beetje dat zetje in de rug – mis om zelf aan de slag te gaan.

Ik ben blij dat ik nú deze beslissingen heb genomen en niet heb doorgeschoven naar het volgende jaar. Want dat ben ik ook, een uitsteller. Komt het vandaag niet dan komt het morgen wel. Maar in dit geval weet ik, dat ik dit zo snel mogelijk anders wil. Dat er weer een leukere, ontspannen versie van mezelf moet komen. Met een beetje hulp van buitenaf.

Herken jij deze struggles?

Dit vind je misschien ook leuk

13 reacties

 • Reageren
  Tineke
  28/11/2018

  Wat goed van je! Ik werk ook bewust weinig. Hierdoor hebben wij het financieel gezien niet heel ruim, maar mijn kinderen zijn maar een keer klein. Ik vind het ook belangrijk dat ze veel aandacht krijgen en thuis kunnen zijn. Ik vind mijn werk ook heel leuk, maar werken kan altijd nog.

 • Reageren
  Marjolein
  28/11/2018

  Trots op jou!

 • Reageren
  Simone
  28/11/2018

  Ik herken het heel goed, ik heb zelf het go mommy go programma gevolgd bij Marije. Heel veel van geleerd.

 • Reageren
  Yvonne
  28/11/2018

  Heel erg knap, deze beslissing. Het is altijd makkelijker om meer uren te gaan werken dan minder. Maar je gaat je later voor je hoofd slaan als je beseft dat je liever meer (en in jouw geval: bewuster) bij je kinderen was geweest. Tenminste, dat is voor iedereen persoonlijk natuurlijk, maar jij hebt er goed over nagedacht.

 • Reageren
  Femke
  28/11/2018

  Ik vind het goed van je en knap dat je dit besluit hebt gemaakt. Klinkt inderdaad als wat kleins, maar ik begrijp érg goed dat dit het niet is. Top dat je een coach in de arm hebt genomen, hopelijk kan die ervoor zorgen dat je de andere dagen (nog) efficiënter indeelt, zodat je de maandag volle bak kunt genieten van je bloedjes – zoals je dat mooi zegt :-)!
  Femke onlangs geplaatst…Review: MAC Shiny Pretty Things Holiday CollectionMy Profile

 • Reageren
  Remy
  28/11/2018

  Goed bezig Sanne! Ga er voor!

 • Reageren
  Liset - Beautydagboek
  28/11/2018

  Goed dat je gelijk anticipeert op dat nare gevoel wat je overhoudt als je te druk bezig bent met andere dingen dan je kinderen. Dan is dit een goede beslissing voor je innerlijke rust denk ik :). En wat fijn zo’n coach, die kan ik ook wel gebruiken, haha!

 • Reageren
  Carlijn
  28/11/2018

  Wat supergoed van je Sanne! Vooral dat je het niet hebt uitgesteld, maar direct actie hebt ondernomen. Je kinderen afsnauwen omdat je een mailtje moet afmaken is idd echt niet oké, ik herken het echt zo…. Ik heb een totale disbalans werk-privé (althans: op de dagen dat ik thuiswerk, ik ben maar gedeeltelijk zelfstandige, de andere helft van de tijd werk ik in loondienst) en werk eigenlijk altijd tussendoor als het uitkomt, dus ook als de kinderen thuis zijn en soms mijn aandacht willen. Ik moet ook echt vaker die telefoon opzij leggen, mensen kunnen echt wel een paar uur (of een dag, who cares, ben de koningin niet) wachten. Dus dank je wel Sanne je hebt mij geïnspireerd hiermee. Heel veel succes met Marije, hoop dat het je veel goeds gaat brengen en je nog meer van James en Ise kan genieten!

 • Reageren
  Emma
  28/11/2018

  Heel goed van je Sanne!

 • Reageren
  Marije
  28/11/2018

  Yeah! We gaan knallen Sanne! En de eerste stap is al gezet. Kanjer!

 • Reageren
  Angela
  28/11/2018

  Wow wat fijn Sanne die coach! Klinkt heel fijn. En een dag in de week volledig voor de kids is natuurlijk helemaal fijn. Over een jaar heeft James natuurlijk die leerplicht, dus ik snap heel goed dat je maar meteen die vrije dag hebt ingesteld. Leuk!

  En die struggles herken ik zeker. Voor mij waren ze de reden een punt achter mijn blog te zetten en regelmaat en structuur te zoeken die ik vond in het parttime in dienst gaan bij een werkgever. Voor mij een veel betere balans tussen werk en gezin en daarbij (heel belangrijk) rust in mijn hoofd en kont. Mijn zoon gaat 1 dag per week naar opa, 2 dagen naar de opvang (die dagen breng ik hem pas nadat hij wakker is, dus ik licht hem niet van z’n bed; hij is nog zo klein en ik vind niet dat omdat mama zo nodig moet werken hij uit z’n slaap gehaald moet worden) en haal hem op tijd weer op zodat we nooit hoeven te stressen en haasten. Daarnaast 1 dag per week samen en 3 dagen per week met het hele gezin. Dit vinden wij heel fijn zo! Het werk dat ik voor mijn blog deed doe ik nu voor klanten/werkgever dus ik kan heel goed mijn ei kwijt. Daarnaast vind ik het zo fijn om onderdeel te zijn van een team en echt fysiek naar mijn werk te gaan!

 • Reageren
  Karlijn
  29/11/2018

  Goed van je!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.