Ik maakte mijn vakantiefoto’s met de Olympus PEN E-PL10 Camera

In de loop der jaren als blogger en Instagrammer heb ik al heel wat camera’s uitgeprobeerd. Van action cams tot spiegelreflexcamera’s en van systeemcamera’s tot polaroidcamera’s. Fotograferen is al lange tijd een hobby van me en zeker op vakantie kan ik helemaal losgaan met het schieten van het juiste kiekje. De mooie kleuren van de zee, een ondergaande zon, een strakblauwe lucht, een pittorest dorpje.

Onze laatste vakantie brachten we door op Mallorca, een zeer fotogenieke bestemming met parelwitte stranden, een turquoise-blauwe zee en prachtige rotspartijen.

Ik nam mijn nieuwe Olympus PEN E-PL10 mee om de vakantie vast te leggen. De ideale gelegenheid om hem uitgebreid te testen!

De Olympus PEN is een systeemcamera en is de perfecte middenweg tussen een compactcamera en een spiegelreflex. De lens van deze camera kun je namelijk verwisselen (ik heb nu enkel de standaardlens 14-22MM gebruikt) en dat onderscheidt hem dan ook van een normale digitale camera.

De Olympus PEN is een compacte en lichte camera met – ook niet onbelangrijk – een geweldig retro design. Daar gaat mijn influencerhart wel een beetje sneller van kloppen natuurlijk 😛 Hij is te krijgen in drie kleuren: wit, zwart en beige. Voor de technische specificaties verwijs ik je door naar deze pagina.

Wanneer zou je deze camera kunnen overwegen? Ik zou hem aanraden aan iedereen die een camera verkiest boven een smartphone. Ik zeulde mijn spiegelreflex vaak mee op pad, maar dit was toch onhandig omdat deze zo groot is. De Olympus PEN gaat een stuk makkelijker mee in je tas. Ik moet zeggen dat ik ook nog steeds heel erg graag foto’s maak met mijn telefoon, maar een goede camera voor professionele foto’s vind ik ook onmisbaar.

Ik ben absoluut tevreden over de foto’s die deze rakker schiet. Hij klikt snel en de kwaliteit is erg goed. Ik moest even omschakelen dat ik geen kijkgaatje heb maar de foto’s klik vanaf het LCD scherm, maar dat went erg snel.

Ik ben erg fan van de automatische modus; mooie foto’s zonder dat je er zelf aan hoeft te hannesen. Handig als je even vlot wilt klikken en niet eerst alle instellingen wilt goedzetten. Wel denk ik dat ik voor de echt spectaculaire plaatjes nog een extra lens wil aanschaffen, zodat ik ook foto’s kan maken met een mooie scherptediepte, daar heb ik echt een zwak voor haha.

Een geinig extraatje is dat de Olympus PEN ook een aantal creatieve filters heeft, waarmee je je foto’s net even een andere uitstraling kunt geven. Dit zijn heel laagdrempelige effecten en voor de echte Instagrammers onder ons waarschijnlijk niet zo interessant, maar het is wel leuk om een beetje mee te pielen.

Wat ik verder ideaal vind is dat je via de Share app je foto’s direct op je telefoon kunt zetten. Je verbindt hem, kiest de foto’s uit die je wilt hebben en uploadt ze naar je telefoon. Dat gaat echt heel gemakkelijk. Mijn spiegelreflex heeft ook zo’n app, maar die werkt een stuk trager en moeizamer. Verder kun je binnen deze app ook je telefoon gebruiken als afstandsbediening. Een onmisbare functie als je foto’s van jezelf van een afstand wilt maken.

De Olympus PEN heeft een kantelbaar schermpje. Je kunt hem uittrekken en iets naar boven draaien, zodat je het scherm nog goed kunt zien als je je camera naar onderen richt bijvoorbeeld. Verder is het schermpje helemaal naar onderen uit te klappen.

Het concept van dit kantelbare scherm vind ik zeker fijn, dit is prettig bij het maken van selfies en bij vloggen omdat je dan altijd ziet wat je op beeld hebt als je zelf voor de camera staat. Wel moest ik eraan wennen dat het schermpje op de selfiestand naar onderen uitklapt. Ik ben van mijn eigen vlogcamera gewend dat dit schermpje aan de bovenkant zit en dat vind ik iets logischer en prettiger werken. Je kunt de camera nu namelijk niet neerzetten als je het klepje hebt uitgedraaid. Dit kun je oplossen met een statief uiteraard, maar die heb ik niet standaard bij me. Wat overigens wel een voordeel is van een schermpje dat naar onderen klapt, is dat het er natuurlijker uitziet als je al vloggend in de camera praat. Veel mensen zijn geneigd naar zichzelf te kijken tijdens het filmen, en bij een schermpje aan de bovenkant valt dit erg op. Met een schermpje aan de onderkant veel minder!

Over vloggen gesproken: de camera schiet prachtige filmbeelden in maar liefst 4k. Dit is een genot voor je ogen en ziet er gelijk erg professioneel uit. Ook zit er een ingebouwde beeldstabilisator in, handig voor mijn immer trillende handjes.

Al met al ben ik hartstikke content met mijn Olympus PEN en heb ik ook erg veel zin om deze camera uit te breiden. Ik ga ontzettend lekker op het design en het is echt een camera waar je mee gezien wilt worden. Ik denk dat dit mijn go to camera wordt bij events, dagjes uit en vakanties. Hij is makkelijk in gebruik, maakt goede foto’s en uitstekende video’s en werkt prettig en snel.

*bevat gekregen producten

Dit vind je misschien ook leuk

1 reactie

 • Reageren
  Heidi
  10/04/2021

  📍
  Ziet er mij een fijne camara uit.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.