Ik laat mijn baarmoedermond bevriezen

Ik heb het tijden voor me uitgeschoven, de zogenaamde ‘cryobehandeling’ waarbij ze mijn baarmoedermond gaan bevriezen. Toch heb ik in overleg met de gynaecoloog besloten dat de behandeling nu maar eens moet plaatsvinden.

Na de zwangerschap van James kreeg ik in toenemende mate te maken met onverklaarbare bloedingen. Eerst dacht ik er nog niet zoveel van, maar later begon ik me toch een beetje zorgen te maken. In ben immers een gezonde jonge vrouw, waar komen die klachten dan vandaan?

Na verschillende onderzoeken en uitstrijkjes die allemaal goed waren, was er nog steeds niet echt een reden gevonden voor het bloedverlies. Ik heb het toen een tijdje laten rusten, maar toen ik zwanger raakte van Isé en ik op een gegeven moment een wel heel heftige bloeding kreeg, besloot ik dat ik er toch weer opnieuw naar wilde laten kijken. Ik bleef er immers onzeker over en ik kon me gewoon niet voorstellen dat dit een normale gang van zaken was. De verloskundige stuurde me door naar de gynaecoloog en ik kon al snel terecht.

Na een kort onderzoek werd bij mij ectropion geconstateerd. Voor mij een geheel nieuwe term waar ik nooit eerder van gehoord had. Ectropion ontstaat wanneer de slijmvliezen aan de binnenkant van de baarmoederhals zich uitbreiden naar de baarmoedermond. Dit weefsel is gezond, maar wel kwetsbaar waardoor het voor klachten kan zorgen als het in overmaat aanwezig is (bron).

Ectropion kan voor bloedingen en andere klachten zorgen. Het is niet schadelijk en ook niet ernstig, maar wel hinderlijk. Er werd me toen al gezegd dat daar een behandeling voor was, maar dat deze niet geschikt zou zijn om tijdens de zwangerschap uit te voeren. Het zou ook kunnen dat de klachten na de zwangerschap zouden verdwijnen, omdat onder invloed van hormonen het baarmoederslijmvlies zich terug zou kunnen trekken. Afwachten was dus eigenlijk het advies.

Een paar maanden nadat Isé geboren was, merkte ik dat de klachten begonnen terug te komen. Gek genoeg waren ze het grootste gedeelte van mijn zwangerschap even weggeweest.

Ik maakte een nieuwe afspraak met de dokter en ik kreeg gelukkig meteen een verwijzing voor de gynaecoloog. Daar werd opnieuw gekeken. De ectropion zat er nog, dus het klopte ook dat ik nog steeds last had van klachten. De cryobehandeling zou nog steeds de beste optie zijn om de klachten te behandelen, máár daarvoor moest ik wel weer eerst door de hele uistrijkjesmolen omdat ze zeker moeten weten dat de cellen daar allemaal goed zijn, voordat ze dat gaan bevriezen.

Er ging een maand overheen voordat ik de uitslag kreeg van alle onderzoeken. Gelukkig werd er niks afwijkends gevonden en had ik gewoon een PAP1. De afspraak voor het bevriezen van het slijmvlies kon dus gemaakt worden.

De behandeling is heel simpel: het baarmoederslijmvlies wordt behandeld met stikstof (eigenlijk hetzelfde als je met een wrat doet). De ingreep zal ongeveer 15 minuten duren.

Eind november zal dit plaatsvinden. Tegen die tijd zal ik mijn ervaringen delen.

Had jij al eens van ‘ectropion’ gehoord?

Uitgelichte afbeelding: Kichigin via Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

16 reacties

 • Reageren
  Marije
  15/10/2018

  Hoi Sanne,

  Ik ben moeder van twee kindjes van 5 en 3 jaar.
  Wat een herkenbaar verhaal. Precies het zelfde eigenlijk. Ik kreeg allemaal vreemde klachtjes vanaf dat mijn jongste geboren was.
  Alle onderzoeken gedaan en er kwam ook uit dat ik last had van ectropion. Pfff wat een opluchting!
  Twee weken geleden ben ik hier aan geholpen, de zelfde behandeling.
  Met de bijbehorende verschijnselen na de behandeling, merk ik Nu langzaam verschil en heb ik al minder last van bloedingen.

  Erg blij dat ik deze behandeling toch gedaan heb. Ik wens jou veel succes en ik zou zeggen maak je er niet er druk om.

  Groetjes Marije

  • Reageren
   Naomi
   23/08/2020

   Hoi Marije,

   Zijn de klachten bij jou weggebleven?

   Groet,
   Naomi

 • Reageren
  Femke
  15/10/2018

  Ik had hier en van deze behandeling nog nooit gehoord. Goed dat je het onder de aandacht brengt, wie weet worden hierdoor meer vrouwen die deze klachten herkennen om daar wat mee te doen. Hopelijk valt de behandeling mee en worden de klachten die je ervaart daarna minder.
  Femke onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate #5 ♡ De laatste loodjes..My Profile

 • Reageren
  Bregje
  15/10/2018

  Oh wat vervelend Sanne! Fijn dat ze de oorzaak gevonden hebben en dat het goed te verhelpen is. Sterkte alvast voor in november en hopelijk daarna van je klachten af! Liefs
  Bregje onlangs geplaatst…Een cadeautje voor mezelf: Pluk de ochtendMy Profile

 • Reageren
  Liesje
  15/10/2018

  Hoi Sanne, ook ik heb deze behandeling ondergaan. En viel me allemaal erg mee ( O dankt dat ik geholpen werd door een student ?) de klachten zijn daarna helemaal weg gebleven.
  Succes ermee.

 • Reageren
  Judith
  15/10/2018

  Bah! Wat vervelend voor je.

  Ik heb dezelfde behandeling gehad en ik vond het reuze mee vallen. De behandeling zelf deed bij mij nauwelijks pijn. De dagen erna had ik wel last van wat buikkrampen (menstruatie achtig). Het enige wat ik heel irritant vond is dat je de dagen erna een soort van vocht lekt. Lijkt net of je in je broek piest, haha. Niet heel smakelijk maar ja, er zijn ergere dingen denk ik dan maar.

  Succes met de behandeling. Hoop dat je klachten daarna weg zijn.

 • Reageren
  Esmée
  15/10/2018

  Ik heb 3 jaar geleden een soortgelijke behandeling ondergaan, maar in plaats van bevriezen werden sommige bloedvaatjes dichtgebrand. Behandeling zelf was onder verdoving dus niks van gevoeld, de dagen er na iets buikpijn (menstruatie-achtig) en verloor ik natte, slijmige afscheiding.
  Daarna geen klachten meer gehad van ongewenst bloedverlies of contactbloedingen.
  Esmée onlangs geplaatst…Mama #4 – het leed dat ontzwangeren heet! 4,5maand post partumMy Profile

 • Reageren
  Merel
  15/10/2018

  Ik heb het zelf ondergaan, en had mijn eerste cryobehandeling op mijn 20e. Bij mij ging het om contactbloedingen. Ik heb nu 2 cryobehandelingen ondergaan en het herft voor mij iets geholpen. Maar nog niet helemaal… ik ga nu nog een sisectie laten doen om het hopelijk helemaal te stoppen dat bloeden. De cryobehandeling zelf voelt een beetje menstruatieachtig. En daarna gewoon goed maandverband in doen want dat bevriesde spul gaat ook weer ontdooien. Succes hopelijk werkt het wel bij jou!

  • Reageren
   Emma
   01/11/2019

   Hi Merel,

   Ik stuit per toeval op je bericht en ik heb precies dezelfde weg ondergaan en bij mij is er helaas nog geen verandering. Ben benieuwd of jij in tussentijd al verder bent gekomen en een oplossing hebt gevonden. Hoor het graag.

 • Reageren
  Elisabeth
  15/10/2018

  Een hele nieuwe term voor me! Een lastig probleem dat gelukkig verholpen kan worden. Ik hoop dat de behandeling ook het gewenste resultaat geeft!
  Elisabeth onlangs geplaatst…Recept #16: Eigen gemaakte gehaktballetjes met cherrytomaatjesgratinMy Profile

 • Reageren
  Josine
  19/10/2018

  Daar heb ik nog nooit van gehoord, dus wat goed dat je dit bespreekbaar maakt. Toevallig met een vriendin over die dergelijke klachten heeft en moest aan jouw blog denken! Ik geef het door!
  Josine onlangs geplaatst…kledingmerk Promiss nu tot en met maat 50My Profile

 • Reageren
  Gerrie
  16/11/2018

  Heel veel vervelend, succes met de behandeling en hopelijk geeft het goed resultaat.
  Zelf heb ik jaren last gehad van endometriose, veel heftige bloedingen.
  Uiteindelijk na jaren heb ik besloten om mijn baarmoeder te laten verwijderen in overleg met de gynaecoloog.
  Ben echt blij dat ik nooit meer menstrueer.
  Liefs Gerrie

 • Reageren
  Nikky
  18/03/2020

  Hi Sanne,

  Via google kwam ik uit op jouw blog. Waar kan ik jou ervaringen lezen? Ik ben 2 weken geleden dezelfde behandeling ondergaan en ik heb er nog best wel last van. Had jij dit ook?

  • Reageren
   Naomi
   05/08/2020

   Ik heb 3 weken geleden de behandeling gehad en ook zoekende naar mensen met ervaringen. 3 dagen geleden voor het eerst weer gevreeen en helaas toch weer een contactbloeding. De gynaecoloog zei me echter dat deze behandeling eindeloos vaak uit te voeren is… Vraag ik me alleen af of ik daar wel zin in heb zonder dat ik weet of het resultaat heeft…

 • Reageren
  Saskia
  06/06/2020

  Ik heb een pessarium gekocht. Gewoon bij de online drogist.
  Ik heb ook de zaaddodende gel die erbij hoort gekocht.
  Deze gel is namelijk zuur, en lijkt de flora in mijn vagina te verbeteren. Ook geen schimmel- infectie – achtige jeuk meer tijdens menstruatie.
  Maar misschien is het ook gewoon het idee.
  Nu beschermd dit pessarium kapje mijn baarmoeder mond tijdens vrijen tegen de contact bloedingen. Het is nog wel gevoelig, maar een stuk leuker om te vrijen.
  Ik had tot nu toe nog even geen zin in de behandeling, leek me pijnlijk. Maar nu ik overwegend positieve ervaringen lees ga ik er toch nog eens over nadenken.

  • Reageren
   Naomi
   05/08/2020

   Oh wauw! Daarvan heb ik nog nooit gehoord. Misschien is dat ook iets voor mij om te overwegen… aangezien de bloedingen niet gestopt zijn…

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.