Ik las het boek ‘Weg ermee!’ van Dennis Storm en dit is wat ik daarvan leerde

Minimalisme en ik, dat gaat niet echt samen. Lees: Ik heb kasten vol met make-up, kleding, speelgoed en rommel. Kan moeilijk afstand doen van dingen. Bovendien ga ik een aanbieding hier of daar zeker niet uit de weg met als gevolg dat de aanwas van nieuwe spullen groot is.

Toch weet ik diep in mijn hart best dat ons huis maar zoveel vierkante meter heeft en dat ik daar niet spullen weg kan blijven stouwen. Achter de schotten op zolder staat het vol, mijn kledingkast kan niet meer dicht, de kapstok kiept om van de hoeveelheid (nauwelijks gebruikte) jassen en door het hele huis ligt een gigantische hoeveelheid speelgoed.

Nu is het natuurlijk niet zo dat al die spullen enkel komen door koopzucht. Het heeft ook grotendeels met mijn werk te maken dat mijn kledingkast overvol is en dat mijn make-upcollectie maandelijks wordt aangevuld. Daardoor is het lastig om orde te houden. Althans, ik vind dat lastig. Omdat ik het ook moeilijk vind om dingen weg te doen.

Mijn hoeveelheid spullen is al geruime tijd een doorn in het oog van mijn vriend. Er moet geregeld een nieuwe kast worden aangeschaft voor al die ‘meuk’ zoals hij het noemt. Hij maakt vaak een opmerking als er weer spullen voor mijn werk binnen zijn gekomen – alleen al door de hoeveelheid dozen die dat met zich meebrengt. Het leidt ook geregeld tot wrijving tussen ons. Wat móet je met al die spullen? Word je daar nu echt blij van?

Sindskort hebben we een Storytel abonnement en na wat scrollen kwamen we het boek ‘Weg Ermee’ van Dennis Storm tegen. We besloten beiden aan het luisterboek te beginnen. Mijn vriend omdat hij erg geïnteresseerd is in minimalisme (en FO) en ik omdat ik benieuwd was wat Dennis erover te zeggen had. Wie weet zou het me inspireren. Bij Marie Kondo ben ik al in een vroeg stadium afgehaakt, dus ik had eerlijk gezegd niet hele hoge verwachtingen.

Ik kende Dennis vooral als de knappe BNN-presentator van programma’s als 3 Op Reis, Proefkonijnen en Try Before You Die. Dat hij er een minimalistische levensstijl op na hield, leerde ik pas onlangs over hem.

Hotelkamers zijn een belangrijke inspiratiebron voor Dennis geweest in zijn overstap naar een minimalistische levenstijl. Hotelkamers zo zegt hij, zijn ontzettend simpel en hebben alles wat je nodig hebt. Waarom zou hij thuis niet op deze manier kunnen leven? Minder spullen betekent meer (vrije) tijd. Minder werken, minder geld en dus minder uitgeven en minder drang om nieuwe spullen te kopen.

In een artikel kan ik lang niet kwijt wat ik allemaal uit het boek gehaald heb, daarom heb ik besloten om voor nu één onderwerp te behandelen dat echt mijn kijk op spullen heeft veranderd en dat is het begrip ‘zonde’.

Ik zei al dat ik het moeilijk vind om dingen weg te gooien of weg te doen, simpelweg omdat ik dat zonde vind. Zonde omdat ik dat ene shirtje misschien toch nog een keertje aan wil doen, zonde omdat dat receptenboek wellicht nog eens pas komt, zonde omdat ik dat vaasje gekregen heb van die lieve tante.

Dennis stelt dat ‘zonde’ geen argument is.

Het is pas zonde wanneer iets onnodig ruimte inneemt. Als je erover nadenkt, hoe zonde is het dat ik een extra kast moet aanschaffen, die weer extra ruimte inneemt, voor spullen die ik misschien zelden tot nooit aanraak?

Nog zoiets. De kledingkast van mijn jongste dochter. Ik heb altijd moeite met het wegdoen van haar te kleine kleertjes. Soms omdat een kledingstuk er nog te mooi uitziet, soms omdat ik er een bepaalde herinnering aan heb, soms omdat ze het maar drie keer heeft gedragen. Tegelijkertijd levert het ook altijd enorm veel ergernis op als de lade niet goed dicht wil, omdat er teveel kleding zit.

Het is toch te stupide voor woorden dat ik elke dag dezelfde ergernis heb van het niet dicht kunnen doen van de lade, als gevolg van het feit dat ik kleding niet wil weg doen omdat dat zonde zou zijn. Dit weekend ben ik er dus flink met de bezem doorheen gehad. En dat luchtte op!

In het geval van spullen van mijn werk kan ik er natuurlijk voor kiezen om alles in een kast te stallen, maar waarom zou ik er niet wat vaker een ander in mijn omgeving er blij mee te maken? Ik gaf eens in de zoveel tijd wat aan goede doelen, maar spaarde ook een hoop op. Teveel eigenlijk. Ik heb letterlijk meer dan 60 foundations en die krijg ik écht niet allemaal op. Bovendien raken ze op een gegeven moment gewoon over datum. En 5 krultangen heb ik ook heus niet nodig. Voor al die producten heb ik in de loop der jaren wel drie kasten gekocht, die natuurlijk weer ruimte innemen.. Doodzonde eigenlijk.

Wat Dennis verder nog aanstipt, is dat je met een teveel aan spullen ook erg veel tijd en energie kwijt bent aan het opruimen ervan. Hoe minder spullen je hebt, hoe minder je hoeft op te ruimen en hoe meer tijd je overhoudt. Een simpele redenering, maar wel eentje die me heeft wakker geschud.

Het is zo’n interessant onderwerp dat ik er nog uren over door kan lullen. Dat zal ik wellicht nog doen in een podcast.

Zijn jullie bezig met minimalisme of ontspullen? Ik ben benieuwd!

Dit vind je misschien ook leuk

6 reacties

 • Reageren
  Marloes
  03/02/2020

  Yes ik ben enorm bezig met minimaliseren. Het mooie is dat het een proces is, elke keer zie ik iets wat ik eerder niet weg kon doen en nu opeens wel omdat ik er helemaal geen nut meer voor heb. Of opeens zie dat iemand anders het beter kan gebruiken. Schreef er toevallig gisteren een blog over dat het me veel meer rust in mijn hoofd geeft ?
  Marloes onlangs geplaatst…Meer rust in je hoofd door minimalismeMy Profile

 • Reageren
  Tineke
  03/02/2020

  Dit boek staat ook nog op mijn lijstje. Ik heb totaal geen moeite met dingen wegdoen, we wonen erg klein en alle inbouw kasten zitten hier ook helemaal vol. Ik moet er regelmatig doorheen om wat dingen weg te doen. Zo ook met het speelgoed van onze kinderen. Dat is nog het meest lastigste punt, ik heb het uitgezocht, maar er is nog veel te veel over. Met al die dingen wordt ook gewoon echt leuk mee gespeeld. Dan naar zorgen dat er gewoon niet zoveel meer bij komt..

 • Reageren
  Baukje
  03/02/2020

  Yes! Tien jaar in het buitenland gewoond met weinig spullen. Nu in NL wil ik dat vasthouden. Heerlijk licht en weinig ballast. Ik heb er nu zelfs mijn bedrijf ROMTE Interieuradvies omheen gebouwd. Kiezen voor mooi en duurzaam, maar met minder spullen. Heerlijk, aanrader 🙂 Leuk voor je vlogs!

 • Reageren
  Anna
  03/02/2020

  Leuk artikel! Ik heb snel last van spullen in huis dus om de zo veel tijd gaat de kritische bezem erdoor heen. Bij mij werkt de ‘does it spark joy’-vraag goed en ook ‘wist ik nog dat ik het had? Nee? Dan heb ik het niet nodig en gaat het naar de kringloop’. De komst van onze baby volgende maand maakt dat ik wel allerlei spullen moest aanschaffen en dat was even slikken. We hebben dit aangepakt door de uitzet zo klein mogelijk te houden en waar kon tweedehands spullen te kopen. Op die manier houd ik het overzicht.

 • Reageren
  Madeleine
  03/02/2020

  Top tip! Ben hem nu aan het luisteren 😉

 • Reageren
  Carmen
  06/02/2020

  Ik ben hier heel bewust mee bezig. Heb nu de ‘2 voor 1’ regel ingevoerd: voor elk nieuw ding dat in ons huis komt (en wat niet om te eten is ;)), moeten er 2 andere dingen weg. Ik heb al heeeel veel minder spullen dan een halfjaar geleden toen ik ermee begon en ik moet zeggen: ik heb ze nog geen seconde gemist…

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.