Ik liet een Implanon in mijn arm zetten (oftewel een anticonceptiestaafje)

Nadat ik laatst weer met een zwangerschapstest liep te zwaaien omdat ik mijn pilstrip had afgeraffeld, vond ik dat het zo echt niet langer kon. De pil is het gewoon niet voor mij. In de afgelopen jaren heb ik te vaak gehad dat ik ‘m vergat en dat zorgt eigenlijk voor een constante onrust. Op een gegeven moment was het zelfs zo chaotisch dat ik hem niet eens meer volgens de dagen afwerkte, maar alle dagen door elkaar slikte (omdat ik dan in het donker een pil uit de strip drukte bijvoorbeeld).

De keuze voor een anticonceptiestaafje

Behalve de pil zijn er natuurlijk nog een aantal andere anticonceptiemogelijkheden, maar toch leek de Implanon mij de prettigste optie na een gesprek met de dokter. Het idee van de spiraal sprak me gewoon niet zo aan, ik vind dat er de laatste tijd al genoeg gebeurd is daarbinnen (uitstrijkjes, bevriezingsbehandeling, etc) en ik zit er gewoon niet op te wachten dat er weer iets wordt ingebracht. De prikpil was volgens de dokter ook een optie, maar dan moet je eens in de zoveel tijd natuurlijk terug komen om een nieuwe shot te halen. Dit staafje kan in principe drie jaar blijven zitten, dus als je er geen last van heb dan ben je een behoorlijke tijd klaar.

Zo werkt de Implanon

De Implanon is een staafje van ongeveer 4cm (vergelijkbaar met een lucifer) die aan de binnenkant van de bovenarm wordt geplaatst. De werkzame stof is progestageen etogestrel, hij bevat dus geen oestrogenen (de pil wel). Dagelijks wordt een constante hoeveelheid van de werkzame stof in het bloed afgegeven. Met zo’n staafje is de verwachting dat je – zeker de eerste tijd – een onregelmatig en onvoorspelbaar bloedingspatroon hebt, maar dat je wel minder bloedt dan bij een normale menstruatie. De Implanon onderdrukt de eisprong en maakt het slijm van de baarmoedermond ontoegankelijk voor zaadcellen. Hij kan 3 jaar blijven zitten en de methode is meer dan 99% betrouwbaar. Ik heb ‘m van te voren zelf opgehaald bij de apotheek. Het staafje moet ik zelf betalen. Ik weet nog niet wat de exacte kosten zijn, maar het zit op ongeveer 140 euro.

Het laten zetten

Op dinsdag om 11.30 had ik de afspraak staan om hem te laten zetten. Tijdens het eerste gesprek over het staafje zei ze dat ze mijn arm verder niet ging verdoven omdat dat vermoedelijk net zo vervelend zou zijn als het inbrengen van het buisje zelf, maar na wat video’s op Youtube te hebben gekeken kreeg ik een beetje koudwatervrees en verzocht ik haar voorafgaand aan de behandeling toch om mijn arm te verdoven. Iets waar ik achteraf heel blij mee was!

Ik was de dag ervoor gestopt met de pil, dan is het staafje meteen betrouwbaar.

Linkerarm

Het staafje wordt geplaatst in de arm die je het minst gebruikt. Bij mij was dat links. Eerst ging er dus een verdoving in die een paar minuutjes nodig had om in te werken. Met een marker werd het gebied afgetekend waar het staafje moest komen te zitten. Vervolgens komt er een applicator aan te pas waar het staafje in zit (zie de eerste afbeelding van dit artikel). Uit de applicator komt een naald die in zijn geheel in de huid wordt ingebracht. Met een schuifmechanisme wordt de implantaat nu op de juiste plek gezet. Dit doet geen pijn maar ik voelde wel vaag dat er iets in mijn arm geschoven werd, hier trok ik toch even wit weg. Na het plaatsen wordt er een pleister overheen gebracht. Bij mij bleef de plek best wel een tijdje gevoelig en ik durfde dan ook nog niet aan het staafje te voelen.

De volgende ochtend voelde mijn arm nog behoorlijk beurs en er begon ook een blauwe plek te ontstaan. Dit kan een paar dagen aanhouden.

Het was opvallend hoeveel wisselende reacties ik van jullie kreeg in mijn DM op Instagram toen ik deelde dat ik de Implanon had laten plaatsen. Toch waren het vooral de negatieve reacties die de overhand hadden. Wat ik met name hoorde waren ‘depressieve gevoelens’ en ‘constante ongesteldheid’ als gevolg van het staafje. Ik zal mijn eigen ervaringen over een tijdje delen.

Uitgelichte afbeelding: PAKULA PIOTR via Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

22 reacties

 • Reageren
  Didi
  30/05/2019

  Dacht dat de prikpil echt ouderwets was.
  Zelf heb ik al bijna een jaar de Kyleena spiraal en ben er heel tevreden over. Inbrengen was goed te doen (was pijnstillers vergeten) en nauwelijks nog ongesteld. Ik ben benieuwd wat je van de implanon vindt.

  • Reageren
   La Vie Sanne
   30/05/2019

   Kyleena ken ik volgens mij nog niet! Ga er eens wat over opzoeken.

 • Reageren
  Melissa
  30/05/2019

  Ik ga de mijne morgen na 3 jaar laten verwijderen. Zonder verdoving zou ik ook niet gedurfd hebben, maar ben er wel 3 jaar blij mee geweest. De eerste 3 maanden moest mijn lichaam wennen. Gevoelige borsten, misselijk etc. Maar daarna geen last meer gehad tot 1 a 1,5 maand geleden. Hopelijk werkt ie voor jou net zo!

  • Reageren
   La Vie Sanne
   30/05/2019

   Ja fingers crossed! Neem je wel weer een nieuwe?

   • Reageren
    Kelsey
    31/05/2019

    Ik heb zelf ook een aantal maanden een implanon gehad. De eerste 2 maanden ging het best goed qua ongesteldheid. Die bleef helemaal uit. Maar qua gevoel was het toch minder. Heel veel stemmingswisselingen, heel erg veel acne en veel hoofdpijn. Na de derde maand had ik veel tussentijdsebloedingen. Toen heb ik besloten hem eruit te laten halen. Ik had er meer last van dan dat ik er plezier van had. Na 4 maanden zou het toch makkelijk moeten zijn om hem eruit te laten halen. Nou bij mij dus niet. Hij zat al helemaal ingekapseld. Ze hebben hem er met 3 man uit moeten halen want ze kregen hem niet te pakken. Prettig was anders. Nu is hij er al 2 maanden uit, maar heb nog veel last van het litteken. Het zou een klein gaatje blijven, maar omdat hij er niet uit wilde hebben ze toch wel een iets groter litteken achter gelaten. Ik doe het niet meer. Mijn acne is nu in ieder geval helemaal weg. Geen stemmingswisseligen meer en de hoofdpijn blijft weg. Prima zo. Hopelijk verloopt het bij jou wel allemaal soepel.

 • Reageren
  Cherinda
  30/05/2019

  Het klopt ook. Ik ben helaas ook iemand met negatieve ervaring met een implanon. Na het plaatsen ben ik ruim 8 maanden ongesteld geweest (met slechts een enkele dag ertussen gelaten) en helaas had ik veel last van depressieve gevoelens / angst en voelde ik het staafje constant zitten. Na 6 maanden kwam ik weer by myn gynaecoloog en vertelde de symptomen. Dit was goed mogelijk volgens de arts maar hij vertelde me dat mn lichaam wat langer de tijd nodig had om het staafje te accepteren en reguleren. Nogmaals maanden afgewacht maar na 9 maanden er toch laten uithalen. Het was niet goed voor mn seksleven, ik was erg beperkt doordat ik continue bloedingen had en ik voelde mij niet meer mezelf. Ik hoop echt dat dit staafje inmiddels verbeterd is en jij er wel goede ervaringen mee gaat krijgen.

  • Reageren
   La Vie Sanne
   30/05/2019

   Dankjewel voor je eerlijke ervaring Cherinda. Ik zal jullie updaten hoe het staafje mij bevalt.

 • Reageren
  Milou
  30/05/2019

  Ik heb mijn implanon inmiddels bijna 1,5 jaar. Dit zegt al genoeg toch :p ik ben er hartstikke blij mee, en na een enkele keer wat vaag bloedverlies ben ik al die tijd al niet meer ongesteld geworden. Dus ik denk dat het écht per lichaam verschillend is en dat de angst die mensen je erover aanpraten vaak onterecht is. Je zal het gewoon zelf moeten ervaren. Zelf zou ik hem aan iedereen aanraden.

  • Reageren
   La Vie Sanne
   30/05/2019

   Fijn dat zulke positieve ervaringen kunt delen Milou!

 • Reageren
  Cindy
  30/05/2019

  Ik heb inmiddels mijn derde implanol. Positief dus anders had ik al lang een andere keuze gemaakt. Persoonlijk vind ik verdoven echt overbodig bij het plaatsen. Je voelt inderdaad die prik wel maar bloed prikken doet meer pijn in mijn beleving. Zelf merk ik dat ik na ongeveer 2,5 jaar juist heel onregelmatig en onvoorspelbaar ongesteld word. Laat het staafje er dan ook altijd wat eerder uit halen dan de aangewezen 3 jaar.

  • Reageren
   La Vie Sanne
   30/05/2019

   Goeie tip om hem er iets eerder uit te laten halen.

 • Reageren
  Jouvence.nl
  30/05/2019

  Ik durfde de implanon niet, omdat ik bang ben voor naalden. Al ruim 2,5 jaar aan de prikpil en sindsdien nooit meer ongesteld geweest! Zo blij mee.

  • Reageren
   La Vie Sanne
   30/05/2019

   Prikpil heb ik ook heel even overwogen, maar eerst dit proberen.

  • Reageren
   Eline van Kommer
   12/04/2021

   Ik heb hem vandaag geplaatst. Hoe is nu je ervaring?

 • Reageren
  Angela
  30/05/2019

  Ik heb het staafje overwogen, maar inderdaad. Hoorde om me heen war wisselende verhalen. Ben uiteindelijk voor de Evra-pleister gegaan!

  • Reageren
   La Vie Sanne
   30/05/2019

   Evra pleister, wat is dat dan precies?

   • Reageren
    Angela
    01/06/2019

    Oh, excuus! Ik lees je reactie nu pas. Het is een pleister die hormonen bevat die in je bloed terechtkomen. Je plakt hem 3 weken lang achter elkaar waarbij je hem eens in de week vervangt. Ik vind het handig! 1 keer in de week aan denken en zelf mijn menstruatie regulieren indien nodig (je kunt doorpakken zeg maar).

 • Reageren
  Pytsje
  30/05/2019

  Oh wat ben ik blij dat je dit deelt. Ik heb een spiraaltje gehad maar dat pokkeding is door m’n baarmoeder gegaan en moest weg door een operatie. Nu op zoek wat anders maar wat je al zei, zoveel negatieve reacties. Lastig om dat het zo persoonlijk is! Ik hoop dat het goed bij je past!

  • Reageren
   La Vie Sanne
   30/05/2019

   Wat heftig Pytsje! Hoe kon dat gebeuren?!

 • Reageren
  Rosalie
  31/05/2019

  Ik ben al meer dan 10 jaar heel tevreden over de nuvaring. Die hoef je maar 1 keer per maand te onthouden en een stopweek kun je ook makkelijk overslaan als je wilt.

 • Reageren
  Jasmijn
  27/01/2020

  Ik heb de implanon 4 dagen geleden laten zetten ! Ik had hetzelfde probleem met de pil. Na 3 jaar dus geswitcht. Blij met mijn keuze tot nu toe, alleen is de plek waar het is geplaatst super gevoelig en pijnlijk. Had jij dit ook? Of iemand anders? Ben benieuwd :/

 • Reageren
  Mila
  09/02/2021

  Ik heb zelf de implanon 3 jaar gehad en ben daarvan 2,5 jaar helemaal niet ongesteld geweest, ik heb een nieuwe genomen in juli maar ben nu maar een half jaartje niet ongesteld geweest. Vind hem zelf erg fijn!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.